Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 158 | Volodimir Zelenski a ordonat evacuarea obligatorie a populaţiei din estul regiunii Doneţk

Război în Ucraina, ziua 158 | Volodimir Zelenski a ordonat evacuarea obligatorie a populaţiei din estul regiunii Doneţk

Război în Ucraina, ziua 158. Bombardamente ruseşti au vizat mai multe localităţi din sudul Ucrainei. Cel puţin o persoană a fost ucisă la Mîkolaiv, iar o şcoală a fost distrusă la Harkov.

Război în Ucraina, ziua 158 | Volodimir Zelenski a ordonat evacuarea obligatorie a populaţiei din estul regiunii Doneţk
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    31 Iul 2022   •   18:27

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Bombardamente ruseşti au vizat mai multe localităţi din sudul Ucrainei
  • Cel puţin o persoană a fost ucisă la Mîkolaiv, iar o şcoală a fost distrusă la Harkov
  • Ucraina cere ca Rusia să fie recunoscută ca stat sponsor al terorismului
  • Liderul regiunii separatiste Transnistria cere recunoașterea independenței
  • Blinken a vorbit cu Lavrov despre un potenţial schimb de deţinuţi şi despre cerealele ucrainene
  • 10 nave cu cereale ucrainene sunt deja pregătite pentru expediere
  • 40 de prizonieri din Azovstal, uciși într-un bombardament
  • Forţele armate ucrainene resping ofensiva rusă în Donbass
  • Zelenski: ONU și Crucea Roșie trebuie să intervină în urma atacului asupra închisorii din Donețk

Update 31 iulie, ora 18:25. Un consilier al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, crede că Oleksiy Vadatursky, un important magnat ucrainean al agriculturii, a fost ucis în mod deliberat.

Potrivit unui raport al BBC, Mykhailo Podolyak a declarat că una dintre rachete a lovit dormitorul omului de afaceri, ceea ce, în opinia sa, "nu lasă nicio îndoială" că a fost un atac țintit.

Autoritățile au declarat că Vadatursky, în vârstă de 74 de ani, și soția sa, Raisa, au fost uciși când o rachetă a lovit casa lor din orașul Nikolaev, situat în sudul țării.

Vadatursky a fost clasat de Forbes pe locul 24 în topul celor mai bogați oameni din Ucraina, cu o avere în valoare de 430 de milioane de dolari, și a fost decorat anterior cu prestigiosul premiu "Erou al Ucrainei".

Update 31 iulie, ora 15:20 Zelenski se teme pentru populaţia din Donbas

Într-un discurs televizat susţinut târziu în noapte, Zelenski a mai spus că sutele de mii de persoane care se află încă în zonele de luptă din regiunea Donbas, care conţine Doneţk, precum şi regiunea vecină Luhansk, trebuie să plece, relatează Reuters.

"Cu cât mai mulţi oameni părăsesc (regiunea Doneţk) acum, cu atât mai puţini oameni va putea armata rusă să ucidă", a spus el, adăugând că locuitorii care pleacă vor primi compensaţii.

Separat, mass-media ucrainenă a citat-o pe vicepremierul Iryna Vereshchuk, care a declarat că evacuarea trebuie să aibă loc înainte de începerea iernii, deoarece rezervele de gaze naturale ale regiunii au fost distruse. Zelenski a declarat că sute de mii de persoane încă mai trăiesc în zonele din Donbas unde luptele sunt acerbe.

"Mulţi refuză să plece, dar acest lucru trebuie totuşi făcut. "Dacă aveţi ocazia, vă rog să vorbiţi cu cei care încă mai rămân în zonele de luptă din Donbas. Vă rog să-i convingeţi că este necesar să plece", a spus preşedintele.

Anterior, sâmbătă, armata ucraineană a declarat că peste 100 de soldaţi ruşi au fost ucişi şi şapte tancuri au fost distruse în luptele de vineri din sudul ţării, inclusiv în regiunea Kherson, care este punctul central al contraofensivei Kievului în această parte a ţării şi o verigă cheie în liniile de aprovizionare ale Moscovei.

Update 31 iulie, ora 14:30 Italia a oferit un nou pachet de ajutor militar Ucrainei

Italia a trimis un nou pachet de ajutor militar în Ucraina.

Cu toate acestea, ambele părți nu dezvăluie ce arme a inclus.

Informația a venit de la ministrul apărării al Ucrainei, Oleksiy Reznikov. Acesta i-a mulțumitministrului Apărării italian pentru ajutor, pe contul personal de Twitter.

„Când suntem uniți, nu putem fi învinși! Aș dori să mulțumesc guvernului italian și personal prietenului meu Lorenzo Guerini (ministrul Apărării al Italiei) pentru noul pachet de ajutor militar. Poporul Ucrainei își va aminti mereu sprijinul ferm al Italiei. Grazie mille (n.r.mulțumesc mult)", a scris Reznikov.

Update 31 iulie, ora 13:30 Partidul politic Rusia Unită, afiliat la Kremlin, a devenit activ în teritoriile ocupate temporar din regiunile Kherson şi Zaporizhzhya

"Vedem că se iau măsuri pentru a clarifica aşa-numitele liste electorale. În plus, au fost deschise secţii de votare pentru alegeri. Procesul de distribuire a paşapoartelor ruseşti a început în mod activ.

Acesta este un set de măsuri pe care Rusia le desfăşoară acum în teritoriile ocupate pentru a pregăti şi organiza un referendum", a declarat Vadym Skibitskyy, un reprezentant al Departamentului de control de stat al Ministerului ucrainean al Apărării.

Update 31 iulie, ora 12:30 Zelenski: ”Recolta Ucrainei ar putea fi la jumătate din cantitatea obișnuită”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că recolta țării ar putea fi la jumătate din cantitatea obișnuită în acest an din cauza războiului.

Într-o declarație pe Twitter, liderul ucrainean a dezvăluit că „principalul obiectiv" al țării este de a preveni o criză alimentară globală și că el caută alte modalități de a livra cereale.

Ucraina, care este un furnizor global de cereale, a întâmpinat dificultăți în a-și trimite produsele către cumpărători din cauza blocadei navale rusești a porturilor ucrainene din Marea Neagră.

Cu toate acestea, un acord semnat sub egida ONU și a Turciei la 22 iulie prevede trecerea în siguranță a navelor care transportă cereale din trei porturi din sudul Ucrainei.

Update 31 iulie, ora 11:00 Trupele ruse au lansat lovituri masive asupra orașului Nikolaev

Potrivit datelor preliminare, o persoană a murit și două au fost rănite.

„În noaptea de 31 iulie, după ora 01:00 și în jurul orei 05:00, Nikolaev a intrat sub foc masiv. Potrivit datelor preliminare, o persoană a murit și două persoane au fost rănite. În urma bombardamentelor, mai multe facilități de infrastructură au fost avariate. În special, un hotel, un complex sportiv, două instituții de învățământ și o stație de service. Au fost avariate și clădiri rezidențiale", a postat pe Telegram Vitaliy Kim, șeful Administrației Militare Regionale Nikolaev.

Update 31 iulie, ora 09:30 Rusia vrea să trimită 30.000 de voluntari pentru a lupta în Ucraina

Aproximativ 30.000 de voluntari ar putea fi mobilizaţi pentru a reface rândurile ruseşti care au fost decimate în ultimele luni de lupte.

Update 31 iulie, ora 08:30 Libanul a reținut o navă cu cereale ucrainene furate

Procuratura libaneză a reținut nava siriană ”Laodikea”, ancorată în portul Tripoli pentru 72 de ore.

Ambasada Ucrainei în Liban spune că rușii au încărcat cerealele pe 27 iulie în Crimeea ocupată temporar. Pe navă se află orz, exportat din teritoriile ucrainene ocupate de Rusia.

Ambasada Rusiei în Liban susține că nu au informații despre navă, iar ambasada numește acuzațiile Ucrainei „false și nefondate”.

Update 31 iulie, ora 07:00 Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat că autoritățile au ordonat evacuarea obligatorie a populației din estul regiunii Donețk, locul unor lupte violente cu trupele ruse, potrivit Sky News.

Într-un discurs televizat susţinut târziu în noapte, Zelenski a mai spus că sutele de mii de persoane care se află încă în zonele de luptă din regiunea Donbas, care conţine Doneţk, precum şi regiunea vecină Luhansk, trebuie să plece, relatează Reuters.

"Cu cât mai mulţi oameni părăsesc (regiunea Doneţk) acum, cu atât mai puţini oameni va putea armata rusă să ucidă", a spus el, adăugând că locuitorii care pleacă vor primi compensaţii.

Separat, mass-media ucrainenă a citat-o pe vicepremierul Iryna Vereshchuk, care a declarat că evacuarea trebuie să aibă loc înainte de începerea iernii, deoarece rezervele de gaze naturale ale regiunii au fost distruse.

Război în Ucraina, 30 iulie Război în Ucraina, ziua 157 | Ucraina cere ca Rusia să fie recunoscută ca stat sponsor al terorismului | Armata ucraineană atacă în regiunea Herson

Război în Ucraina, 29 iulie | Război în Ucraina, ziua 156 | Forţele armate ucrainene resping ofensiva rusă în Donbass | 40 de prizonieri din Azovstal, uciși într-un bombardament

Război în Ucraina, 28 iulie |  Senatul SUA a cerut ca Rusia să fie declarată sponsor al terorismului | Turcia îşi atribuie rol de arbitru în negocierile de pace între Rusia şi Ucraina

Război în Ucraina, 27 iulie | A fost inaugurat la Istanbul centrul de coordonare a exporturilor de cereale ucrainene

Război în Ucraina, 26 iulie | Putin și Erdogan vor purta discuții la Soci | Schroeder este la Moscova pentru discuţii despre gaz

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close