Antena 3 CNN Externe "Bucătarul lui Putin" strânge mercenari pentru războiul din Ucraina | Cât ajunge să câștige un mercenar Wagner

"Bucătarul lui Putin" strânge mercenari pentru războiul din Ucraina | Cât ajunge să câștige un mercenar Wagner

Unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai președintelui rus Vladimir Putin a primit o misiune de importanță critică: să recruteze personal combatanți pentru armata de mercenari în slujba liderului de la Kremlin.

"Bucătarul lui Putin" strânge mercenari pentru războiul din Ucraina | Cât ajunge să câștige un mercenar Wagner
Sursa foto: Wikipedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Aug 2022   •   14:15

Supranumit "Bucătarul lui Putin", Evgheni Prigojin este cel care controlează grupul Wagner, cunoscut drept "armata privată a lui Putin".

Wagner și-a cucerit o sumbră reputație ca organizație paramilitară ai cărei membri sunt acuzați de acte de tortură, omoruri în masă și jafuri în țări devastate de război.

Combatanții Wagner - de care Kremlinul s-a delimitat public în repetate rânduri - acționează în Ucraina iar Evgheni Prigojin face turul închisorilor ruse în căutarea "resurselor umane" necesare pentru efortul de război, relatează presa internațională.

Oferta oligarhului rus pentru recruți se ridică la sume între 100.000 și 250.000 de ruble, lunar, ceea ce reprezintă echivalentul unei solde între 1.600 și 4.000 de dolari.

În anunțurile locale de mică publicitate din Rusia au apărut inclusiv oferte de angajare pentru "operatori de dronă".

Bucătarul lui Putin, vizat de sancțiuni și căutat de FBI

În vârstă de 61 de ani, vizat de sancțiuni internaționale, Prigojin controlează o rețea obscură de entități iar numele său a apărut recent  într-o investigație CNN care arăta că este omul-cheie într-o schemă prin care Rusia jefuiește aurul din Sudan.

Finanțatorul grupului Wagner a ajuns anul trecut pe lista infractorilor căutați de FBI: poliția federală americană a anunțat o recompensă de 250.000 de dolari pentru orice informație care ar duce la arestarea sa.

FBI îl acuză pe Prigojin de fraudă și conspirație împotriva SUA, după ce oligarhul rus a sponsorizat Internet Research Agency, nume sub care a acționat așa-numita "fermă de troli" din Sankt Petersburg.

Despre aceasta s-a scris în numeroase ocazii că ar fi fost implicată în influențarea rezultatului în alegerilor prezidențiale americane din 2016, când a fost ales președinte Donald Trump.

Foto: Vladimir Putin și Evgheni Prigojin în 2010

×
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close