Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 156 | Forţele armate ucrainene resping ofensiva rusă în Donbass | 40 de prizonieri din Azovstal, uciși într-un bombardament

Război în Ucraina, ziua 156 | Forţele armate ucrainene resping ofensiva rusă în Donbass | 40 de prizonieri din Azovstal, uciși într-un bombardament

Război în Ucraina, ziua 156. Jurnalista rusă anti-război, amendată pentru postări pe reţelele de socializare. Turcia îşi atribuie rol de arbitru în negocierile de pace între Rusia şi Ucraina.

Război în Ucraina, ziua 156 | Forţele armate ucrainene resping ofensiva rusă în Donbass | 40 de prizonieri din Azovstal, uciși într-un bombardament
Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Iul 2022   •   21:30

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Liderul regiunii separatiste Transnistria cere recunoașterea independenței
  • Blinken a vorbit cu Lavrov despre un potenţial schimb de deţinuţi şi despre cerealele ucrainene
  • 10 nave cu cereale ucrainene sunt deja pregătite pentru expediere
  • 40 de prizonieri din Azovstal, uciși într-un bombardament
  • Forţele armate ucrainene resping ofensiva rusă în Donbass
  • Lovituri aeriene în sudul Ucrainei: cel puțin patru persoane au murit
  • Volodimir Zelenski: ”Suntem pregătiți să exportăm cereale ucrainene”

Update 29 iulie, ora 22:10 Liderul regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a susținut astăzi că singura soluție pentru rezolvarea conflictului cu Moldova este recunoașterea independenței Transnistriei, potrivit portalului msn.com.

"Ce ne privește pe noi, Pridnestrovia?", a întrebat Krasnoselski, folosind numele rusesc al regiunii. "Independența și dorința de recunoaștere internațională. Pentru asta luptăm. Nu văd alte opțiuni pentru rezolvarea conflictului", a indicat el într-un discurs rostit cu ocazia celei de-a 30-a aniversări a prezenței trupelor rusești în regiune.

Update 29 iulie, ora 21:30 Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut astăzi guvernului de la Moscova ca până la venirea iernii să repare locuinţele şi infrastructurile de pe teritoriul controlat de trupele ruse în republicile autoproclamate Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei.

"Liderii ambelor republici ne-au cerut să-i ajutăm cu reconstrucţia (...), mai ales că suntem acum în plină vară şi iarna este departe", a indicat Putin la o întâlnire cu vicepremierul Marat Husnullin, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

Liderul de la Kremlin a precizat că se referă la locuinţe, lucrări de infrastructură socială şi de inginerie civilă, inclusiv spitale, centre de sănătate şi maternităţi. ''Trebuie să facem în aşa fel încât oamenii să treacă iarna în condiţii normale şi decente'', a insistat Putin.

Update 29 iulie, ora 20:30 Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a discutat vineri cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, despre un potenţial schimb de deţinuţi între SUA şi Rusia şi despre aplicarea acordurilor privind facilitarea exporturilor de cereale din Ucraina.

Update 29 iulie, ora 19:30 10 nave cu cereale ucrainene sunt deja pregătite pentru expediere

10 nave cu cereale ucrainene în porturile „Odessa” și „Cernomorsk” sunt deja pregătite pentru expediere.

Ministrul Infrastructurii al Ucrainei Oleksandr Kubrakov a anunțat acest lucru pe pagina sa de Facebook .

Potrivit acestuia, navele, care au fost încărcate cu cereale în timpul iernii, sunt gata să plece de îndată ce partenerii ucraineni, ONU și Turcia convin asupra unui „culoar verde” în direcția Bosfor.

”În prezent, 17 nave din porturile Odesa și Chornomorsk au fost deja încărcate, iar 10 dintre ele sunt gata de expediere. Exportul de cereale va începe cu expedierea navelor care nu au putut părăsi portul din cauza invaziei ruse. Ne așteptăm să scoatem imediat peste 20 de milioane de tone de cereale de anul trecut și să începem să le exportăm pe cele de anul acesta", a spus Kubrakov.

Update 29 iulie, ora 18:00 Aproape 5.800 de copii născuţi în Kiev de la începutul războiului

Potrivit unui oficial ucrainean, în capitala Ucrainei s-au născut 5.795 de copii, dintre care 3.053 sunt băieţi şi 2.742 sunt fete. În aceeaşi perioadă, aproximativ 9.800 de persoane s-au căsătorit în Kiev.

„Războiul continuă, indiferent cât de înfricoşător sună. În fiecare zi, ţara agresoare plouă cu rachete mortale asupra Ucrainei, ucigând ucraineni paşnici şi copiii lor.

Toată infrastructura funcţionează în oraşul aflat sub legea marţială. În fiecare zi, străzile capitalei sunt pline de viaţă. Şi în fiecare zi se nasc noi familii, iar în maternităţile din capitală se nasc noi vieţi", a declarat oficialul ucrainean care a anunţat cifrele privind natalitatea.

Update 29 iulie, ora 17:00 Turcia spune că încă nu are în vedere cooperarea cu Rusia pentru a produce Bayraktar

Șeful Direcției Turciei pentru Industria de Apărare, Ismail Demir, a declarat vineri că departamentul său nu ia în considerare încă o posibilă cooperare cu Rusia pentru producția comună de drone.

În urmă cu câteva zile, președintele turc Recep Tayyip Erdogan ar fi anunțat, în cadrul unei reuniuni a comitetului executiv central al Partidului său Justiție și Dezvoltare, că  Rusia și Emiratele Arabe Unite sunt interesate de producția de drone turcești Bayraktar.

Update 29 iulie, ora 16:00 40 de prizonieri din Azovstal, uciși într-un bombardament

Scandal uriaş între ruşi şi ucraineni, după un bombardament a ucis 40 de prizonieri ucraineni care au luptat la Azovstal şi a rănit alţi 70.

Autorităţile instalate de ruşi în zonele separatiste susţin că ucrainenii au murit după ce închisoarea în care se aflau a fost lovită de mai multe rachete Himars de fabricaţie americană care ar fi fost lansate vineri, dinspre Ucraina.

Ruşii susţin că bombardamentul ar fi fost unul intenţionat, menit să-i ucidă pe prizonierii de război ucraineni, care ar fi început să divulge secrete importante despre armata Kievului. Ucrainenii spun însă că este vorba de o crimă de război a ruşilor.

Update 29 iulie, ora 15:00 Macedonia de Nord transferă tancuri T-72 către Ucraina

Ministerul Apărării din Macedonia de Nord a confirmat transferul de tancuri T-72 către Ucraina. Potrivit postului sârb de radio şi televiziune RTS, Skopje a confirmat informaţia după ce pe reţelele de socializare au apărut imagini cu convoiul de echipament militar.

"Un convoi de tancuri macedonene s-a îndreptat joi spre Ucraina", a citat RTS un extras dintr-un raport al Ministerului macedonean al Apărării.

Update 29 iulie, ora 14.00 Volodimir Zelenski: ”Suntem pregătiți să exportăm cereale ucrainene”

 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vizitat vineri orașul Odesa și a anunțat că ucrainenii sunt pregătiți să înceapă exporturile de cereale, potrivit Sky News. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost în portul de la Marea Neagră, prin care Kievul speră să exporte cele mai multe cereale.

„Suntem pregătiți să exportăm cereale ucrainene. Așteptăm semnale de la partenerii noștri în ceea ce privește începerea transportului. Este important pentru noi să rămânem garantul securității alimentare mondiale.

Atâta timp cât cineva, blocând Marea Neagră, pune în pericol vieți din alte state, noi le oferim posibilitatea de a supraviețui", a spus Zelenski. Săptămâna trecută, Ucraina, Rusia, Turcia și Națiunile Unite au ajuns la un acord pentru deblocarea exporturilor de cereale din porturile din sudul Ucrainei.

Cu toate acestea, o zi mai târziu, Odesa a fost bombardată de rachete rusești.

Update 29 iulie, ora 13:00 Forţele armate ucrainene resping ofensiva rusă în Donbass: inamicul suferă pierderi şi se retrage în mai multe direcţii

În special, soldaţii ucraineni au respins un asalt în direcţia Vershina şi Semigorya şi au provocat pierderi ruşilor în apropiere de Vodyane, Peski şi Avdeevka.

În direcţia Bakhmut, asaltul inamicului şi acţiunile ofensive în direcţia Vershina şi Semigirya au fost respinse cu succes de soldaţii ucraineni.

Update 29 iulie, ora 12:00 Kremlinul spune că cifrele SUA privind morţii şi răniţii ruşi sunt "false"

"La urma urmei, acestea nu sunt date ale administraţiei americane, ci publicaţii în ziare", a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. "În epoca noastră, nici măcar cele mai solide ziare nu se tem să răspândească tot felul de informaţii false.

Din păcate, aceasta este o practică pe care o vedem din ce în ce mai des". El a răspuns la un raport al New York Times privind numărul mare de victime din Rusia în război, potrivit agenţiei de presă Interfax.

CNN raportase, de asemenea, că peste 75.000 de ruşi au fost fie ucişi, fie răniţi, citând-o pe deputata democrată Elissa Slotkin, care participase anterior la o şedinţă secretă a guvernului american.

Update 29 iulie, ora 11:00 Lovituri aeriene în sudul Ucrainei: cel puțin patru persoane au murit

Cel puțin patru persoane au murit și șapte au fost rănite în urma unui atac aerian lansat de ruși în sudul Ucrainei, potrivit Sky News.

Cel puțin patru persoane au fost ucise vineri în regiunea Nikolaiev în urma unui atac cu rachete rusești, a declarat guvernatorul regional.

În plus, șapte persoane au fost rănite în urma loviturilor aeriene.

Vitaliy Kim, guvernatorul regiunii Nikolaiev, a declarat că o parte dintre cei răniți se aflau în apropierea unei stații de transport public în momentul atacului.

Tot vineri, primarul din Nikolaiev a declarat că mai multe „obuze cu fragmentare" au lovit orașul în jurul orei 10.00.

„Sosirea obuzelor cu dispersie într-unul dintre districtele din Nikolaiev. Există victime. Ambulanțele au sosit deja. A fost anunțată o alertă aeriană! Rog pe toată lumea să rămână în adăposturi", a anunțat Oleksandr Sienkevych.

Update 29 iulie, ora 10:00 Rachetele au lovit o zonă rezidențială din Harkov

Rachete rusești au lovit vineri o zonă rezidențială din orașul Harkov. Autoritățile nu știu încă dacă există victime, potrivit Sky News.

Autoritățile ucrainene anunță că, vineri dimineață, mai multe rachete rusești au lovit zona de nord-est a Ucrainei.

Igor Terejov, primarul orașului Harkov, a declarat că două rachete au lovit orașul la ora 4.09 dimineața.

Una a lovit o casă cu două etaje, în timp ce cealaltă a lovit o școală.

„„Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență lucrează deja acolo, sortează dărâmăturile, caută oameni sub ele. Până în prezent, nu există informații despre victime sau decese", a precizat Terejov.

Pompierii intervin la fața locului pentru a stinge incendiile provocate de atacurile aeriene.

Update 29 iulie, ora 00:00 Moldova prelungește starea de urgență din cauza războiului din Ucraina

Parlamentul Republicii Moldova a susținut propunerea guvernului de prelungire a stării de urgență din cauza războiului din Ucraina, a crizei energetice și a necesității rezolvării problemei refugiaților.

52 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au votat în favoarea prelungirii stării de urgență. Numărătoarea inversă de 60 de zile, pentru care deputații au prelungit starea de urgență, va începe pe 8 august.

Starea de urgență în Moldova este în vigoare de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, pe 24 februarie. A fost deja extins de mai multe ori.

Anterior, șeful Guvernului Republicii Moldova a susținut că starea de urgență în Republica Moldova va fi în vigoare atâta timp cât războiul va continua în Ucraina, ceea ce creează riscuri pentru republică.

Război în Ucraina, 28 iulie |  Senatul SUA a cerut ca Rusia să fie declarată sponsor al terorismului | Turcia îşi atribuie rol de arbitru în negocierile de pace între Rusia şi Ucraina

Război în Ucraina, 27 iulie | A fost inaugurat la Istanbul centrul de coordonare a exporturilor de cereale ucrainene

Război în Ucraina, 26 iulie | Putin și Erdogan vor purta discuții la Soci | Schroeder este la Moscova pentru discuţii despre gaz

Război în Ucraina, 25 iulie | Război în Ucraina, ziua 152 | Germania acuză Rusia că recurge la "pretexte" pentru a forța Occidentul să nu mai susțină Ucraina

Război în Ucraina, 24 iulie | Soarta acordului de la Istanbul, după bombardamentele Rusiei la Odesa

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close