Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 140 | La Istanbul s-au încheiat discuțiile privind exportul de cereale ucrainene

Război în Ucraina, ziua 140 | La Istanbul s-au încheiat discuțiile privind exportul de cereale ucrainene

Război în Ucraina, ziua 140. Turcia, Rusia, Ucraina şi ONU, întâlnire la Istanbul pentru discuţii privind exporturile de cereale. Rusia susține că a ucis 21 de ”mercenari” români care luptau alături de soldaţii ucraineni.

Război în Ucraina, ziua 140 | La Istanbul s-au încheiat discuțiile privind exportul de cereale ucrainene
Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Iul 2022   •   19:30

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Al treilea american captiv în Ucraina a căzut în mâinile separatiștilor din Donețk
  • Iranul susține că nu va ajuta Rusia în războiul din Ucraina
  • Moscova recrutează soldați pe bază de contract în Transnistria
  • Rușii, ironizați pe rețelele sociale, după apariția unor imagini cu un tanc T-34 care cade de pe platforma de tractare
  • Turcia, Rusia, Ucraina și ONU, întâlnire la Istanbul pentru discuții privind exporturile de cereale
  • Rusia susține că a ucis 21 de "mercenari" români care luptau alături de soldații ucraineni
  • ONU: Peste 5.000 de civili au fost uciși în Ucraina de la începerea invaziei militare ruse
  • Kievul anunță că a ucis încă un general rus într-un atac cu sisteme HIMARS livrate de SUA
  • Letonia a ajuns la fundul sacului cu banii pentru refugiații ucraineni iar autoritățile din capitală nu-i mai primesc pe oamenii fugiți din calea războiului

Update 13 iulie,ora 22:00 Istanbulul este de acord să înființeze un centru de coordonare pentru exportul de cereale

Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat că participanții la discuțiile cu patru părți de la Istanbul au convenit miercuri să înființeze un centru de coordonare pentru exportul de cereale ucrainene pe mare.

„La întâlnirea cvadripartită s-a ajuns la un acord cu privire la aspecte tehnice, cum ar fi controlul comun la punctele de ieșire din port și securitatea sosirii și navigației pe rutele de transfer”, a adăugat Akar.

Potrivit acestuia, săptămâna viitoare delegațiile Ucrainei și Rusiei se vor întâlni din nou în Turcia pentru a conveni asupra tuturor detaliilor și a semna acordul relevant.

Anterior, purtătorul de cuvânt al ONU Farhan Haq a declarat că  Organizația consideră discuțiile „ceva pozitiv” .

Update 13 iulie, ora 21:00 La Istanbul s-au încheiat discuțiile privind exportul de cereale ucrainene

Negocierile cvadripartite privind exportul de cereale ucrainene s-au încheiat la Istanbul.

Acest lucru a fost raportat de Ministerul turc al Apărării pe Twitter.

„A avut loc o întâlnire cvadripartită între delegațiile militare ale Ministerului Apărării Turciei, Federației Ruse și Ucrainei și delegația ONU pentru transportul maritim în siguranță a cerealelor și a produselor alimentare, care sunt așteptate în porturile ucrainene”, se arată în mesaj. .

Pe 25 iunie, ministrul Politicii Agrare și Alimentației, Mykola Solsky, a spus că 18 milioane de tone de cereale vechi ar trebui să fie exportate din Ucraina. Din noua recoltă sunt așteptate alte 60 de milioane de tone. 20 de milioane de tone vor fi direcționate către consumul intern, ceea ce înseamnă că vor trebui exportate un total de 58 de milioane de tone de cereale.

Pe 11 iulie, președintele turc Recep Tayyip Erdogan, în convorbiri telefonice separate cu președinții Ucrainei și Federației Ruse, Vladimir Zelensky și Vladimir Putin, a discutat despre exportul de cereale ucrainene.

În legătură cu eliberarea de sub forțele de ocupație a insulei Zmeiny la gura de trecere a navei Bystroe, Dunărea - Marea Neagră a devenit disponibilă pentru trecerea navelor care transportau produse agricole.

Pe 11 iulie, primele 8 nave străine au ajuns în porturile ucrainene pentru a transporta produse agricole.

Pe 12 iulie, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Oleg Nikolenko, a menționat că experții ucraineni la reuniunea cvadripartită a Ucrainei, Rusiei, Turciei și ONU de la Istanbul vor apăra problemele exporturilor de cereale sigure din porturile ucrainene.

Update 13 iulie, ora 19.30 Germania va opri importurile de cărbune din Rusia de la 1 august, importurile de petrol din 31 decembrie

Germania va înceta să cumpere cărbune rusesc pe 1 august, iar petrol rusesc pe 31 decembrie.

Acest lucru a fost anunţat de ministrul adjunct al finanţelor al Germaniei, Joerg Kukis, la o conferinţă de la Sydney. Potrivit acestuia, Rusia a furnizat Germaniei 40% din cărbune şi 40% din petrol.

Update 13 iulie, ora 18:30 Cel puțin cinci civili au fost omorâți în ultimele 24 de ore în Ucraina

Bombardamentele rusești asupra Ucrainei au ucis cel puțin cinci civili și au rănit alți 18 în ultimele 24 de ore, a anunțat miercuri biroul președintelui ucrainean.

Cele mai multe decese au avut loc în provincia Donețk, care a devenit centrul luptelor actuale.

Orașul Bakhmut s-a confruntat cu bombardamente deosebit de intense, a declarat șeful administrativ din Donețk, Pavlo Kyrylenko.

În provincia Luhansk, pe care forțele ruse și separatiste au cucerit-o aproape în totalitate, guvernatorul Serhiy Haidai a declarat că soldații ucraineni luptă pentru a păstra controlul asupra a două sate.

Haidai susține că rușii „transformă în mod deliberat Donbasul în cenușă, iar pe teritoriile capturate nu va mai rămâne niciun om".

Artileria rusă a tras și asupra orașului Harkov, în nord-estul Ucrainei, iar guvernatorul regional, Oleg Syniehubov, a acuzat forțele rusești că încearcă să „terorizeze civilii".

Update 13 iulie, ora 17:00 349 de copii au murit în Ucraina de la începutul războiului

De la începutul războiului, 652 de copii au fost răniţi. Majoritatea victimelor se aflau în regiunile Doneţk şi Harkov Dintre cele mai recente cazuri: un băieţel de 9 ani a murit după ce a lovit o clădire rezidenţială din oraşul Chasov Yar.

Pe 12 iulie, un băiat de 2 ani şi un adolescent de 17 ani au fost răniţi în oraşul Seversk.

Update 13 iulie, ora 16:00 Alertă aeriană declarată în toată Ucraina

Alerta nu este doar în regiunea Herson şi în Crimeea anexată. În regiunea Lugansk, conform unui serviciu special de avertizare, alarma va dura mai mult decât în alte regiuni.

În acest moment, sunt cunoscute două atacuri asupra regiunii Zaporizhia - unul dintre ele este într-o întreprindere industrială fără nume din oraş.

Update 13 iulie, ora 15:20 Un al treilea cetățean american este ținut captiv de separatiștii pro-Rusia din Ucraina, transmite presa internațională, care îi citează în acest sens pe prietenii și pe membrii familiei acestuia.

Este vorba despre Suedi Murekezi, în vârstă de 35 de ani. El a fost arestat luna trecută în Herson, oraș-port din sudul Ucrainei, aflat sub controlul rușilor încă de la începutul invaziei.

Sele, fratele lui Suedi Murekezi, spune că acesta din urmă trăia în Herson de peste doi ani.

După ce Sele n-a mai primit vești de la fratele său timp de o lună, Suedi l-a sunat în dimineața zilei de 7 iulie și i-a spus că este ținut prizonier în Donețk. 

El a menționat că este încarcerat în același centru de detenție unde sunt ținuți Alexander Drueke și Andy Tai Ngoc Hyunch, doi combatanți americani de partea Ucrainei, luați prizonieri luna trecută.

"Suntem extrem de îngrijorați de starea sa. În mod evident, este în pericol. (Separatiștii) se folosesc de el ca pion pentru scopurile lor propagandistice ", a declarat Sele Murekezi despre situația fratelui său.

Update 13 iulie, ora 13:45 Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a exclus cedarea de teritorii ucrainene către Rusia, ca parte a unui acord de încetare a focului și a declarat că nu sunt în curs de desfășurare discuții de pace între Moscova și Kiev.

"Obiectivul Ucrainei în acest război (...) este de a ne elibera teritoriile, de a ne restabili integritatea teritorială și de a instaura o deplină suveranitate în estul și sudul Ucrainei. Acesta este punctul final al poziției noastre de negociere", a spus Kuleba.

"În prezent, nu există discuții (de pace) între Rusia și Ucraina din cauza poziției Rusiei și a agresiunii sale continue împotriva țării noastre", a adăugat el.

Pe de altă parte, într-un interviu publicat înaintea discuțiilor de miercuri, de la Istanbul, între reprezentanți ai Ucrainei, Rusiei, Turciei și ONU, Kuleba a estimat că un acord pentru reluarea exporturilor de cereale blocate de Rusia pare foarte aproape.

Update 13 iulie, ora 12:20 Iranul menține acorduri pe teme de apărare cu Rusia, dar nu va ajuta Moscova în războiul din Ucraina.

O declarație în acest sens a fost făcută de ministrul de externe din Iran, Hossein Amir Abdollahian.

Potrivit acestuia, administrația de la Teheran ''va evita orice acțiune care ar putea duce la o escaladare și va acționa pentru a în favoarea stopării conflictului''.

''Avem diferite forme de cooperare cu Rusia, inclusiv în sectorul apărării. Dar nu vom ajuta niciuna dintre taberele aflate în acest război pentru că noi credem că (războiul) trebuie oprit (...) Vom evita orice acțiune care ar putea duce la o escaladare și vom face demersuri pentru stoparea războiului'', a precizat Abdollahian într-un interviu publicat miercuri de cotidianul italian La Repubblica și citat de presa internațională. 

Șeful diplomației iraniene, care s-a deplasat la Roma pentru reuniuni cu autoritățile italiene și de la Vatican, s-a referit și la vizita pe care o va face săptămâna viitoare la Teheran președintele rus Vladimir Putin.

Aici, liderul de la Kremlin va purta discuții cu omologii săi turc, Recep Tayip Erdogan şi iranian, Ebrahim Raisi.

''Va fi un summit trilateral în cadrul formatului de la Astana. Primul summit în persoană din ultimii trei ani. Fără îndoială, vom continua să încercăm să obținem o încetare a focului în Ucraina, profitând de prezența președintelui Putin în Iran'', a menționat Abdollahian.

Update 13 iulie, ora 10:20 Rusia a demarat o campania de recrutare în rândul cetățenilor ruși din regiunea separatistă Transnistria din Republica Moldova.

Potrivit Antena 3, bărbații cu vârste între 19 şi 40 de ani sunt chemați să încheie contracte cu armata rusă.

În mediul online, dar şi în zone aglomerate pe străzi din mai multe orașe sunt distribuite anunțuri prin care organizatorii promit o plată de 30 de mii de ruble, echivalentul a 2.500 de lei.

Recrutorii Federației Ruse menționează că oferă echipament, pachet social şi spațiu de locuit.

Anunțurile de recrutare nu precizează corpul de armată pentru care se fac recrutările și nici nu sunt oferite imediat informații privind posibilele misiuni în care vor fi trimiși noii recruți după instrucție.

Update 13 iulie, ora 09:30 Într-un scurt clip, un tanc rusesc T-34 din perioada celui de-al Doilea Război Mondial urcă pe o platformă de tractare pentru a fi transportat către o destinație neprecizată.

La un moment dat, tancul deviază ușor, dar suficient pentru a depăși marginea platformei.

Imensul vehicul blindat cade în lateral, în stânga cadrului și se răstoarnă, oprindu-se pe turelă.

Imaginile nu sunt datate iar locul filmării nu este menționat, însă ironiile internauților abundă.

"Face pe mortul pentru a nu fi trimis în Ucraina", este mesajul de pe contul @DarthPutinKGB, care redistribuie clipul.

Alte comentarii, în aceeași notă, suspectează că bătrânul tanc a preferat să fie îngropat cu demnitate în pământul patriei-mamă în loc să ajungă o ruină ruginită în Ucraina sau că tanchistul a consumat prea multă vodcă.

Dincolo de ironii, analiștii militari occidentali au sesizat că Moscova scoate tot mai frecvent din depozite armament vechi, lipsit de precizie, în condițiile în care muniția modernă se epuizează rapid, după mai bine de patru luni de război.

Update 13 iulie, ora 08:30 Delegații militare din Ucraina, Rusia și Turcia se întâlnesc, miercuri, la Istanbul, cu oficiali ai ONU pentru a discuta deblocarea exporturilor de cereale din porturile ucrainene.

Turcia a colaborat cu Națiunile Unite pentru a intermedia un acord, după ce invazia Rusiei în Ucraina a dus la majorarea prețurilor globale la cereale, ulei de gătit, combustibil și îngrășăminte.

Potrivit diplomaților, elementele planului discutat includ ghidarea navelor ucrainene care transportă cereale prin apele portuare minate.

Rusia spune că ar fi de acord cu un armistițiu pe parcursul deplasării navelor iar Turcia - sprijinită de Națiunile Unite - ar urma să inspecteze navele pentru a calma temerile rusești privind contrabanda cu arme, relatează Reuters.

"Într-adevăr, lucrăm din greu, dar mai este încă un drum de parcurs", a declarat, marți, secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Update 13 iulie, ora 00:00 Statele Unite au dezvăluit un potențial nou jucător în războiul din Ucraina: Iranul

Serviciile secrete americane indică faptul că Teheranul se pregătește să furnizeze Rusiei ”sute” de drone pentru a fi folosite în războiul din Ucraina.

„Informațiile noastre indică, în plus, că Iranul se pregătește să antreneze forțele ruse pentru a utiliza aceste UAV, cu o sesiune de antrenament inițială programată la începutul lunii iulie. Nu este clar dacă Iranul a livrat deja vreunul dintre aceste UAV-uri Rusiei”, a spus Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională.

Sullivan a susținut că vestea că Iranul a furnizat dronele este o dovadă că atacurile Rusiei împotriva Ucrainei din ultimele săptămâni au loc cu prețul ”sever” al epuizării propriilor arme.

Anunțul a fost primit cu scepticism, deoarece nu toată lumea este convinsă că Iranul este capabil să exporte cantități mari de drone. 

Afirmația Casei Albe vine în momentul în care discuțiile nucleare dintre Iran și Statele Unite au ajuns într-o fundătură, ridicând potențial spectrul unui nou conflict în Orientul Mijlociu, în cazul în care acestea eșuează. În același timp, statele din Orientul Mijlociu se pregătesc să lanseze o alianță între țările arabe și Israel, pentru a contracara potențialele amenințări din partea Iranului. 

Sosirea armelor iraniene în cel mai mare conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial ar fi o piatră de hotar majoră pentru industria de arme a Teheranului și pentru statutul său de producător de arme.

Război în Ucraina, 12 iulie | Kievul anunță uciderea unui general rus într-un atac cu sisteme HIMARS | Vladimir Putin, a doua ieșire din Rusia de la începutul războiului

Război în Ucraina, 11 iulie | Război în Ucraina, ziua 138 | Liderul opoziției ruse Alexei Navalny a lansat o organizație internațională anticorupție

Război în Ucraina, 10 iulie | Masacrul de la Ceasiv Yar: 15 morți, zeci de dispăruți după tirul cu rachete "Uragan"

Război în Ucraina, 9 iulie | Legătura dintre criza din Sri Lanka și războiul din Ucraina

Război în Ucraina, 8 iulie | Oficial ucrainean: Situația umanitară din Severodonetsk va deveni "catastrofală"

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close