Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 157 | Ucraina cere ca Rusia să fie recunoscută ca stat sponsor al terorismului | Armata ucraineană atacă în regiunea Herson

Război în Ucraina, ziua 157 | Ucraina cere ca Rusia să fie recunoscută ca stat sponsor al terorismului | Armata ucraineană atacă în regiunea Herson

Război în Ucraina, ziua 157. Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut ieri guvernului de la Moscova ca până la venirea iernii să repare locuinţele şi infrastructurile de pe teritoriul controlat de trupele ruse în republicile autoproclamate Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei.

Război în Ucraina, ziua 157 | Ucraina cere ca Rusia să fie recunoscută ca stat sponsor al terorismului | Armata ucraineană atacă în regiunea Herson
Sursa foto: Hepta
de Georgiana Adam    |    30 Iul 2022   •   18:00

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Ucraina cere ca Rusia să fie recunoscută ca stat sponsor al terorismului
  • Liderul regiunii separatiste Transnistria cere recunoașterea independenței
  • Blinken a vorbit cu Lavrov despre un potenţial schimb de deţinuţi şi despre cerealele ucrainene
  • 10 nave cu cereale ucrainene sunt deja pregătite pentru expediere
  • 40 de prizonieri din Azovstal, uciși într-un bombardament
  • Forţele armate ucrainene resping ofensiva rusă în Donbass
  • Lovituri aeriene în sudul Ucrainei: cel puțin patru persoane au murit
  • Cel puţin o persoană a fost ucisă la Mîkolaiv, iar o şcoală a fost distrusă la Harkov

 

Update 30 iulie, ora 20:00 Protest la Kiev: participanții cer ca Rusia să fie declarată stat sponsor al terorismului

Rudele luptătorilor de la Mariupol cer ca Rusia să fie declarată stat sponsor al terorismului în timpul unui protest organizat sâmbătă la Kiev, potrivit Sky News.

Update 30 iulie, ora 16:00 Ucraina cere ca Rusia să fie declarată "stat terorist" după apariția unor imagini care par să arate castrarea unui soldat ucrainean.Ministrul afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, este cel care face apelul, avertizând că "orice amânare a acestei decizii nu va face decât să încurajeze Rusia să comită alte crime și acte inumane".

Zilele acestea, mai multe fotografii și videoclipuri cu soldați ucraineni uciși sau capturați au fost publicate pe canalele rusești de Telegram. Acestea includ, pe lângă imagini cu soldatul castrat, alte instantanee oripilante cu trupul unui militar ucrainean mutilat

Update 30 iulie, ora 14:40 Cel puţin o persoană a fost ucisă la Mîkolaiv, iar o şcoală a fost distrusă la Harkov, în bombardamente ruseşti care au vizat mai multe localităţi din sudul Ucrainei, anunţă sâmbătă autorităţile ucrainene, relatează AFP.

Update 30 iulie, ora 14:00 Un mort și 6 răniți după bombardamentele de sâmbătă de la Harkov

Noi bombardamente rusești pe linia frontului ucrainean au provocat moartea unei persoane și rănirea a 6 persoane în sudul țării și au nimerit inclusiv o școală din Harkov, au anunțat sâmbătă oficiali.

Primarul orașului Mykolaiv din sudul țării - aproape de locul în care trupele ucrainene încearcă să organizeze o contraofensivă - a declarat că o persoană a fost ucisă după ce rachetele au lovit două cartiere rezidențiale în timpul nopții, relatează Agenția France-Presse.

Alte 6 persoane au fost rănite în atacuri, care au lăsat "ferestre și uși sparte și balcoane distruse", a scris Oleksandr Sienkevich pe Telegram.

În Harkov, rachete din sistemul sol-aer S-300 au distrus o parte a unei școli într-un atac la primele ore ale zilei de sâmbătă, au declarat autoritățile locale.

Pompierii au stins un incendiu și nu au fost raportate victime, au precizat autoritățile.

Update 30 iulie, ora 12:00 Forţele ruseşti bombardează Harkov

Primarul din Harkov, Ihor Terejov, a raportat bombardamente în districtul Slobidski din Harkov în noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 3.00.

Atacul ar fi incendiat o şcoală. Până în prezent, nu au fost furnizate informaţii cu privire la victime, scrie Kyiv Independent. Pe de altă parte, armata ucraineană a declarat sâmbătă că a ucis zeci de soldaţi ruşi şi a distrus două depozite de muniţie în luptele din regiunea Herson, punctul central al contraofensivei Kievului în sud şi o verigă cheie în liniile de aprovizionare ale Moscovei.

Update 30 iulie 2022, ora 11:00 Ambasada Rusiei în Marea Britanie a cerut execuția prizonierilor de război ”Azov” prin spânzurare

Ambasada Rusiei în Marea Britanie a cerut execuția prin spânzurare a soldaților capturați din regimentul Azov. Erau numiți ”soldați falși” care meritau „moarte umilitoare”.

Declarația corespunzătoare a apărut pe contul oficial al ambasadei Rusiei de pe Twitter. Mesajul este ascuns implicit pentru că îndeamnă la violență și nu respectă regulile rețelei de socializare, dar poate fi totuși vizualizat.

Update 30 iulie 2022, ora 10:00 ONU: Rusia împiedică livrarea de ajutoare către Ucraina ocupată Rusia împiedică aducerea de ajutoare umanitare în regiunile ocupate ale Ucrainei, au declarat reprezentanţii Naţiunilor Unite în cadrul unei şedinţe de informare la Kiev.

Saviano Abreu, de la Biroul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA), a declarat că accesul umanitar în zonele din Ucraina care nu sunt controlate de guvernul ucrainean este "extrem de dificil", dacă nu imposibil.

"Oamenii din aceste regiuni, din Donbas, din sudul Ucrainei, au o nevoie disperată de asistenţă umanitară", a spus el.

Update 30 iulie 2022, ora 9:00 Ucraina atacă în regiunea Herson

Armata ucraineană a declarat sâmbătă că a ucis zeci de soldaţi ruşi şi a distrus două depozite de muniţie în luptele din regiunea Herson, punctul central al contraofensivei Kievului în sud şi o legătură cheie în liniile de aprovizionare ale Moscovei.

Traficul feroviar către Herson pe râul Dnipro a fost întrerupt, a declarat comandamentul militar din sud, ceea ce ar putea izola şi mai mult forţele ruseşti la vest de râu de aprovizionarea din Crimeea. Ucraina a folosit sisteme de rachete cu rază lungă de acţiune furnizate de Occident pentru a avaria grav trei poduri peste Nipru în ultimele săptămâni, izolând oraşul Herson şi - în evaluarea oficialilor britanici din domeniul apărării - lăsând Armata 49 rusă staţionată pe malul vestic al râului extrem de vulnerabilă.

"Ca urmare a faptului că focul a stabilit controlul asupra principalelor legături de transport din teritoriul ocupat, s-a stabilit că traficul pe podul feroviar care traversează Dnipro nu este posibil", a declarat comandamentul de sud al Ucrainei într-un comunicat

. Acesta a precizat că peste 100 de soldaţi ruşi şi şapte tancuri au fost distruse în luptele de vineri în regiunea Kherson, primul oraş important capturat de ruşi în urma invaziei lor din 24 februarie.

Update 30 iulie 2022, ora 8:00. Ucraina cere ca Rusia să fie recunoscută ca stat sponsor al terorismului. „Este nevoie de o decizie și este nevoie de ea acum” - Volodimir Zelenski.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat vineri că moartea a zeci de prizonieri într-o închisoare deținută de Rusia a arătat că ar trebui să existe o recunoaștere legală clară a faptului că Rusia este un stat sponsor al terorismului, notează Reuters.

"Fac apel în special la Statele Unite ale Americii. Este nevoie de o decizie și este nevoie de ea acum", a declarat el într-un mesaj video la ore târzii din noapte.

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut vineri guvernului de la Moscova ca până la venirea iernii să repare locuinţele şi infrastructurile de pe teritoriul controlat de trupele ruse în republicile autoproclamate Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei.

"Liderii ambelor republici ne-au cerut să-i ajutăm cu reconstrucţia (...), mai ales că suntem acum în plină vară şi iarna este departe", a indicat Putin la o întâlnire cu vicepremierul Marat Husnullin, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

Liderul de la Kremlin a precizat că se referă la locuinţe, lucrări de infrastructură socială şi de inginerie civilă, inclusiv spitale, centre de sănătate şi maternităţi. ''Trebuie să facem în aşa fel încât oamenii să treacă iarna în condiţii normale şi decente'', a insistat Putin.

Tot vineri, secretarul de Stat american, Antony Blinken, a discutat vineri cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, despre un potenţial schimb de deţinuţi între SUA şi Rusia şi despre aplicarea acordurilor privind facilitarea exporturilor de cereale din Ucraina.

"Am cerut ca Preşedinţia Rusiei să accepte oferta importantă făcută de noi", a adăugat secretarul de Stat american.

Antony Blinken a precizat că i-a cerut ministrului rus de Externe ca Moscova să respecte acordurile între Ucraina, Turcia, ONU şi Rusia privind exporturile de cereale ucrainene pe Marea Neagră.

De asemenea, secretarul de Stat american a afirmat că i-a atras atenţia lui Serghei Lavrov asupra consecinţelor internaţionale ale anexării de către Rusia a zonelor ocupate în Ucraina, subliniind că Statele Unite şi ţările aliate nu vor recunoaşte "niciodată" aceste teritorii ca fiind ruse.

Război în Ucraina, 29 iulie | Război în Ucraina, ziua 156 | Forţele armate ucrainene resping ofensiva rusă în Donbass | 40 de prizonieri din Azovstal, uciși într-un bombardament

Război în Ucraina, 28 iulie |  Senatul SUA a cerut ca Rusia să fie declarată sponsor al terorismului | Turcia îşi atribuie rol de arbitru în negocierile de pace între Rusia şi Ucraina

Război în Ucraina, 27 iulie | A fost inaugurat la Istanbul centrul de coordonare a exporturilor de cereale ucrainene

Război în Ucraina, 26 iulie | Putin și Erdogan vor purta discuții la Soci | Schroeder este la Moscova pentru discuţii despre gaz

Război în Ucraina, 25 iulie | Război în Ucraina, ziua 152 | Germania acuză Rusia că recurge la "pretexte" pentru a forța Occidentul să nu mai susțină Ucraina

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Cod portocaliu de ploi, grindină și vijelii! Avertizare meteo imediată
x close