Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 166. Rusia suspendă inspecţiile reciproce cu SUA la bazele nucleare

Război în Ucraina, ziua 166. Rusia suspendă inspecţiile reciproce cu SUA la bazele nucleare

Război în Ucraina, ziua 166. Prima navă de marfă, de la invazia rusă, a sosit în portul ucrainean de la Marea Neagră Chornomorsk, unde va fi încărcată pentru viitorul transport de cereale. Între timp, o altă vedetă americană a ajuns la Kiev şi s-a întâlnit cu preşedintele Volodimir Zelenski.

Război în Ucraina, ziua 166. Rusia suspendă inspecţiile reciproce cu SUA la bazele nucleare
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Aug 2022   •   22:00

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Rusia suspendă inspecţiile reciproce cu SUA la bazele nucleare
  • Rușii ar fi minat centrala nucleară Zaporojie
  • Armata ucraineană publică imagini spectaculoase în care un tanc rusesc este distrus cu un lansator Javelin
  • Șeful administrației pro-ruse din Zaporojie anunță referendum de anexare
  • Kremlin: nu există în prezent o bază pentru o întâlnire Putin - Zelenski
  • Kremlinul avertizează asupra pericolelor pentru continentul european și acuză Ucraina pentru bombardarea centralei nucleare Zaporojie
  • "Bucătarul lui Putin" recrutează pentru frontul din Ucraina prin închisorile din Rusia
  • Imagini cu muniția trimisă de România în Ucraina, distribuite pe internet
  • Ucraina acuză Rusia că a comis mai mult de 27.000 de crime în timpul războiului.
  • Şeful ONU cere acces internaţional la centrala nucleară de la Zaporojie
  • ONU a anunţat că centrala de la Zaporojie prezintă "risc real de dezastru nuclear"

Update 8 august 2022, ora 22:00. SUA anunţă asistenţă militară suplimentară destinată Ucrainei

Departamentul american al Apărării a anunţat, luni, asistenţă de securitate suplimentară destinată Ucrainei, în valoare de un miliard de dolari, în contextul invaziei militare ruse, valoarea susţinerii militare acordate Kievului ajungând la 9,8 miliarde de dolari în ultimul an şi jumătate.

"Astăzi, Departamentul Apărării anunţă autorizarea, prin prerogativele prezidenţiale, asistenţă de securitate în valoare de un miliard de dolari, pentru a răspunde nevoilor esenţiale în materie de apărare ale Ucrainei. (...) Noul set de asistenţă este cel mai amplu acordat prin prerogativele prezidenţiale şi furnizează muniţie suplimentară, armament şi echipamente, de care poporul ucrainean are nevoie atât de mult pentru apărarea ţării", a comunicat Pentagonul, potrivit unui comunicat postat pe site-ul oficial şi vizualizat de agenţia MEDIAFAX.

În total, de la începerea mandatului preşedintelui Joseph Biden, Statele Unite au furnizat Ucrainei asistenţă militară în valoare de 9,8 miliarde de dolari. Începând din 2014, Statele Unite au oferit Ucrainei asistenţă militară de 11,8 miliarde de dolari.

"Pentru a răspunde solicitărilor dinamice ale Ucrainei, Statele Unite vor continua să colaboreze cu aliaţii şi partenerii pentru a furniza Ucrainei capabilităţi esenţiale calibrate astfel încât să facă diferenţa", a declarat Todd Breasseale, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Update 8 august 2022, ora 21:00. Rusia suspendă inspecţiile reciproce cu SUA la bazele nucleare

Administraţia Vladimir Putin a anunţat, luni seară, că a decis suspendarea inspecţiilor pe bază de reciprocitate cu Statele Unite prevăzute în Noul Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic (Noul START), Moscova argumentând că reacţionează la acţiuni ale Washingtonului.

"Federaţia Rusă este obligată să recurgă la această măsură (...) din cauza realităţilor existente, care creează avantaje unilaterale pentru Statele Unite şi privează Rusia de dreptul său de a efectua inspecţii pe teritoriul american", anunţă Ministerul de Externe de la Moscova, citat de cotidianul Le Monde şi de agenţia Reuters.

"Moscova a fost nevoită să recurgă la această măsură ca rezultat al insistenţei Washingtonului de a relua activităţile de inspectare pe baza unor condiţii care nu ţin cont de realităţi", a subliniat Ministerul rus de Externe.

Update 8 august 2022, ora 18:30 Trupele ruse au minat toate punctele importante ale centralei nucleare de la Zaporojie.

Presa internațională scrie că generalul-maior Valeri Vasiliev, comandantul garnizoanei staționate la uzină, ar fi anunțat că este pregătit să arunce în aer centrala.

Potrivit acestuia, soldații ruși trebuie să fie gata să îndeplinească "un ordin important".

"Inamicul știe că centrala (Zaporojie) va fi rusească sau nu va fi a nimănui. Trebuie să înțelegeți că nu avem altă soluție. Dacă va fi dat cel mai dur ordin, trebuie să îl îndeplinim cu onoare", ar fi spus Vasiliev într-o relatare publicată de presa rusă controlată de stat și care ulterior a fost ștearsă, nu înainte de a fi fost consemnată de publicațiile internaționale.

AIEA avertizează că există risc de dezastru nuclear la Zaporojie

Între timp, presa internațională consemnează că forțele ruse ar fi bombardat, din nou, centrala nucleară, după cele două atacuri de vineri, în urma cărora operatorii au fost nevoiți să deconecteze un reactor de la rețeaua avariată.

Agenția Nucleară pentru Energie Atomică - organismul de supraveghere nucleară al ONU - a cerut încetarea imediată a oricărei acțiuni militare în apropierea centralei Zaporojie şi a avertizat că există un "risc real de dezastru nuclear''.

După acest nou atac, pentru care ruşii şi ucrainenii se acuză reciproc, o linie de înaltă tensiune a fost avariată.

Secretarul General al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a cerut să li se permită inspectorilor internaționali să verifice zona.

Rusia a transmis, prin purtătorul de cuvânt al Kremlinului, că este gata să faciliteze vizita AIEA la Zaporojie.

Update 8 august 2022, ora 17:20 Un material video distribuit pe rețelele sociale de armata ucraineană și preluat de presa locală și internațională prezintă, aparent, consecințele unei lovituri executate cu un lansator Javelin asupra unui tanc rusesc în regiunea Harkov din Ucraina.

În imaginile filmate din dronă într-o zonă semi-împădurită, tancul fumegă în zona turelei.

Vehiculul blindat se află în centrul imaginii iar fumul care se ridică din el este gros și persistent.

Camera panoramează stânga, apoi revine pe tancul avariat, exact la timp pentru a surprinde o explozie uriașă, care dă impresia că pulverizează efectiv carul de luptă.
Deflagrația pare să fi fost provocată de explozia muniției din tanc.

Conform informațiilor care însoțesc imaginile, lovitura a fost executată de soldații Brigăzii Mecanizate 93 din Forțele Armate ucrainene, cu ajutorul unul lansator FGM-148 Javelin.

Update 8 august 2022, ora 16:20 Autoritățile impuse de Moscova în regiunea ucraineană Zaporojie, ocupată parțial de armata forțele de invazie, au anunțat luni lansarea oficială a pregătirilor pentru referendumul de alipire la Federația Rusă.

''Am semnat un ordin astfel încât Comisia Electorală Centrală să înceapă să lucreze la organizarea unui referendum privitor la alipirea regiunii Zaporojie la Rusia'', a declarat Evgheni Baliţki, şeful administraţiei pro-ruse.

Baliţki a făcut anunțul în timpul unui forum organizat la Melitopol de o grupare locală intitulată "Suntem împreună cu Rusia".

La jumătatea lunii iulie, acest reprezentant al Moscovei anunțase că dorește să organizeze un astfel de referendum la începutul toamnei acestui an.

Lansarea pregătirilor oficiale ale referendumului are loc într-o perioadă când președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că negocierile de pace cu Rusia devin imposibile în cazul organizării unor asemenea referendumuri în regiunile ucrainene ocupație.

Update 8 august 2022, ora 15:20 Președinția rusă a comentat, luni, asupra posibilității unei întâlniri între președinții rus și ucrainean, Vladimir Putin și Volodimir Zelenski.

Potrivit lui Dmitri Peskov, purtătorului de cuvânt al președintelui rus, în prezent nu există nicio bază pentru ca o astfel de întâlnire să aibă loc.

Precizarea vine în contextul în care negocierile dintre Moscova şi Kiev sunt blocate de mai multe luni, fiecare parte dând vina pe cealaltă pentru lipsa unui progres.

"Delegația ucraineană a dispărut de pe radar, nu există un proces de negociere acum. În ceea ce privește o întâlnire între președinții Putin şi Zelenski, aceasta va fi posibilă doar după ce delegațiile își vor fi făcut toate temele. Această condiție lipsește, așa că nu există premisele necesare pentru o întâlnire", a detaliat Peskov.

Duminică, președintele Volodimir Zelenski a declarat că nu vor putea exista negocieri cu Ucraina sau cu aliații săi internaționali dacă Moscova va merge înainte cu organizarea de referendumuri privind aderarea la Rusia a zonelor ucrainene ocupate.

Șeful administrației regionale din Zaporojie, Evgheni Baliţki, numit de forțele ruse, a semnat luni un decret care prevede organizarea unui referendum pentru aderarea la Rusia, conform agenției ruse RIA Novosti.

Anterior, Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW) a indicat că membri ai partidului de guvernământ "Rusia Unită" al lui Putin au fost trimiși în teritoriile ocupate din Ucraina pentru a pregăti așa-numitele "referendumuri" de anexare.

Update 8 august 2022, ora 14:20 Bombardarea centralei nucleare de la Zaporojie "de către forțele armate ucrainene" este "potențial extrem de periculoasă" și "ar putea avea consecințe catastrofale pentru o zonă întinsă, inclusiv teritoriul european".

Declarația a fost făcută luni de purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, după ce Kievul și Moscova s-au acuzat reciproc în ultimele zile pentru bombardamentele care au produs avarii la instalațiile centralei, relatează presa internațională.

Rusia "așteaptă ca țările care au influență asupra conducerii ucrainene să-și folosească această influență pentru a preveni continuarea unor astfel de bombardamente", a adăugat el.

Situată în sudul Ucrainei și controlată de forțele ruse, centrala Zaporojie a fost ținta a două bombardamente în ultimele zile.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, bombardamente ucrainene efectuate duminică de pe poziții din apropierea orașului Marhaneţ au avariat o linie de înaltă tensiune care furnizează electricitate pentru regiunile Zaporojie şi Herson, aflate parţial sub control rusesc.

În urma tirurilor, a s-a produs o supratensiune, care a declanșate sistemul de siguranță ce a sistat furnizarea de electricitate.

La rândul său, Kievul a acuzat Rusia că a efectuat, sâmbătă, noi bombardamente în zona centralei, soldate cu rănirea a doi lucrători și avarierea a trei senzori de radiații. 

Ucraina a cerut crearea unei ''zone demilitarizate'' la Zaporojie, cu prezența unor forțe de menținere a păcii.

Update 8 august 2022, ora 13:20 Unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai președintelui rus Vladimir Putin a primit o misiune de importanță critică: să recruteze personal combatanți pentru armata de mercenari în slujba liderului de la Kremlin.

Supranumit "Bucătarul lui Putin", Evgheni Prigojin este cel care controlează grupul Wagner, cunoscut drept "armata privată a lui Putin".

Wagner și-a cucerit o sumbră reputație ca organizație paramilitară ai cărei membri sunt acuzați de acte de tortură, omoruri în masă și jafuri în țări devastate de război.

Combatanții Wagner - de care Kremlinul s-a delimitat public în repetate rânduri - acționează în Ucraina iar Evgheni Prigojin face turul închisorilor ruse în căutarea "resurselor umane" necesare pentru efortul de război, relatează presa internațională.

Oferta oligarhului rus pentru recruți se ridică la sume între 100.000 și 250.000 de ruble, lunar, ceea ce reprezintă echivalentul unei solde între 1.600 și 4.000 de dolari.

În anunțurile locale de mică publicitate din Rusia au apărut inclusiv oferte de angajare pentru "operatori de dronă".

Update 8 august 2022, ora 12:20 Imagini distribuite pe rețelele de socializare arată că armata ucraineană a primit muniție de artilerie produsă în România.

Este vorba de obuze cu calibrul 122 mm fabricate anul acesta de compania Romarm.

Contul  Ukraine Weapons Tracker a difuzat un clip scurt în care un militar ucrainean încarcă o turelă cu un proiectil pe care poate fi citită seria.

Turela de 120 de mm este amplasată pe un vehicul militar autopropulsat tip 2S1 Gvozdika, de fabricație sovietică.

Mesajul care însoțește imaginile precizează că muniția încărcată în turelă este produsă în anul 2022.

Autoritățile din România au preferat să întrețină ambiguitatea cu privire la ajutorul militar furnizat Ucrainei, fără a nega în mod efectiv că trimit armament Kievului.

Update 8 august 2022, ora 11.05.  Armata rusă a comis 27.203 crime de la începutul războiului din Ucraina, arată un raport publicat luni de Biroul procurorului general al Ucrainei. Conform documentului instituţiei, 26.190 de delicte se referă la încălcări ale legilor şi obiceiurilor războiului.  

În acelaşi timp, 73 de incidente au legătură cu planificarea, pregătirea sau declanşarea şi ducerea unui război de agresiune, în timp ce alte 28 vizează propaganda de război neadaptată la convenţiile internaţionale.

Biroul procurorului general a înregistrat 912 alte diferite delicte încă necatalogate, de asemenea atribuite forţelor ruse.  

Între altele, autorităţile ucrainene au înregistrat 12.724 de crime împotriva siguranţei naţionale, dintre care 8.783 sunt legate de uzurparea integrităţii teritoriale şi inviolabilitatea Ucrainei.

Parchetul a înregistrat de asemenea 1.525 de cazuri pe care le califică drept înaltă trădare, alte 1.800 drept delicte de colaboraţionism, 113 de complicitate cu statul agresor; 64 de delicte calificate drept sabotaj şi 439 de infracţiuni cu clasificări juridice diferite.

Update 8 august 2022, ora 09.40. Încă două nave, care transportă porumb și soia, au plecat luni din porturile ucrainene de la Marea Neagră, a anunțat Ministerul turc al Apărării. Numărul navelor cu cereale a ajuns astfel la 10, după acordul încheiat cu Rusia, informează Reuters.

Una dintre nave, care a plecat de la Iuzni, transportă 11.000 de tone de soia către Italia, a anunțat luni Ministerul turc al Apărării, în timp ce a doua, care a plecat de la Chornomorsk, transportă 48.458 de tone de porumb către Iskenderun, în sudul Turciei.

Cele patru nave care au părăsit Ucraina duminică sunt așteptate să ancoreze în apropierea Istanbulului luni seara, a precizat ministerul, adăugând că ele vor fi inspectate marți.

Reluarea exporturilor de cereale din Ucraina este supravegheată de un Centru comun de coordonare din Istanbul, unde lucrează personal rus, ucrainean, turc și al ONU.

Nava Razoni, prima care a plecat din Ucraina, trebuia să ajungă în Liban duminică, dar în prezent este ancorată în largul coastei sudice a Turciei, potrivit datelor Refinitiv ship tracker.

Update 8 august 2022, ora 08.30. Peste 12.700 de cetățeni ucraineni au intrat duminică în România, arată datele Poliției de frontieră.

Duminică, prin punctele de fro­ntieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalitățile de control atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire aproximativ 465.000 persoane, cetățeni români și străini, cu peste 113.400 mijloace de transport.

Pe sensul de intrare în România, au fost 245.202 de persoane, dintre care 12.794 de cetăţeni ucraineni, în creştere cu 2,57 % faţă de ziua precedentă.

Poliția de frontieră anunță că, începând cu data de 10 februarie, anetrioară izbucnirii războiului din Ucraina, până duminică, la nivel naţional, au intrat în România 1.851.048 cetăţeni ucraineni.

Update 8 august 2022, ora 07.57. Secretarul general al ONU Antonio Guterres a cerut luni ca inspectorii internaționali să aibă acces la centrala nucleară din Zaporojie, după un nou atac, informează Reuters.

"Orice atac la o centrală nucleară este un lucru sinucigaș", a declarat Guterres într-o conferință de presă în Japonia, unde a participat sâmbătă la ceremonia de comemorare a 77 de ani de la primul bombardament atomic din lume, la Hiroshima.

Ucraina a anunțat că noi bombardamente rusești de sâmbătă au avariat trei senzori de radiații și au rănit un muncitor de la centrala din Zaporojie.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că desfășoară o "teroare nucleară" care justifică noi sancțiuni internaționale, de data aceasta asupra sectorului nuclear al Moscovei.

Prima navă de marfă, de la invazia rusă, a sosit în portul ucrainean de la Marea Neagră Chornomorsk, unde va fi încărcată pentru viitorul transport de cereale, a anunțat, ieri, Ministerul ucrainean al Infrastructurii, potrivit Reuters

Prima navă de marfă a sosit în portul ucrainean Chornomorsk de la Marea Neagră pentru viitorul transport de cereale către piețele internaționale, a anunțat Ministerul Infrastructurii din Ucraina.

„Nava de transport în vrac FULMAR S a sosit în portul Chornomorsk și este pregătită pentru încărcare”, a anunțat ministerul pe Facebook.

Anterior, patru nave care transportau produse alimentare ucrainene au plecat din porturile ucrainene de la Marea Neagră, ca parte a unui acord de deblocare a exporturilor maritime ale țării.

Război în Ucraina, ziua 166. Zelenski, întâlnire cu o vedetă de la Hollywood

Actriţa americană Jessica Chastain este zilele acestea la Kiev.

"Pentru noi, vizita unor oameni atât de faimoşi este extrem de valoroasă”, scrie şeful de stat ucrainean, pe Facebook, seara trecută.

Volodimir Zelensi a postat mai multe fotografii alături de actrița Jessica Chastain și spune că astfel de persoane faimoase pot duce în lume adevărul despre țara sa.

"Mulţumită vizitei, oamenii vor auzi, şti şi înţelege mai bine adevărul despre ce se întâmplă acum în ţara noastră", a mai scris Zelenski.

Jessica Michelle Chastain a câștigat premiul Oscar în 2021 pentru rolul din filmul The Eyes of Tammy Faye.

Război în Ucraina, ziua 166. Spioni prinşi de ucraineni

Serviciul ucrainean de securitate de stat (SBU) a reținut doi bărbați pe care i-a acuzat că sunt agenți ai serviciilor de informații rusești responsabili de identificarea țintelor pentru loviturile cu rachete care au distrus infrastructura navală din orașul Mykolaiv, scrie Reuters.

Cei doi bărbați "au colectat și transmis informații inamicului despre facilități importante de infrastructură, depozite de combustibil, desfășurarea și deplasarea personalului și a echipamentelor forțelor armate ucrainene", a precizat SBU într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram.

Ca urmare, SBU a precizat că mai multe întreprinderi de construcții navale și depozite de combustibil au fost avariate sau distruse. Agenția a precizat că ambii bărbați sunt în prezent reținuți. Instituția nu a precizat când a fost lovită infrastructura.

Război în Ucraina, 7 august | Atacurile ruseşti se intensifică în Doneţk

Război în Ucraina, 6 august | Capcana întinsă de ruşi pentru civilii ucraineni

Război în Ucraina, 5 august | Rusia și Ucraina se acuză reciproc că au tras în centrala nucleară Zaporojia | Absență notabilă de la întâlnirea Putin - Erdogan 

Război în Ucraina, 4 august | Ucraina, indignată după ce Amnesty International a acuzat-o că foloseşte tactici militare ce pun în pericol populaţia civilă

Război în Ucraina, 3 august | ONU: Centrala nucleară ucraineană Zaporojia a scăpat de sub control

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close