Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 133 | Cea mai frumoasă luptătoare din Ucraina a murit ucisă de ruși la Harkov | Guvernatorul din Donețk îndeamnă civilii să părăsească regiunea

Război în Ucraina, ziua 133 | Cea mai frumoasă luptătoare din Ucraina a murit ucisă de ruși la Harkov | Guvernatorul din Donețk îndeamnă civilii să părăsească regiunea

Război în Ucraina, ziua 133. În Mariupol nu mai există medici și doar 3% dintre locuitori au acces la apă. Rușii au atacat Dnipro cu rachete dar ucrainenii au interceptat cele mai multe dintre proiectile. În Siversk, locuitorii resemnați văd cum linia frontului se apropie de orașul lor.

Război în Ucraina, ziua 133 | Cea mai frumoasă luptătoare din Ucraina a murit ucisă de ruși la Harkov | Guvernatorul din Donețk îndeamnă civilii să părăsească regiunea
Sursa foto: hepta / Twitter
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Iul 2022   •   20:30

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • "Șoimul" produs de Bayraktar ajunge în Ucraina
  • "Epidemie" de decese în rândul elitei financiare apropiate de Kremlin
  • Medvedev scoate la înaintare arsenalul nuclear al Rusiei
  • Ursula von der Leyen avertizează Uniunea Europeană să se pregătească pentru întreruperea completă a livrărilor de gaze din Rusia
  • Președintele ucrainean, apel către Occident după tirurile cu rachete rusești
  • Locuitorii din Siversk nu vor să-și abandoneze orașul
  • Armata ucraineană a filmat momentul în care sunt doborâte rachetele cu care rușii au atacat Dnipro
  • ONU: Răpirile și detenția arbitrară a civililor, ”larg răspândite" în Ucraina
  • În Mariupol nu mai există medici, doar 3% dintre locuitori au acces la apa

Update 6 iulie, ora 22:30  Ministerul ucrainean al Apărării a anulat ordinul ce restricţiona deplasările bărbaţilor încorporabili

Ministerul ucrainean al Apărării a anulat miercuri un ordin emis cu o zi în urmă şi care le interzicea bărbaţilor cu vârsta de încorporare, între 18 şi 60 de ani, să-şi părăsească localitatea de reşedinţă fără încuviinţarea comisariatului militar de care aparţin.

Ordinul a fost primit cu numeroase critici, inclusiv de la președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Update 6 iulie, ora 20:50 Guvernatorul din Donețk îndeamnă civilii să părăsească regiunea, în contextul atacurilor ruse

Guvernatorul regiunii separatiste ucrainene Doneţk, Pavlo Kirilenko, a reiterat, miercuri, apelul adresat civililor de a accepta evacuarea, în contextul intensificării ofensivei militare ruse, informează cotidianul Le Monde.

"Evacuaţi regiunea pentru a salva vieţi. Ruşii au transformat întreaga regiune Doneţk într-un punct fierbinte şi este periculos pentru civili să rămână", a afirmat Pavlo Kirilenko, precizând că tocmai a avut loc un bombardament rus în orăşelul Toreţk.

Şi guvernatorul regiunii Lugansk, Serhi Haidai, a atras atenţia că luptele cu armata rusă se intensifică. Armata ucraineană vrea să blocheze trupele ruse de-a lungul râului Doneţk.

Între timp, continuă evacuarea orăşelului Sloviansk, unde în ultimele zile atacurile ruse s-au soldat cu 17 morţi şi zeci de răniţi.

Update 6 iulie, ora 19:30 Rușii își pregătesc rachetele pentru a apăra Podul Crimeei

Ruşii se tem de atacuri asupra podului Kerci şi au luat contramăsuri pasive pentru a reduce riscurile. Detaliile au fost dezvăluite de expertul HI Sutton.

Marina a transferat două şlepuri cu echipamente pentru a încurca eventualele rachete, bărcile au fost plasate în faţa podului strategic care leagă Rusia de peninsula Crimeea.

În aceeaşi zonă, în ultimele zile fuseseră „trase” cortine de fum groase care creaseră unele probleme de vizibilitate. „Pătura” avea scopul de a împiedica posibila recunoaştere a dronelor, aeronave utilizate pe scară largă de rezistenţa din Marea Neagră.

Update 6 iulie, ora 18:30 Rusia: până la 7 ani de închisoare pentru spioni şi trădători

Parlamentul rus a înăsprit legislaţia privind trădarea de stat şi spionajul şi a introdus pedepse dure de închisoare pentru cei care incită la acţiuni împotriva securităţii naţionale, inclusiv până la şapte ani de închisoare.

„Este un răspuns adecvat şi în timp util la provocările cu care se confruntă ţara noastră în prezent”, a spus membrul camerei inferioare a parlamentului rus, Vasily Piskarev.

Update 6 iulie, ora 17:00 Un model din Brazilia care a venit să lupte în Ucraina a murit la Harkov

Modelul brazilian,Talita do Vale a fost ucisă într-un atac cu rachetă asupra Harkovului. Au trecut doar trei săptămâni de când s-a alăturat Forțelor Armate ale Ucrainei.

Talita do Vale, în vârstă de 39 de ani, a fost implicată în misiuni umanitare în întreaga lume și a luptat anterior împotriva ISIS în Irak. Ea a fost ucisă săptămâna trecută după ce o rachetă a lovit buncărul ei din Harkov.

Atacul cu rachetă a ucis și fostul soldat brazilian în vârstă de 40 de ani Douglas Burigo, care s-a întors la buncăr pentru a o găsi pe Talita.

Update 6 iulie, ora 16:00 Moscova, două lansatoare de rachete Himars americane distruse la Doneţk

Ministerul rus al Apărării susține că a distrus două lansatoare de rachete multiplă Himars americane în Republica Populară Doneţk.

Purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Konaşenkov, a transmis informația în briefingul zilnic cu presa.

„Rachetele ghidate de precizie au distrus două lansatoare de rachete Himars fabricate în SUA şi două depozite de muniție  în apropiere de satul Malotaranivka din Republica Populară Doneţk (DPR)”, a spus el.

Update 6 iulie, ora 15:55 "Șoimul" produs de Bayraktar ajunge în Ucraina

O dronă Bayraktar TB2 de fabricație turcă, achiziționată în Lituania după o campanie de strângere de fonduri, urmează să ajungă la Kiev în următoarele ore.

Drona, botezată "Vanagas" ("Șoim"), împreună cu muniția aferentă au sosit încă de luni în această țară baltică, după cum a confirmat ministrul lituanian al Apărării, Arvydas Anusauskas, citat de CNN.

Ministrul ucrainean a prezentat jurnaliștilor aparatul fără pilot într-un eveniment care a avut loc miercuri.

Campania de strângere de fonduri a fost lansată luna trecută de canalul online Laisves TV.

Conform CNN, donațiile au acoperit suma de aproximativ 6 milioane de euro, necesară achiziției.

Însă, potrivit Ministerul lituanian al Apărării, producătorul turc a decis să doneze drona după ce a aflat că aceasta este finanțată de cetățeni prin strângere de fonduri.

Update 6 iulie, ora 15:16 Voronov e ultimul venit pe o listă provizorie care include mai mulți ruși bogați și influenți, decedați în condiții suspecte pe parcursul anului curent și având, totodată, legături cu Gazprom sau cu elita financiară din jurul Kremlinului, menționează tabloidul britanic The Sun.

Voronov era directorul unei companii logistice având contracte cu Gazprom în regiunea arctică.

Cadavrul său prezenta o rană la cap prin împușcare, produsă de la mică distanță.

În apropiere a fost găsit un pistol semi-automat. Pe fundul piscinei se aflau câteva cartușe trase.

Comitetul de Investigații al Rusiei, organismul care se ocupă de anchetele penale majore, a indicat că decesul omului de afaceri ar avea legătură cu "o dispută între acesta și partenerii săi", în condițiile în care Voronov ar fi pierdut o importantă sumă de bani.

Camerele de supraveghere de la locuința defunctului nu au surprins vizitatori, notează publicația britanică.

Alte decese recente ale unor oameni de afaceri ruși au alimentat, prin circumstanțele lor, suspiciunile că ar fi vorba de crime mascate în sinucideri.

Update 6 iulie, ora 13:12 Fostul președinte al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a invocat, miercuri, armele nucleare ale țării, într-un moment în care Curtea Penală Internațională (CPI) anchetează asupra unor crime de război comise în Ucraina de trupele Moscovei.

"Numai ideea de a pedepsi o țară care are cel mai mare arsenal nuclear din lume este în sine una absurdă. Şi aceasta creează în mod potențial o amenințare pentru existența umanității", a scris Medvedev pe contul său Telegram.

Conform estimărilor la nivelul anului curent, Rusia deține 5.977 de arme nucleare, cel mai mare astfel de stoc din lume, urmată îndeaproape de SUA, care dispun de 5.428 de arme nucleare.

Dmitri Medvedev a fost președinte din 2008 până în 2012, perioadă în care Vladimir Putin a părăsit Kremlinul din cauza limitei constituționale de la momentul respectiv privind numărul de mandate prezidențiale consecutive.

Considerat, pe vremuri, o figură politică moderată, având chiar vederi liberale, fostul președinte rus s-a remarcat de la începutul invaziei în Ucraina drept unul dintre cei mai vehemenți critici ai țărilor occidentale.

Între altele, el a spus despre oponenții Rusiei că sunt niște "nenorociți" și "degenerați" pe care se va lupta tot restul vieții sale să-i facă să dispară.

Update 6 iulie, ora 12:14 Ursula von der Leyen a avertizat Uniunea Europeană să se pregătească pentru o întrerupere completă a gazelor din Rusia.

Șefa executivului european a spus că urmează să anunțe planuri de urgență la nivelul Uniunii, la jumătatea acestei luni, pentru a asigura transportul gazelor "acolo unde este cea mai mare nevoie de ele", în cazul sistării complete a furnizării de gaz rusesc.

Ea a informat Parlamentul European despre progresele realizate în eliminarea dependenței de importurile de energie din Rusia, în contextul războiului din Ucraina.

Invazia rusă din această țară a declanșat sancțiuni europene împotriva Moscovei, care a reacționat prin sistarea unor livrări.

"Este evident că Putin continuă să folosească energia ca pe o armă", a argumentat ea, precizând că Rusia a sistat deja livrările de gaze către 12 state membre ale Uniunii Europene.

Update 6 iulie, ora 10:14 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel la aliații occidentali să furnizeze țării sale un sistem de apărare antiaeriană modern și eficace.

Nu este o cerință absolut nouă a liderului de la Kiev, însă ea este formulată după ce rachetele lansate de forțele ruse au lovit ținte în regiunea Hmelnițki din vestul țării, marți noaptea.

Raidul aerian rusesc a declanșat sirenele de alarmă pe tot cuprinsul țării.

"Este sarcina cea mai mare pentru statul nostru - să asigure încă din acest an protecția esențială a populației împotriva atacurilor cu rachete. Însă îndeplinirea acestei sarcini nu depinde doar de noi, ci și de înțelegerea nevoilor noastre fundamentale de către partenerii noștri", a spus președintele în mesajul său televizat nocturn.

Potrivit șefului administrației militare a regiunii Hmelnițki, Serghei Gamalîi, patru rachete au fost lansate asupra acestei zone.

"O persoană a fost rănită în urma exploziilor. Ținta loviturilor ruse a fost un turn de apă care aprovizionează integral comunitatea noastră", a indicat el

Update 6 iulie, ora 09:44 Frontul războiului din Ucraina s-a mutat în Donețk, după ce trupele ruse au preluat controlul regiunii Lugansk, la capătul mai multor săptămâni de bombardamente intense care au ras de pe fața pământului orașe precum Lîsîceansk.

Acum, orașul Siversk este supus unor bombardamente de anvergură iar corespondentul CNN Phil Black a mers acolo pentru a vedea cum resimt războiul cei care nu vor sau nu pot să plece din orașul în care au trăit toată viața.

Echipa de filmare capătă din partea unei localnice acordul să-i filmeze locuința.

Filmarea ar trebui să aibă loc în cealaltă parte a orașului.

Curând, jurnaliștii realizează că acest lucru nu mai este posibil, deoarece zona este bombardată iar loviturile sunt trase din apropiere.

"Deja, armamentul greu al Rusiei distruge casele oamenilor din acest oraș. Nu este sigur să rămâi. Dar toți acești oameni rămân. Speriați, confuzi și sperând dincolo de rațiune că violența ce vine îi va ocoli", consemnează corespondentul CNN Phil Black.

Update 6 iulie, ora 08:44 Trupele ruse au lansat un atac cu rachete asupra orașului ucrainean Dnipro, capitala regiunii Dnipropetrovsk.

Cel puțin șapte rachete au fost trase, marți, asupra localității, susțin oficiali ai forțelor Kievului, care precizează că apărarea antiaeriană a reușit să doboare șase din cele șapte proiectile.

În paralel, rușii și-au intensificat atacurile în regiunea Donețk, după ce au reușit să captureze aproape integral regiunea învecinată Lugansk, la capătul mai multor săptămâni de asediu.

Trupele Moscovei se concentrează asupra a două orașe din Donețk aflate încă sub control ucrainean, Sloviansk și Kramatorsk.

Update 6 iulie, ora 00:00 Răpirile și detenția arbitrară a civililor sunt ”larg răspândite" în Ucraina

Reprezentanții ONU susțin că răpirile și detenția arbitrară a civililor sunt „larg răspândite" în Ucraina, potrivit Sky News.

Cel puțin 270 de cazuri de civili răpiți de militarii ruși au fost documentate de la începutul invaziei, a declarat un reprezentant ONU.

„În ciuda restricțiilor privind accesul, am documentat 270 de cazuri de detenție arbitrară și dispariție forțată. Opt dintre victime au fost găsite moarte", a declarat Michelle Bachelet, înaltul comisar ONU pentru drepturile omului.

De asemenea, ministrul adjunct de externe al Ucrainei, Emine Dzhaparova, a acuzat Rusia de răpiri la scară „masivă".

Biroul ONU pentru drepturile omului nu a primit acces pe teritoriul ocupat de forțele rusești.

Moscova susține că afirmațiile ONU fac parte dintr-o campanie de dezinformare pentru a „acoperi crimele regimului de la Kiev".

Război în Ucraina, 5 iulie | Atac aerian asupra unei piețe din Ucraina

Război în Ucraina, 4 iulie | Zelenski vrea 750 de miliarde de dolari pentru reconstrucţie: "Este o sarcină comună" a ţărilor democratice

Război în Ucraina, 3 iulie | Ucrainenii s-au retras din Lysychansk, ultimul bastion din regiunea Luhansk: "Ne vom întoarce"

Război în Ucraina, 2 iulie | Explozii puternice zguduie orașul ucrainean Nikolaev, la o zi după ce rușii au bombardat Insula Șerpilor folosind bombe cu fosfor

Război în Ucraina, 1 iulie | Rușii au bombardat un centru de copii din Sergheevca, care aparține Republicii Moldova

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Avertizare ANM: Ninsori însemnate în 14 judeţe din ţară
x close