Antena 3 CNN Externe Finlanda și Suedia se antrenează pentru război aerian împreună cu Marea Britanie, după ce au semnat aderarea la NATO

Finlanda și Suedia se antrenează pentru război aerian împreună cu Marea Britanie, după ce au semnat aderarea la NATO

Șase avioane de vânătoare britanice participă la antrenamente de luptă în nordul Europei împreună cu aparate de zbor din Finlanda și Suedia.

Finlanda și Suedia se antrenează pentru război aerian împreună cu Marea Britanie, după ce au semnat aderarea la NATO
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Iul 2022   •   12:05

Exercițiile au loc la scurt timp după ce aceste două țări au solicitat să se alăture NATO și au semnat, săptămâna aceasta, protocoalele de aderare la Alianță, pe fondul unei amenințări tot mai mari din partea Rusiei.

RAF a trimis patru avioane Typhoon și două avioane F-35B în Finlanda și Suedia pentru antrenamentele comune.

Prezența avioanelor britanice a fost solicitată de cele două țări, transmite Sky News.

Avioanele din Regatul Unit s-au antrenat cu avioane finlandeze F-18 Hornet și cu avioane suedeze Gripen, a precizat aviația militară britanică.

Ministru britanic: "Ne asigurăm că putem acționa împreună fără probleme"

"Finlanda și Suedia sunt parteneri importanți în domeniul apărării și salutăm cererile lor de aderare la NATO, ceea ce va face alianța mai puternică, în contextul în care ne confruntăm cu o amenințare reînnoită în Europa. Aceste desfășurări evidențiază determinarea noastră de a consolida acest parteneriat și de a ne asigura că forțele noastre pot lucra împreună fără probleme", a declarat Ben Wallace, Secretarul Apărării în Guvernului britanic.

Ministrul suedez al apărării, Peter Hultqvist, a declarat la rândul său că exercițiile comune "consolidează capacitatea de a acționa împreună, ca răspuns la o criză în vecinătatea noastră".

În luna mai, Marea Britanie a semnat  cu Finlanda și Suedia declarații de asigurare reciprocă a securității.

De asemenea, ambele țări nordice sunt membre ale Forței expediționare comune, conduse de Regatul Unit, din care fac parte de 10 națiuni.

Sursa: Mediafax

Foto: avioane militare suedeze Gripen

×
Subiecte în articol: Finlanda Suedia Marea Britanie NATO F35 F-18
Parteneri
Marcel Ciolacu, prezentat ca "viitorul preşedinte al României"
x close