Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Evgheni Roizman, unul dintre ultimii opozanți vocali ai regimului Putin, a fost eliberat din închisoare, după ce a fost arestat de mascați cu o zi în urmă
- "Încă o minciună din partea unui stat terorist", a reacționat Kievul după ce Moscova a anunțat că a ucis 200 de soldați ucraineni în bombardamentul de la Ceaplîne
- Centrala nucleară Zaporojie, deconectată de la rețeaua de electricitate a Ucrainei pentru prima dată în istorie (Energoatom)
- La centrala nucleară Zaporojie s-au activat sistemele de siguranță, anunță Rusia
- România trebuie să ia în calcul scenariul în care va ajunge să se învecineze cu Rusia, spune Vasile Dîncu
- Șeful Agenției Internaționale pentru Energie atomică anunță că ar putea vizita "foarte curând" centrala nucleară Zaporojie
- Rusia recunoaște bombardamentul din Chaplyne, dar spune că a vizat un "tren militar"
- Kievul acuză armata rusă că a ucis cel puțin trei lucrători la centrala nucleară Zaporojie și a arestat alte câteva zeci
- Bilanțul atacului din gara Chaplyne a ajuns la 25 de morți
- Zelenski a declarat că rachetele rusești au lovit un tren în micul oraș Chaplyne, la aproximativ 145 km vest de Donețk, ocupat de Rusia, în estul Ucrainei
- SUA amenință cu sancțiuni împotriva Turciei din cauza legăturilor cu Rusia
Update 25 august, ora 22.00. Administraţia Joseph Biden a cerut, joi seară, Rusiei să accepte crearea unui perimetru demilitarizat în jurul Centralei nucleare ucrainene Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse.
"Rusia trebuie să accepte crearea unei zone demilitarizate în jurul centralei nucleare şi să permită o vizită cât mai curând posibil a inspectorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică pentru a verifica siguranţa sistemelor", a declarat joi seară Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Preşedinţiei SUA, citată de agenţia Reuters și preluată de Mediafax.
Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, a discutat joi, prin telefon, cu omologul său din Ucraina, Volodimir Zelenski, despre situaţia de la Centrala nucleară Zaporojie, a precizat Karine Jean-Pierre.
Atât Kievul, cât şi Moscova au semnalat intenţiile de a permite o vizită a inspectorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică la Centrala atomo-electrică Zaporojie.
Linia electrică de alimentare a Centralei nucleare Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse, a fost restabilită după mai multe deconectări în cursul zilei, a anunţat joi seară Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), citată de cotidianul Le Monde. Rafael Grossi, directorul AIEA, a evidenţiat necesitatea unei misiuni urgente a experţilor internaţionali la această centrală. Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de o serie de atacuri produse în apropierea complexului atomic.
Grupul naţiunilor puternic industrializate (G7) a cerut Rusiei să predea controlul asupra centralelor nucleare din Ucraina, avertizând asupra riscurilor unor incidente militare ce pot avea repercusiuni internaţionale şi îndemnând toate părţile să susţină inspecţiile Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică.
Update 25 august, ora 19:57 Un tribunal rus a decis, joi, în cazul lui Evgheni Roizman, fostul primar din Ekaterinburg, arestat miercuri, după ce a folosit termenul "invazie" în legătură cu campania militară a Rusiei în Ucraina.
Lui Roizman i s-a interzis de către instanță să participe la evenimente publice și să folosească internetul timp de cinci săptămâni, relatează agenția rusă Interfax, citată de Reuters.
Până pe 29 septembrie, politicianul de opoziție nu are voie să comunice cu nimeni fără permisiune, cu excepția avocatului și a rudelor sale.
Spre surprinderea multora, instanța a respins cererea procurorilor de a-l plasa pe acuzat în arest la domiciliu și a dispus eliberarea acestuia din detenție.
Roizman a negat acuzațiile aduse de procurori, care și-au motivat acțiunea împotriva sa pe baza unui clip pe care bărbatul în vârstă de 59 de ani l-a încărcat pe YouTube.
"Cu toții înțelegeți că ceea ce se întâmplă depășește toate normele legale. În realitate, nu am făcut nimic rău", a spus el în instanță.
Miercuri, presa rusă a publicat imagini în care Roizman este arestat de polițiști cu cagule.
Fostul primar, o figură populară atât în Ekaterinburg, cât și la nivel național, este un susținător al lui Aleksei Navalnîi, cel mai proeminent critic al președintelui rus Vladimir Putin.
Update 25 august, ora 18:43 Kievul a calificat, joi, drept "minciună şi propagandă" afirmațiile Moscovei conform cărora trupele ruse ar fi ucis circa 200 de soldați ucraineni în atacul cu rachetă efectuat miercuri asupra unei gări din regiunea ucraineană Dnipropetrovsk.
Un comunicat de joi după-amiază al Ministerului rus al Apărării susținea că tirul, efectuat cu o rachetă Iskander, a eliminat peste 200 de rezerviști și a distrus 10 unități de echipament militar care se îndreptau spre Donbas.
"O minciună în plus din partea unei țări teroriste", a declarat Yuri Sak, purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării.
Oficialul ucrainean a mai semnalat în reacția la afirmațiile Moscovei că, pe ansamblu, doar 5 din 100 de obiective atacate de Rusia de la începutul invaziei au fost ținte militare, restul fiind obiective civile.
La rândul său, Rusia susține că nu atacă ținte civile, dar acuză armata ucraineană că folosește civilii pe post de scuturi umane, prin amplasarea unor trupe și echipamente militare în zone populate.
Autoritățile ucrainene au actualizat joi bilanțul bombardamentului de la Ceaplîne, indicând că au fost uciși cel puțin 25 de civili, inclusiv doi copii, alte zeci de persoane fiind rănite.
Update 25 august, ora 17:03 Daunele provocate de incendii la liniile electrice aeriene au provocat oprirea celor două reactoare în funcțiune la Zaporojie.
Precizarea vine de la compania energetică ucraineană.
În urmă cu puțin timp, Energoatom a comunicat că sistemele de siguranță ale centralei funcționează normal și că se lucrează la reconectarea la rețea a unuia dintre blocurile-reactor.
Anunțată anterior, decizia de a deconecta reactoarele de la rețeaua de alimentare cu electricitate a venit în urma unor incendii ce au deteriorat o linie care leagă complexul atomo-electric de sistemul energetic național ucrainean.
Incendiile ar fi izbucnit la groapa de cenușă a unei centrale pe cărbune situate în apropierea celei nucleare.
Anton Gherașcenko, consilier al ministrului ucrainean de Interne, a scris pe Twitter:
"Pentru prima dată în istorie, centrala nucleară Zaporojie a fost complet deconectată de la rețeaua de electricitate, potrivit Energoatom. Trei dintre liniile electrice au fost deteriorate de ruși. A patra a fost deconectată din cauza incendiilor. Specialiștii lucrează intens pentru a reconecta centrala (la rețeaua electrică)."
⚡️Today, for the first time in history, Zaporizhzhia nuclear power plant was completely disconnected from electricity network, - Energoatom
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) August 25, 2022
3️⃣ power lines were damaged by Russians. Fourth one was disconnected due to fires.
Specialists are working hard to reconnect the plant.
Update 25 august, ora 16:02 Sistemele de siguranță ale centralei nucleare Zaporojie, situată în sudul Ucrainei, au fost activate joi, după ce au fost semnalate întreruperi ale furnizării de electricitate pe zone întinse din teritoriul controlat de trupele ruse.
Informația este transmisă de agenția rusă RIA, citată de Reuters.
Astfel, întreruperi de curent au survenit în zone din regiunile ucrainene Zaporojie şi Herson, ambele ocupate parțial de trupele ruse în urma invaziei începute în februarie, arară sursa citată.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, a susținut, joi, că artileria ucraineană a lovit zona centralei nucleare "de șapte ori în ultima zi, cu arme de mare calibru".
Potrivit oficialului rus, aceste bombardamente au fost lansate de pe poziții ale trupelor ucrainene situate pe malul drept al râului Nipru, pe partea opusă centralei.
Kievul și Moscova se acuză reciproc, de trei săptămâni, de atacuri asupra acestei centrale, stârnind temeri față de un posibil nou incident nuclear precum cel de la Cernobîl.
Update 25 august, ora 15:31 România trebuie să ia în calcul scenariul cel mai rău, în care va ajunge să se învecineze cu Rusia.
Afirmația a fost făcută de ministrul român al Apărării, Vasile Dîncu, la Antena 3, în cadrul emisiunii "Punctul de întâlnire".
Potrivit ministrului, situația din Ucraina arată că forțele de apărare au reușit să oprească înaintarea rușilor în zona Nikolaev, dar evoluția rămâne fluidă.
"Sunt hărți pe care le vedem zilnic și observăm că apar mereu atacuri la adresa ucrainenilor cu nave din Marea Neagră. Noi sperăm că ucrainenii vor rezistat și Ucraina rezistă în acest moment.
Nu se prevede ca forțele ruse să ajungă la gurile Dunării și la ocuparea orașului Odesa.
Dar acest scenariu trebuie să-l luăm în calcul, pentru că forțele ruse care au venit din est au reușit să unească aceste zone (din Donbas, n.r.) și Crimeea. Trebuie să ne gândim şi la scenariul cel mai rău, în care am putea să avem un vecin un foarte apropiat, Rusia", a explicat ministrul Apărării la Antena 3.
Update 25 august, ora 14:31 Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat că ar putea vizita "foarte curând" centrala nucleară Zaporojie, unde bombardamentele de care se acuză reciproc Moscova și Kievul au alertat comunitatea internațională.
"Suntem foarte aproape de un acord în acest sens cu Rusia", a spus Grossi (foto), miercuri, pentru postul TV France 24.
În cursul zilei, șeful AIEA s-a întâlnit cu președintele francez Emmanuel Macron la Paris.
Tot miercuri, miniștrii francez și rus ai Apărării au vorbit la telefon despre situația de la Zaporojie.
Informația a fost difuzată de Ministerul Apărării de la Moscova.
Serghei Șoigu i-a transmis omologului francez Sebastien Lecornu evaluările sale cu privire la acțiunile părții ucrainene, a indicat ministerul rus.
Șoigu "a subliniat importanța unei vizite AIEA la centrala nucleară și faptul că Rusia este gata să furnizeze inspectorilor agenției asistența necesară", a mai precizat sursa citată.
Convorbirea celor doi miniștri a fost inițiată de partea franceză, notează CNN.
Update 25 august, ora 13:31 Anunțul vine la mai bine de o jumătate de zi după ce oficialii de la Kiev au semnalat acest atac, cel mai sângeros efectuat de trupele Moscovei de Ziua Națională a Ucrainei.
Potrivit sursei ruse, loviturile au vizat "un tren militar", transmite Reuters.
În urma bombardamentului, ar fi fost uciși cel puțin 200 de soldați ucraineni și ar fi fost distruse 10 unități de echipamente militare, susține ministerul rus.
Kievul, la rândul său, afirmă că cel puțin 25 de civili au fost uciși în urma tirului rusesc cu rachete de la Chaplyne, care a vizat mai multe zone rezidențiale.
Între cei uciși se numără și doi copii, de 11 și șase ani, arată oficialii ucraineni.
Alte câteva zeci de persoane au fost rănite.
Bombardamentul din Dnipropetrovsk a fost doar unul dintre numeroasele atacuri rusești efectuate miercuri în mai multe zone din Ucraina.
"În alte orașe mari ale Ucrainei, chiar și în cele care sunt departe de câmpul de luptă, au fost semnalate explozii și tiruri cu rachete", a spus Yuri Sak, un consilier al ministrului ucrainean al Apărării.
Oficialul a precizat că la Kiev au fost, miercuri, cel puțin opt alarme de raid aerian.
Update 25 august, ora 11:31 Militarii ruși au ucis trei lucrători și au arestat alți 26 în timpul ocupației la centrala nucleară Zaporojie pe care au capturat-o în luna martie, la începutul invaziei.
Acuzațiile au fost formulate de Dmitro Lubineț, responsabilul pentru Drepturile Omului din cadrul Parlamentului de la Kiev.
Potrivit oficialului ucrainean, cei trei lucrători au fost omorâți în bătaie și în urma bombardamentelor, în timp ce rușii i-au acuzat pe lucrătorii arestați că au furnizat informații despre mișcările și pozițiile trupelor de invazie în regiune.
Lubineț a mai spus că zeci de alți lucrători ai centralei au fost răpiți, iar soarta lor este necunoscută.
El a cerut Națiunilor Unite și Agenției Internaționale pentru Energie Atomică să grăbească instituirea unei zone demilitarizate în jurul centralei și să prevadă protecție pentru personalul de acolo, pentru a face posibilă întreținerea acestui obiectiv.
Update 25 august, ora 10.29. Departamentul de Stat al SUA condamnă planul autorităților separatiste susținute de Kremlin de a judeca prizonierii de război și spun că procesele intentate nu sunt juste și nu reflectă realitatea războiului.
Departamentul de Stat al SUA condamnă atitudinea autorităților din regiunile separatiste ucrainene susținute de Rusia. Procesele intentate prizonierilor de război ucraineni în contextul în care nu există o finalitate a luptelor sunt un spectacol meschin şi lipsit de justețe.
"Procesele spectacol planificate de autoritățile separatiste susținute de Kremlin sunt nelegitime și o batjocură la adresa justiției. Le condamnăm ferm", a declarat purtătorul de cuvânt al departamentului, Ned Price.
Rusia încearcă să arunce responsabilitatea invaziei pe vecinul său și își motivează acțiunile prin campania sa "eliberatoare".
Mii de oameni au protestat la Kiev de Ziua Independenței Ucrainei. Protestatarii cer recunoașterea Rusiei ca stat sponsor al terorismului după ce a ucis în mod deliberat prizonierii de război ucraineni ținuti captivi în închisoarean Olenivka.
Update 25 august, ora 08.43 Potrivit unui bilanț realizat de publicația Forbes Ucraina, cea mai mare pierdere a armatei ruse a fost nava amiral a flotei Mării Negre.
Crucișătorul "Moskva", în valoare de 750 de milioane de dolari, s-a scufundat în luna aprilie după, ce a fost lovit cu rachete de ucraineni, potrivit Kievului. Rusia susține că nava s-a scufundat după explozia muniției de la bord în urma unui incendiu, fără a indica ce anume a declanșat focul.
A doua cea mai mare pierdere pentru ruși a fost o aeronavă de transport greu Iliușin IL-76 de 86 de milioane de dolari, care a fost doborâtă de forțele ucrainene de apărare la sfârșitul lunii februarie în Kiev.
A treia cea mai scumpă pierdere înregistrată de Moscova a fost cea a navei de asalt amfibiu "Saratov", distrusă în portul Berdiansk la sfârșitul lunii martie.
Costul acesteia este estimat la 75 de milioane de dolari.
În bilanțul general, trupele de invazie au pierdut 2.000 de tancuri, 234 de avioane și 15 nave din Flota Mării Negre.
Cele 234 de avioane contabilizate de sursa citată au un cost estimat la 5,3 miliarde de dolari.
Doar în exploziile de pe aerodromul militar Saka din Crimeea au fost distruse 9 avioane militare.
Este cea mai mare pierdere a aviației ruse într-o singură zi de la cel de-al Doilea Război Mondial.
Update 25 august, ora 07.38. Numărul persoanelor care au murit în atacul cu rachete rusești, în gara din Chaplyne, în regiunea Dnipropetrovsk, din Ucraina a crescut la 25 de persoane, între care un copil de 11 ani și unul de șase ani, anunță autoritățile din Ucraina.
Atacul a avut loc în ziua în care s-au împlinit șase luni de la începutul invaziei Moscovei.
Potrivit oficialilor din Ucraina, cinci dintre victimele atacului din orașul Chaplyne, din estul țării, au ars de vii.
Victima de 11 ani a murit îngropată sub molozul unei case distruse de rachete.
Copilul de șase ani a murit în incendiul de lângă stația feroviară.
Update 24 august, ora 23:30 Ce mesaj le-a transmis Volodimir Zelenski ucrainenilor de Ziua Naţională
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a transmis un mesaj ucrainenilor de Ziua Națională. Liderul în vârstă de 44 de ani a ținut discursul în hainele verzi specifice militarilor, în fața monumentului central al Kievului, care marchează independența față de Uniunea Sovietică.
Război în Ucraina, 24 august Război în Ucraina, ziua 182. Ultimul opozant proeminent la adresa lui Vladimir Putin, arestat în Rusia după o postare pe YouTube
Război în Ucraina, 23 august | Zelenski avertizează că Ucraina va recupera Crimeea
Război în Ucraina, 22 august | Ucraina publică bilanţul soldaţilor morţi în lupta contra forţelor ruse de invazie
Război în Ucraina, 21 august | Zelenski: În această săptămână Rusia ar putea să facă ceva deosebit de urât
Război în Ucraina, 20 august | Sediul flotei rusești din Sevastopol, atacat cu o dronă kamikaze de ucraineni