Antena 3 CNN Externe Rusia atacă din nou la Odesa și bombardează încă un port ucrainean | "O lovitură de proporții!"

Rusia atacă din nou la Odesa și bombardează încă un port ucrainean | "O lovitură de proporții!"

Forțele ruse au lovit, marți dimineață, infrastructura portuară din regiunea Nikolaev.

Rusia atacă din nou la Odesa și bombardează încă un port ucrainean | "O lovitură de proporții!"
Sursa foto: Twitter @Nexta_tv
de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Iul 2022   •   09:20

Anunțul a fost făcut de primarul orașului Nikolaev, Oleksandr Senkevici.

"O lovitură de proporții cu rachete a fost lansată asupra sudului Ucrainei din direcţia Mării Negre, fiind utilizate şi avioane", a declarat el la televiziunea de stat, fără să ofere detalii cu privire la consecințele atacului.

Dimineață, la Nikolaev, centrul administrativ al regiunii cu același nume, au sunat sirenele şi s-au auzit explozii puternice, menționează site-ul ucrainean RBC.ua, care citează, la rândul său, informațiile distribuite de primarul Senkevici pe Telegram.

"Explozii puternice se aud la Nikolaev. Vă rog pe toți să rămâneți în adăposturi. Deși ora până la care restricțiile de circulație sunt valabile a expirat, alerta în caz de atac aerian continuă!", se spune în mesajul edilului.

Orașul Nikolaev şi regiunea omonimă sunt supuse frecvent bombardamentelor de către forțele ruse. Acestea folosesc în special sisteme de rachete antiaeriene S-300 pentru atacuri, notează site-ul citat.

Siteul Hromadske.ua scrie că în ultimul atac la Nikolaev au fost lovite un târg auto și zone din suburbii.

Rușii au atacat din nou la Odesa

Regiunea Odesa a fost din nou vizată de un atac al inamicului rus, care a utilizat avioane cu rază lungă de acțiune, a anunțat Serghei Bratciuk, reprezentantul administrației militare regionale ucrainene.

"Atac cu rachete folosind avioane strategice. Detalii mai târziu", a scris Bratciuk pe Telegram.

Comandamentul de operațiuni Sud al forțelor de apărare ucrainene a menționat, la rândul său, că trupele de ocupație au lansat un atac de proporții, din Marea Neagră, asupra sudului Ucrainei.

În atac au fost utilizate rachete dar și avioane, conform sursei citate.

La Odesa, rachetele au lovit clădiri private din suburbiile orașului-port, provocând incendii.

Mai multe echipe de pompieri au fost mobilizate la fața locului.

Deocamdată nu există informații despre eventuale victime.

Planul SUA și al Ucrainei după atacurile de la Odesa

Statele Unite lucrează alături de Ucraina la un "Plan B" pentru deblocarea exporturilor de cereale, după ce rușii au bombardat portul Odesa. 

Planul urmărește scoaterea cerealelor ucrainene din țară, în condițiile în care aproape nimeni nu mai crede că Rusia va respecta acordul de la Istanbul.

"Nu există nicio posibilitate de a avea încredere în ce spune Vladimir Putin", avertizează Samantha Power, administrator al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională.

"Lucrăm cu ucrainenii la planul B. Planul B implică transport pe șosele, căi ferate şi râuri, trimiterea de barje, adaptarea sistemului feroviar pentru a fi compatibil cu cel din Europa, astfel încât exporturile să aibă loc cât mai rapid", adaugă ea.

Reacția oficialului american vine după ce Rusia a atacat cu rachete portul Odesa, la mai puțin de 24 de ore de la semnarea unui acord cu ONU pentru crearea de coridoare sigure în vederea transportului cerealelor din Ucraina.

Rusia și Ucraina au semnat separat cu ONU și Turcia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune, la rândul lui, că bombardamentul arată cum Moscova va găsi întotdeauna o modalitate de a nu pune în aplicare acordul privind cerealele încheiat cu ONU, Turcia şi Ucraina.

Pe 22 iulie, la Istanbul, a fost semnat un acord  pentru deblocarea a trei porturi ucrainene, printre care şi Odesa,  pentru exportul de cereale și alte produse agricole. 

Ministrul Infrastructurii al Ucrainei, Oleksandr Kubrakov, și ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, au semnat acorduri în oglindă, separat, cu ONU și Turcia.

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close