Antena 3 CNN International News Explozie gigantică în regiunea Herson, controlată de ruși în Ucraina | Presa Moscovei relatează că ucrainenii au tras cu rachete HIMARS

Explozie gigantică în regiunea Herson, controlată de ruși în Ucraina | Presa Moscovei relatează că ucrainenii au tras cu rachete HIMARS

O serie de explozii puternice a zguduit orașul Nova Kahovka din regiunea Herson în cursul nopții de luni.

Explozie gigantică în regiunea Herson, controlată de ruși în Ucraina | Presa Moscovei relatează că ucrainenii au tras cu rachete HIMARS
Sursa foto: Twitter @WarAgainstPutin
de Adrian Iclozan    |    12 Iul 2022   •   06:36

Acest oraș, la fel ca mare parte din regiunea Herson, se află sub ocupație rusă.

Este cea de-a doua serie majoră de explozii în oraș în decurs de patru zile, notează CNN.

UPDATE: Cel puțin șase morți în Herson, anunță presa rusă

Agenția rusă TASS anunță că au murit cel puțin șase persoane, în urma seriei de explozii din Nova Kahovka, vizată de tirurile armatei ucrainene.

TASS îl citează pe șeful administrației civil-militare locale, Vladimir Leontiev, care susține că loviturile ucrainene au provocat explozia unui depozit cu fertilizatori. 

"Infrastructura localității a fost grav avariată. Peste 70 de civili sunt răniți. Încercăm să stabilim cât de mari sunt distrugerile provocate de sistemele HIMARS. Șapte persoane sunt dispărute, fiind, cel mai probabil, îngropate sub dărâmături. Cred că numărul victimelor va crește, din cauza distrugerilor care sunt, pur și simplu, uriașe", a spus oficialul.

Leontiev spune că tirul ucrainean a fost lansat asupra populației civile, întrucât nu există obiective militare în zonă, ci doar "depozite, magazine, farmacii și benzinării". 

El a mai detaliat că suflul exploziilor a pulverizat ferestrele clădirilor pe o rază de 2 kilometri.

Ekaterina Gubareva, o altă reprezentantă a administrației impuse de Moscova, a spus, la rândul ei că ucrainenii au tras la Nova Kahovka cu sisteme HIMARS.

Știrea inițială

La Nova Kahovka se află un important baraj hidroenergetic și o conductă de alimentare cu apă spre Crimeea, prin canalul Crimeei de Nord.

Clipuri video postate pe rețelele sociale prezintă deflagrații sonore și spectaculoase și o minge uriașă de foc pe cerul nopții.

Serghei Hlan, un oficial ucrainean care este membru al Consiliului regional Herson, a scris pe Facebook:  "În Nova Kahovka este un depozit de muniție rusesc în minus. Au tot adus, au tot stocat, și acum au foc de artificii noaptea".

Hlan, care nu se află în Herson, i-a avertizat pe locuitorii din Nova Kahovka să nu se aventureze afară.

Agenția TASS a relatat că a fost bombardat barajul, apoi un depozit de azotat

Agenția de rusă TASS nu a făcut nicio referire la explozia unui depozit de muniții, dar a relatat că  "forțele armate ale Ucrainei au atacat centrala hidroelectrică din regiunea Herson", citând surse în acest sens.

TASS a transmis ulterior că ar fi explodat depozite de azotat de potasiu, o substanță folosită ca fertilizator și care poate detona, în anumite condiții. Agenția rusă susține că ar exista victime și că ar fi fost avariate piața, spitalul local și mai multe locuințe.

Reprezentantul administrației militar-civile susținute de Rusia în Herson, Kirill Stremousov, a menționat, la rândul său, că Ucraina a atacat zona cu rachete dar nu a menționat că acestea ar fi lovit centrala hidroelectrică.

CNN amintește că forțele ucrainene și-au intensificat în ultima săptămână atacurile folosind rachete și artilerie cu rază lungă de acțiune împotriva posturilor de comandă și a depozitelor de muniție ale Rusiei în teritoriul ocupat.

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close