Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 153 | Putin și Erdogan vor purta discuții la Soci | Schroeder este la Moscova pentru discuţii despre gaz

Război în Ucraina, ziua 153 | Putin și Erdogan vor purta discuții la Soci | Schroeder este la Moscova pentru discuţii despre gaz

Război în Ucraina, ziua 153. Guvernul Olaf Scholz a acuzat, luni seară, Rusia că invocă "pretexte" pentru a forţa Occidentul să nu mai susţină militar Ucraina, subliniind că decizia de reducere a fluxului de gaz este "politică", fără a avea cauze tehnice.

Război în Ucraina, ziua 153 | Putin și Erdogan vor purta discuții la Soci | Schroeder este la Moscova pentru discuţii despre gaz
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Iul 2022   •   21:30

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Putin și Erdogan vor purta discuții la Soci
  • Rusia intensifică atacurile aeriene în regiunea Doneţk
  • Miniștrii din statele UE, compromis pe reducerea voluntară a consumului de gaze
  • De ce nu vrea Putin să se înâlnească cu Zelenski
  • Pro-rușii din Transnistria au găsit mod original de a-și "exporta" cel mai de preț produs al lor în Ucraina
  • Zelenki dezvăluie mai multe "forme de teroare" pregătite de Rusia pentru Europa
  • Rușii au atacat din nou la Odesa
  • SUA și Ucraina lucrează la un Plan B după atacul Rusiei la Odesa
  • Kiev: 39.700 de soldați ruși uciși, 1730 de tancuri distruse
  • Rusia a acuzat 92 de militari ucraineni pentru crime împotriva umanității
  • Ucrainenii susțin că au făcut progrese pe frontul din regiunea Herson
  • Zelenski: ”Rușii se așteaptă la înfrângere”
  • Referendum, în septembrie, privind aderarea la Rusia a regiunilor Zaporojie şi Herson
  • Aproape 500.000 de copii ucraineni merg la școli în UE

Update 26 iulie, ora 22:30 Rusia anunţă că va părăsi Staţia Spaţială Internaţională

Şeful Rosmocos, agenţia spaţială rusă, s-a schimbat, dar nu s-au schimbat tonurile, care sună a ameninţări. Iuri Borisov, care a preluat de la Dimitrij Rogozin în urmă cu câteva săptămâni, a declarat că Federaţia Rusă va abandonează Staţia Spaţială Internaţională după 2024, când va începe construcţia unei noi instalaţii exclusiv ruseşti.

Update 26 iulie, ora 21:30 Schroeder este la Moscova pentru discuţii despre gaz

Fostul cancelar german, Gerhard Schroeder, se află la Moscova pentru discuţii privind aprovizionarea cu gaze prin Nord Stream 1. relatează Der Spiegel, citând diverse surse, dar fără a clarifica cu cine ar trebui să se întâlnească. În această dimineaţă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de TASS, confirmase prezenţa lui Schroeder la Moscova.

„O întâlnire” cu preşedintele rus Vladimir Putin „nu este planificată în prezent, dar nu excludem contacte” între cei doi, a spus el. Fostul cancelar a fost mult timp criticat în Germania pentru prietenia sa cu Putin şi pentru rolurile sale în companiile energetice ruseşti.

Update 26 iulie, ora 20:30 SUA alocă 100 de milioane de dolari pentru a antrena piloți ucraineni

Statele Unite ale Americii au alocat 100 de milioane de dolari pentru a instrui piloții ucraineni în utilizarea avioanelor de luptă ale forțelor aeriene americane.

”Guvernul SUA a adoptat un proiect de lege care să aloce 100 de milioane de dolari pentru pregătirea piloților militari în 2023. Dacă guvernul SUA alocă fonduri pentru pregătirea piloților ucraineni pe aeronave americane, atunci aceasta indică seriozitatea intențiilor SUA și că noi vom primi echipament de aviație ", a spus Yuriy Ignat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei.

Update 26 iulie, ora 19:30 Macron: Cei care refuză să plătească pentru război sunt ipocriţi

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, aflat în timpul misiunii sale în Africa, denunţă „ipocrizia” celor din Africa care refuză să vorbească despre „război”, nefiind de acord să plătească preţul libertăţii.

Macron se află într-o misiune în Africa, cu escale în Camerun, Benin şi în Guineea-Bissau.

Update 26 iulie, ora 18:30 Moscova este interesată de dronele turceşti Bayraktar TB2

Moscova şi-a anunţat intenţia de a achiziţiona drone de luptă Bayraktar TB2 fabricate în Turcia, a anunţat de CnnTurk, citând o conversaţie pe care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan ar fi avut-o cu colegul său rus Vladimir Putin săptămâna trecută, în timpul unei vizite la Teheran.

„Putin mi-a spus că vrea să lucreze cu Baykar”, a spus Erdogan, în cadrul unei întâlniri a partidului său, AKP, de ieri, citând numele cunoscutei companii turce de drone al cărei important oficial, Selcuk Bayraktar, este ginerele preşedintelui turc.

Update 26 iulie, ora 17:30 Putin și Erdogan vor purta discuții la Soci

Președintele turc Tayyip Erdogan va vizita stațiunea rusă Soci pe 5 august.

Presa rusă, citându-l pe secretarul de presă al președintelui Federației Ruse Dmitri Peskov, scrie că Putin va purta discuții cu Erdogan pe 5 august. El nu a menționat însă ce subiecte vor discuta liderii celor două state.

Potrivit lui Anadolu, tema războiului dintre Rusia și Ucraina și a altor procese din regiune se află pe agenda viitoarei vizite. Se așteaptă ca șefii de stat să evalueze și implementarea acordului privind ”culoarul cerealelor”.

Ultima întâlnire dintre Erdogan și Putin a avut loc pe 19 iulie la Teheran.

Update 26 iulie, ora 16:30 Rusia intensifică atacurile aeriene în regiunea Doneţk

Rusia ar fi intensificat atacurile aeriene asupra unor aşezări din regiunea Donetsk, în estul Ucrainei, potrivit unor oficiali. Atacurile aeriene ruseşti continuă din ce în ce mai mult în oraşele Bakhmut, Kramatorsk, Chasiv Yar, Sloviansk şi Kostyantynivka, precum şi în satele din jur.

Rachetele care au vizat Bakhmut, Kramatorsk şi Kostyantynivka în ultima săptămână au avariat grav şcoli, case, întreprinderi, pieţe, zone industriale şi alte structuri din regiune, relatează agenţia turcă de stat Anadolu.

Update 26 iulie, ora 15:40 Miniștrii Energiei din Uniunea Europeană s-au declarat de acord, marți, la Bruxelles, cu "reducerea voluntară" a consumului de gaze naturale în țările lor, pe fondul crizei energetice amplificate de Rusia. Anunțul a fost făcut de reprezentantul Cehiei, Jozef Síkela, a cărui țară deține președinția semestrială a Uniunii.

"Miniștrii au fost de acord cu reducerea voluntară, la nivelul UE, a consumului de gaze, între 1 august 2022 și 1 martie 2023, cu cel puțin 15 procente, comparativ cu consumul mediu din ultimii 5 ani (...) Compromisul va oferi mai multe instrumente statelor membre pentru a iniția sistemul de alertă la nivelul UE.

Sunt două modalități pentru a ajunge aici:

  • prima, dacă Executivul Uniunii consideră că există riscul unei întreruperi a alimentării cu gaze, va prezenta această propunere în fața Consiliului European.
  • a doua situație este cea în care Comisia prezintă propunerea dacă cel puțin cinci state membre declară stare de alertă energetică la nivel național.

Decizia este apoi adoptată de o majoritate calificată la nivelul statelor membre", a precizat ministrul ceh.

În compromisul convenit marți au fost introduse derogări pentru state baltice, care sunt sincronizate cu sistemul energetic al Rusiei, și pentru statele insulare ale UE, Republica Irlanda, Malta, și Cipru.

Update 26 iulie, ora 13:40  Boris Bondarev, fostul diplomat al misiunii ruse de la Geneva, care a demisionat în urmă cu două luni, a comentat pentru presa europeană posibilitatea unei întâlniri între președinții rus și ucrainean, Vladimir Putin și Volodimir Zelenski.

"Putin ar fi umilit dacă s-ar întâlni față în față cu Zelenski", susține Bondarev.

Potrivit acestuia, o întâlnire între cei doi președinți este puțin probabilă.

"Poate vă amintiți că Putin l-a numit public pe Zelenski 'drogat'  și a făcut apel la ofițerii armatei ucrainene să scape de el și de 'drogații' din guvernul de la  Kiev. Imaginați-vă cum s-ar simți (Putin, n.r.) dacă ar trebui să dea mâna cu președintele ucrainean", a estimat fostul diplomat.

El a mai spus că, deși trupele ruse încă avansează în Donbas, ofensiva Moscovei pare să-și piardă suflul, iar Rusia nu-și poate permite să întrețină războiul o perioadă îndelungată, deoarece nu are resursele necesare.

Update 26 iulie, ora 13:02 Forțele ruse  îşi concentrează eforturile pentru a-și îmbunătăți situația tactică şi a crea condiții pentru o ofensivă asupra orașelor Seversk și Soledar din în regiunea Doneţk, a comunicat, marți, Statul Major General ucrainean într-un buletin despre situația de pe front, citat de agenția de presă Unian.

Conform sursei citate, unitățile inamice își completează stocurile de muniție și combustibil.

Pe de altă parte, rușii au lansat lovituri de artilerie şi rachete în districtele Hrenovka, din regiunea Cernigov şi Tolstodubovo, din regiunea Sumî, se spune în informarea militarilor ucraineni, care mai precizează că, în ultimele 24 de ore, tiruri trase din tancuri au vizat mai multe localități din regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei.

Update 26 iulie, ora 12:12 Imagini distribuite pe rețelele sociale însoțesc relatările privind un incendiu de mari proporții care a izbucnit luni seară în orașul Donețk din estul Ucrainei, care este controlat de separatiștii pro-ruși.

Agenția rusă TASS a relatat că focul a fost semnalat la un depozit de combustibil petrolier din districtul Budennovsky, după tiruri de artilerie efectuate de armata ucraineană.

Un corespondent TASS aflat în Donețk a precizat că incendiul putea fi văzut în mai multe zone din orașului, iar flăcările ajungeau la câteva zeci de metri înălțime.

Conform sursei citate, au fost incendiat rezervoare de combustibil și lubrifianți.

Imagini filmate marți arătau că fumul încă se ridica  la fața locului, la mai multe ore de la declanșarea incendiului.

Kievul, care comentează rareori atacurile asupra infrastructurii din Donețk, a atacat luna aceasta mai multe depozite de combustibil și muniții din teritoriul așa-numitei Republici Populare, amintește CNN.

Update 26 iulie, ora 11:12 O descoperire inedită a făcută de grănicerii ucraineni, în plin război cu Rusia, transmite Antena 3.

O conductă care transporta vodcă din Transnistria a fost descoperită  la nord de orașul Odesa, în regiunea de frontieră apropiată de Tiraspol.

Țeava avea o lungime de 300 de metri și era îngropat în pământ.

Originalul mijloc de transport ajungea în casa unui ucrainean de 32 de ani din Podilsk, o localitate din regiunea Odesa.

Acolo, grănicerii au găsit mai multe bidoane în care era alcool de contrabandă, adus din regiunea transnistreană.

Forțele de ordine ucrainene au distrus conducta și l-au arestat pe bărbat.

Update 26 iulie, ora 10:05 Moscova îngreunează în mod deliberat pregătirile europenilor pentru iarnă, prin faptul că nu va relua livrările de gaze, așa cum este obligată prin contract.

Acuzația a fost formulată de președintele Ucrainei, potrivit căruia ultima mișcare a Moscovei face parte dintr-o serie de "forme de teroare". 

"Chiar și în ciuda concesiei privind turbina Nord Stream (returnată de Canada, după reparații, n.r.), Rusia nu va relua livrările de gaze către țările europene, așa cum este obligată prin contract. Toate acestea sunt făcute de Rusia în mod deliberat pentru a le îngreuna cât mai mult posibil europenilor pregătirile pentru iarnă", a spus Zelenski în discursul său nocturn, citat de CNN.

"Acesta este un război deschis al gazelor pe care Rusia îl duce împotriva unei Europe unite - exact așa ar trebui să fie perceput. Nu le pasă ce se va întâmpla cu oamenii, cum vor suferi - de foame din cauza blocării porturilor sau de frigul iernii și de sărăcie. Sau de ocupație. Acestea sunt doar forme diferite de teroare", a concluzionat președintele ucrainean.

Update 26 iulie, ora 09:20 Regiunea Odesa a fost din nou vizată de un atac al inamicului rus, care a utilizat avioane cu rază lungă de acțiune, a anunțat Serghei Bratciuk, reprezentantul administrației militare regionale ucrainene.

"Atac cu rachete folosind avioane strategice. Detalii mai târziu", a scris Bratciuk pe Telegram.

Comandamentul de operațiuni Sud al forțelor de apărare ucrainene a menționat, la rândul său, că trupele de ocupație au lansat un atac de proporții, din Marea Neagră, asupra sudului Ucrainei.

În atac au fost utilizate rachete dar și avioane, conform sursei citate.

La Odesa, rachetele au lovit clădiri private din suburbiile orașului-port, provocând incendii.

Deocamdată nu există informații despre eventuale victime.

Update 26 iulie, ora 08:30 Statele Unite lucrează alături de Ucraina la un "Plan B" pentru deblocarea exporturilor de cereale, după ce rușii au bombardat portul Odesa. 

Planul urmărește scoaterea cerealelor ucrainene din țară, în condițiile în care aproape nimeni nu mai crede că Rusia va respecta acordul de la Istanbul.

"Nu există nicio posibilitate de a avea încredere în ce spune Vladimir Putin", avertizează Samantha Power, administrator al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională.

"Lucrăm cu ucrainenii la planul B. Planul B implică transport pe șosele, căi ferate și râuri, trimiterea de barje, adaptarea sistemului feroviar pentru a fi compatibil cu cel din Europa, astfel încât exporturile să aibă loc cât mai rapid", adaugă ea.

Reacția oficialului american vine după ce Rusia a atacat cu rachete portul Odesa, la mai puțin de 24 de ore de la semnarea unui acord cu ONU pentru crearea de coridoare sigure în vederea transportului cerealelor din Ucraina.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune, la rândul lui, că bombardamentul arată cum Moscova va găsi întotdeauna o modalitate de a nu pune în aplicare acordul privind cerealele încheiat cu ONU, Turcia şi Ucraina.

Președintele rus Vladimir Putin "practică un joc perfid. Încearcă să slăbească susținerea puternică pentru Ucraina și să genereze clivaje în societatea noastră. În acest sens, generează nesiguranță și influențează prețurile", a declarat luni seară Robert Haneck, ministrul german al Economiei, citat de site-ul Tagesschau.de.

"Din informațiile noastre, nu există niciun motiv tehnic pentru o reducere a fluxului de gaz", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Economiei de la Berlin, citat de site-ul Merkur.de.

"Sunt invocate pretexte, iar decizia este de tip politic", a afirmat, sub protecția anonimatului, un alt oficial guvernamental german, potrivit cotidianului Le Monde.

Compania rusă Gazprom a anunțat, luni, reducerea semnificativă a fluxului prin gazoductul Nord Stream 1, invocând probleme tehnice, în contextul în care livrările tocmai au fost reluate săptămâna trecută, la un debit mai mic, după o perioadă de întreținere.

"Capacitatea de distribuție a stației Portovaia va scădea la 33 de milioane de metri cubi pe zi începând de miercuri, 27 iulie", a comunicat luni după-amiază compania Gazprom, conform Agenției France-Presse.

Gazprom redusese deja de la 167 de milioane de metri cubi la 67 de milioane de metri cubi livrările de gaze prin conducta Nord Stream 1.

Acum, producția va fi diminuată la nivelul de doar 20%, notează publicația Die Welt.

Rusia a susținut că va fi nevoită să reducă fluxul de gaz spre Germania dacă nu va primi la timp, din cauza sancțiunilor, o turbină din Canada.

Dar Germania a depus eforturi pentru a livra Rusiei turbina respectivă, care însă este blocată în vama Rusiei din cauza formalităților.

Război în Ucraina, 25 iulie | Război în Ucraina, ziua 152 | Germania acuză Rusia că recurge la "pretexte" pentru a forța Occidentul să nu mai susțină Ucraina

Război în Ucraina, 24 iulie | Soarta acordului de la Istanbul, după bombardamentele Rusiei la Odesa

Război în Ucraina, 23 iulie | După ce și-a trimis ministrul de externe după gaze, la Moscova, premierul maghiar Viktor Orban a aflat cum se va încheia războiul din Ucraina

Război în Ucraina, 22 iulie | Rusia și Ucraina, acord scris după cinci luni de război

Război în Ucraina, 21 iulie | Rusia plănuiește să anexeze o cincime din Ucraina în septembrie | Serviciile britanice: ruşii ar putea lua o pauză operaţională

Sursă: Mediafax
×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close