Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 139 | Kievul anunță uciderea unui general rus într-un atac cu sisteme HIMARS | Vladimir Putin, a doua ieșire din Rusia de la începutul războiului

Război în Ucraina, ziua 139 | Kievul anunță uciderea unui general rus într-un atac cu sisteme HIMARS | Vladimir Putin, a doua ieșire din Rusia de la începutul războiului

Război în Ucraina, ziua 139. Preşedintele Rusiei a semnat un decret privind facilitarea rapidă a accesului pentru obținerea cetățeniei ruse pentru toţi ucrainenii. Ministrul ucrainean al Apărării vrea să adune o armată de „un milion de oameni”, echipată cu arme NATO. Armata ucraineană a bombardat regiunea Herson, sub ocupație rusă, iar Moscova a confirmat loviturile Kievului.

Război în Ucraina, ziua 139 | Kievul anunță uciderea unui general rus într-un atac cu sisteme HIMARS | Vladimir Putin, a doua ieșire din Rusia de la începutul războiului
Sursa foto: hepta / Twitter
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Iul 2022   •   20:30

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Kievul anunță că a ucis încă un general rus într-un atac cu sisteme HIMARS livrate de SUA
  • Letonia a ajuns la fundul sacului cu banii pentru refugiații ucraineni iar autoritățile din capitală nu-i mai primesc pe oamenii fugiți din calea războiului
  • Ambasadorul rus la București spune că România nu are capacitatea de a asigura un tranzit real al cerealelor din Ucraina
  • Vladimir Putin va vizita Teheranul, unde se va întâlni cu omologii iranian, Ebrahim Raisi, și turc, Recet Tayyip Erdogan
  • Oficiali din administrația impusă de Moscova în Herson spun că ucrainenii au bombardat Nova Kahovka cu rachete HIMARS
  • Europa riscă să fie luată cu asalt de un val de migranți, pe fondul războiului din Ucraina și al foametei
  • Rușii au bombardat la Odesa și la Harkov, ucigând trei oameni și rănind alte câteva zeci
  • Ucraina a bombardat regiunea Herson aflată sub ocupație rusă
  • Vladimir Putin intenționează să aibă o întâlnire cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan
  • Rusia a lansat o „mobilizare ascunsă” cu scopul de a recruta mai mulți soldați 
  • Ministrul Apărării ucrainean vrea să adune o armată de „un milion de oameni”, echipată cu arme NATO
  • Rusia, decret privind accesul la cetățenie rusă pentru toți ucrainenii

Update 12 iulie 2022, ora 22:30 Turcia, Rusia, Ucraina şi ONU, întâlnire la Istanbul pentru discuţii privind exporturile de cereale

Delegaţii militare din Ucraina, Rusia şi Turcia se vor întâlni miercuri, la Istanbul, cu oficiali ai ONU pentru a discuta despre un posibil acord privind reluarea exporturilor sigure de cereale ucrainene din portul Odesa, de la Marea Neagră, în contextul agravării crizei alimentare mondiale.

Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a anunţat marţi întâlnirea dintre delegaţiile din Turcia, Rusia, Ucraina şi ONU.

Turcia a colaborat în acest sens cu Naţiunile Unite pentru a intermedia un acord după ce invazia Rusiei din 24 februarie în Ucraina a dus la majorarea preţurilor globale la cereale, ulei de gătit, combustibil şi îngrăşăminte. Potrivit diplomaţilor, elementele planului discutat includ nave ucrainene care să ghideze navele ucrainene care transportă cereale prin apele portuare minate; Rusia este de acord cu un armistiţiu în timp ce transporturile se deplasează; iar Turcia - sprijinită de Naţiunile Unite - inspectează navele pentru a calma temerile ruseşti privind contrabanda cu arme, relatează Reuters.

Update 12 iulie 2022, ora 20:30 Rusia susține că a ucis 21 de ”mercenari” români care luptau alături de soldaţii ucraineni

Ministerul rus al Apărării a transmis într-un raport că forţele ruse au ucis 21 de "mercenari români" care luptau alături de soldaţii ucraineni. Ministerul susţine că numărul soldaţilor străini este cu mult mai mic decât au declarat autorităţile ucrainene.

Ucraina afirmă că peste 20.000 de soldaţi străini s-ar fi alăturat trupelor ucrainene împotriva armatei ruse. Ministerul rus al Apărării susţine în raport că numărul ar fi de doar 2.741 şi că este în continuă scădere.

"În ultimele trei săptămâni, numărul mercenarilor aflaţi în Ucraina a scăzut de la 3.221 la 2.741, ca urmare a acţiunilor ofensive ale unităţilor forţelor armate ruse şi ale miliţiilor populare din republicile Lugansk şi Doneţk" se arată în raport.

Printre soldaţii străini s-ar afla şi cetăţeni români, iar autorităţile din Rusia susţin că au ucis 21 în ultimele trei săptămâni.

Update 12 iulie 2022, ora 19:30 ONU: Peste 5.000 de civili au fost ucişi în Ucraina de la începerea invaziei militare ruse

Potrivit datelor Oficiului ONU pentru Drepturile Omului, cel puţin 5.024 de civili au fost ucişi în Ucraina de la începerea invaziei militare ruse. Alţi 6.520 de civili au fost răniţi în confruntările militare din Ucraina, potrivit Naţiunilor Unite.

Oficiul ONU pentru Drepturile Omului, care are zeci de observatori în Ucraina, precizează că numărul victimelor confruntărilor militare probabil este mult mai mare.

Update 12 iulie 2022, ora 18:30 Belarus efectuează exerciţii în apropierea graniţei cu Ucraina

Un exerciţiu militar de trei zile a început în sudul regiunii Gomel, potrivit Ministerului Apărării din Belarus.

În perioada 12-14 iulie, forţele teritoriale din Belarus se vor antrena pentru a apăra diverse locaţii şi pentru a opera puncte de control pe timpul legii marţiale.

Update 12 iulie 2022, ora 17:30 Moscova: 23 de mercenari britanici şi 160 de mercenari polonezi au fost ucişi

Zeci şi zeci de „mercenari străini”, inclusiv „mai mult de 160 de polonezi, 50 de georgieni şi 23 de britanici au fost ucişi în 3 săptămâni” în Ucraina.

Acest lucru a fost anunţat de Ministerul rus al Apărării, care îi îndeamnă pe luptătorii străini „să se gândească de două ori şi să plece cu viaţă acasă”, avertizând că cei care vor fi capturaţi vor primi pedeapsa maximă cu închisoarea.

Update 12 iulie 2022, ora 16:30 12 răniţi după ce oraşul ucrainean Nikolaiev a fost ţinta unor tiruri intense

12 persoane au fost rănite şi casele au fost distruse după ce oraşul Nikolaiev din sudul Ucrainei a fost atacat cu focuri puternice în noaptea de luni spre marţi, potrivit oficialilor ucraineni. „Inamicul a bombardat masiv oraşul în timpul nopţii.

Ruşii îşi îndreaptă rachetele spre zone rezidenţiale, centre comerciale, centre de recreere şi clădiri de apartamente", a anunţat Kyrylo Timoshenko, şeful adjunct al biroului preşedintelui, pe Telegram.

Oleksandr Sienkevych, primarul din Nikolaiev, a declarat că două spitale au fost avariate de bombardamente, dar nu au existat răniţi.

Update 12 iulie 2022, ora 15:37 Serghei Bratciuk, reprezentantul autorităților regionale din Odesa, a scris pe Telegram că generalul-maior Artem Nasbulin, șef de Stat Major al Corpului 22 de armată, a fost "lichidat", după ce rachetele HIMARS au lovit cartierul general al trupelor ruse din regiunea Herson.

Informațiile vin după ce autoritățile ucrainene au distribuit imagini despre care susțin că înfățișează un atac cu lansatoare HIMARS asupra unui post de comandă rus din Tavriisk, un oraș situat în regiunea menționată.

Dacă informația se confirmă, Nasbulin ar fi al nouălea general rus care a murit de la începutul invaziei pe 24 februarie.

Presa internațională remarcă faptul că Ministerul rus al Apărării comentează rareori sau deloc cu privire la astfel de pierderi.

Update 12 iulie, ora 15:06 Autoritățile din capitala Letoniei nu mai primesc spre găzduire refugiați ucraineni.

Motivul: nu mai sunt bani de cazare și hrană.

Antena 3 citează canalul în limba rusă "Current Time TV", care emite de la Praga și potrivit căruia Consiliul Local din Riga a anunțat că nu va mai putea plăti locurile în hoteluri pentru refugiații din Ucraina.

Sursa citată precizează că programul de sprijinire a refugiaților ucraineni a fost redus semnificativ de guvern începând cu 1 iulie.

Autoritățile din mai multe orașe letone au făcut anunțuri similare.

Statul baltic asigură în prezent 3,5 euro de refugiat pe zi, bani insuficienți pentru a plasa oameni în hoteluri, pensiuni sau cămine.

Update 12 iulie, ora 14:06 România își supraestimează capacitatea sa de țară de tranzit pentru grânele din Ucraina.

O declarație în acest sens a fost făcută de ambasadorul Federației Ruse la București, Valeri Kuzmin (foto), la postul public de televiziune Rusia-24, în contextul în care Ucraina acuză Rusia de blocarea porturilor și de furtul cerealelor sale din zonele ocupate de trupele Moscovei.

"Evident, ei (românii) își supraestimează capacitatea în privința asigurării tranzitului de grâne ucrainene, dacă este să privești din punctul de vedere al unui observator obiectiv. E o practică obișnuită în zilele noastre: publicitate, PR înainte de toate, și apoi vom vedea cum va merge", a estimat diplomatul rus.

Potrivit acestuia, în cele câteva luni de la începerea "operațiunii militare speciale" ruse în Ucraina, prin România au trecut aproximativ un milion și jumătate de tone de diverse mărfuri ucrainene.

Kuzmin susține că din acest total, un milion de tone sunt cereale.

Update 12 iulie, ora 13:26 Liderul rus Vladimir Putin va călători în capitala Iranului, Teheran, unde va purta discuți cu președintele acestei țări, Ebrahim Raisi, dar și cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Vizita va avea loc în data de 19 iulie, anunță președinția rusă.

"Este pregătită vizita la Teheran a președintelui Putin. Va avea loc o întâlnire a șefilor statelor-garant al procesului de la Astana, o inițiativă de promovare a reglementării situației în Siria", a precizat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt de la Kremlin.

"Putin, Raisi și Erdogan vor avea o întâlnire", a completat el, adăugând că, pe lângă întâlnirea trilaterală, va avea loc și o întâlnire bilaterală între președinții Rusiei și Turciei.

Update 12 iulie, ora 12:50 Numărul morților după bombardamentele rusești cu rachete efectuate săptămâna trecută la Ceasiv Yar a depășit 30.

Atacul s-a produs sâmbătă, pe fondul intensificării tirurilor ruse de artilerie în regiunea Donețk, în cadrul eforturilor susținute de a prelua controlul în întreg bazinul Donbas.

Potrivit ultimului bilanț comunicat de autoritățile ucrainene, racheta care a lovit blocul de locuințe de cinci etaje și a pulverizat o parte din clădire a ucis cel puțin 34 de oameni și a rănit alți 9.

Pavlo Kirilenko, reprezentantul administrației militare Donețk, a comunicat că, de sâmbătă și până la ora comunicării acestor informații, echipele serviciilor de urgență au îndepărtat circa 70% din dărâmăturile rezultate în urma impactului dintre rachetă și blocul de locuințe.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Update 12 iulie, ora 12:03 Agenția rusă TASS anunță că au murit cel puțin șase persoane, în urma seriei de explozii din Nova Kahovka, vizată de tirurile armatei ucrainene.

TASS îl citează pe șeful administrației civil-militare locale, Vladimir Leontiev, care susține că loviturile ucrainene au provocat explozia unui depozit cu fertilizatori. 

"Infrastructura localității a fost grav avariată. Peste 70 de civili sunt răniți. Încercăm să stabilim cât de mari sunt distrugerile provocate de sistemele HIMARS. Șapte persoane sunt dispărute, fiind, cel mai probabil, îngropate sub dărâmături. Cred că numărul victimelor va crește, din cauza distrugerilor care sunt, pur și simplu, uriașe", a spus oficialul.

Leontiev spune că tirul ucrainean a fost lansat asupra populației civile, întrucât nu există obiective militare în zonă, ci doar "depozite, magazine, farmacii și benzinării". 

El a mai detaliat că suflul exploziilor a pulverizat ferestrele clădirilor pe o rază de 2 kilometri.

Ekaterina Gubareva, o altă reprezentantă a administrației impuse de Moscova, a spus, la rândul ei că ucrainenii au tras la Nova Kahovka cu sisteme HIMARS.

Update 12 iulie, ora 11:03 Uniunea Europeană este în alertă. Un val de migranți împinși de foamete şi de războiul din Ucraina ar putea să ia cu asalt țările din blocul comunitar.

Este motivul pentru care Uniunea se pregătește intens pentru o criză la frontierele sale.

Avertismentul a fost lansat de comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson.

"Ne pregătim pentru un posibil val de sosiri de refugiați din cauza insecurității alimentare, agravată de războiul din Ucraina", a spus comisarul.

Recent 23 de migranți marocani au murit, iar alte câteva zeci au fost răniți după ce aceștia au forțat frontiera pentru a intra în Spania.

Update 12 iulie ora 09:02 Armata rusă a continuat în ultimele ore atacurile cu rachete în Ucraina iar patru dintre proiectile au fost lansate asupra regiunii Odesa.

Aici, o clădire a fost lovită, dar nu există deocamdată informații despre victime.

Alte aproape 80 de explozii au fost înregistrate și în teritoriile de frontieră.

În Harkov, al doilea mare oraș din Ucraina, tirurile ruse au atins o clădire rezidențială și au ucis cel puțin trei oameni, alți peste 30 fiind răniți.

Printre persoanele rănite se află si doi copii, de patru și 16 ani, comunică autoritățile locale. 

"Criminalii naziști sunt găsiți și aduși în fața justiției chiar și atunci când au 90 sau 100 de ani. Sunt prinși în toată lumea. Desigur, nu vrem să așteptăm atât de mult. Dar dau acest exemplu pentru a arăta că pedeapsa este inevitabilă pentru fiecare ucigaș rus. Pentru absolut toată lumea", a transmis președintele ucrainean Volodimir Zelenski după acest atac al rușilor.

Update 12 iulie, ora 08:30 O serie de explozii puternice a zguduit orașul Nova Kahovka din regiunea Herson în cursul nopții de luni.

Acest oraș, la fel ca mare parte din regiunea Herson, se află sub ocupație rusă.

Este cea de-a doua serie majoră de explozii în oraș în decurs de patru zile, notează CNN.

La Nova Kahovka se află un important baraj hidroenergetic și o conductă de alimentare cu apă spre Crimeea, prin canalul Crimeei de Nord.

Clipuri video postate pe rețelele sociale prezintă deflagrații sonore și spectaculoase și o minge uriașă de foc pe cerul nopții.

Serghei Hlan, un oficial ucrainean care este membru al Consiliului regional Herson, a scris pe Facebook:  "În Nova Kahovka este un depozit de muniție rusesc în minus. Au tot adus, au tot stocat, și acum au foc de artificii noaptea".

Agenția TASS a relatat că a fost bombardat barajul, apoi un depozit de azotat

Agenția de rusă TASS nu a făcut nicio referire la explozia unui depozit de muniții, dar a relatat că  "forțele armate ale Ucrainei au atacat centrala hidroelectrică din regiunea Herson", citând surse în acest sens.

TASS a transmis ulterior că ar fi explodat depozite de azotat de potasiu.

Reprezentantul administrației militar-civile susținute de Rusia în Herson, Kirill Stremousov, a menționat, la rândul său, că Ucraina a atacat zona cu rachete dar nu a menționat că acestea ar fi lovit centrala hidroelectrică.

Update 12 iulie, ora 00:01 Președintele Rusiei a semnat un decret luni privind facilitarea rapidă a accesului pentru obţinerea cetăţeniei ruse pentru toţi ucrainenii.

Vladimir Putin „uşurează” procesul de obţinere a cetăţeniei ruse, informează Reuters.
Rusia extinde astfel o măsură aplicabilă recent doar în teritoriile ocupate din Ucraina - Doneţk şi Lugansk, dar şi Herson şi Zaporojie.

Ucrainenii răspund ultimei acţiuni venite din partea preşedintelui Rusiei.

„Decretul menţionat este doar o altă încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei, incompatibil cu normele şi principiile legii internaţionale”, declară luni ministrul de Externe ucrainean, Dmytro Kuleba, ca răspuns la decretul Kremlinului de a oferi rapid cetăţenie rusă ucrainenilor.

Ministrul mai spune că decretul Rusiei este unul „fără valoare” şi o dovadă a „apetitului agresiv al lui Putin”, conform publicaţiei kommersant.ru.

În plus, oficialul cere mai multe arme din partea Occidentului, având în vedere intenţiile clare ale şefului de la Kremlin.

Rusia extinde, de jure şi de facto, o măsură aplicabilă recent doar în teritoriile ocupate din Ucraina - Doneţk şi Lugansk, dar şi Herson şi Zaporojie.

Aplicanţii pentru cetăţenia rusă nu trebuie să dea un test de limbă sau să fi locuit în Rusia.

În 2019, procedura era valabilă doar pentru locuitorii din Doneţk şi Lugansk. În 2022, încă 720.000 de locuitori din zonele controlate de pro-ruşi (circa 18% din populaţia Ucrainei) au primit paşapoarte ruseşti.

Război în Ucraina, 10 iulie | Război în Ucraina, ziua 138 | Liderul opoziției ruse Alexei Navalny a lansat o organizație internațională anticorupție

Război în Ucraina, 10 iulie | Masacrul de la Ceasiv Yar: 15 morți, zeci de dispăruți după tirul cu rachete "Uragan"

Război în Ucraina, 9 iulie | Legătura dintre criza din Sri Lanka și războiul din Ucraina

Război în Ucraina, 8 iulie | Oficial ucrainean: Situația umanitară din Severodonetsk va deveni "catastrofală"

Război în Ucraina, 7 iulie | Vladimir Putin: "Nu am început încă lucrurile serioase în Ucraina

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
FCSB, petrecere ”Made in Romania” după câștigarea titlului
x close