Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina ziua 145 | Prima doamnă a Ucrainei va vorbi miercuri în fața Congresului SUA

Război în Ucraina ziua 145 | Prima doamnă a Ucrainei va vorbi miercuri în fața Congresului SUA

Război în Ucraina, ziua 145. Zelenski îi demite pe șeful serviciului de securitate de stat și pe procurorul general. Ivan Bakanov este acuzat că nu s-a implicat suficient în apărarea Harkovului și că ”s-a gândit doar la sine”.

Război în Ucraina ziua 145 | Prima doamnă a Ucrainei va vorbi miercuri în fața Congresului SUA
Sursa foto: Twitter
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Iul 2022   •   20:25

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Prima doamnă a Ucrainei va vorbi miercuri în fața Congresului SUA
  • Spitalele elveţiene nu vor primi răniţi în Războiul din Ucraina
  • Zelenski l-a numit luni pe Vasil Maliuk ca şef interimar al SBU
  • Jumătate din cerealele exportate de Ucraina au trecut prin România
  • Șefa UE a mers în Azerbaidjan pentru a discuta suplimentarea livrării de gaze
  • Moscova anunță că ar fi eliminat până la 250 de combatanți străini care luptau de partea Ucrainei
  • Președintele rus admite că țara se confruntă cu "dificultăți" colosale în accesarea bunurilor de înaltă tehnologie
  • Demiși de Zelenski, șeful SBU și Procurorul General al Ucrainei sunt, de fapt, suspendați din funcții, precizează un oficial de rang înalt de la Biroul președintelui ucrainean
  • Instrumentele de măsurare a radioactivității la Cernobîl nu mai funcționează, după ce rușii au furat echipamentele
  • Șeful diplomației UE: blocada impusă de Rusia livrărilor de cereale din Ucraina, "o problemă de viață și de moarte" pentru mulți oameni
  • Zelenski i-a demis pe șeful serviciului de securitate de stat și pe procurorul general
  • Medvedev: Refuzul Occidentului de a recunoaște Crimeea ca fiind rusă este o amenințare

Update 22:30  Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenski, va vorbi miercuri în fața Congresului SUA, a anunțat biroul președintelui Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi.

Parlamentarii americani o vor găzdui pe Olena Zelenski, soția președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, la ora 11 a.m. (1500 GMT), a anunțat luni biroul lui Pelosi într-un comunicat.

Update 21:10 Spitalele elveţiene nu vor primi răniţi în Războiul din Ucraina: Guvernul elveţian respinge o cerere NATO în acest sens, pentru a nu-şi încălca neutralitatea.

Răniţi ucraneni nu vor fi îngrijiţi în Elveţia, din cauză că Guvernul nu a dat curs unei solicitări NATO, pentru a nu-şi încălca principul neutralităţii, confirmă luni Departamentul federal al Afacerilor Externe (DFAE), contactat de AFP.  

”Elveţia, prin ajutorul şi angajamentul sale umanitare, oferă în principiu o susţinere de cea mai bună calitate şi cea mai eficientă la faţa locului, decât dacă pacienţii ar fi primiţi în Elveţia”, declară DFAE.  

Ministerul subliniază că primirea unor combatanţi ucraineni ar crea probleme neutralităţii Elveţiei, o chee de boltă a politicii sale externe de peste 200 de ani.  

Update 20:30 Volodimir Zelenski l-a numit luni pe Vasil Maliuk ca şef interimar al SBU.
Vail Maliuk, în vârstă de 39 de ani, a fost prim-adjunct al şefului SBU din martie 2020 şi a condus Direcţia principală de combatere a corupţiei şi crimei organizate a Direcţiei centrale a SBU.  

Numirea lui Maliuk are loc după suspendarea din funcţie a şefului SBU, Ivan Bakanov. În afară de Bakanov, Zelenski a revocat-o din funcţie pe procuroarea generală Irina Venediktova. Cei doi sunt vizaţi pentru faptul că ar fi eşuat în a elimina colaboratorii şi trădătorii din instituţiile aflate în subordinea lor. Anchete au fost deschise.  

Andrii Smirnov, adjunctul şefului cancelariei prezidenţiale ucrainene, a afirmat luni că Bakanov şi Venedinktova ar putea reveni în funcţii dacă vor fi exoneraţi de anchete.

Update 19:40 Aproximativ 2,7 milioane de tone de cereale ucrainene au tranzitat România până în prezent, cantitate ce reprezintă aproximativ jumătate din totalul cerealor exportate de Ucraina, în contextul blocadei maritime impuse de Rusia.

Informația a fost prezentată de ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu.

Acesta a participat, luni, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, la care a fost prezent și ministrul afacerilor externe din Ucraina, Dmitro Kuleba.

Update 18:40 Șefa Comisiei EurUrsula von der Leyen a semnat un memorandum cu oficialii azeri care pune bazele unui parteneriat strategic în domeniul energiei între Uniunea Europeană şi Azerbaijan.

Documentul prevede dublarea volumului de gaze livrat de Azerbaijan prin Coridorul Sudic până în 2027.

În prezent, această țară livrează aproximativ 8 miliarde de metri cubi de gaz statelor europene iar în 2027 este de așteptat ca livrările să ajungă la 20 de miliarde de metri cubi

Întâlnirea dintre președintele Comisiei Europene şi liderii azeri vine în contextul în care Rusia a oprit deja furnizarea de gaze în mai multe state europene care nu s-au conformat schemei de plată cerute de Moscova.

În plus, Gazprom a oprit livrările prin Nord Stream 1 în urmă cu o săptămână, pentru efectuarea unor lucrări de întreținere.

Nord Stream 1 transportă anual 55 de miliarde de metri cubi de gaz din Rusia către Germania.

Conform calendarului anunțat, lucrările de întreținere ar trebui să se încheie pe 21 iulie însă există la nivelul liderilor UE temerea că Moscova ar putea decide sistarea completă a furnizării.

Update 17:40 Armata rusă a anunțat, luni, că a atacat un centru al combatanților străini care luptă de partea Ucrainei și a publicat imagini care înfățișează o rachetă Iskander-M.

Agenția TASS îl citează pe purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul Igor Konaşenkov, care a declarat că "până la 250 de mercenari" au fost "eliminați" într-un atac în care au fost utilizate rachete de precizie.

"Rachete de înaltă precizie lansate din aer în satul Konstantinovka din Republica Populară Donețk au lovit un punct de desfășurare temporară a mercenarilor din așa-numita Legiune străină ucraineană.

Până la 250 de luptători străini, șapte vehicule blindate și 12 vehicule speciale au fost distruse”, a spus oficialul ucrainean.

Update 16:40 Liderul rus Vladimir Putin se întâlnește, marți, la Teheran, cu președintele turc Recep Tayyin Erdogan, și cu cel iranian, Ebrahim Raisi.

Este cea de-a doua vizită externă a lui Putin de la începutul războiului din Ucraina după ce, la finele lunii trecute, liderul de la Kremlin a vizitat Tadjikistan și Turkmenistan, ultima țară fiind gazda Summit-ului Caspic.

"La Teheran va avea loc o întâlnire a șefilor statelor-garant al procesului de la Astana, o inițiativă de promovare a reglementării situației în Siria. Putin, Raisi și Erdogan vor avea o întâlnire", a precizat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt de la Kremlin.

El a confirmat că, pe lângă întâlnirea trilaterală, va avea loc și o întâlnire bilaterală între președinții Rusiei și Turciei.

Turcia este stat membru NATO și a ținut titlurile presei internaționale, luna trecută, la Summit-ul de la Madrid, când a renunțat în ultimul moment la blocarea accesului Finlandei și Suediei în alianța militară.

De asemenea, Turcia a găzduit negocieri de pace la nivel de miniștri de Externe între Rusia și Ucraina și a contribuit, recent, la încheierea unui acord sub medierea ONU pentru deblocarea rutelor de export ale cerealelor prin porturile ucrainene.

Șeful Comisiei Economice din Parlamentul de la Teheran, Mohammadreza Pour-Ebrahimi, a declarat agenției de stat IRNA că Vladimir Putin vine în Iran pentru a discuta despre "extinderea legăturilor economice" între cele două țări.

Însă oficiali din SUA indică faptul Rusia caută să cumpere din Iran sute de drone militare pentru a le folosi în războiul din Ucraina.

Update 15:40 Președintele rus Vladimir Putin a recunoscut că țara sa se confruntă cu "dificultăți colosale" în ceea ce privește accesul la bunuri de înaltă tehnologie.

Liderul de la Kremlin a estimat, pe de altă parte, că este imposibil ca Rusia să fie decuplată de la economia mondială.

"Ei (vesticii, n.r.) încearcă să ridice bariere pentru a ne îngrădi dezvoltarea. În mod clar, este o provocare uriașă pentru țară.

Însă nu doar că nu vom renunța sau -  și nici nu ne vom întoarce în timp cu zeci de ani, așa cum prognozează unii 'binevoitori' - ci, dimpotrivă, conștientizând anvergura uriașă a dificultăților cu care ne confruntăm, vom căuta în mod intens și competent noi soluții", a spus Putin, luni, la o întrunire a guvernului rus.

"Este clar că nu ne putem dezvolta izolați de restul lumii, și nu o vom face. În lumea modernă, este imposibil de ridicat un astfel de gard uriaș", a anticipat el.

Update 14:40 Rusia a pierdut peste 30 la sută din eficacitatea sa de luptă terestră.

Estimarea aparține șefului Statului Major al Apărării din Marea Britanie.

Conform acestuia, 50.000 dintre soldații trimiși de Moscova să lupte în Donbas au murit sau au fost răniți.

Oficialul britanic a avertizat, totuși, că nu ar trebui să dăm crezare zvonurilor că eșecurile de pe câmpul de luptă i-ar putea aduce sfârșitul președintelui Vladimir Putin.

Între timp, un oficial militar ucrainean a declarat că Rusia se pregătește pentru următoarea etapă a ofensivei sale în Ucraina, ca urmare a ordinelor primite de la Moscova, de a intensifica operațiunile militare.

Update 13:40 Centrul de măsurare a radioactivității din zona de excludere a Centralei nucleare de la Cernobîl a devenit parțial nefuncțional, după ce militarii ruși au furat, în timpul ocupației din lunile februarie și martie, programele software ale echipamentelor, a declarat directorul adjunct al centrului.

Armata Rusiei ar fi sustras atât harddisk-urile calculatoarelor cât și programele cu care lucrau specialiștii Centrului de măsurare a radioactivității, sub suspiciunea că în unele laboratoare Ucraina ar crea armament nuclear.

În aprilie, Ucraina a solicitat Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) o "listă completă cu echipamente" necesare operării centralelor sale nucleare.

Senzorii instalați de AIEA la Cernobîl nu au mai transmis niciun fel de date de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, așa că e greu de spus dacă nivelul radioactivității este normal, transmite Antena 3.

Update 12:40 Ivan Bakanov, directorul Serviciului de Securitate (SBU), și Irina Venediktova, Procurorul General al Ucrainei, nu au fost demiși din funcțiile ocupate, în ciuda unui anunț în acest sens, făcut de președintele Volodimir Zelenski în orele anterioare.

Cei doi au fost suspendați din funcții pe durata unor investigații penale asupra unor persoane din instituțiile pe care le conduc.

Suspendarea celor doi este menită să garanteze că aceștia nu vor interveni în investigațiile menționate, transmite CNN, care îl citează pe un oficial de rang înalt din administrația președintelui Zelenski.

"Am așteptat mai multe rezultate concrete și măsuri suficient de radicale de la conducătorii acestor instituții, în vederea curățării acestor structuri de colaboratori și trădători ai statului. Totuși, după șase luni de război, continuăm să găsim grupuri de astfel de oameni în fiecare dintre instituții", a declarat Andrii Smirnov, adjunct al șefului Biroului Prezidențial al Ucrainei.

Pe baza rezultatelor oficiale ale investigațiilor, președintele Volodimir Zelenski va decide dacă va trimite sau nu Parlamentului o moțiune în vederea demiterii Procurorului General și a șefului SBU, a precizat Andrii Smirnov.

Între timp, președintele ucrainean a semnat deja decretele prin care numește conducători interimari în funcțiile de șef al SBU și Procuror General al Ucrainei.

Astfel, la conducerea interimară a SBU a fost numit Maliuk Vasil. Oleksii Simonenko va ocupa interimar funcția de Procuror General.

Update 11:20 Soluționarea blocadei impuse de Rusia asupra livrărilor de cereale din Ucraina reprezintă "o problemă de viață și de moarte" pentru mulți oameni, a spus șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell.

"Rusia trebuie să deblocheze și să permită exportul cerealelor ucrainene", le-a declarat el jurnaliștilor, luni, înaintea unei reuniuni a miniștrilor de Externe din Uniunea Europeană, care se desfășoară la Bruxelles.

Reuniunea este dedicată situației din Ucraina iar ministrul de Externe de la Kiev urma să se alăture reuniunii și să relateze ultimele evoluții.

Miniștrii europeni vor discuta cele mai bune modalități de implementare a sancțiunilor împotriva Rusiei și creșterea sprijinului pentru Ucraina, a precizat Josep Borrell.

Miercuri, Comisia Europeană va discuta situația aprovizionării cu gaze și dependența de importurile din Rusia.

"Nu vom opri sprijinul pentru Ucraina și nici aplicarea de sancțiuni Rusiei. Desigur, există un risc pentru rezervele noastre energetice, toată lumea știe asta", a indicat Josep Borrell.

Update 10:20. Rușii au lovit Pokrovsk, un oraș din regiunea Donețk, cu două rachete balistice Iskander-M, ucigând cel puțin o persoană și rănind 14, potrivit lui Marharyta Idrisova, viceprimarul orașului.

„14 persoane au fost rănite cu răni medii și ușoare și au fost internate în spital. Din păcate, există un civil mort. Este vorba despre o femeie născută în 1987, care stătea pur și simplu pe bancă în momentul în care a avut loc lovitura", a declarat Idrisova, citată de Mediafax

Idrisova a precizat că 30 de clădiri din oraș au fost avariate în urma loviturilor din weekend.

Pokrovsk se află la 40 de kilometri de liniile de front. Orașul se confruntă cu o creștere a atacurilor aeriene deoarece rușii încearcă să slăbească apărarea ucraineană din Donețk.

Update 09:40. Fermierii ucraineni dau foc câmpurilor ca rușii să nu poată fura recoltele. Au aplicat această tactică în teritoriile ocupate când au văzut că forțele ruse fură tot ce le iese în cale, pe lângă cereale, fructe dar și alte produse agricole, spune primarul din Melitopol.  

Autoritățile din localitățile ocupate temporar spun că rușii au scos din țară sute de vagoane și camioane încărcate cu produsele agricole furate din Ucraina, ca mai apoi sa le vândă toate în valoare de sute de milioane de grivne. 

Update 09:20. Noi reacții din partea Moscovei. Un atac asupra Crimeei va aduce ”ziua finală” pentru Ucraina, o spune Dmitri Medvedev, șeful adjunct al Consiliului de Securitate al Federației Ruse și un apropiat al președintelui Vladimir Putin. 

Acesta mai adaugă faptul că, deși niște ”clovni exaltați” încearcă să amenințe Rusia, un atac asupra Crimeei va duce la prăbușirea regimului politic de la Kiev. 

În urmă cu câteva săptămâni Dimitri Medvedev avertiza faptul că orice pătrundere în insula Crimeei a unui stat NATO ar putea reprezenta o declarație de război la adresa Rusiei, care ar putea declanșa al treilea război mondial. 

La rândul lui, Vladimir Putin amenința cu războiul nuclear în cazul în care Curtea Penală Internațională va pedepsi Rusia pentru crime de război. 

Update 08:40. Armata rusă și-a declarat obiectivul de a obține întreaga coastă a Mării Negre a Ucrainei până la granița cu România, în ceea ce ar fi o mișcare majoră. 

Dacă va avea succes, un astfel de efort ar da o lovitură zdrobitoare economiei și comerțului ucrainean și ar permite Moscovei să asigure un pod terestru către regiunea separatistă a Moldovei, Transnistria, care găzduiește o bază militară rusă. 

Porturile Ucrainei de la Marea Neagră, care rămân sub controlul guvernului, se confruntă în prezent cu o blocadă navală rusă. 

Zelenski i-a demis pe șeful serviciului de securitate de stat și pe procurorul general

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a emis un ordin executiv prin care i-a demis pe șeful serviciului de securitate de stat și pe procurorul general.

Este vorba despre procurorul general al Ucrainei Irina Venediktova și despre șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) Ivan Bakanov.

”Am venit, am înțeles și l-am concediat pe șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei din regiunea Harkov pentru faptul că nu a lucrat la apărarea orașului încă din primele zile ale războiului, ci s-a gândit doar la el însuși”, a declarat Zelenski.

Între timp, șeful forțelor armate ale Marii Britanii a respins ca fiind "iluzorii" speculațiile potrivit cărora președintele rus Vladimir Putin ar suferi de probleme de sănătate sau ar putea fi asasinat.

Cred că unele dintre comentariile potrivit cărora nu se simte bine sau că, de fapt, cu siguranță cineva îl va asasina sau îl va elimina, sunt iluzii”, a spus șeful Statului Major al Apărării despre Putin, într-un interviu televizat difuzat duminică de BBC.

”Ca profesioniști militari, vedem un regim relativ stabil în Rusia. Președintele Putin a fost capabil să înăbușe orice opoziție, vedem o ierarhie care este investită în președintele Putin și astfel nimeni la vârf nu are motivația de a-l contesta pe președintele Putin”, a adăugat Radakin.

”Iar acest lucru este sumbru”.

Război în Ucraina, 17 iulie | Un preot ortodox a izbucnit în lacrimi la înmormântarea copilului-simbol al atacului din Vinița

Război în Ucraina, 16 iulie | Un atac rus a ucis trei persoane în regiunea Harkov

Război în Ucraina, 15 iulie | UE adoptă vineri noi sancțiuni împotriva Rusiei | Atac asupra celor două universităţi principale din Mikolaiv

Război în Ucraina, 14 iulie | Maksim Yakubovski, adjunctul Procurorului General din Ucraina: "Putin, mai ușor de ucis, decât de trimis la tribunal!"

Război în Ucraina, 13 iulie | La Istanbul s-au încheiat discuțiile privind exportul de cereale ucrainene

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu ar urma să îşi retragă candidatura
x close