Antena 3 CNN Externe Miniștrii UE au decis să suspende acordul de vize cu Rusia

Miniștrii UE au decis să suspende acordul de vize cu Rusia

Miniștrii de Externe din statele Uniunii Europene au ajuns la un consens politic privind suspendarea completă a acordului de facilitare a acordării vizelor între UE și Rusia.

Miniștrii UE au decis să suspende acordul de vize cu Rusia
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    31 Aug 2022   •   17:38

Înțelegerea a venit la capătul a două zile de discuții în cadrul unei reuniuni informale desfășurate la Praga, notează CNN.

Sursa citată amintește că acordarea vizelor era deja restricționată pentru unele categorii de cetățeni ruși.

Josep Borrell (foto), șeful diplomației europene, a spus, miercuri, că decizia de la Praga va reduce semnificativ numărul de vize emise rușilor de către statele Uniunii, dat fiind că procesul acordării va deveni mai dificil și va dura mai mult.

El a mai arătat că, de la mijlocul lunii iulie, anul curent, s-a înregistrat o creștere substanțială a trecerii frontierelor din Rusia în statele vecine, chestiune care a devenit "un risc de securitate" pentru acestea din urmă.

"Am văzut mulți ruși călătorind de plăcere sau pentru cumpărături, de parcă nu ar fi izbucnit niciun război în Ucraina. Lucrurile nu pot decurge ca de obicei", a estimat el.

Acordul anunțat miercuri va trebui să fie aprobat în cadrul Consiliului European.

Ce prevede acordul de facilitare a vizelor cu Rusia

Încheiat în 2007 între UE și Rusia, acordul a cărui suspendare a fost convenită la Praga prevede facilități la emiterea de vize de scurtă durată.

După ce Moscova a lansat invazia pe 24 februarie, acest acord a fost parțial suspendat de UE pentru anumiți cetățeni legați de regimul președintelui rus Vladimir Putin, dar ceilalți ruși au continuat să beneficieze de el.

Fără facilitați, rușilor li se va aplica procedura clasică de obținere a vizei pentru spațiul Schengen, din care în prezent fac parte 22 de state ale Uniunii, plus Norvegia, Islanda, Elveția și Liechtenstein.

Aceasta este mai lungă și mai costisitoare.

Anterior reuniunii, Franța și Germania au dat publicității o poziție comună în care arată că problema limitării vizelor ar fi contraproductivă, "în timp ce UE încearcă să lupte pentru inimile și mințile acelor ruși care nu susțin agresiunea Moscovei împotriva Ucrainei".

În schimb, Polonia și cele trei țări baltice au anunțat că iau în considerare interzicerea sau restricționarea unilaterală a vizelor pentru cetățenii ruși, dacă nu există un acord în acest sens la nivel european.

×
Subiecte în articol: UE Josep Borrell Rusia
Parteneri
Poșta Română, anunţ de ultimă oră despre distribuirea pensiilor în luna Mai
x close