Antena 3 CNN International News Mesajul SUA de Ziua Independenței Ucrainei: încă 3 miliarde de dolari ajutor de război

Mesajul SUA de Ziua Independenței Ucrainei: încă 3 miliarde de dolari ajutor de război

Președintele american Joe Biden a marcat miercuri Ziua Independenței Ucrainei reiterând angajamentul Statelor Unite față de această țară cu un nou ajutor militar, în valoare de 2,98 miliarde de dolari.

Mesajul SUA de Ziua Independenței Ucrainei: încă 3 miliarde de dolari ajutor de război
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    24 Aug 2022   •   15:33

Este cel mai mare pachet de asistență de securitate din SUA pentru Ucraina în cele șase luni de la începutul invaziei ruse.

"Sunt mândru să anunț cea mai mare tranșă de asistență de securitate până în prezent: aproximativ 2,98 miliarde de dolari în arme și echipamente (...) Aceasta va permite Ucrainei să dobândească sisteme de apărare antiaeriană, sisteme de artilerie și muniție pentru acestea, sisteme aeriene fără pilot și radare, pentru a se asigura că poate continua să se apere pe termen lung", se spune într-un comunicat al președintelui american Joe Biden, difuzat miercuri.

Noul pachet de ajutor este acordat în cadrul Inițiativei de Asistență de Securitate pentru Ucraina (USAI) și nu va fi livrat din stocurile existente ale armatei SUA, precizează CNN.

Livrările vor fi efectuate în baza unor contracte cu producătorii de armament, indică un oficial american citat de rețeaua americană de televiziune.

Joe Biden:"Tenebrele autocrației nu pot înfrânge flacăra libertății"

Săptămâna trecută, SUA au anunțat un pachet de 775 de milioane de dolari ce include sisteme HIMARS și muniție pentru obuziere de 105 mm, rachete anti-blindate, capabilități de deminare și altele echipamente militare.

Acel pachet, acordat în baza autorității prezidențiale, va fi constituit pe baza inventarului existent în arsenalele SUA.

În comunicatul de miercuri, Joe Biden a felicitat poporul ucrainean pentru cei 31 de ani de independență.

"Astăzi și mereu suntem alături de poporul ucrainean pentru a susține că tenebrele care conduc autocrația nu pot învinge flacăra libertății ce luminează sufletele oamenilor liberi de pretutindeni. SUA - inclusiv mândrii americani de origine ucraineană - așteaptă cu nerăbdare să continue să sărbătorească Ucraina ca stat democratic, independent, suveran și prosper în deceniile care vor urma", se spune în documentul citat.

×
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close