Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 137 | SUA, mesaj pentru China cu privire la Rusia | Masacrul de la Ceasiv Yar: 15 morți, zeci de dispăruți după tirul cu rachete "Uragan"

Război în Ucraina, ziua 137 | SUA, mesaj pentru China cu privire la Rusia | Masacrul de la Ceasiv Yar: 15 morți, zeci de dispăruți după tirul cu rachete "Uragan"

Război în Ucraina, ziua 137. Cel puțin patru civili au fost uciși, sâmbătă, de o lovitură efectuată de armata rusă asupra orașului Siversk din regiunea Donețk. De asemenea, rușii au bombardat puternic localitatea Drujkivka, situată tot în Donețk, unde au distrus, între altele, supermarketul "Astron".

Război în Ucraina, ziua 137 | SUA, mesaj pentru China cu privire la Rusia | Masacrul de la Ceasiv Yar: 15 morți, zeci de dispăruți după tirul cu rachete "Uragan"
Sursa foto: hepta / Twitter / Antena 3
de Mia Lungu    |    10 Iul 2022   •   16:34

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Bilanțul persoanelor ucise de tirul rusesc cu rachete la Ceasiv Yar a ajuns la 15, alte 20 fiind date dispărute
  • SUA, îngrijorate de alinierea Chinei la Rusia
  • Doi soldați germani au furat explozibili pentru a arunca în aer podul dintre Rusia și Crimeea
  • Finlanda și Suedia se antrenează cu Marea Britanie pentru război aerian
  • Zeci de persoane sunt date dispărute după bombardamentul rusesc de la Ceasiv Yar, care a ucis cel puțin 6 persoane, conform unui bilanț preliminar
  • Volodimir Zelenski a demis ambasadorii ucraineni din cinci state, printre care și Germania
  • Rusia adună forțe militare la granița cu Ucraina pentru o nouă ofensivă
  • Mai mulți civili au fost uciși într-un bombardament rusesc la Siversk
  • Atacuri intense cu rachete în estul şi sudul Ucrainei

Update 10 iulie, ora 21.45. Vicepremierul ucrainean i-a îndemnat duminică pe civilii din regiunea Herson, ocupată de Rusia, să se evacueze de urgență, deoarece forțele armate ucrainene pregătesc un contraatac, informează Reuters.

Ucraina a pierdut controlul asupra celei mai mari părți a regiunii Herson, din sudul țării, în primele săptămâni după invazia Rusiei din 24 februarie.

„Este clar că vor fi lupte, vor fi bombardamente de artilerie... și, prin urmare, îi îndemnăm (pe oameni) să se evacueze urgent”, a declarat vicepremierul Iryna Vereshchuk la televiziunea națională.

Ea a precizat că nu poate spune când anume va avea loc contraofensiva.

Update 10 iulie, ora 16:02 Bilanțul morților după bombardamentul rusesc asupra unui bloc de locuințe din orașul ucrainean Ceasiv Yar a ajuns la 15.

Alte aproximativ 20 de persoane, între care s-ar afla și un copil, sunt încă prinse sub dărâmături, relatează BBC, citând surse locale.

Cinci oameni au fost scoși în viață dintre ruine, potrivit serviciilor de urgență ucrainene.

O parte a clădirii de cinci etaje a fost pulverizată iar în locul ei a rămas un munte de moloz.

Ceasiv Yar se află în apropiere de orașul Kramatorsk, în regiunea Donețk.

Guvernatorul regiunii, Pavlo Kirilenko, a declarat că rușii au folosit rachete "Uragan" în atacul asupra orașului.

Update 10 iulie, ora 14:42 Secretarul de Stat american Antony Blinken a discutat peste cinci ore despre agresiunea rusă în Ucraina cu ministrul chinez de externe Wang Yi, timp în care înaltul oficial al SUA și-a exprimat îngrijorarea cu privire la alinierea pozițiilor Beijingului și Moscovei.

Este prima oară din octombrie anul trecut când Antony Blinken și Wang Yi discută față în față.

Întâlnirea a venit la o zi după ce ambii oficiali au participat la o reuniune a miniștrilor de externe G20 pe insula indoneziană Bali.

"Am împărtășit îngrijorarea noastră cu privire la alinierea la Rusia a RPC (Republica Populară Chineză, n.r.)", a spus Blinken după discuții.

Potrivit Secretarului de Stat american, China nu se comportă într-un mod neutru, deoarece a sprijinit Rusia în cadrul Națiunilor Unite și a amplificat propaganda rusă.

Update 10 iulie, ora 13:37 Doi militari din armata germană au plănuit să arunce în aer așa-numitul Pod al lui Putin folosind explozibil furat din cazărmi.

Cei doi făceau parte dintr-un grup care includea, în total, patru militari activi și intenționau să sprijine, prin actul de sabotaj, rezistența ucraineană în fața Rusiei.

Ei au făcut imprudența să discute planul la telefon, fără să știe că sunt interceptați de serviciile de informații.

În noaptea de 22 mai, militarii au încercat să intre în centrul de scafandri de la baza navală Eckernforde dar au fost arestați.

La locuințele celor doi, anchetatorii au găsit arme, muniție și explozibili pe care suspecții i-au sustras din depozitele armatei germane.

Investigația a relevat că ei intenționau să călătorească în Ucraina în zilele următoare, însă ultima spargere ratată le-a dat planul peste cap.

Update 10 iulie, ora 12:37 Realizatorul TV Vladimir Soloviov, supranumit "propagandistul favorit" al președintelui rus Vladimir Putin, a dezvăluit în direct, într-o intervenție la televiziunea italiană, că planurile de război ale Rusiei merg dincolo de cucerirea estului Ucrainei.

Soloviov a participat în duplex la o transmisie a postului public italian Rai 1, la emisiunea jurnalistului Bruno Vespa.

Potrivit lui Soloviov, obiectivul Moscovei este să ajungă în zona separatistă Transnistria din Republica Moldova.

Întrebat de jurnalistul italian de ce bombardează Rusia în sudul Ucrainei, dacă obiectivul este zona estică Donbas, și până unde vrea Moscova să ajungă, Soloviov a răspusn: "Ca să fiu precis, până la Transnistria."

Bruno Vespa a reluat și reformulat întrebarea, indicând zonele pe hartă, iar realizatorul TV rus a reconvfirmat: "Da, în Transnistria."

Update 10 iulie, ora 12:02 Șase avioane de vânătoare britanice participă la antrenamente de luptă în nordul Europei împreună cu aparate de zbor din Finlanda și Suedia.

Exercițiile au loc la scurt timp după ce aceste două țări au solicitat să se alăture NATO și au semnat, săptămâna aceasta, protocoalele de aderare la Alianță, pe fondul unei amenințări tot mai mari din partea Rusiei.

RAF a trimis patru avioane Typhoon și două avioane F-35B în Finlanda și Suedia pentru antrenamentele comune.

Prezența avioanelor britanice a fost solicitată de cele două țări, transmite Sky News.

Avioanele din Regatul Unit s-au antrenat cu avioane finlandeze F-18 Hornet și cu avioane suedeze Gripen, a precizat aviația militară britanică.

Update 10 iulie, ora 11:02 Nexta_tv, canalul Telegram fondat de opozanți belaruși, publică un clip care reconfirmă ingeniozitatea forțelor ucrainene în luptă cu un inamic mai numeros și mai puternic dotat în ceea ce privește artileria.

Conform explicațiilor care însoțesc imaginile, un militar ucrainean atașează un proiectil de 82 de mm la o dronă comercială cu patru rotoare.

Proiectilul cântărește 3-4 kilograme iar aparatul pilotat de la sol pare să-l poată transporta fără probleme.

După atașarea proiectilului, o altă dronă este dirijată pentru a fi înarmată.

Transportat deasupra țintei, proiectilul explodează și generează între 400 și 600 de fragmente, care asigură lichidarea inamicului pe o rază de 60 de metri, explică Nexta_tv.

Update 10 iulie, ora 10:29 Imagini cu ruinele blocului de locuințe bombardat de ruși în localitatea Ceasiv Yar au fost distribuite pe rețelele sociale de guvernatorul ucrainean al regiunii Donețk.

În fotografii se vede un morman imens de resturi de beton, printre care salvatorii încearcă să găsească eventuali supraviețuitori.

O parte a clădirii rezidențiale cu cinci etaje a fost, practic, pulverizată de bombardament.

Pe înălțimea celor cinci etaje se observă zidurile de la interiorul structurii și pereții despărțitori ai apartamentelor distruse.

Informații din surse locale arată că în clădire locuiau cel puțin 34 de persoane. Cele mai multe sunt date dispărute.

Un bilanț preliminar indică șase morți și cinci răniți.

Bombardamentul din Ceasiv Yar, un orășel cu circa 13 mii de locuitori, situat în raionul Bahmut din regiunea Donețk a avut loc în data de 9 iulie, o zi marcată de tiruri masive de artilerie ale armatei ruse în estul și sudul Ucrainei.

Update 10 iulie 2022, ora 10.08. O rachetă a lovit un bloc din Donețk iar autoritățile ucrainene anunță că cel puțin șase persoane au murit. De asemenea, zeci de persoane sunt dispărute, iar salvatorii le caută printre ruine, potrivit Sky News.

Un bloc de apartamente din regiunea ucraineană Donețk s-a prăbușit după ce a fost lovit de o rachetă rusească, a declarat guvernatorul regiunii.

Cel puțin șase persoane au fost ucise, iar peste 30 ar putea fi sub resturile clădirii.

Update 10 iulie 2022, ora 09.43. Ucrainenii anunță că în ultimele 24 de ore au avut loc atacuri intense cu rachete rusești în estul și sudul Ucrainei, potrivit BBC.

Loviturile rusești cu rachete au provocat pagube mai mari în orașele din estul și sudul Ucrainei, spun oficialii regionali.

Patru civili au murit într-un atac asupra Siversk, un oraș din regiunea Donețk, a declarat guvernatorul local Pavlo Kyrylenko.

Zone civile din Druzhkivka, în aceeași regiune, au fost de asemenea lovite. Un supermarket a fost distrus, iar în apropiere a apărut un crater mare.

Oficialii ucraineni au raportat și lovituri cu rachete rusești asupra unor părți din Harkov, în nord, Nikolaiev, în sud, și Kryvyi Rih, un oraș din sud.

Forțele ucrainene apără cu înverșunare Nikolaiev, un port fluvial strategic aflat pe o rută cheie către Odesa, care este principalul centru de export al Ucrainei. Marina rusă împiedică în continuare Ucraina să expedieze cereale din Odesa.

Update 10 iulie 2022, ora 07.25. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut din nou occidentului arme moderne și puternice în discursul său ținut în noaptea de sâmbătă spre duminică, potrivit Sky News.

În discurs, Zelensky a vorbit despre atacurile rusești asupra orașelor Nikolaiev și Harkov, Kryvy Rih și a comunităților din regiunea Zaporojia, unde, potrivit acestuia, au fost vizate sectoare rezidențiale. De asemenea, el a spus că luptele continuă în regiunea Donbas.

"Poți opri cu adevărat astfel de acțiuni teroriste doar cu arme moderne de înaltă precizie și puternice", a spus Volodimir Zelenski.

Președintele ucrainean a mulțumit Statelor Unite ale Americii pentru că au oferit un alt ajutor în valoare de 400 de milioane de dolari.

"Unitățile suplimentare de lansatoare HIMARS și alte arme de înaltă precizie ne permit să luăm măsuri antiteroriste precise și să reducem capacitățile de atac ale Rusiei", a mai spus șeful statului.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis ieri pe ambasadorul Kievului în Germania. Totodată, au fost înlăturați din funcții alți ambasadori din Europa și Asia, potrivit site-ului prezidențial.

Decretul prezidențial privind demiterile nu oferă explicații. Documentul anunță demiterea ambasadorilor Ucrainei în Germania, India, Republica Cehă, Norvegia și Ungaria. Nu se știe dacă ambasadorii vor primi noi posturi sau se va renunța la ei.

Între timp, cel puțin patru civili au fost uciși, sâmbătă, de o lovitură efectuată de armata rusă asupra orașului Siversk din regiunea Donețk, a anunțat guvernatorul local Pavlo Kirilenko.

De asemenea, rușii au bombardat puternic localitatea Drujkivka, situată tot în Donețk, unde au distrus, între altele, supermarketul "Astron".

Imagini ale ruinelor centrului comercial, cu un crater de proiectil în imediata apropiere, au circulat în ultimele ore pe rețelele sociale.

Oficialii Kievului au mai raportat lovituri efectuate cu rachete de trupele Moscovei în Harkov (în nord), în Nikolaev (sud) și în Krivoi Rog, oraș situat la nord-est de Nikolaev.

Forțele ruse, care au anunțat la începutul lunii iulie că au preluat controlul asupra regiunii Lugansk, vizează acum regiunea vecină, Doneţk. Obiectivul este să ocupe întregul bazin minier Donbas, controlat parțial din 2014 de separatiștii susținuți de Moscova.

Este puțin probabil ca Rusia să se retragă de pe o porțiune de teren de pe coasta sudică a Ucrainei și va învinge forțele ucrainene în întreaga regiune estică Donbas, a declarat ambasadorul Rusiei la Londra, citat de The Guardian.

Rusia aduce noi trupe la graniţa cu Ucraina pentru o nouă ofensivă

Rusia adună forțe de rezervă în apropiere de Ucraina pentru o viitoare ofensivă, avertizează serviciilor secrete britanice, scrie Reuters.

Rusia mută forțe de rezervă din întreaga țară și le adună în apropierea Ucrainei pentru viitoare operațiuni ofensive, au anunțat sâmbătă serviciile de informații militare britanice.

O mare parte din noile unități de infanterie rusești folosesc ca mijloc de transport vehicule blindate MT-LB, a transmis Ministerul britanic al Apărării într-un buletin periodic.

Între timp, Ucraina și-a îndemnat aliații să trimită mai multe arme în timp ce forțele sale se consolidează, în speranța de a bloca înaintarea militară a Rusiei în regiunea Donbas din estul țării.

Război în Ucraina, 9 iulie | Legătura dintre criza din Sri Lanka și războiul din Ucraina

Război în Ucraina, 8 iulie | Oficial ucrainean: Situația umanitară din Severodonetsk va deveni "catastrofală"

Război în Ucraina, 7 iulie | Vladimir Putin: "Nu am început încă lucrurile serioase în Ucraina

Război în Ucraina, 6 iulie | Cea mai frumoasă luptătoare din Ucraina a murit ucisă de ruși la Harkov | Guvernatorul din Donețk îndeamnă civilii să părăsească regiunea

Război în Ucraina, 5 iulie | Atac aerian asupra unei piețe din Ucraina

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close