Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina ziua 150 | După ce și-a trimis ministrul de externe după gaze, la Moscova, premierul maghiar Viktor Orban a aflat cum se va încheia războiul din Ucraina

Război în Ucraina ziua 150 | După ce și-a trimis ministrul de externe după gaze, la Moscova, premierul maghiar Viktor Orban a aflat cum se va încheia războiul din Ucraina

Război în Ucraina ziua 150. Casa Albă a anunțat transferul a încă 5 drone HIMARS și 580 de drone Phoenix Ghost în Ucraina. Rusia și Ucraina, acord scris după cinci luni de război.

Război în Ucraina ziua 150 | După ce și-a trimis ministrul de externe după gaze, la Moscova, premierul maghiar Viktor Orban a aflat cum se va încheia războiul din Ucraina
Sursa foto: hepta / Twitter
de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Iul 2022   •   19:01

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • ONU și UE condamnă Rusia pentru atacul de la Odesa
  • După ce și-a trimis ministrul de externe la Moscova să ceară mai multe gaze, premierul maghiar Viktor Orban spune că războiul din Ucraina se va încheia doar prin negocieri între SUA și Rusia
  • Ucraina: "Bombardând Odesa la nici o zi după Acordul de la Istanbul, Putin a scuipat în fața lui Guterres și a lui Erdogan!"
  • Portul Odesa a fost bombardat sâmbătă, cu rachete Kalibrî, de armata rusă, la o zi după semnarea acordului de la Istanbul între Rusia și Ucraina
  • Japonia transmite că Vladimir Putin nu va putea participa la funeraliile fostului premier Shinzo Abe
  • Rușii au bombardat centrul Ucrainei și au ucis trei persoane
  • Casa Albă a anunțat transferul a încă 5 drone HIMARS și 580 de drone Phoenix Ghost în Ucraina
  • 3 soldați ruși, uciși în apropierea centralei nucleare din Zaporojie
  • Uniunea Europeană a anunțat vineri că a aprobat un ajutor militar suplimentar de 500 de milioane de euro  pentru Ucraina
  • ONU a spus când poate începe exportul de cereale ucrainene
  • Rusia susține că a distrus patru sisteme HIMARS furnizate Ucrainei de SUA. Kievul neagă

Update 23.02. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov va începe duminică în Egipt un turneu african, încercând să creeze alianţe non-occidentale.

În Egipt, Lavrov se va întâlni cu oficiali care încearcă să aibă relaţii strânse şi cu Rusia, dar şi cu Statele Unite, care, împreună cu alte puteri occidentale, au încercat să izoleze Moscova cu sancţiuni dure după invazia din 24 februarie a Ucrainei, scrie Reuters.

După ce se va întâlni cu membrii Ligii Arabe la Cairo, el se va deplasa în Etiopia şi Uganda, două ţări care au relaţii tensionate cu Occidentul, precum şi în Republica Congo.

Egiptul are legături strategice şi economice semnificative cu Rusia, care a fost o sursă cheie în ultimii ani de grâu, armament şi turişti.

Update 19.00. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis un răspuns acid la informaţiile potrivit cărora Rusia a lovit astăzi cu rachete portul Odesa de la Marea Neagră.

Zelenski a declarat că bombardamentul demonstrează că Moscova va găsi întotdeauna o modalitate de a nu pune în aplicare acordul privind cerealele încheiat cu ONU, Turcia şi Ucraina, potrivit Sky News.

"Acest lucru dovedeşte un singur lucru: indiferent de ceea ce spune şi promite Rusia, aceasta va găsi modalităţi de a nu o pune în aplicare”, a adăugat el.

Potrivit informațiilor de ultimă oră, pagubele au fost minime, iar atacul nu a afectat nicio zonă de depozitare a cerealelor din oraşul din sudul ţării.

Update 16:30. Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrell, a condamnat în termeni fermi, sâmbătă, atacul rusesc cu rachete asupra portului ucrainean Odesa.

Borrell a criticat Moscova pentru agresiunea împotriva unui obiectiv crucial pentru exportul de cereale, la o zi după ce delegații din Rusia și Ucraina au semnat un acord de deblocare a tranzitului grânelor ucrainene pe rute din Marea Neagră.

''UE condamnă ferm atacul cu rachete rusești asupra portului maritim din Odesa. Lovirea unei ținte esențiale pentru exportul de cereale la o zi după semnarea acordurilor de la Istanbul (...) demonstrează încă o dată disprețul total al Rusiei față de dreptul și angajamentele internaționale'', a scris Borrell pe Twitter.

La rândul său, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat fără echivoc atacul cu rachete produs sâmbătă și care a lovit portul ucrainean Odesa, un obiectiv crucial pentru punerea în aplicare a acordului semnat în ajun la Istanbul.

"Secretarul general condamnă fără echivoc loviturile semnalate astăzi în portul ucrainean Odesa. Deplina implementare (a acordului) de către Federația Rusă, Ucraina și Turcia este imperativă'', a afirmat purtătorul de cuvânt Farhan Haq într-un comunicat.

"De aceste produse este nevoie disperată, pentru a răspunde crizei alimentare globale și a ușura suferința a milioane de oameni pe glob", se mai spune în documentul citat.

Update 15:30. Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat sâmbătă, la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad, că pentru încheierea războiului din Ucraina este nevoie de o nouă strategie în centrul căreia să se afle negocierile de pace între Rusia şi SUA.

"Dacă îl ascult pe domnul Lavrov, parcă aș auzi un discurs de acum 30-40 de ani, dar asta nu înseamnă că nu are sens ce spune. Are sens.

Şi merită să îl luăm în serios. Acum două zile, reprezentantul oficial al Rusiei a spus că vor înainta în Ucraina până când frontul va ajunge la o suficientă distanță pentru ca ucrainenii, cu armamentul lor, să nu poată atacat teritoriul Rusiei.

Adică, cu cât dăm (Ucrainei, n.r.) din partea NATO arme mai moderne,  cu atât mai departe se vor duce rușii în adâncul Ucrainei.

Şi în momentul actual ceea ce facem ajută, facilitează prelungirea războiului.

Asta înseamnă, și merită să ne împrietenim cu această idee, că nu vor fi negocieri de pace între Ucraina şi Rusia.

Cei care așteaptă această idee așteaptă degeaba. Din acest motiv, acest război va putea fi încheiat doar cu negocieri americano-ruse. Până când nu vor fi negocieri americano-ruse, nu  va fi nici pace", a susținut Viktor Orban.

Update 14:30. Ucraina l-a acuzat sâmbătă pe președintele rus Vladimir Putin pentru bombardamentul de la Odesa și a transmis că Moscova va suporta "întreaga răspundere" a unui eșec al acordului privind exportul de cereale, semnat vineri la Istanbul.

Lovind cu rachete portul Odesa la nici o zi de la angajamentele asumate de Rusia la Istanbul, președintele rus a "scuipat în fața secretarului general al ONU, Antonio Guterres, şi a președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care au depus eforturi uriașe pentru a ajunge la acest acord",  a spus Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev.

"Inamicul a atacat portul comercial Odesa cu rachete de croazieră Kalibr. Două rachete au fost doborâte de apărarea antiaeriană, două au lovit infrastructura portului", a anunțat, sâmbătă, Comandamentul Operațional Sud al Ucrainei pe rețeaua Telegram.

Ucraina și Rusia au semnat vineri, la Istanbul, documente separate cu Turcia și ONU privind exportul de cereale și alte produse agricole prin Marea Neagră.

Kievul şi Moscova au semnat texte identice, dar separate, la solicitarea Ucrainei, care a refuzat ca reprezentanții săi să își depună semnătura pe un document alături de Rusia.

Update 13:40. Lituania a ridicat interdicția privind transportul feroviar de mărfuri supuse sancțiunilor către și dinspre zona rusă Kaliningrad, relatează BBC.

Kaliningrad este o exclavă rusească la Marea Baltică între Polonia și Lituania, anexată de Moscova după cel de-al Doilea Război Mondial.

Autoritățile regiunii se folosesc de o legătură feroviară care tranzitează Lituania pentru a face legătura cu Rusia, în vederea transportului de pasageri și de mărfuri.

Rusia a reacționat vehement și a amenințat Lituania cu represalii atunci guvernul de la Vilnius a interzis, luna trecută, tranzitul oțelului și al altor metale feroase, în temeiul sancțiunilor UE.

Acum însă, Căile Ferate lituaniene transmit că transportul de mărfuri către exclava rusă va fi reluat.

Săptămâna trecută, Uniunea Europeană a precizat că interdicția de tranzit afectează doar transportul rutier, nu și pe cel feroviar, și că, prin urmare, Lituania ar trebui să permită Rusiei să trimită beton, lemn și alcool pe teritoriul UE către Kaliningrad.

Agenția rusă de știri Tass a citat un oficial guvernamental din Kaliningrad care a declarat că 60 de vagoane de ciment vor fi în curând expediate.

Update 13:30. Rachete rusești au lovit, sâmbătă, orașul ucrainean Odesa, situat în sudul țării.

Anunțul a fost făcut de armata ucraineană.

"Inamicul a atacat portul comercial maritim Odesa cu rachete de croazieră Kalibr", a transmis Comandamentul Operațional Sud pe aplicația Telegram.

Două rachete au lovit infrastructura portuară, în timp ce alte două au fost doborâte de forțele de apărare aeriană, a precizat acesta.

Tirul vine după ce, vineri, a fost semnat un acord pentru deblocarea exporturilor de cereale din porturile de la Marea Neagră.

Calificat drept "istoric", documentul semnat la Istanbul de delegații de la Moscova și Kiev ar permite ca anumite exporturi să fie expediate prin porturile ucrainene, inclusiv Odesa.

Update 12:30. Autoritățile din Japonia au anunțat că nu-i vor permite lui Vladimir Putin să intre în țară, în cazul în care va dori să participe la funeraliile de stat ale fostului premier Shinzo Abe, asasinat pe 8 iulie.

Liderul de la Kremlin este supus unei interdicții de facto de intrare în Japonia, ca răspuns la invazia rusă în Ucraina, relatează presa din Asia.

Președintele rus a transmis un mesaj de condoleanțe, după ce fostul premier Abe a fost ucis pe 8 iulie, la Nara, cu două zile înainte de alegerile parlamentare, de către un bărbat pe nume Tetsuya Yamagami.

Funeraliile de stat pentru Shinzo Abe sunt planificate pentru 27 septembrie la arena Nippon Budokan din Tokyo. 

Update 10:30. Trei persoane au murit, sâmbătă, în urma loviturilor rachetelor rusești asupra regiunii Kirovograd, din centrul Ucrainei.

Informația vine de la guvernatorul Andrii Raikovici, citat de Reuters.

Victimele sunt doi agenți de securitate de la o stație de electricitate și de un soldat ucrainean.

Alți nouă soldați ar fi fost răniți.

Raikovici a precizat că 13 rachete rusești au lovit un aerodrom militar și infrastructura feroviară din regiunea centrală ucraineană Kirovograd

Guvernatorul a mai arătat că loviturile au perturbat rețeaua electrică și că un cartier din capitala regională a rămas fără curent electric.

Update 08.35. Ministerul rus al Apărării a anunțat că armata Moscovei ar fi "distrus" 300 de soldați ucraineni în urma unui atac cu rachete. De asemenea, ar fi fost scoase din luptă mai multe lansatoare HIMARS primite de Ucraina din SUA, susține instituția citată.

Update 07.30. Ucraina și Rusia au semnat un acord ce va permite reluarea exportului de cereale prin Marea Neagră, în prezența Secretarului General al ONU şi a președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Update 00:00 SUA vor monitoriza respectarea de către Rusia a condițiilor pentru exporturile de cereale din Ucraina

SUA au salutat semnarea acordului de deblocare a exporturilor de cereale ucrainene și, împreună cu alte țări, vor monitoriza implementarea de către Rusia a acestor acorduri.

Bridget Brink, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al SUA în Ucraina, a subliniat că acordul este ”cel mai sigur, cel mai bun și mai rapid mod de a exporta cereale”.

"De asemenea, apreciem eforturile cu adevărat mari și pe termen lung ale ONU și ale Turciei pentru a pregăti acest acord. La urma urmei, Rusia a fost cea care a amorsat problema nutriției în mijlocul unei crize globale de securitate alimentară.

Și credem că noi și alte țări ar trebui să forțăm Rusia să respecte acest acord”, a spus ambasadorul american.

Război în Ucraina, 22 iulie | Rusia și Ucraina, acord scris după cinci luni de război

Război în Ucraina, 21 iulie | Rusia plănuiește să anexeze o cincime din Ucraina în septembrie | Serviciile britanice: ruşii ar putea lua o pauză operaţională

Război în Ucraina, 20 iulie | Rusia vrea să-i ia Ucrainei mai mult decât Donbasul | Ucraina va cere înghețarea plății datoriilor externe, în condițiile războiului

Război în Ucraina, 19 iulie | Amenințată cu "Ziua Judecății", Ucraina se pregătește să-i alunge pe ruși din Crimeea | Declarația unui oficial de la Kiev

Război în Ucraina, 18 iulie | Prima doamnă a Ucrainei va vorbi miercuri în fața Congresului SUA

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close