Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 176. Directorul AIEA vrea să meargă în inspecţie la Centrala Zaporojie, aflată sub controlul rușilor

Război în Ucraina, ziua 176. Directorul AIEA vrea să meargă în inspecţie la Centrala Zaporojie, aflată sub controlul rușilor

Război în Ucraina, ziua 176. Serghei Aksjonov, guvernatorul rus al regiunii Crimeea, a declarat că Serviciul Federal rus de Securitate (FSB) a arestat şase membri ai unei celule coordonate de pe teritoriul Ucrainei pentru a comite acte de sabotaj în Crimeea.

Război în Ucraina, ziua 176. Directorul AIEA vrea să meargă în inspecţie la Centrala Zaporojie, aflată sub controlul rușilor
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Aug 2022   •   21:45

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Zelenski anunţă că nu se pune problema păcii cu Rusia cât timp trupele ruse se află în Ucraina
  • Directorul AIEA vrea să meargă în inspecţie la Centrala Zaporojie
  • Bilanțul bombardamentelor rusești la Harkov a urcat la 12 morți și cel puțin 35 de răniți
  • Corespondent CNN: Rușii au comunicat că unul dintre sistemele de rezervă de la Zaporojie are probleme
  • Zelenski, Erdogan și Guterres discută la Liov soarta acordului cerealier
  • Putin reinstituie un premiu de pe vremea lui Stalin
  • Armata rusă anunță că a trimis avioane cu rachete hipersonice Kinzhal în Kaliningrad
  • Rusia amenință să închidă centrala nucleară Zaporojie
  • Moscova se laudă că a ucis zeci de "militanți" după ultimele atacuri cu rachete la Harkov
  • Rusia susține că a destructurat o celulă teroristă în Crimeea
  • Rusia a închis podul peste strâmtoarea Kerci

Update 18 august 2022, ora 21:45 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat joi seară că pacea cu Rusia nu este posibilă atât timp cât trupele ruse sunt pe teritoriul ucrainean, sugerând că mai întâi trebuie să se retragă armata rusă pentru a exista perspective de negocieri.

"Oamenii care ucid, violează, atacă oraşele noastre civile cu rachete de croazieră zilnic nu pot să vrea pacea", a declarat Volodimir Zelenski, potrivit cotidianului Le Monde, după întâlnirea pe care a avut-o joi după-amiază în oraşul Lviv cu secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, şi cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

"Trupele ruse trebuie mai întâi să părăsească teritoriul nostru, apoi vom vedea", a adăugat Volodimir Zelenski, reiterând că nu are încredere în Rusia.

Update 18 august 2022, ora 20:30 Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a exprimat disponibilitatea de a se deplasa în fruntea unei delegaţii la Centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse, afirmă ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba.

"Într-o convorbire, directorul general al AIEA, Rafael Grossi, m-a informat că, răspunzând invitaţiei Ucrainei, este pregătit să conducă o delegaţie într-o vizită la Centrala nucleară Zaporojie. Eu am evidenţiat urgenţa misiunii de abordare a ameninţărilor de securitate nucleară cauzate de ostilităţile Rusiei", a declarat Dmitro Kuleba, în această seară, prin Twitter.

Naţiunile Unite au semnalat intenţia de a interveni pentru a facilita accesul experţilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la Centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse. Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de o serie de atacuri produse în apropierea complexului atomic.

Administraţia de la Moscova a anunţat acum câteva zile că va face tot posibilul pentru a permite inspecţii ale experţilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică la Centrala nucleară Zaporojie.

Update 18 august 2022, ora 19:30 Cel puţin 12 persoane, între care un copil, şi-au pierdut viaţa în urma bombardamentelor efectuate în seara zilei de miercuri şi joi dimineaţă de forţele ruse asupra orașului Harkov, centrul administrativ al regiunii omonime din nord-estul Ucrainei.

Agenția ucraineană Ukrinform amintește că un bilanţ precedent consemna șapte morţi şi zeci de răniţi.

O lovitură devastatoare cu o rachetă Iskander a distrus, miercuri noaptea, o clădire rezidențială.

Oraşul a fost atacat din nou cu rachete joi dimineaţă, fiind avariată o pensiune.

În zonele în care au căzut rachetele au izbucnit incendii, scrie agenţia ucraineană de presă.

Numărul persoanelor rănite este de cel puţin 35, între care copii şi persoane în vârstă, conform autorităţilor locale.

Update 18 august 2022, ora 19:05 Președinții ucrainean și turc, Volodimir Zelenski și Recep Tayyip Erdogan, împreună cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, au discutat joi, la Liov, în Ucraina.

"După dialogul trilateral pe tema acordului cerealier, un alt subiect important, discutat între Zelenski și Guterres a fost situația de la centrala nucleară Zaporojie.

Centrala este foarte importantă pentru Ucraina. Secretarul General al ONU a cerut ca Agenția Internațională pentru Energie Atomică să poată intra în perimetrul centralei și să inspecteze ce se întâmplă acolo.

În urmă cu puțin timp, rușii au comunicat că unul dintre sistemele de rezervă ale centralei are probleme, ceea ce accentuează îngrijorările privind un accident.

Nu e clar dacă se pregătește o inspecție a Agenției pentru Energie Atomică. Este de presupus că rușii vor ca nimeni să nu intre acolo. Ei spun că este periculos, că centrala este situată chiar pe linia frontului.

Este o problemă rămasă nerezolvată. Președintele Zelenski acuză Rusia de șantaj nuclear iar faptul că nu există nicio evoluție pozitivă este de natură să îngrijoreze", a relatat corespondentul CNN David McKenzie la News Hour with CNN.

Update 18 august 2022, ora 18:20 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat, după-amiază, vizita preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, considerând-o "un mesaj puternic de susţinere din partea unei ţări importante".

Volodimir Zelenski s-a întâlnit joi cu Recep Tayyip Erdogan în oraşul ucrainean Lviv, discutând despre acordul care permite exporturile ucrainene de cereale şi despre situaţia de la Centrala nucleară Zaporojie.

Vizita preşedintelui Turciei este "un mesaj puternic de susţinere din partea unei ţări importante", a afirmat Volodimir Zelenski, citat de cotidianul Le Monde.

Conform agenţiei Ukrinform, întâlnirea lui Volodimir Zelenski cu Recep Tayyip Erdogan şi cu Antonio Guterres, secretarul general al Naţiunilor Unite, a durat aproximativ 40 de minute.

Zelenski a declarat anterior că a vorbit cu Antonio Guterres despre conflictul militar cu Rusia, despre acordul privind cerealele şi despre cetăţenii ucraineni deportaţi, subliniiind că a cerut securizarea Centralei nucleare Zaporojie.

 

Update 18 august 2022, ora 17:00 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan s-au întâlnit, joi, la Liov, acolo unde a ajuns încă de miercuri seară Secretarul General al ONU, Antonio Guterres.

Întâlnirea trilaterală este în mod oficial dedicată examinării acordului de export al cerealelor prin porturile ucrainene de la Marea Neagră.

Autoritățile de la Kiev vor să se asigure că grânele ucrainene vor putea trece în continuare de vasele de război rusești aflate în zonă.

Secretarul general al ONU, liderul de la Kiev și omologul său turc discută și despre necesitatea unei soluții politice pentru conflictul cu Rusia.

Update 18 august 2022, ora 15:59 Președintele rus Vladimir Putin a semnat, luni, un decret de reinstituire a premiului "Mamă eroină" din epoca sovietică pentru femeile cu peste 10 copii.

Este un demers menit să atenueze criza demografică din Rusia, notează CNN.

Inițial, premiul a fost introdus de dictatorul Iosif Stalin după Al Doilea Război Mondial, când populația sovietică a scăzut cu zeci de milioane de oameni.

Premiul și-a încetat existența odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice, în 1991.

Conform prevederilor reinstituite, o sumă de un milion de ruble, echivalentă cu aproximativ 16.500 de dolari americani, va fi acordată mamelor ruse odată ce al 10-lea copil împlinește un an, dacă toți cei 10 au supraviețuit.

Conform celor mai recente statistici oficiale publicate în această vară, populația Rusiei s-a redus cu o valoare medie record de 86.000 de persoane pe lună între ianuarie și mai.

În plus, Rusia suferă pierderi grele în rândul trupelor desfășurate în Ucraina, estimate la zeci de mii de morți și de răniți, în contextul în care Moscova păstrează tăcerea pe acest subiect.

Update 18 august 2022, ora 14:23 Armata rusă a desfășurat în exclava Kaliningrad avioane de luptă echipate cu rachete hipersonice.

O declarație în acest sens a fost făcută de Ministerul rus Apărării pentru agenția RIA Novosti.

"Trei avioane MiG-31 cu rachete hipersonice Kinzhal au fost desfășurate în regiunea Kaliningrad, ca parte a măsurilor strategice suplimentare de descurajare", a precizat, joi, ministerul rus, conform sursei citate.

RIA Novosti menționează că, potrivit Ministerului Apărării de la Moscova, rachetele Kinzhal sunt "invizibile și invulnerabile la orice mijloc de apărare aeriană și antirachetă" de care ar putea dispune inamicul.

La mijlocul lunii martie, Rusia a folosit pentru prima dată în luptă rachetele Kinzhal.

Experții militari occidentali au minimalizat importanța acestor rachete.

Potrivit Ministerului britanic al Apărării, Kinjal este, de fapt, doar o versiune lansată din avion aerian a rachetei balistice cu rază scurtă de acțiune Iskander, pe care Rusia a folosit-o în mod repetat în războiul său împotriva Ucrainei.

Update 18 august 2022, ora 13:01 Ministerul Apărării din Federația Rusă a amenințat, joi, cu închiderea centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei, dacă forțele Kiveului vor continua să bombardeze obiectivul.

Kievul neagă însă că ar fi întreprins astfel de atacuri.

În cadrul unei conferințe de presă, general-locotenentul Igor Kirillov, șeful Forțelor de apărare radiologică, chimică și biologică din armata rusă a afirmat că sistemele de suport ale centralei nucleare au fost avariate din cauza bombardamentelor.

Potrivit lui Kirillov, în cazul în care un accident ar avea loc la centrală, norul radioactiv va acoperi Germania, Polonia şi Slovacia.

Forțele ruse au ocupat zona din jurul centralei Zaporojie în martie, la scurt timp după lansarea invaziei în Ucraina.

Centrala, încă operată de personal ucrainean, rămâne aproape de linia frontului și a fost lovită de obuze de mai multe ori în ultimele săptămâni, stârnind temeri asupra unui dezastru nuclear.

Ucraina și Rusia s-au învinuit reciproc pentru bombardamentele produse în perimetrul complexului de reactoare nucleare.

Update 18 august 2022, ora 12:01 Cel puțin opt oameni au fost uciși și alți 20, răniți într-o serie de atacuri rusești cu rachete care au distrus, între altele, o clădire rezidențială din Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina.

Atacurile s-au produse în ultimele ore.

"Nu există nicio justificare pentru o astfel de lovitură asupra unei clădiri rezidențiale din cartierul Saltivka. Nu este o țintă militară. Este un act de intimidare. Este genocid", a scris pe Telegram primarul orașului, Igor Terehov.

Incendiul care a urmat tirului cu rachete a provocat un incendiu.

Pompierii au reușit să-l aducă sub control după două ore.

Moscova se laudă că a ucis zeci de "militanți"

Una dintre ele a nimerit un dormitor comun în districtul Slobidsky, ucigând o persoană și rănind alte 18.

Contul de Twitter al guvernului de la Kiev a distribuit imagini după bombardamentele rusești din Harkov, pe care le-a atribuit "teroriștilor ruși".

"Nicio cantitate de sânge nu va satisface setea bestiilor rusești", spune mesajul.

Ministerul rus al Apărării a comentat, la rândul său, în legătură cu ultimele tiruri din Harkov și a comunicat că "arme de mare precizie, lansate de la sol, au lovit o bază a mercenarilor străini din Harkov".

"Peste 90 de militanți au fost uciși", susține sursa citată, conform Nexta_TV.

Update 18 august 2022, 08:04 Autoritățile ruse au anunțat astăzi destructurarea unei celule teroriste care ar fi la originea recentelor atacuri comise în Crimeea.

Serghei Aksjonov, guvernatorul rus al regiunii Crimeea, a declarat că Serviciul Federal rus de Securitate (FSB) a arestat șase membri ai grupului islamist Hizb-ut-Tahrir, conform site-ului Tagesschau.de. Serghei Aksjonov afirmă că celula era coordonată de pe teritoriul Ucrainei pentru a comite acte de sabotaj în Crimeea.

După anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, mai mulți combatanți ucraineni de etnie tătară s-au alăturat grupului islamist Hizb-ut-Tahrir, considerat organizație teroristă de către Rusia.

În Crimeea au avut loc o serie de atacuri în ultimele săptămâni, la unități militare, depozite de armament, centrale electrice şi asupra infrastructurii feroviare, Rusia denunțând "acte de sabotaj". Starea de urgență în Crimeea, declarată la nivel zonal pe 9 august, a fost prelungită şi extinsă marți de autoritățile ruse, în contextul atacurilor. Oficiali ruși anunțau marţi că Serviciul Federal de Securitate (FSB) suspectează că atacurile din Crimeea au fost comise de o unitate de elită a armatei ucrainene.

Între timp, Rusia a închis temporar podul peste strâmtoarea Kerci, crucial pentru cei care pleacă din Crimeea, puternic lovită de rachetele ucrainene.

Oficial, partea rusă susține că există riscul atacurilor cu rachete HIMARS. Neoficial, presa ucraineană speculează că este evacuată nomenklatura civilă și militară din peninsulă, instalată acolo după ocupația din 2014, scrie defapt.ro.

Senatorul pro-rus din Consiliului Federației din Crimeea Serghei Tsekov a declarat că este foarte posibil ca Ucraina să încerce să atace podul Kerci pentru "a ridica moralul armatei", însă construcția care face legătură între Rusia și peninsula Crimeea este foarte bine apărată și "practic este imposibil să fie afectată".

Consilierul președintelui Ucrainei, Mihail Podolyak, a declarat pentru The Guardian că podul din Crimeea este construit ilegal și că ar trebui distrus.

Război în Ucraina, 17 august | Secretarul General al ONU a ajuns în Ucraina

Război în Ucraina, 16 august | FSB caută membri ai unei unităţi speciale ucrainene

Război în Ucraina, 15 august | Noi bombardamente în apropierea centralei nucleare de la Zaporojie

Război în Ucraina, 14 august | Ramzan Kadîrov anunţă trimiterea unui nou contingent de luptători ceceni în Ucraina

Război în Ucraina, 13 august | Preşedintele Ucrainei cere UE să interzică vizele pentru cetăţenii ruşi

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close