Antena 3 CNN Externe Kremlin, tensiune maximă: Vladimir Putin iese din Rusia pentru a doua oară de la începutul războiului din Ucraina

Kremlin, tensiune maximă: Vladimir Putin iese din Rusia pentru a doua oară de la începutul războiului din Ucraina

Liderul rus Vladimir Putin va călători în capitala Iranului, Teheran, unde va purta discuți cu președintele acestei țări, Ebrahim Raisi, dar și cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Kremlin, tensiune maximă: Vladimir Putin iese din Rusia pentru a doua oară de la începutul războiului din Ucraina
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    12 Iul 2022   •   13:26

Vizita va avea loc în data de 19 iulie, anunță președinția rusă.

"Este pregătită vizita la Teheran a președintelui Putin. Va avea loc o întâlnire a șefilor statelor-garant al procesului de la Astana, o inițiativă de promovare a reglementării situației în Siria", a precizat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt de la Kremlin.

"Putin, Raisi și Erdogan vor avea o întâlnire", a completat el, adăugând că, pe lângă întâlnirea trilaterală, va avea loc și o întâlnire bilaterală între președinții Rusiei și Turciei.

Șeful Comisiei Economice din Parlamentul de la Teheran, Mohammadreza Pour-Ebrahimi, a declarat agenției iraniene de stat IRNA că Vladimir Putin va veni în Iran săptămâna viitoare pentru a discuta despre "extinderea legăturilor economice" între cele două țări.

El a menționat că recenta vizită în Rusia a președintelui iranian a dus la crearea unei "atmosfere pozitive" în ceea ce privește cooperarea economică bilaterală.

Motivul pentru care Vladimir Putin a fost luat peste picior la prima ieșire din Rusia după invadarea Ucrainei

Președintele rus Vladimir Putin a fost ironizat pe rețelele sociale după apariția unor imagini de la Summit-ul Caspic din Turkmenistan, desfășurat la finele lunii iunie.

În capitala turkmenă Așgabat, Putin s-a întâlnit cu președintele țării gazdă, Sedar Berdimuhamedov, cu președintele azer Ilham Aliev, cu cel kazah, Kassim-Jomart Tokaiev și cu președintele iranian Said Ebrahim Raisi.

Cei cinci au fost surprinși în imaginile oficiale la o masă imensă, de forma unui patrulater, șefii de stat fiind așezați la mare distanță unul de celălalt.

Internauții au făcut comparația cu imaginile de la Summit-ul G7, recent încheiat, unde liderii celor mai dezvoltate națiuni au stat la o masă de dimensiuni obișnuite, fără distanțare.

"Deasupra, Summit-ul G7. Nouă oameni la masă. Dedesubt, Summit-ul Caspic (cu Putin prezent). 5 oameni la masă", a postat pe Twitter, fără alte comentarii, Anton Gherașcenko, consilier al Ministerului ucrainean de Interne.

Colajul care însoțește textul scoate în evidență distanța mare între participanți în cazul evenimentului la care a luat parte liderul rus.

"Cum credeți că s-ar mai putea lungi mesele lui Putin?" a întrebat Oleksandra Matviichuk, avocat pentru drepturile omului. Ea a menționat că la masa forumului caspic s-au așezat "Putin și patru oameni".

"Sunt cinci lideri internaționali la Summit-ul Caspic din Așgabat. Putin e unul dintre ei. Cred că masa e prea mică", a estimat Luke Coffey, de la grupul de reflecție conservator Hudson Institute.

Deplasarea lui Vladimir Putin la Așgabat a marcat prima ieșire din Rusia a liderului de la Kremlin după 24 februarie, data invaziei ruse. 

Associated Press notează că participanții la evenimentul din capitala turkmenă au discutat angajamente menite să țină puterile militare străine departe de regiunea Mării Caspice.

×
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close