Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 171 | Preşedintele Ucrainei cere UE să interzică vizele pentru cetăţenii ruşi

Război în Ucraina, ziua 171 | Preşedintele Ucrainei cere UE să interzică vizele pentru cetăţenii ruşi

Război în Ucraina, ziua 171. Volodimir Zelenski, afirmă că, după tot ce au făcut forţele ruse în Ucraina, „poate exista o singură atitudine faţă de Rusia – cea faţă de un stat terorist”, subliniind că restricţiile de vize pentru cetăţenii Federaţiei Ruse sunt corecte.

Război în Ucraina, ziua 171 | Preşedintele Ucrainei cere UE să interzică vizele pentru cetăţenii ruşi
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Aug 2022   •   21:15

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  •  Guvernator: Comandamentul armatei ruse părăsește Herson
  • Ucrainenii anunţă noi bombardamente ale ruşilor la Zaporojie, sâmbătă
  • Un nou împrumut de 5 miliarde de dolari de la FMI ar contribui la asigurarea creditorilor Ucrainei  
  • Autoritățile ucrainene îi acuză pe ruși că „blochează accesul la medicamente" al persoanelor din zonele ocupate
  • Reaprovizionarea rușilor în Herson, blocată
  • Ucrainenii au început să folosească în luptă Sistemele britanice antiaeriene Stormer
  • Preşedintele Ucrainei cere UE să interzică vizele pentru cetăţenii ruşi
  • Zelenski a discutat cu Papa Francisc
  • S&P a retrogradat Ucraina la o treaptă distanţă de incapacitate de plată
  • Autoritățile de la Kiev cer ONU și Crucii Roșii să trimită delegați în locurile unde Rusia deține prizonieri ucraineni

Update 13 august 21:15 Ucrainenii anunță că sâmbătă au loc „lupte violente" în satul pe care rușii susțin că îl controlează, potrivit Reuters.

Comandamentul militar ucrainean a declarat sâmbătă că „lupte aprige" se dau în continuare în Pisky, un sat din estul Ucrainei despre care rușii spuneau că l-au cucerit.

„Ocupanții încearcă să străpungă apărarea trupelor noastre în direcțiile Oleksandropol, Krasnohorivka, Avdiivka, Maryinka și Pisky", a anunțat statul major ucrainean în nota sa de informare de pe Facebook.

„Luptele acerbe continuă", au adăugat ucrainenii.

Luptele se dau în estul țării unde rușii încearcă să avanseze pentru a ocupa toată regiunea Donbas.

Update 13 august 18:50 Ucrainenii vorbesc despre noi „provocări" ale rușilor în Zaporojie și anunță că sâmbătă au avut loc bombardamente în apropierea centralei nucleare, potrivit Reuters.

Agenția ucraineană de informații a avertizat sâmbătă cu privire la noi „provocări" rusești la centrala nucleară din sudul Ucrainei, în timp ce primarul în exil al orașului în care se află unitatea a declarat că zona a fost supusă unor noi bombardamente.

Primarul din Enerhodar, Dmytro Orlov, care a fost evacuat în aprilie pe teritoriul controlat de Kiev, a anunțat pe Telegram că locuitorii l-au informat despre noi bombardamente rusești în direcția zonei industriale a orașului și a centralei nucleare din Zaporojia. Atacurile au avut loc sâmbătă, dar nu se știe dacă obuzele au vizat terenul centralei.

În replică, oficialul local instalat de Rusia, Vladimir Rogov, a scris tot pe Telegram că forțele ucrainene au bombardat centrala.

„Potrivit martorilor, în oraș se aud din nou explozii", a declarat Rogov, adăugând că obuze au căzut în apropierea centralei.

Tot sâmbătă, agenția ucraineană de informații a anunțat că Rusia pregătește noi „provocări" la centrală, afirmând că trupele rusești au parcat un obuzier autopropulsat Pion în afara orașului din apropiere și au pus un steag ucrainean pe el.

Agenția a mai spus că loviturile de joi de pe teritoriul uzinei din Zaporojia despre care Ucraina spune că au avariat infrastructura de pompare a apei și o stație de pompieri, au fost efectuate din satul Vodiane, controlat de Rusia, la aproximativ șapte kilometri est de uzină.

Update 13 august 19:30  Guvernator: Comandamentul armatei ruse părăsește Herson.

Potrivit guvernatorului regiunii Nikolaiev, Vitali Kim, comandamentul armatei ruse s-a mutat pe malul stâng al râului Dnipro, potrivit Kyiv Independent.

Anterior, Ucraina a raportat că a lovit un pod peste barajul Nova Kakhovka din regiunea Herson, împiedicând astfel forțele rusești să traverseze cu ușurință râul care împarte în două regiunea Herson ocupată.

Update 13 august 17:16 Un nou împrumut de 5 miliarde de dolari de la FMI ar contribui la asigurarea creditorilor Ucrainei că situația macroeconomică a țării devastate de război este sub control, a declarat vineri, pentru Reuters, principalul consilier economic al președintelui Volodimir Zelenski.

Finanțarea de la Fondul Monetar Internațional pentru aproximativ 18 luni ar putea servi drept ancoră pentru un pachet mai mare de 15-20 de miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina să treacă peste criza economică provocată de invazia Rusiei, a declarat consilierul, Oleg Ustenko.

El a spus că oficialii ucraineni au fost în contact cu creditorul cu privire la potențiala solicitare, adăugând că obiectivul ar trebui să fie acela de a avansa cât mai repede posibil. FMI a refuzat să comenteze.

Update 13 august 16:30 Autoritățile ucrainene îi acuză pe ruși că „blochează accesul la medicamente" al persoanelor din zonele ocupate, potrivit Sky News.

Ministrul ucrainean al Sănătății a acuzat autoritățile ruse de comiterea unei crime împotriva umanității prin blocarea accesului la medicamente. Este vorba despre medicamentele care au prețuri accesibile și care nu ajung în zonele ocupate.

Viktor Liashko a afirmat că rușii au blocat în mod repetat eforturile de a furniza medicamente subvenționate de stat oamenilor din orașele, localitățile și satele ocupate de la începutul războiului.

„Pe parcursul tuturor celor șase luni de război, Rusia nu a (permis) coridoare umanitare adecvate, astfel încât să putem furniza propriile medicamente pacienților care au nevoie de ele. Credem că aceste acțiuni sunt întreprinse cu intenție de către Rusia și le considerăm crime împotriva umanității și crime de război care vor fi documentate și vor fi recunoscute", a declarat Liashko.

Guvernul ucrainean are un program prin care oferă medicamente persoanelor cu cancer și cu afecțiuni cronice.

Update 13 august 15:45 Două poduri rutiere spre Herson au fost scoase din uz în urma atacurilor ucrainenilor, a anunțat, sâmbătă, Ministerul Apărării din Marea Britanie, potrivit Sky News.

Ministerul britanic a făcut actualizarea zilnică a situației din Ucraina. Potrivit britanicilor, forțele rusești riscă să fie încercuite în zona Herson după ce două poduri rutiere au fost scoase din uz. Ca urmare, rușii nu se mai pot aproviziona în mod regulat și nu mai primesc întăririle militare necesare pentru a rezista în fața ofensivei ucrainenilor.

„Cele două poduri rutiere principale care dau acces la buzunarul teritoriului ocupat de Rusia pe malul vestic al râului Dnipro în regiunea Herson sunt acum probabil scoase din uz... La 10 august 2022, loviturile de precizie ucrainene au făcut probabil ca traversarea rutieră a râului Dnipro la Nova Kakhovka să devină inutilizabilă pentru vehiculele militare grele”, a anunțat Ministerul Apărării.

Rușii au încercat să repare un pod, dar acesta structura afectată.

„În ultimele zile, Rusia a reușit doar să facă reparații superficiale la podul rutier Antonivsky, care a fost avariat și care probabil rămâne subminat structural", a precizat Ministerul Apărării din Marea Britanie.

Update 13 august 15:03 Sistemele britanice antiaeriene Stormer primite de ucraineni la sfârșitul lunii trecute au intrat în luptă, doborând cel puțin 2 drone rusești Orlan cu rachete ușoare multirol sau StarStreak, notează contul de Twitter Ukraine Weapons Tracker

Update 13 august 13:35 Prima navă de cereale cu destinația Africa de la invazia Rusiei în Ucraina în februarie a acostat vineri în portul Pivdennyi, a declarat ministrul ucrainean al infrastructurii.

„Cargoul Brave Commander a sosit în portul maritim Pivdennyi. Foarte curând, cerealele ucrainene vor fi livrate în Etiopia", a scris pe Twitter ministrul infrastructurii Oleksandr Kubrakov, potrivit Reuters.

După ce va fi încărcată, nava va efectua un transport de cereale ucrainene organizat de Programul Alimentar Mondial către Etiopia.

Reluarea exporturilor de cereale din Ucraina este supravegheată de un Centru Comun de Coordonare (JCC) din Istanbul, unde lucrează personal rus, ucrainean, turc și al ONU.

Update 13 august 11:16 Agenţiile internaţionale de evaluare financiară, S&P şi Fitch, au redus, vineri, ratingul de ţară acordat Ucrainei până la SD („selective default”), şi RD („restricted default”), în condiţiile în care consideră că acordul de restructurare a datoriilor anunţat recent este unul dezastruos, relatează Reuters, conform Agerpres.

O ţară este considerată în incapacitate de plată („default”) când nu îşi poate respecta obligaţiile financiare faţă de creditori, care pot fi state, instituţii financiare (Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială, etc.) sau investitori de pe pieţele financiare. Default-ul poate fi numit drept parţial  atunci când statul nu rambursează o parte din angajamentele sale.

Update 13 august 09:30 SUA, îngrijorată de informaţii conform cărora „autorităţi ilegitime” pun sub acuzare cetăţeni străini în Ucraina SUA este îngrijorată de informaţii conform cărora cetăţeni britanici, suedezi şi croaţi au fost puşi sub acuzare de către "autorităţi ilegitime din estul Ucrainei", a afirmat, vineri, secretarul de stat Antony Blinken, potrivit Reuters.

"Rusia şi reprezentanţii săi au obligaţia de a respecta legea umanitară internaţională, inclusiv drepturile şi protecţiile permise prizonierilor de război", a scris Blinken, pe Twitter.

Update 13 august 08:25 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat vineri un nou apel către statele Uniunii Europene să interzică vizele pentru cetăţenii ruşi, pentru a evita ca blocul să devină un „supermarket” deschis oricui are mijloacele necesare pentru a intra.

Zelenski a declarat că propunerea sa nu se aplică ruşilor care au nevoie de ajutor pentru că şi-au riscat libertatea sau viaţa rezistând politicilor liderului de la Kremlin, Vladimir Putin.

„Trebuie să existe garanţii că ucigaşii ruşi sau complicii terorii de stat nu folosesc vizele Schengen”, a declarat Zelenski într-un discurs, referindu-se la vizele care îi acordă titularului acces în spaţiul Schengen fără frontiere, care se întinde pe teritoriul mai multor state UE, informează Reuters.

„În al doilea rând, nu trebuie să distrugem însăşi ideea de Europa, valorile noastre europene comune. Prin urmare, Europa nu trebuie să se transforme într-un supermarket în care nu este important cine intră şi în care principalul lucru este ca oamenii să plătească doar pentru produsele lor”, a adăugat el.

Zelenski a îndemnat pentru prima dată la interzicerea vizelor într-un interviu acordat săptămâna aceasta cotidianului Washington Post, afirmând că ruşii ar trebui să trăiască în propria lor lume până când îşi vor schimba filosofia.

Apelul lui Zelenski nu a obţinut încă sprijinul principalilor actori ai UE. Dar el a declarat că a fost încurajat de sprijinul din partea statelor baltice ex-sovietice şi a Republicii Cehe, actualul preşedinte prin rotaţie al UE. Finlanda a susţinut, de asemenea, această idee.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a denunţat apelul lui Zelenski în această săptămână, afirmând că „orice încercare de a-i izola pe ruşi sau Rusia este un proces care nu are nicio perspectivă”.

Wizz Air a anunțat vineri că va oferi 100.000 de bilete gratuite cetățenilor ucraineni pentru toate zborurile continentale din Europa și Marea Britanie operate de Wizz Air Hungary și Wizz Air UK.

Biletele gratuite vor fi disponibile pentru călătorii între 15 septembrie și 8 decembrie 2022 pentru a ajuta ucrainenii să ajungă la destinațiile dorite.

Biletele gratuite sunt disponibile pe 800 de rute.

Ucrainenii care doresc să rezerve un zbor în cadrul acestei scheme de bilete gratuite pot face acest lucru vizitând https://wizzair.com/#/rescue. Călătorilor li se va cere să furnizeze numărul pașaportului ucrainean în momentul rezervării și li se va cere, de asemenea, să prezinte pașaportul ucrainean și viza/documentele de călătorie necesare la check-in.

Război în Ucraina, 12 august | Război în Ucraina, ziua 170. Colaboraționist pro-rus, "prăjit" de partizani la Melitopol | Kievul cere ONU și Crucii Roșii să meargă în locurile unde Rusia deține prizonieri ucraineni

Război în Ucraina, 11 august | Rusia, acuzată că a bombardat din nou centrala nucleară Zaporojie, înainte de reuniunea de urgență de la ONU

Război în Ucraina, 10 august | Armata Ucrainei i-a lăsat pe ruși fără cale ferată între Crimeea și Herson

Război în Ucraina, 9 august | Presa Kremlinului anunță ce a explodat la baza rusă din Crimeea

Război în Ucraina, 8 august | Rusia suspendă inspecţiile reciproce cu SUA la bazele nucleare

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
A murit Daniel Barbu, fost ministru al Culturii
x close