Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 161. ONU: centrala nucleară ucraineană Zaporojia a scăpat de sub control

Război în Ucraina, ziua 161. ONU: centrala nucleară ucraineană Zaporojia a scăpat de sub control

Război în Ucraina, ziua 161. 3,5 milioane de persoane au rămas fără adăpost în Ucraina de la izbucnirea războiului cu Rusia. Alte 10 milioane au părăsit ţara. Rusia continuă să transfere trupe din partea de nord a regiunii Doneţk pentru a sprijini poziţiile defensive din sudul Ucrainei, iar NATO promite sprijin suplimentar pentru Kiev.

Război în Ucraina, ziua 161. ONU: centrala nucleară ucraineană Zaporojia a scăpat de sub control
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Aug 2022   •   20:40

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • ONU va înființa o misiune de anchetă privind atacul asupra închisorii în care au murit cel puțin 50 de prizonieri ucraineni
  • ONU: centrala nucleară ucraineană Zaporojia a scăpat de sub control
  • Rusia ar fi trimis, marți, Ucrainei un "cadou" de aproape 100 de milioane de dolari sub forma unui tir de rachete de croazieră, susține Kievul
  • Rusia acuză SUA că alege țintele pentru HIMARS-urile din Ucraina
  • Cum distrug ucrainenii obiective rusești cu ajutorul dronelor kamikaze "Switchblade"
  • Replica SUA, după ce Rusia a anunțat distrugerea unor sisteme HIMARS
  • Cozi la Moscova, la magazinele H&M, care își lichidează stocurile înainte de a ieși de pe piața rusă
  • Zelenski spune că Ucraina trebuie să exporte minim 10 milioane de tone de cereale pentru a-și salva economia
  • SUA au impus noi sancțiuni Rusiei

Update 3 august, ora 22:40 Ramzam Kadîrov, comandantul Tik Tok. Aliatul lui Putin, ironizat că a atacat inamici invizibili

Update 3 august, ora 21:22 ONU va înființa o misiune de anchetă privind atacul asupra închisorii în care au murit cel puțin 50 de prizonieri ucraineni, potrivit CNN.

Secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că ONU încearcă să înființeze o echipă de anchetă pentru a studia atacul asupra unui centru de detenție care s-a soldat cu cel puțin 50 de morți și zeci de răniți printre prizonierii de război ucraineni.

Atât Rusia, cât și Ucraina au solicitat o anchetă privind atacul, a declarat Guterres reporterilor la New York. El a adăugat că regulile impuse de grupul de experți vor trebui să fie acceptate de Rusia și Ucraina înainte ca misiunea de anchetă să înceapă.

Guterres a mai spus că echipa nu va face o investigație penală, adăugând că ONU caută „membri independenți".

Rusia a invitat anterior experți de la ONU și de la Comitetul Internațional al Crucii Roșii să efectueze o „anchetă obiectivă" cu privire la moartea prizonierilor ucraineni deținuți în închisoarea Olenivka din regiunea Donețk, potrivit unei declarații de sâmbătă a Ministerului rus al Apărării.

Cu toate acestea, Comitetul Internațional al Crucii Roșii a anunțat pentru CNN că „cererile sale de acces" la locul respectiv nu au fost aprobate.

Update 3 august, ora 20:40 Șeful agenției nucleare a Națiunilor Unite a declarat că centrala nucleară Zaporojia din Ucraina este „complet scăpată de sub control", potrivit BBC.

Unitatea, deținută de ruși de la începutul lunii martie, este cea mai mare centrală nucleară din Europa.

„Fiecare principiu al siguranței nucleare a fost încălcat", a declarat Rafael Grossi pentru agenția de presă Associated Press.

Grossi a declarat luni că echipa sa a fost pregătită să viziteze centrala în ultimele două luni. Dar până acum nu au reușit să îndeplinească misiunea, a spus el.

Între timp, un oficial instalat de Rusia în regiunea Zaporojia a declarat pentru agenția de știri Reuters că forțele ucrainene au folosit arme furnizate de Occident pentru a ataca unitatea.

Rusia a ocupat centrala în primele zile după invazie, iar bombardarea clădirilor din interior către forțele rusești a provocat un protest internațional.

Centrala din sudul Ucrainei funcționează în continuare, cu personal ucrainean, sub control rusesc.

Update 3 august, ora 19:20 Forțele armate ruse au lansat, marți, cel puțin opt rachete de tipul Kh-101(Kh-555) asupra Ucrainei.

Costul acestor proiectile se ridică la aproape 100 de milioane de dolari, relatează Ukrainska Pravda, care citează o declarație făcută de purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev, Oleg Nikolenko.

"Putin condamnă Rusia la sărăcie cu războiul său criminal în loc să investească în viitorul țării sale. Nu ar fi timpul ca rușii să înceteze să mărşăluiască cu portretele liderului lor corupt și să înceapă să-și pună întrebări?", se întreabă reprezentantul diplomației ucrainene.

El își susține declarația cu un calcul făcut de către ediția ucraineană a revistei Forbes

Astfel, conform calculelor făcute de publicația citată, costul unei rachete de croazieră de tipul Kh-101 este de 13 milioane de dolari.

Cel al unei rachete de croazieră Kalibr se ridică la 6,5 milioane de dolari.

O rachetă Iskander costă "doar" 3 milioane de dolari.

O rachetă supersonică Onyx ajunge la 1,25 milioane de dolari, costul unei rachete Kh-22 este de 1 milion de dolari iar o rachetă tactică de tipul Tocika-U ajunge la mai mult de 300.000 de dolari.

Astfel, potrivit Forbes, doar în decursul zilei de marți, forțele ruse au lansat rachete de croazieră în valoare de 91 de milioane de dolari asupra Ucrainei.

Din cele cel puțin opt rachete lansate marți, șapte au fost doborâte de către antiaeriană, conform oficialilor de la Kiev.

Update 3 august, ora 16:40 Rusia acuză SUA că decide țintele ruse pentru sistemele HIMARS livrate Ucrainei.

"Spionii americani aprobă şi coordonează loviturile cu rachete asupra forţelor ruseşti", susține, pe Telegram, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu.

"Asta dovedește în mod incontestabil că Washintonul, contrat afirmaţiilor Casei Albe şi ale Pentagonului, este direct implicat în conflictul din Ucraina", adaugă ministrul rus.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova a declarat, la rândul său, că oficialii SUA aprobă țintele lovite de Kiev atunci când utilizează artileria reactivă HIMARS, livrată de peste Ocean și că Rusia ar fi interceptat, în acest sens, comunicații între oficiali ucraineni.

Update 3 august, ora 15:40 Kremlinul este dispus să negocieze o "soluție pașnică" la conflictul din Ucraina, dar în propriile sale condiţii.

O declarație în acest sens a fost făcută, miercuri, de Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin.

"Este adevărat, Rusia este pregătită pentru o soluție negociată în propriile noastre condiții", a afirmat Peskov.

Potrivit oficialului rus, condițiile Moscovei pentru oprirea intervenției militare sunt binecunoscute.

"Aceste condiții au fost convenite la Istanbul de către negociatorii ambelor părți. După aceea, partea ucraineană a respins consensul și a abandonat calea negocierilor", a susținut purtătorul de cuvânt al Kremlinului, referindu-se la ultima întâlnire dintre reprezentanții Rusiei și Ucrainei, desfășurată în Turcia, în luna martie.

În pofida afirmației tranșante a lui Peskov, nu este foarte clar la ce condiții "binecunoscute" se referă Moscova.

Se știe că la negocierile din luna martie a fost evocată perspectiva ca Ucraina să își declare neutralitatea, în baza unui sistem de garanții de securitate asumat de mai multe țări, și să interzică prezența oricăror baze militare străine pe teritoriul său.

Update 3 august, ora 15:20 Un atac al unei drone asupra unor teritorii ocupate de ruși în Ucraina a fost filmat și postat pe rețelele de socializare de forțele Kievului.

Atacul a fost efectuat cu aeronave fără pilot Switchblade, pe care militarii ucraineni au fost antrenați să le folosească.

După explozie, soldații ruși care au scăpat inițial au fost lichidați cu mai multe lovituri de mortiere.

Dronele Switchbalde sunt de mici dimensiuni, portabile, pot atinge 100 de kilometri pe oră și sunt echipate cu au focoase care detonează la impact.

Cel mai mic model poate atinge o țintă de până la 10 kilometri distanță, potrivit specificațiilor tehnice.

Update 3 august, ora 14:30 Ministrul rus Serghei Șoigu minte când afirmă că Rusia a distrus șase sisteme HIMARS americane de la începutul conflictului din Ucraina.

Replica a venit de la Pentagon.

"Ucrainenii folosesc cu o acuratețe și eficacitate devastatoare fiecare dintre sistemele de proiectile de precizie, contabilizate, pe care SUA, aliații noștri și partenerii le-au asigurat pentru a se apăra împotriva invaziei ruse, brutale și criminale" a transmis Departamentul american al Apărării.

Indiferent dacă sistemele HIMARS au fost distruse de ruși în pe câmpul de luptă sau doar în mintea lor, Moscova continuă bombardamentele în estul Ucrainei.

Noi tiruri de artilerie au vizat miercuri dimineață orașul ucrainean Nikolaev.

Forțele ruse au distrus un supermarket și au avariat o farmacie, mai multe magazine și clădiri rezidențiale.

De asemenea, alte două lovituri au căzut pe terenul unei școli de sporturi ecvestre, a spus primarul Oleksandr Senkevici. Orașul se află sub bombardamente intense de mai bine de o săptămână.

Update 3 august, ora 13:30 Lanțul de magazine de îmbrăcăminte H&M a redeschis magazinele din Moscova pentru a-și vinde stocurile, înainte de a ieși definitiv de pe piața rusă.

Cozi lungi de oameni au fost semnalate în fața unui magazin H&M din centrul comercial Aviapark din capitala rusă.

Alte cozi au fost remarcate în centrul comercial Metropolis.

H&M a fost prezent în Rusia din 2009 și are 170 de magazine în 65 de orașe.

Compania, care deține mărci precum Monki, Weekday, Cos şi Cheap Monday, şi-a întrerupt activitatea în Rusia în martie, după invazia în Ucraina.

Patru luni mai târziu, H&M a anunțat că își încheie definitiv activitatea în Rusia.

Este de așteptat ca lichidarea stocurilor să se încheie în următoarele săptămâni.

Update 3 august, ora 12:30 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că primul transport de cereale plecat luni, din Odesa, reprezintă doar o fracțiune din necesarul pe care Kievul trebuie să îl exporte pentru a ajuta la salvarea economiei sale distruse.

Comentariile sale, transmise miercuri prin intermediul unei înregistrări video destinată studenților din Australia, au fost făcute în timp ce în Turcia se încheia inspecția navei încărcate cu porumb, înainte ca aceasta să ajungă la destinația sa finală, în Liban, în cadrul unui acord menit să atenueze criza alimentară mondială.

Nava Razoni a plecat luni dimineață din portul ucrainean Odesa, transportând 26.527 de tone de porumb către Liban.

Este primul astfel de transport aferent unui acord de export de cereale și îngrășăminte negociat de ONU și Turcia între Moscova și Kiev luna trecută.

"Chiar recent, datorită ONU în parteneriat cu Turcia, am avut o primă navă cu livrare de cereale, dar asta nu înseamnă nimic. Sperăm că transporturile vor continua", a spus președintele ucrainean.

El a arătat că Ucraina trebuie să exporte minimum 10 milioane de tone de cereale pentru a reduce deficitului bugetar uriaș.

Update 3 august, ora 10:30 Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, a lansat un avertisment îngrijorător cu privire la centrala Zaporijia din sud-estul Ucrainei, cea mai mare din Europa, potrivit Sky News.

Situația de acolo devine din ce în ce mai periculoasă pe zi ce trece, a declarat acesta, îndemnând Rusia și Ucraina să permită experților să viziteze complexul pentru a preveni un accident nuclear.

"Fiecare principiu al siguranței nucleare a fost încălcat", a spus el. "Ceea ce este în joc este extrem de serios și extrem de grav și periculos".

Uzina este în prezent controlată de Rusia, dar și-a păstrat personalul ucrainean, ceea ce a dus la momente de fricțiune și presupuse violențe. AIEA are unele contacte cu personalul, dar acestea sunt "defectuoase" și "disparate", a declarat Grossi.

Update 3 august, ora 9:30 Statele Unite au impus astăzi noi sancțiuni Rusiei, vizând-o pe Alina Kabaeva, o fostă gimnastă olimpică pe care Trezoreria americană a descris-o ca având o relație strânsă cu președintele Vladimir Putin, și companii ruse, ca parte a celui mai recent răspuns al Washingtonului la războiul din Ucraina.

Trezoreria a precizat într-o declarație că Alina Kabaeva conduce National Media Group, un grup de organizații media pro-Kremlin. Putin a negat că ar fi o legătură romantică între ei.

Ultima rundă de sancțiuni vizează, de asemenea, Publichnoe Aktsionernoe Obschestvo Magnitogorskiy Metallurgicheskiy Kombinat (MMK), unul dintre cei mai mari producători de oțel din lume, precum și pe proprietarul majoritar și președintele consiliului de administrație, Viktor Rashnikov, a precizat Trezoreria. Instituția financiară a precizat că MMK este unul dintre cei mai mari contribuabili din Rusia și reprezintă o sursă substanțială de venituri pentru guvernul rus.

Washingtonul a desemnat, de asemenea, două dintre filialele sale, Investitsionnaya Kompaniya MMK-FINANS, cu sediul în Rusia, și MMK Metalurji Sanayi Ticaret Ve Liman Isletmeciligi Anonim Sirketi, cu sediul în Turcia.

Update 3 august, ora 8:00 Rusia își dorește negocieri pentru încetarea războiului, spune fostul cancelar german Gerhard Schroeder, un prieten al președintelui rus Vladimir Putin. El a adăugat că acordul încheiat pentru exportul cerealelor din Ucraina este o dovadă că Rusia este deschisă la dialog. Schroeder a mai declarat, la RTL, că soluțiile la problemele cruciale precum Crimeea ar putea fi găsite în timp și că o alternativă la aderarea Ucrainei la NATO ar putea fi neutralitatea armată.

Cel puțin 3,5 milioane de persoane au rămas fără adăpost în Ucraina din cauza războiului, potrivit Sky News.

Ministerul Apărării a anunțat marți că 3,5 milioane de persoane au rămas fără adăpost în Ucraina de la izbucnirea războiului cu Rusia, din februarie.

Statistica ministerului ucrainean a mai arătat că cel puțin 140.000 de clădiri rezidențiale au fost distruse sau avariate de la începutul războiului.

ONU a anunțat că peste 10 milioane de persoane au ieșit din Ucraina de la începutul războiului, pe 24 februarie, până marți, 2 august.

Canada lărgește lista cu sancțiuni care vizează oligarhi, militari și companii din Rusia.

Autoritățile din Canada au confirmat că vor modifica lista cu sancțiuni. Potrivit acestora, modificările vor afecta 43 de oficiali militari și 17 entități.

„Acțiunile abominabile ale mașinii de război rusești nu vor fi uitate, iar Canada va continua să lucreze cu partenerii săi din comunitatea internațională pentru a o trage la răspundere", a declarat ministrul canadian de externe, Melanie Joly.

Canada a impus sancțiuni împotriva a peste 1.150 de persoane și entități din Rusia ca răspuns la războiul din Ucraina.

Război în Ucraina, 2 august | Ucrainenii susţin că au recucerit 53 de aşezări în regiunea Herson, ocupată în mare parte de ruşi

Război în Ucraina, 1 august | SUA va trimite arme în Ucraina în valoare de 550 milioane de dolari

Război în Ucraina, 31 iulie | Volodimir Zelenski a ordonat evacuarea obligatorie a populaţiei din estul regiunii Doneţk

Război în Ucraina, 30 iulie | Ucraina cere ca Rusia să fie recunoscută ca stat sponsor al terorismului | Armata ucraineană atacă în regiunea Herson

Război în Ucraina, 29 iulie | Forţele armate ucrainene resping ofensiva rusă în Donbass | 40 de prizonieri din Azovstal, uciși într-un bombardament

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close