Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 189. Cum va supraviețui Europa la iarnă dacă Gazprom nu reia livrările | Explozii de anvergură la Nova Kahokva, în regiunea Herson

Război în Ucraina, ziua 189. Cum va supraviețui Europa la iarnă dacă Gazprom nu reia livrările | Explozii de anvergură la Nova Kahokva, în regiunea Herson

Război în Ucraina, ziua 189. Ucraina continuă contraofensiva din sudul țării, iar la Zaporojie a sosit echipă AIEA cu misiunea de a inspecta centrala nucleară.

Război în Ucraina, ziua 189. Cum va supraviețui Europa la iarnă dacă Gazprom nu reia livrările | Explozii de anvergură la Nova Kahokva, în regiunea Herson
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    31 Aug 2022   •   19:50

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Tiruri intense de aviație și artilerie la Nova Kahovka, în regiunea Herson
  • SUA anunță noi ajutoare militare pentru Ucraina
  • Suspans în Europa, după ce Gazprom a oprit livrările prin Nord Stream 1 și a tăiat gazul livrat companiei franceze Engie
  • Șeful AIEA vrea o misiune permanentă a agenției sale la centrala nucleară Zaporojie
  • Experții internaționali au ajuns în orașul Zaporojie și urmează să înceapă joi inspectarea centralei nucleare
  • Rusia anunță că inspectorii internaționali ajung joi la centrala nucleară Zaporojie
  • CNN:Herson, epicentrul rezistenței ucrainene

Update 31 august, ora 21:50 Șeful apărării germane, Eberhard Zorn, a avertizat Occidentul că nu ar trebui să subestimeze puterea militară a Rusiei, într-un interviu pentru Reuters, care a fost publicat miercuri. Mai mult decât atât, liderul Statului Major General al armatei germane a mai declarat că Rusia are posibilitatea de a deschide un „al doilea front” de război în Ucraina, în cazul în care alege să facă acest lucru.

„Majoritatea forţelor terestre ruseşti ar putea fi concentrate în Ucraina în acest moment, dar, chiar şi aşa, nu ar trebui să subestimăm potenţialul forţelor terestre ruseşti de a deschide un al doilea teatru de război”, a declarat liderul apărării germane, Eberhard Zorn. 

Update 31 august, ora 21:03 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a îndemnat miercuri Uniunea Europeană să interzică toate canalele de televiziune de stat rusești și "propagandiștii", o referire aparentă la angajații presei de stat rusești, scrie Reuters.

El a făcut aceste remarci vorbind prin legătură video la evenimentul Forum 2000 de la Praga.

"Nici un singur propagandist rus nu ar trebui să rămână pe teritoriul UE. Nici un singur canal de televiziune de stat rusesc nu ar trebui să fie lăsat să continue să lucreze pe teritoriul UE", a declarat Zelenski prin intermediul unui translator.

Update 31 august, ora 20:01 Mai multe relatări indicau, miercuri seară, explozii multiple și de anvergură în zona orașului Nova Kahovka din regiunea Herson.

CNN citează informații de pe conturile sociale ale localnicilor, care vorbesc de lovituri aeriene și de un incendiu de proporții în apropierea unei fabrici de mobilă.

Sursa citată amintește că în ultimele săptămâni au fost lovite în aceeași zonă mai multe depozite de muniții.

Alte relatări indică noi explozii în zona podului Antonovski de peste râul Nipru, la sud de orașul Herson, precum și în zona Oleșki, în apropiere.

Această evoluție vine la câteva zile de la anunțurile făcute de oficiali de la Kiev, privind lansarea mult-așteptatei contraofensive în sud, menită să elibereze teritoriile ocupate și, cu precădere, regiunea Herson.

Update 31 august, ora 19:40 Statele Unite vor anunţa în zilele următoare noi ajutoare militare destinate Ucrainei, a indicat miercuri Casa Albă.

"Ceea ce ne interesează este să ne asigurăm că ucrainenii au mijloacele să câştige pe câmpul de luptă şi acesta este motivul pentru care am promis deja peste 13 miliarde de dolari ca asistenţă militară forţelor ucrainene. Vom continua şi vor exista în zilele următoare anunţuri despre viitoare ajutoare", a declarat John Kirby, coordonatorul pentru comunicaţii strategice al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă.

Kirby nu a dorit să comenteze cu privire la contraofensivă lansată de Ucraina în sudul ţării, mai ales în jurul oraşului Herson, capturat în martie de forţele ruse.

"Îi lăsăm pe ucraineni să se exprime cu privire la operaţiunile lor militare şi la succesul acestor operaţiuni, fie ele ofensive sau defensive", a indicat oficialul american.

Washingtonul comunică în mod frecvent cu privire la diferitele tranşe de asistenţă militară furnizate Ucrainei.

În data de 24 august, în ziua în care Ucraina marca desprinderea ţării de fosta Uniune Sovietică, preşedintele american Joe Biden a anunțat un ajutor de aproape 3 miliarde de dolari.

Update 31 august, ora 18:43 Rusia deschide mai multe fronturi în războiul energetic pe care l-a declanșat drept răspuns la sancțiunile occidentale impuse în urma invaziei din Ucraina.

Gazprom a anunțat că suspendă livrările de gaz către grupul francez Engie, sub motivul că această companie nu a efectuat plata în integralitate a facturilor din luna iulie.

Drept reacție, guvernul francez a comunicat că populația nu va fi afectată, însă s-ar putea ajunge la raționalizarea energiei în zona industrială.

În paralel, Gazprom a anunțat sistarea completă a livrărilor către Germania prin gazoductul Nord Stream 1, timp de mai multe zile, pentru desfășurarea lucrărilor de mentenanță.

Dar nimeni în Europa nu poate spune, cu adevărat, dacă gigantul energetic rusesc va relua alimentarea cu gaze naturale din data de 3 septembrie, așa cum a transmis în mod oficial.

"Experții așteptă să vadă dacă Europa poate supraviețui iernii fără gaz rusesc, în cazul în care Nord Stream 1 nu este repus în funcțiune. Răspunsul este 'da', însă doar dacă Europa își reduce consumul de gaz. Dacă se va implementa reducerea voluntară a consumului din august până în martie 2023, probabil că vom putea trece de această iarnă fără gaz din Rusia", a spus Anna Stewart, corespondent CNN International, la News Hour with CNN.

Update 31 august, ora 17:43 Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a declarat miercuri că misiunea echipei sale la centrala nucleară Zaporojie nu este lipsită de riscuri, dar trebuie îndeplinită și că își dorește o prezență permanentă a specialiștilor săi acolo, după finalizarea inspecției.

Inspectarea efectivă a centralei urmează să înceapă joi.

Adresându-se jurnaliștilor din orașul Zaporojie, aflat în zona controlată de ucraineni, Grossi (foto) a menționat că misiunea AIEA se realizează sub auspiciile acordului de garanții pe care organizația sa l-a încheiat cu guvernul ucrainean, relatează CNN.

Grossi a estimat că, în urma inspecției, experții internaționali vor avea "o idee destul de bună" despre ce se întâmplă în complexul atomo-electric pe care rușii l-au capturat în martie și care este deservit de specialiști ucraineni.

Șeful AIEA a spus că inspecția va dura "câteva zile", o estimare mai generoasă decât cea a presei de la Moscova, care a relatat că vizita AIEA va dura o zi sau două.

De asemenea, Grossi a vorbit despre posibilitatea unei prezențe permanente a experților AIEA la centrala nucleară, care este cea mai mare de acest fel din Europa.

El a insistat că misiunea echipei sale este una tehnică, menită să evite producerea unui accident nuclear, și care necesită voință politică din partea ambelor părți în conflict.

Update 31 august, ora 16:43 Miniștrii de Externe din statele Uniunii Europene au ajuns la un consens politic privind suspendarea completă a acordului de facilitare a acordării vizelor între UE și Rusia.

Înțelegerea a venit la capătul a două zile de discuții în cadrul unei reuniuni informale desfășurate la Praga, notează CNN.

Sursa citată amintește că acordarea vizelor era deja restricționată pentru unele categorii de cetățeni ruși.

Josep Borrell (foto), șeful diplomației europene, a spus, miercuri, că decizia de la Praga va reduce semnificativ numărul de vize emise rușilor de către statele Uniunii, dat fiind că procesul acordării va deveni mai dificil și va dura mai mult.

El a mai arătat că, de la mijlocul lunii iulie, anul curent, s-a înregistrat o creștere substanțială a trecerii frontierelor din Rusia în statele vecine, chestiune care a devenit "un risc de securitate" pentru acestea din urmă.

"Am văzut mulți ruși călătorind de plăcere sau pentru cumpărături, de parcă nu ar fi izbucnit niciun război în Ucraina. Lucrurile nu pot decurge ca de obicei", a estimat el.

Acordul anunțat miercuri va trebui să fie aprobat în cadrul Consiliului European.

Update 31 august, ora 14:43 Experții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) au sosit miercuri în orașul ucrainean Zaporojie.

Delegația AIEA, condusă de directorul Rafael Grossi, s-a deplasat aici venind de la Kiev.

Joi, membrii delegației urmează să înceapă inspectarea centralei nucleare, ocupată din martie de ruși și aflată la peste 100 de kilometri de oraş.

"Este o misiune de verificare la cea mai mare centrală nucleară din Europa. Vrem să evităm producerea unui accident nuclear", a spus Rafael Grossi, care a indicat că a obținut de la părțile rusă și ucraineană "garanțiile necesare" pentru desfășurarea misiunii.

Rusia și Ucraina se acuză reciproc de o serie de atacuri în zona complexului atomo-electric.

Update 31 august, ora 12:43 Inspectorii Agenției de monitorizare atomică a Națiunilor Unite au plecat din Kiev și urmează să ajungă joi dimineață la centrala nuclear-electrică Zaporojie.

Agenția rusă TASS, citată de BBC, transmite că inspecția ar urma să dureze una sau două zile și că, după încheierea acesteia, între șase și opt experți internaționali ar urma să rămână la centrală.

Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, confirmă, la rândul său, că o misiune permanentă a ONU la centrala ucraineană ar putea fi stabilită cu ocazia inspecției.

Grossi spune că a obținut din partea Rusiei și Ucrainei garanțiile necesare pentru desfășurarea misiunii AIEA.

"Acestea sunt operațiuni extrem de complexe. Noi mergem într-o zonă de război, într-un teritoriu aflat sub ocupație. Acest lucru necesită garanții clare nu doar din partea Federației Ruse, ci și din partea Ucrainei. Și am reușit să le obținem", a menționat el.

Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc pentru bombardamentele semnalate în zona complexului nuclear în ultimele săptămâni.

Săptămâna trecută, centrala a fost deconectată de la rețeaua electrică pentru scurt timp, pentru prima oară în istoria sa, după ce liniile electrice au fost avariate.

CNN a relatat că fotografii realizate din satelit arată găuri, aparent provocate de bombardamente, în acoperișul unei construcții situate în apropierea unuia dintre cele șase reactoare nucleare.

BBC îl citează pe Olli Heinonen, fost inspector șef al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), care a făcut o estimare asupra riscurilor misiunii la centrala nucleară ucraineană.

"Ultimul lucru de care ai nevoie, în calitate de inspector, este o confruntare, fie cu ucrainenii, fie cu rușii, fie între toate trei părțile", a avertizat el.

Update 31 august, ora 11:44 Armata ucraineană avansează pe mai multe direcții pe frontul din sudul țării iar Kievul anunță că a spart liniile ruse de apărare de la Herson şi că a bombardat podurile de peste Nipru.

Șapte localități ar fi fost recucerite de soldații ucraineni, potrivit oficialilor de la Kiev.

De cealaltă parte, Moscova se laudă că respins în totalitate atacul și că pe linia frontului este liniște.

Însă în regiunea Herson, care momentan pare să concentreze eforturile ofensive ale ucrainenilor, localnicii nu îndrăznesc să iasă din adăposturi de teama bombardamentelor, arată un reportaj CNN.

"Capitala regională Herson, capturată în martie de trupele Moscovei, a fost zguduită de lupte, după au declarat chiar rușii.

Forțele Kremlinului susțin că au distrus o celulă partizană într-o luptă recentă. Cine a câștigat înfruntarea este încă incert, dar orașul este epicentrul rezistenței ucrainene de luni bune.

Ucraina anunță, la rândul său, că a distrus podurile care fac legătura cu malul vestic al râului Nipru, oprind orice cale de aprovizionare a rușilor", transmite corespondentul CNN Sam Kiley.

Update 31 august, ora 10.44. Echipa de experți în domeniul nuclear din cadrul agenției ONU se îndreaptă către centrala Zaporojie pentru a inspecta instalațiile acesteia și eventualele scurgeri de combustibil, potrivit The Guardian.

Șeful nuclear al ONU, Rafael Grossi, a declarat într-o ședință de informare la Kiev, după cum a raportat publicația ucraineană Ukrinform: "În sfârșit, plecăm după șase luni de efort. AIEA se îndreaptă către CNP Zaporizhzhya. După cum știți, avem o sarcină foarte importantă acolo – să lucrăm și să examinăm situația reală acolo, pentru a ajuta la stabilizarea situației cât mai mult posibil".

Update 31 august, ora 09.35. Rusia a oprit astăzi livrările de gaze prin intermediul unui gazoduct important către Europa, intensificând o bătălie economică între Moscova și Bruxelles și ridicând perspectivele de recesiune și raționalizare a energiei în unele dintre cele mai bogate țări din regiune, anunță Reuters.

Fluxurile au scăzut la zero pe conducta Nord Stream 1 către Germania prin Marea Baltică, conform datelor de flux de la punctele de intrare care leagă Nord Stream 1 de rețeaua de gaze germană, pentru lucrări de întreținere care vor dura până sâmbătă dimineața.

Update 31 august, ora 08.18. Au fost raportate lupte aprige în timp ce Ucraina încearcă să recucerească regiunea Herson, ocupată de ruși în sudul țării - dar experții militari au declarat pentru BBC că acest lucru "nu se va întâmpla rapid".

"Luptele grele continuă, soldații noștri luptă non-stop", a declarat Vitaliy Kim, care conduce regiunea vecină Mykolaiv.

Ucraina a declarat anterior că a străpuns prima linie de apărare a Rusiei.

Dar Rusia a declarat că trupele ucrainene au fost înfrânte în timpul unui atac eșuat.

Ministerul Apărării de la Moscova a declarat, de asemenea, că au existat pierderi grele în rândul forțelor ucrainene, dar afirmațiile Ucrainei și ale Rusiei nu au fost verificate în mod independent.

Herson a devenit primul mare oraș ucrainean care a căzut în mâinile Rusiei în primele zile ale invaziei Moscovei, care a început la 24 februarie.

Oficiali militari ucraineni de rang înalt au fost rezervați în a oferi prea multe detalii despre contraofensivă, îndemnând publicul să aibă răbdare.

Pe de altă parte, preşedinţia cehă a Consiliului Uniunii Europene a întâmpinat, marţi, opoziţia puternică a Ungariei, Austriei şi Luxemburgului faţă de iniţiativa interzicerii în mod generalizat a călătoriilor cetăţenilor ruşi în spaţiul comunitar, informează cotidianul Le Monde.

"Nu trebuie să existe spaţiu pentru turism. Trebuie să transmitem un mesaj puternic elitelor de la Moscova şi Sankt-Petersburg", a argumentat ministrul ceh de Externe, Jan Lipavsky, la reuniunea informală de la Praga.

Ideea, susţinută de Cehia, Polonia, Estonia, Lituania, Letonia şi Finlanda, a întâmpinat însă o rezistenţă puternică din partea Ungariei, Austriei şi Luxemburgului.

"Nu cred că interzicerea acordării vizelor este o decizie adecvată în actualele circumstanţe", a reacţionat Peter Szijjarto, ministrul de Externe al Ungariei, ţară care menţine relaţii strânse cu Rusia.

"Nu trebuie să ridicăm o nouă Cortină de Fier în Europa. Am stabilit cu toţii de la început că este vorba de războiul preşedintelui Vladimir Putin", a argumentat, la rândul său, Jean Asselborn, ministrul de Externe din Luxemburg.

"Uniunea Europeană nu trebuie să dea o sentinţă categorică împotriva celor 140 de milioane de locuitori ai Rusiei", a declarat Alexander Schallenberg, ministrul austriac de Externe.

Germania şi Franţa au propus soluţii de compromis pentru depăşirea disensiunilor. O opţiune vehiculată ar fi înăsprirea regimului de acordare a vizelor cu intrări multiple, dar fără interzicerea generalizată a călătoriilor cetăţenilor ruşi în spaţiul UE.

Război în Ucraina, 30 august | Miniștrii Apărării din UE, decizie privind planul de a instrui soldați ucraineni în țările din Uniunea Europeană

Război în Ucraina, 29 august | Ucraina vrea direct în NATO după șase luni de război | Rusia susţine că a respins contraofensiva Ucrainei în Herson şi Mikolaiv

Război în Ucraina, 28 august | Centrala nucleară Zaporojie, transformată în unitate militară

Război în Ucraina, 27 august | Bombardamente tot mai intense în regiunea Doneţk

Război în Ucraina, 26 august | Grupul francez acuzat că produce combustibil pentru avioanele care bombardează Ucraina își vinde participația din Rusia

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close