Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 191. Rusia a avertizat SUA să nu livreze Ucrainei sisteme de armament cu raze lungi de acţiune

Război în Ucraina, ziua 191. Rusia a avertizat SUA să nu livreze Ucrainei sisteme de armament cu raze lungi de acţiune

Război în Ucraina, ziua 191. Armata ucraineană a anunţat, vineri, că a atacat o unitate militară rusă situată în apropierea Centralei nucleare Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse. Vladimir Putin a dat ordin forţelor sale să ajungă la graniţele administrative ale regiunii Doneţk (estul Ucrainei) până la 15 septembrie.

Război în Ucraina, ziua 191. Rusia a avertizat SUA să nu livreze Ucrainei sisteme de armament cu raze lungi de acţiune
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Sep 2022   •   21:20

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Kremlinul a avertizat Washingtonul să nu livreze Ucrainei sisteme de armament cu raze lungi de acţiune
  • Ucraina anunţă atacarea unei baze ruse din apropierea Centralei nucleare Zaporojie
  • Putin a ordonat ca regiunea Doneţk să fie cucerită până la 15 septembrie, susţine Statul Major ucrainean
  • Înmormântare în masă în Ucraina, după masacrul din Bucha
  • Un reactor de la centrala nucleară Zaporojie a fost reconectat la reţeaua electrică din Ucraina
  • Războiul Rusiei a deteriorat o treime din pădurile ucrainene
  • Șeful AIEA a plecat de la centrala nucleară Zaporojie după doar câteva ore
  • Rusia anunță cât va dura misiunea experților internaționali la centrala nucleară Zaporojie
  • Moscova reacționează după ce miniștrii UE au convenit suspendarea acordului de vize cu Rusia
  • Misiunea AIEA a ajuns la centrala nucleară Zaporojie
  • Ministrul rus Serghei Lavrov dă de înțeles că Rusia vrea să aplice în Republica Moldova scenariul din Ucraina
  • Misiunea AIEA la Zaporojie, întârziată de noile atacuri din Energodar și din perimetrul centralei nucleare
  • Un reactor nuclear de la Zaporojie a fost oprit din cauza bombardamentelor
  • Șeful Consiliului de Administrație  al Lukoil a murit după ce a căzut de la etaj
  • Iranul a înmânat Rusiei o „iniţiativă de pace” privind Ucraina de la un lider din Europa Occidentală

Update 21:20 

Administraţia de la Moscova a avertizat, vineri, Washingtonul să nu livreze Ucrainei sisteme de armament cu raze lungi de acţiune, notând că Statele Unite sunt într-o poziţie fragilă care înclină spre implicarea directă în conflict.

Avertismentul a fost lansat de Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe. "Noi am avertizat în mod repetat Statele Unite asupra consecinţelor care ar urma dacă Statele Unite continuă să alimenteze Ucraina cu armament. Efectiv, se plasează aproape de o situaţie care ar putea fi descrisă ca fiind parte în conflict", a declarat Serghei Riabkov, la Televiziunea de stat din Rusia, conform agenţiei The Associated Press.

"O marjă foarte îngustă separă Statele Unite de a deveni parte în conflict, iar acest lucru nu trebuie să creeze iluzia pentru forţele antiruse turbate că totul va rămâne cum este acum dacă este trecută această linie", a afirmat Serghei Riabkov.

Adjunctul ministrului rus de Externe a subliniat că ofensiva din Ucraina va continua până la atingerea obiectivelor. "Rusia este capabilă să îşi apere total interesele, iar obiectivele operaţiunii militare speciale vor fi atinse în totalitate", a insistat oficialul rus.

Serghei Riabkov a explicat că doctrina militară rusă prevede posibilitatea utilizării armelor nucleare în cazul unei agresiuni împotriva Rusiei şi a aliaţilor implicând arme de distrugere în masă sau în cazul unei agresiuni cu arme convenţionale care ameninţă existenţa statului rus.

Statele Unite au furnizat Ucrainei sisteme mobile de artilerie (HIMARS), care au contribuit la intensificarea capabilităţilor de atac ale armatei ucrainene, fiind utilizate asupra infrastructurii şi a altor obiective. Muniţia livrată de Washington pentru sisteme HIMARS are rază de acţiune de până la 80 de kilometri. Statele Unite au anunţat că evită să furnizeze muniţie cu raza de acţiune de până la 300 de kilometri, care ar permite Ucrainei să atingă ţinte aflate la distanţe mai mari în Rusia.

"Avertizăm Statele Unite să nu facă paşi provocatori, precum furnizarea de armament cu raze mai lungi de acţiune sau cu efecte mai devastatoare. Este un drum spre nicăieri, care generează consecinţe grave, iar responsabilitatea va aparţine în totalitate Washingtonului", a concluzionat Riabkov.

Update 20:45 Armata ucraineană a anunţat, vineri, că a atacat o unitate militară rusă situată în apropierea Centralei nucleare Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse, informează cotidianul Le Monde.

Atacul a vizat o bază militară rusă din orăşelul Enerhodar, unde se află Centrala atomo-electrică Zaporojie. De asemenea, Ucraina a raportat un nou atac asupra unor poziţii militare ruse din Herson.

"În localităţile Herson şi Enerhodar, atacuri precise ale trupelor noastre au distrus trei sisteme de artilerie ale inamicului, precum şi un depozit de muniţie", a anunţat armata ucraineană.

Informaţiile nu pot fi verificate din surse independente.

Atacul din Enerhodar intervine la o zi după vizita experţilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică la Centrala nucleară Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse. Ucraina şi Rusia se acuză reciproc de atacuri în zona complexului atomic.

Update 19:57 Preşedintele rus Vladimir Putin a dat ordin forţelor sale să ajungă la graniţele administrative ale regiunii Doneţk (estul Ucrainei) până la 15 septembrie, a declarat joi seară într-un interviu pentru Ukrainska Pravda şeful adjunct al Statului Major al armatei ucrainene, Aleksei Gromov. 

'Inamicul continuă să deţină zone ocupate în regiunile Harkov, Lugansk, Doneţk, Zaporojie, Herson şi Nikolaev (Mikolaiv) şi încearcă, de asemenea, să creeze condiţii favorabile pentru relansarea ofensivei', a spus Gromov.

Astfel, trupele de ocupaţie ruse îşi ajustează din nou planurile şi acţiunile în conformitate cu ordinul lui Putin de a ajunge până la 15 septembrie la graniţele administrative ale regiunii Doneţk, a subliniat înaltul responsabil militar ucrainean.

Potrivit acestuia, inamicul continuă regruparea formaţiunilor şi unităţilor Corpului 3 de armată în teritoriul ocupat, probabil pentru a suplimenta gruparea forţelor deja existente şi pentru a crea condiţii pentru reluarea ofensivei în zona operaţională Doneţk.

'Conform informaţiilor primite, din cauza pierderilor semnificative de personal, înaltul comandament al forţelor armate ruse a decis desfiinţarea Brigăzii 31 aeropurtate autonome de asalt şi a Brigăzii 22 de trupe aeropurtate cu destinaţie specială, unde au rămas în viaţă doar 20% din personal, ţinând cont de pierderile suportate', a mai spus reprezentantul Statului Major General ucrainean.

Update 19:30 Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a afirmat, la un briefing de presă, că „radiația n-are nevoie de o viză”, referindu-se la situația de la centrala nucleară Zaporojie.

Declarațiile vin în contextul suspendării de către Uniunea Europeană a acordului prin care rușii primeau vize mai ușor.

Purtătoarea de cuvânt a ministerului de Externe de la Moscova a afirmat că „UE este acum ocupată de o decizie mai importantă – dacă să emită sau nu vize rușilor”.

„Dar radiația nu are pașaport. Ea nu are nevoie de o viză să treacă granițele. Dacă ceva se întâmplă la Zaporojie nu va fi despre vize, pașapoarte sau granițe”, a spus ea, potrivit transcriptului oficial al declarațiilor.

Update 18:55 Înmormântare în masă în Ucraina, după masacrul din Bucha. Mai mulți voluntari au participat vineri la înmormântările persoanelor neidentificate ucise de trupele rusești în orașul Bucha, la periferia Kievului. Imaginile au fost publicate de Sky News.

Imaginile arată voluntari care îngroapă trupurile unor persoane neidentificate ucise de trupele rusești în orașul Bucha.

După ce trupele rusești s-au retras din Kiev în acest an, numărul uraș al victimelor civile din Bucha a fost mereu scos în evidență.

Imaginile după masacrul din Buchea au arătat cadavre cu mâinile legate la spate, oameni care aparent au fost împușcați de la mică distanță.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris dovezile ca fiind un „genocid”.

Peste 400 de localnici au fost executați de forțele ruse aflate în retragere, la sfârșitul lunii martie.

Update 18:05 O ucraineancă a fost reținută pentru că a trimis rușilor informații detaliate despre poziția unității militare a soțului său, potrivit Sky News.

O femeie din estul Ucrainei a fost reținută sub acuzația de a fi trimis poziția unității soțului ei soldat și a altor bunuri ale armatei către serviciile de informații militare rusești, informează Serviciul de Securitate de Stat (SBU) din Ucraina.

Femeia, în vârstă de 31 de ani, a transmis informații despre locurile în care se află clădirile și echipamentele militare de-a lungul pozițiilor de pe linia frontului din regiunile Donețk și Zaporojia, a scris SBU pe Telegram.

Femeia urma să-și tragă de limbă soțul cu privire la poziția unității altor unități ucrainene de pe linia frontului, a precizat agenția.

„Ea ar fi transmis informațiile pe care le primea prin intermediul aplicațiilor de mesagerie către serviciile de informații militare rusești, unde erau folosite pentru artilerie și lovituri aeriene. Ea a făcut acest pas în ciuda faptului că este căsătorită cu un militar al Forțelor Armate ale Ucrainei și că au un fiu împreună", a declarat femeia.

Update 16:25 - Un reactor de la centrala nucleară Zaporojie a fost reconectat la reţeaua electrică din Ucraina

Un reactor de la centrala nucleară Zaporojia a fost reconectat vineri la rețeaua electrică din Ucraina, potrivit Sky News.

Cel de-al cincilea reactor al centralei nucleare Zaporizhzhia a fost reconectat la rețeaua ucraineană, după ce a fost oprit joi din cauza bombardamentelor din apropierea amplasamentului.

„În prezent, două blocuri de reactoare funcționează la centrală, generând electricitate pentru nevoile Ucrainei", au declarat reprezentanții Energoatom, compania nucleară de stat din Ucraina.

Cel de-al cincilea reactor a fost reconectat la ora locală 13.10, au precizat autoritățile.

Situl nuclear a fost ocupat de trupele rusești în luna martie.

Update 13:15 - Concert caritabil pentru Ucraina, anulat deoarece este ilegal să se strângă bani pentru război

Un concert caritabil în cadrul căruia organizatorii își propuneau să strângă fonduri pentru armata ucraineană a fost anulat deoarece în Italia este ilegală strângerea de bani în scopuri de război, potrivit Sky News.

Proprietarii unui club italian au anulat un acord de organizare a unui concert caritabil al trupei rock ucrainene Zhadan i Sobaky. Concertul trebuia să aibă loc vineri și era organizat în sprijinul regimentului Harkov al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Clubul Slaughter din Milano a renunțat la concert, susținând că în Italia este ilegal să se strângă bani în scopuri de război.

„Salut omule. Îmi pare rău, dar este ilegal în țara noastră să faci un concert și să strângi bani pentru război. Voi trimite înapoi banii și voi anula concertul. Nu putem face nimic, altfel vom fi arestați", a scris un purtător de cuvânt al clubului, potrivit unui mesaj capturat pe ecran și publicat de solistul trupei ucrainene.

Solistul Serhiy Zhadan a declarat că decizia a fost „jenantă și dezgustătoare".

„Atâta timp cât ucrainenii apără o Europa liberă, europenii stau leneși, încercând să nu se implice în politică".

El a acuzat Europa că încearcă să „joace de-a pacifismul și standardele duble".
Update 13:00 - Inspectorii ONU spun că integritatea centrala Zaporojia a fost afectată

Șeful organismului de supraveghere nucelară al ONU a declarat că integritatea fizică a centralei nucleare Zaporizhzhia din Ucraina, ocupată de Rusia, a fost afectată în repetate rânduri și că este îngrijorat de situația de acolo, scrie Reuters.

Șeful AIEA, Rafael Grossi, a vorbit după ce a petrecut joi câteva ore în centrală, înfruntând focuri de armă despre care a spus că s-au apropiat "în mod incomod".

El și echipa sa de experți ONU se vor întoarce vineri pentru a evalua pagubele materiale suferite de cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Situl a fost capturat de forțele ruse la scurt timp după ce acestea au invadat Ucraina la sfârșitul lunii februarie și a devenit un focar de îngrijorare profundă cu privire la posibilitatea ca bombardamentele din apropiere să provoace un dezastru nuclear.

Moscova și Kievul se acuză reciproc pentru bombardamente.

Grossi a declarat joi, la întoarcerea sa în teritoriul controlat de Ucraina: "Este evident că uzina și integritatea fizică a uzinei au fost încălcate, de mai multe ori... este ceva ce nu poate continua să se întâmple".

El a declarat că experții săi vor rămâne la instalație.

Grossi a declarat că a putut face un tur al întregului amplasament, văzând zonele cheie, cum ar fi sistemele de urgență și camerele de control. Echipa sa va trebui acum să muncească mai mult pentru a finaliza analiza aspectelor tehnice.

"Nu plecăm nicăieri. AIEA este acum acolo, se află la centrală și nu se mișcă, va rămâne acolo", a declarat Grossi reporterilor.

Acești experți, a spus el, vor oferi ceea ce el a numit o evaluare imparțială, neutră și solidă din punct de vedere tehnic a ceea ce se întâmplă pe teren.

Echipa AIEA a fost întârziată câteva ore din cauza bombardamentelor din apropierea amplasamentului centralei.

"Au fost momente în care focul a fost evident, mitraliere grele, mortiere de artilerie, în două sau trei momente a fost cu adevărat foarte îngrijorător, aș spune, pentru noi toți", a declarat Grossi.

Unul dintre reactoarele centralei a fost nevoit să se oprească joi din cauza bombardamentelor.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a reiterat apelurile ca toate trupele să fie retrase de la centrală - o cerere susținută de aliații occidentali ai Kievului și de Națiunile Unite.

Mai multe orașe din apropierea centralei au fost supuse joi bombardamentelor rusești, a declarat primarul consiliului regional Zaporojia, Mykola Lukașuk. Reuters nu a putut să confirme independent acest lucru.

Ucraina a început săptămâna aceasta o ofensivă pentru a recuceri teritoriile din sudul Ucrainei, în principal mai jos pe Nipru, în provincia vecină Herson.

Purtătorul de cuvânt al comandamentului de sud al Ucrainei, Natalia Humeniuk, a declarat vineri că trupele ucrainene au distrus depozite de muniții și poduri de pontoane pentru a împiedica deplasarea rezervelor rusești.

Moscova a negat rapoartele privind progresele ucrainene și a declarat că trupele sale au îndepărtat forțele ucrainene.

Reuters nu a putut verifica în mod independent aceste afirmații.

Vineri, Statul Major al Ucrainei a declarat că forțele rusești au bombardat zeci de orașe și localități, inclusiv Harkov - al doilea oraș ca mărime din Ucraina - în nord și Donețk în est.

Update 11.25 - Patru persoane au murit în ultimele 24 de ore în regiunea Donețk

Patru persoane au murit și cel puțin zece au fost rănite în ultimele 24 de ore în regiunea Donețk, potrivit Sky News.

Șeful administrației militare regionale din Donețk a anunțat vineri că patru civili au fost uciși în regiunea din estul Ucrainei.

Pavlo Kyrylenko a declarat că doi civili au fost uciși în Torețk, unul în Velyka Novosilka și altul în Avdiivka. Alte 10 persoane au fost rănite, a mai anunțat Kyrylenko pe Telegram.

Ucraineanul a mai spus că este imposibil de estimat numărul victimelor din Mariupol și Volnovakha, care se află sub controlul rușilor.
Update 9:00 - Inspecția la centrala nucleară se transformă într-un "tur inutil"

Președintele ucrainean și-a exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa jurnaliștilor independenți cărora să li se permită să viziteze instalația nucleară din Zaporojia, conform Sky News.

În discursul său nocturn, el a declarat că a convenit cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) ca membrii mass-media "să însoțească misiunea pentru ca lumea să vadă adevărul și ceea ce se întâmplă cu adevărat".

Cu toate acestea, el a spus că Rusia a blocat accesul jurnaliștilor și "a organizat o mulțime de propagandiști de-ai lor".

"Este teribil că ocupanții încearcă să transforme această misiune necesară a AIEA într-un tur inutil al stației", a spus el.

Experții nucleari ai Națiunilor Unite vor examina vinri pagubele fizice de la centrala nucleară din Zaporojia.

Centrala a fost lovită de bombardamente în mai multe rânduri de când a fost capturată de forțele ruse, în martie.

Ucraina a acuzat Rusia că folosește centrala pentru a-și proteja forțele și că desfășoară acolo atacuri sub steag fals.

La rândul ei, Moscova a susținut că Ucraina este partea care se află în spatele bombardamentelor.

O echipă a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) s-a deplasat joi la uzină, în ciuda bombardamentelor de-a lungul traseului prestabilit.

Șeful AIEA, Rafael Grossi, a declarat că inspectorii săi "nu pleacă nicăieri" și că vor continua să își desfășoare inspecțiile.

Aceștia vor verifica pagubele fizice suferite de centrală, se vor asigura că sistemele de siguranță și securitate sunt funcționale și vor evalua condițiile în care se lucrează personalul acesteia.

Rafael Grossi, directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, a confirmat, joi seară, încheierea "primei vizite" la Centrala nucleară Zaporojie, insistând că agenţia va menţine o prezenţă permanentă la complexul nuclear din sud-estul Ucrainei aflat sub controlul trupelor ruse.

"Îmi închei prima vizită la Centrala atomo-electrică ucraineană Zaporojie. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică se află aici pentru a rămâne şi va menţine o prezenţă continuă", a declarat Rafael Grossi, într-un mesaj postat pe Twitter.

Anterior, Rafael Grossi anunţase că a reuşit colectarea datelor necesare pentru evaluarea situaţiei Centralei nucleare aflate sub controlul trupelor ruse. "Am reuşit, în câteva ore, să adunăm multe informaţii. Am văzut pricipalele lucruri pe care aveam nevoie să le văd. Am făcut o primă evaluare, am văzut activităţile prezentate de personalul centralei. În pofida circumstanţelor foarte dificile, ei continuă să lucreze cu profesionalism", a declarat Rafael Grossi, conform publicaţiilor Le Figaro şi Le Monde.

"Am realizat lucruri importante astăzi. Şi, ce este mai important, experţii AIEA rămân aici. Să transmiteţi lumii că experţii AIEA rămân la Zaporojie", a subliniat Grossi, citat de Agenţia France-Presse, fără a preciza câte persoane ar urma să rămână la complexul atomo-electric şi nici cât timp. Miercuri, Rafael Grossi afirmase intenţia de a institui o "prezenţă permanentă" la Centrala nucleară Zaporojie. Oficiali ruşi au semnalat că nu sunt de acord cu rămânerea unor experţi AIEA la Centrala nucleară Zaporojie, subliniind că misiunea are doar rol de verificare a instalaţiilor în acest moment. Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de o serie de atacuri comise în zona complexului nuclear.

Război în Ucraina, 1 septembrie | Șeful AIEA a plecat de la centrala nucleară Zaporojie după doar câteva ore 

Război în Ucraina, 31 august | Cum va supraviețui Europa la iarnă dacă Gazprom nu reia livrările

Război în Ucraina, 30 august | Miniștrii Apărării din UE, decizie privind planul de a instrui soldați ucraineni în țările din Uniunea Europeană

Război în Ucraina, 29 august | Ucraina vrea direct în NATO după șase luni de război | Rusia susţine că a respins contraofensiva Ucrainei în Herson şi Mikolaiv

Război în Ucraina, 28 august | Centrala nucleară Zaporojie, transformată în unitate militară

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close