Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 185. Bombardamente tot mai intense în regiunea Doneţk | Risc de scurgeri radioactive la centrala nucleară Zaporojie

Război în Ucraina, ziua 185. Bombardamente tot mai intense în regiunea Doneţk | Risc de scurgeri radioactive la centrala nucleară Zaporojie

Război în Ucraina, ziua 185. Forţele ruseşti au intensificat bombardamentele în regiunea Doneţk, acolo unde au cucerit mai multe localităţi. Între timp, fostul preşedintele al Rusiei, Dmitri Medvedev a anunţat că războiul din Ucraina nu se va opri nici dată Kievul renunţă la NATO.

Război în Ucraina, ziua 185. Bombardamente tot mai intense în regiunea Doneţk | Risc de scurgeri radioactive la centrala nucleară Zaporojie
Sursa foto: Hepta | Abaca Press
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Aug 2022   •   16:18

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Bombardamente tot mai intense în zona Doneţk | Ruşii au cucerit mai multe localităţi
  • Dmitri Medvedev a declarat că războiul nu se va opri nici dacă Ucraina renunţă la NATO
  • Zelenski anunţă că situaţia de la Zaporojie rămâne "riscantă"
  • TotalEnergies, grupul francez acuzat că produce combustibil pentru avioanele care bombardează Ucraina, își vinde participația din Rusia
  • Reuniune de urgență a miniștrilor Uniunii Europene, pe fondul crizei energetice
  • Haga vrea menținerea contractului cu Gazprom și cere derogare din partea UE
  • Centrala nucleară Zaporojie a fost reconectată la sistemul energetic al Ucrainei
  • Liderul belarus Aleksandr Lukașenko anunță că aviația sa poate transporta arme nucleare

Update 27 august, ora 23.03. China a lansat un atac subtil la adresa Rusiei în ceea ce priveşte centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, în timp ce temerile privind un dezastru se intensifică în cazul unui accident.

Un oficial chinez de rang înalt a declarat vineri la ONU că un singur incident ar putea provoca un accident nuclear grav „cu consecinţe ireversibile pentru ecosistemul şi sănătatea publică din Ucraina şi din ţările învecinate”.

Geng Shuang, adjunctul reprezentantului permanent al Chinei la ONU, a făcut apel la toate părţile implicate „să dea dovadă de maximă reţinere, să respecte cu stricteţe dreptul internaţional şi să reducă la minimum riscul de accidente”, adăugând: „Nu trebuie să permitem ca tragediile accidentelor nucleare de la Cernobîl şi Fukushima să se repete”.

Pe lângă o urgenţă sanitară internaţională, un accident grav şi o emisie de radiaţii la centrală ar fi o nouă lovitură pentru economia mondială, deja grav afectată de Covid-19 şi de criza energetică, scrie inews.

Avertismentul Chinei este semnificativ, deoarece este poate singura putere mondială cu o influenţă reală asupra regimului Putin.

Update 27 august, ora 17.44. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care introduce beneficii financiare pentru persoanele care au părăsit Ucraina pentru a veni în Rusia, potrivit Sky News.

Pensionarii, femeile însărcinate și persoanele cu dizabilități vor primi, de asemenea, beneficiile financiare.

Decretul, publicat pe un portal guvernamental, arată că vor fi acordate plăți lunare de pensii de 10.000 de ruble (141,14 lire sterline) persoanelor care au fost forțate să părăsească teritoriul Ucrainei începând cu 18 februarie.

Persoanele cu dizabilități vor fi, de asemenea, eligibile pentru același sprijin lunar.

Decretul precizează că plățile vor fi efectuate pentru cetățenii Ucrainei și pentru autointitulatele Republici Populare Donețk și Luhansk - două entități separatiste susținute de Rusia din estul Ucrainei pe care Moscova le-a recunoscut ca independente în februarie, într-o mișcare condamnată de Ucraina și de Occident.

Anterior, Putin a ordonat ca fiecare persoană care a sosit în Rusia din Donețk și Luhansk să primească o plată de 10.000 de ruble.

Update 27 august, ora 16.16. Risc crescut de scurgeri radioactive la centrala nucleară Zaporojie. Ruşii îi acuză pe ucraineni că au lansat atacuri în zona centralei de trei ori în ultimele 24 de ore, folosind 17 proiectile de artilerie.

Analistul militar Marian Zidaru a declarat, în direct la Antena 3, că o încetare a focului va fi luată în considerare doar atunci când ruşii vor putea negocia cu americanii, dar şi că Vladimir Putin nu îşi doreşte să se întâlnească cu Volodimir Zelenski, pe care nu îl consideră egalul său.

Update 27 august, ora 11.30. Rusia a crescut intensitatea atacurilor în zona Donețk din regiunea Donbas din estul Ucrainei în ultimele cinci zile, potrivit ministerului britanic al Apărării, citat de The Guardian.

Cel mai probabil, separatiștii pro-ruși au făcut progrese spre centrul satului Pisky, în apropiere de aeroportul din Donețk.

Cu toate acestea, forțele rusești au obținut puține câștiguri teritoriale, arată cel mai recent raport al Ministerului britanic al Apărării.

„Există o posibilitate realistă ca Rusia să își fi sporit eforturile în Donbas în încercarea de a atrage unități ucrainene suplimentare, pe fondul speculațiilor că Ucraina plănuiește o contraofensivă majoră”, se mai arată în raport.

Update 27 august, ora 08.00. Fostul preşedinte Dmitri Medvedev, acum vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că Moscova nu va renunţa la campania sa militară din Ucraina, chiar dacă Kievul ar renunţa la aderarea în NATO.

Totuşi, Rusia este pregătită să poarte discuţii cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în anumite condiţii.

„Apartenenţa ucraineană la NATO este inacceptabilă pentru Moscova. Chiar dacă Ucraina renunţă la intenţia sa de a adera la Alianţa Nord-Atlantică, este deja tardiv şi insuficient pentru a stabili pacea”, a declarat Medvedev.

Rusia îşi va continua campania militară în Ucraina până când obiectivele sale vor fi atinse. Putin vrea să „denazifieze” Ucraina. Kievul şi Occidentul afirmă că acesta este doar un pretext fără temei pentru un război de cucerire.

Update 27 august, ora 07.57. Președintele Ucrainei a declarat vineri seara că situația de la centrala nucleară Zaporojie rămâne „foarte riscantă”, după ce două dintre cele șase reactoare au fost reconectate la rețea, informează Reuters.

Compania ucraineană nucleară de stat Energoatom a anunțat vineri seară că ambele reactoare funcționale ale centralei de la Zaporojie au fost reconectate la rețea și furnizează din nou energie electrică, după ce joi au fost complet deconectate.

„Permiteți-mi să subliniez că situația rămâne foarte riscantă și periculoasă”, a declarat președintele Volodimir Zelenskiy în discursul său de vineri seara, lăudând experții ucraineni care lucrează pentru a „evita cel mai rău scenariu”.

„Orice repetare a evenimentelor de ieri (joi-n.r.), adică orice deconectare a centralei de la rețea, orice acțiune a Rusiei care ar putea provoca deconectarea reactoarelor, ar plasa din nou centrala la un pas de o catastrofă”, a spus Zelenski.

Gigantul energetic francez TotalEnergies a anunțat vineri că își finalizează vânzarea pachetului de acțiuni la o companie rusă care produce combustibil pentru avioane.

Anunțul vine după ce cotidianul francez Le Monde a publicat, joi, un material în care se arată că TotalEnergies gestionează, împreună cu partenerul său rus, Novatek, un zăcământ de condensat de gaz, care este transformat în kerosen pentru avioanele de luptă ce bombardează Ucraina.

Terneftegaz, compania responsabilă, este deținută în proporție de 49% de TotalEnergies. Pachetul majoritar de 51% este deținut de Novatek.

TotalEnergies replicat relatării din Le Monde cu o declarație publicată vineri.

Potrivit declarației, kerosenul rezultat în urma procesării condensatului de gaz ar fi exportat exclusiv în afara Rusiei, neavând certificarea pentru a fi vândut în interiorul țării.

"TotalEnergies nu produce combustibil de avion pentru armata rusă", se spune în document.

Grupul francez mai arată că, în contextul dat, a decis să-și vândă către Novatek deținerea sa de 49% din zăcământul de gaz rusesc Termokarstovoye.

În paralel, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a cerut, vineri, companiei TotalEnergies să se retragă din Rusia.

Război în Ucraina, 26 august | Grupul francez acuzat că produce combustibil pentru avioanele care bombardează Ucraina își vinde participația din Rusia

Război în Ucraina, 25 august | SUA cer Rusiei să accepte crearea unei zone demilitarizate în jurul Centralei Zaporojie

Război în Ucraina, 24 august | Ultimul opozant proeminent la adresa lui Vladimir Putin, arestat în Rusia după o postare pe YouTube

Război în Ucraina, 23 august | Zelenski avertizează că Ucraina va recupera Crimeea

Război în Ucraina, 22 august | Ucraina publică bilanţul soldaţilor morţi în lupta contra forţelor ruse de invazie

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Primele imagini cu băiețelul din Gorj vândut de părinți în Germania
x close