Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 179. Oficialii americani și britanici cer intervenția NATO la Zaporojie | Zelenski: În această săptămână Rusia ar putea să facă ceva deosebit de urât

Război în Ucraina, ziua 179. Oficialii americani și britanici cer intervenția NATO la Zaporojie | Zelenski: În această săptămână Rusia ar putea să facă ceva deosebit de urât

Război în Ucraina, ziua 179. Ministerul rus al Apărării a acuzat Ucraina de otrăvirea unora dintre soldați în regiunea Zaporojie din sud-estul țării. Ministerul a declarat că mai mulți militari ruși au fost duși la un spital militar cu semne de otrăvire gravă pe 31 iulie.

Război în Ucraina, ziua 179. Oficialii americani și britanici cer intervenția NATO la Zaporojie | Zelenski: În această săptămână Rusia ar putea să facă ceva deosebit de urât
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Aug 2022   •   20:33

Război în Ucraina, ziua 179. Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Ucraina a reacționat după atentatul în care a murit fiica lui Aleksandr Dughin, supranumit "filosoful lui Putin"
  • Doi ruși și un ucrainean, arestați în Albania după ce au încercat să intre într-o fabrică de arme
  • Zelenski avertizează cu privire la un posibil atac rusesc „urât” înainte de ziua independenței
  • Oficialii americani și britanici cer intervenția NATO la Zaporojie
  • Rusia acuză Ucraina că i-a otrăvit soldații
  • O rachetă rusă a rănit 12 persoane în orașul ucrainean Voznesensk, nu departe de centrala nucleară
  • Copii răniți într-un atac asupra unei clădiri rezidențiale din regiunea Nikolaev
  • Rusia va construi cel mai mare centru de educație militar-patriotică pentru copii
  • Explozii în Marea Neagră! Ucrainenii au atacat flota rusă din Sevastopol

Update 21 august 2022, ora 20:30 SUA, Franţa, Marea Britanie şi Germania cer securizarea instalaţiilor nucleare din Ucraina

Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, omologul său din Franţa, Emmanuel Macron, premierul în funcţie al Marii Britanii, Boris Johnson, şi cancelarul german, Olaf Scholz, au evidenţiat, duminică, importanţa securizării centralelor nucleare din Ucraina, în contextul conflictului cu Rusia.

"Într-o conversaţie comună, premierul Boris Johnson, preşedintele Biden, preşedintele Macron şi cancelarul Scholz au evidenţiat angajamentul constant de a susţine Ucraina în contextul invaziei Rusiei", a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului de la Londra, citat de agenţia Reuters.

"Au evidenţiat importanţa garantării siguranţei şi securităţii instalaţiilor nucleare şi au salutat discuţiile recente în sensul facilitării trimiterii unei delegaţii a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică la Centrala Zaporojie", a precizat reprezentantul Downing Street.

Update 21 august 2022, ora 13:40 Un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a negat astăzi că Kievul ar fi implicat în atentatul cu maşină capcană de aseară în care şi-a pierdut viaţa Daria Dughina, fiica ultranaţionalistului rus Aleksandr Dughin.

"Subliniez că Ucraina nu are nimic de-a face cu asta, pentru că nu suntem un stat criminal ca Federaţia Rusă şi nici nu suntem un stat terorist", a declarat Mihailo Podoliak, unul dintre consilierii lui Zelenski, într-o intervenţie televizată.

Podoliak a apreciat în schimb că Rusia a început "să se dezintegreze intern" (sic) şi că mai multe grupuri politice încep să se confrunte într-o luptă pentru putere.

Ca parte a acestei redistribuiri ideologice, creşte "presiunea informaţională" asupra societăţii şi războiul din Ucraina este folosit drept portiţă de scăpare, în timp ce sectoarele naţionaliste se radicalizează tot mai mult, a susţinut el, potrivit DCNews.

Update 21 august 2022, ora 12:00 Ministerul albanez al Apărării a anunțat sâmbătă că doi soldați albanezi au fost răniți în timp ce încercau să oprească doi ruși și un ucrainean care au încercat să intre într-o fabrică militară din centrul țării, informează Reuters.

"Trei cetățeni cu pașapoarte rusești și ucrainene au încercat să intre în fabrică. Ofițerii care păzeau uzina au reacționat imediat, dar, în timpul eforturilor lor de a-i opri pe cei trei cetățeni străini, doi dintre soldații noștri au fost răniți”, a precizat ministerul, adăugând că soldații sunt în stare stabilă.

Ministerul a adăugat că cei trei cetățeni străini au fost reținuți. 

Prim-ministrul albanez Edi Rama a declarat că cele trei persoane sunt „suspectate de spionaj”.

Ministerul Apărării a anunțat că unul dintre cei arestați, un cetățean rus de 24 de ani, a intrat pe teritoriul fabricii și încerca să facă fotografii. Alte două persoane, o femeie rusă de 33 de ani și un bărbat ucrainean de 25 de ani, au fost, de asemenea, arestate în apropiere.

Update 21 august 2022, ora 10:00 Președintele Volodimir Zelenski i-a îndeamnat pe ucraineni să rămână vigilenți săptămâna viitoare, când se marchează Ziua independenței față de regimul sovietic, informează The Guardian. 

În discursul său, Zelenski a spus că ucrainenii nu trebuie să permită Moscovei să răspândească „teamă" printre ei, în timp ce marchează cea de-a 31-a aniversare a independenței față de regimul sovietic.

„Trebuie să fim cu toții conștienți că în această săptămână Rusia ar putea încerca să facă ceva deosebit de urât”, a declarat Zelenski înainte de aniversarea din 24 august, care marchează, de asemenea, șase luni de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.

Tensiunea rămâne mare în al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, unde starea de asediu va fi prelungită pentru întreaga zi de miercuri, a declarat sâmbătă guvernatorul regional Oleh Synehub. Orașul din nord-estul țării este lovit în mod regulat de bombardamentele rusești și, în mod normal, are stare de asediu de la ora 22.00 la 6.00 dimineața, dar a fost nevoie de precauții suplimentare în ziua independenței.

Tot sâmbătă, o rachetă rusă a lovit o zonă rezidențială dintr-un oraș din sudul Ucrainei, nu departe de o centrală nucleară, rănind 12 civili, au declarat oficiali ruși și ucraineni.

Update 21 august 2022, ora 08:00 Tobias Ellwood, președintele Comisiei pentru Apărare din cadrul Camerei Comunelor a Parlamentului britanic, a declarat că, dacă rușii orchestrează un accident deliberat la centrala nucleară din Zaporojie, urmat de emisii de radiații, acesta trebuie considerat un atac asupra statelor membre ale NATO, prin prisma articolului 5 al tratatului, relatează Ukrainska Pravda și The Kyiv Independent. 

Ellwood a comentat, într-un mesaj publicat pe contul său de Twitter, relatările presei care preiau afirmațiile mai multor oficiali ucraineni potrivit cărora Rusia pregătește terenul pentru a acuza Kievul de atacarea celei mai mari centrale nucleare din Europa.

„Să fie clar acum: ORICE avarie deliberată care ar cauza o potențială scurgere de radiații la un reactor nuclear ucrainean ar fi o încălcare a articolului 5 al NATO”, a scris parlamentarul britanic. 

Poziția acestuia a fost susținută de Adam Kinzinger, membru din Illinois al Camerei Reprezentanților a Congresului SUA. 

„Este 100% adevărat. Nici măcar nu trebuie discutat. Orice scurgere de radiații va ucide oameni din țările NATO, aceasta putând fi inclusă automat la articolul 5” al NATO, a scris Adam Kinzinger, pe Twitter. 

Rusia acuză Ucraina că i-a otrăvit soldații. Testele au arătat o substanță toxică, toxina botulinică de tip B, în corpurile lor, a afirmat ministerul.

„Cu privire la faptul de terorism chimic sancționat de regimul (președintelui ucrainean Volodymyr) Zelenski, Rusia pregătește dovezi justificative cu rezultatele tuturor analizelor”, a declarat Ministerul într-un comunicat.

Sursa citată nu a precizat câți soldați au avut de suferit sau care este starea lor în prezent. De asemenea, nu a spus care sunt „dovezile justificative”.

Un consilier al ministerului de interne ucrainean a declarat, în replică, că presupusa otrăvire ar fi putut fi cauzată de forțele rusești care au mâncat conserve de carne expirată.

Război în Ucraina, 20 august | Sediul flotei rusești din Sevastopol, atacat cu o dronă kamikaze de ucraineni

Război în Ucraina, 19 august | Lukașenko: Să nu credeţi că plănuiesc un atac

Război în Ucraina, 18 august | Directorul AIEA vrea să meargă în inspecţie la Centrala Zaporojie

Război în Ucraina, 17 august | Secretarul General al ONU a ajuns în Ucraina

Război în Ucraina, 16 august | FSB caută membri ai unei unităţi speciale ucrainene

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Răsturnare de situaţie în ultimul sondaj CURS pentru PMB
x close