Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 128 | Volodimir Zelenski speră că Ucraina va fi admisă rapid în UE, nu peste "ani sau decenii"

Război în Ucraina, ziua 128 | Volodimir Zelenski speră că Ucraina va fi admisă rapid în UE, nu peste "ani sau decenii"

Război în Ucraina, ziua 128. Rusia folosește rachete imprecise din vechile stocuri sovietice pentru raidurile sale în Ucraina. Franța va livra Ucrainei șase obuziere CAESAR.

Război în Ucraina, ziua 128 | Volodimir Zelenski speră că Ucraina va fi admisă rapid în UE, nu peste "ani sau decenii"
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Iul 2022   •   22:15

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Armata ucraineană acuză Rusia că a lansat bombe cu fosfor asupra Insulei Şerpilor
  • Centru de reabilitare pentru copii din Ucraina, care aparține Republicii Moldova, afectat de bombardamentul de ruși
  • Norvegia anunţă un ajutor de un miliard de euro pentru Ucraina
  • Forțele rusești au abandonat punctul strategic de pe Insula Șerpilor
  • Șeful NATO răspunde ce se va întâmpla dacă Rusia va încerca să repete agresiunea din Ucraina

Update 2 iulie, ora 22:15 Armata ucraineană a acuzat în această seară forţele ruseşti că au lansat bombe cu fosfor asupra Insulei Şerpilor din Marea Neagră, de unde forţele Moscovei s-au retras joi seară, relatează AFP.

"În jurul orei 18.00, forţele armatei ruse au efectuat în două rânduri un atac aerian cu bombe cu fosfor asupra Insulei Şerpilor", a postat pe Telegram şefului statului major ucrainean, Valerii Zalujnii, acuzând Moscovă "că nu îşi respectă propriile declaraţii".

Cu o zi în urmă, armata rusă a anunţat că s-a retras de pe acest teritoriu strategic "în semn de bună voinţă", după ce "şi-a îndeplinit obiectivele fixate".

"Singurul lucru în care duşmanul e coerent este 'precizia' sa constantă de lovire", a mai spus Zalujnii.

El şi-a însoţit mesajul cu o înregistrare video în care se vede un avion zburând deasupra Insulei Şerpilor şi lansând cel puţin două bombe care îşi lovesc ţintele, lăsând în urmă dâre albe pe cer, un semn distinctiv al bombelor cu fosfor.

Update 2 iulie, ora 21:30 Un centru de reabilitare pentru copii din Ucraina, care aparține Republicii Moldova, și-a pierdut un angajat, iar alți 5 sunt răniți, a anunțat vineri, Ala Nemerenco, ministrul Sănătății de la Chișinău.

"Ministerul Sănătății deține în Sergheevca un Centru de reabilitare pentru copii. Este un sanatoriu renovat, cu condiții bune, copiii cu probleme de sănătate din Republica Moldova având posibilitatea să beneficieze de servicii medicale de reabilitare pe litoralul Mării Negre. Cu regret activitatea lui a fost stopată în perioada pandemică și numai am pregătit planuri pentru reluarea activității, și a venit războiul în Ucraina. În urma atacului Centrul nu a avut de suferit grav, doar geamurile cazangeriei fiind făcute țăndări.

Dar cu regret am fost anunțați că 5 colaboratori ai Centrului sunt răniți și unul a decedat, ei toți locuind în clădirea care a fost afectată de bombardamente. Acești oameni pașnici au făcut zilele copiilor Moldovei mai frumoase, s-au ocupat de reabilitarea lor cu mult drag si dăruire și le dorim din suflet recuperare totală. Familiei colegului decedat exprimăm profunde condoleanțe și păreri de rău…

Nimic mai groaznic decât războiul. Suntem niște fericiți atât timp cât nu zboară rachete pe de-asupra noastră, prețuiți aceasta. Restul toate pot fi rezolvate.", a scris Ala Nemerenco pe pagina sa de Facebook.

Update 2 iulie, ora 20:30 Norvegia a anunţat un ajutor de un miliard de euro pentru Ucraina, pentru o perioadă de doi ani, cu ocazia unei vizite a premierului norvegian Jonas Gahr Stoere la Kiev.

Suma de un miliard de euro, care se adaugă ajutoarelor anterioare anunţate de Oslo, este destinată „ajutorului umanitar, reconstrucţiei ţării, cumpărării de arme şi sprijinirii funcţionării autorităţilor” ucrainene, a precizat guvernul norvegian într-un comunicat.

„Suntem alături de poporul ucrainean”, a declarat premierul Stoere în comunicat. „Contribuim la sprijinirea luptei ucrainenilor pentru libertate. Ei luptă pentru ţara lor, dar şi pentru valorile noastre democratice”, a mai spus el, potrivit AFP şi Reuters.

Update 2 iulie, ora 19:30 Volodimir Zelenski speră că Ucraina va fi admisă rapid în UE, nu peste "ani sau decenii"

Volodimir Zelenski a salutat faptul că Ucraina a primit "în doar 115 zile" statutul de candidat pentru admiterea în Uniunea Europeană. "Parcursul nostru spre integrare nu trebuie să dureze ani sau decenii. Trebuie să parcurgem rapid acest drum, în măsura în care ţine de noi.

Trebuie să ne îndeplinim ideal partea noastră a sarcinilor pentru a le permite prietenilor noştri din Uniunea Europeană să adopte rapid o nouă decizie istorică pentru noi, în mod consolidat", a afirmat Volodimir Zelenski într-un discurs rostit în faţa membrilor Parlamentului ucrainean, conform stenogramei postate pe site-ul Preşedinţiei de la Kiev.

Liderii statelor şi ai instituţiilor UE au acordat săptămâna trecută statutul de candidat Ucrainei şi Republicii Moldova, generând critici din partea unor ţări din Balcanii de Vest, care aşteaptă de câţiva ani decizii de acest fel. Însă negocierile privind integrarea europeană a Ucrainei probabil vor fi îndelungate, iar decizia de admitere va necesita unanimitatea statelor UE, pe baza rapoartelor de evaluare elaborate de Comisia Europeană.

Update 1 iulie, ora 18:30 Germania condamnă vehement atacul rus asupra oraşului ucrainean Odesa

"Condamnăm în cei mai duri termeni acest atac. Este vorba de o acţiune inumană şi cinică", a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului de la Berlin, citat de publicaţia Die Welt. Oficialul german a cerut tragerea la răspundere a preşedintelui Vladimir Putin şi a altor oficiali ruşi responsabili de atacuri de acest fel.

Cel puţin 19 persoane au fost ucise, iar alte 39 au fost rănite în urma unui atac cu rachete care a vizat vineri dimineaţă un imobil rezidenţial din oraşul-port Odesa, situat în sudul Ucrainei, pe litoralul Mării Negre.

Update 1 iulie, ora 17:30 Şcolile din Kiev se redeschid pe 1 septembrie

Şcolile din capitala ucraineană se află acum în vacanţa de vară, după ce au intrat online când Rusia şi-a lansat invazia în ţară pe 24 februarie. Şefa departamentului de educaţie şi ştiinţă din Kiev, Olena Fidanian, a declarat, potrivit AFP, că cea mai importantă sarcină pentru noul an şcolar "este siguranţa elevilor şi a profesorilor".

Teritoriile adiacente şcolilor vor fi verificate pentru detectarea explozibililor, iar adăposturile antiaeriene din şcoli vor fi reaprovizionate cu apă, medicamente şi alte lucruri necesare, a precizat ea, potrivit Mediafax.

Toate şcolile vor organiza "instruirea necesară cu profesorii şi copiii cu privire la acţiunile în timpul unei alerte antiaeriene", a adăugat Olena Fidanian. Acei copii care nu au putut să se întoarcă la Kiev vor putea studia de la distanţă, a mai spus Fidanian.

Update 1 iulie, ora 16:30 Papa: ONU este neputincioasă în faţa războiului

„După al Doilea Război Mondial, a existat multă speranţă în Naţiunile Unite - spune Papa Francisc într-un interviu acordat agenţiei argentiniene Telam -. Nu vreau să jignesc, ştiu că sunt oameni excelenţi care muncesc, dar în acest punct nu au puterea de a se impune. Naţiunile Unite chiar contribuie la evitarea războaielor şi mă gândesc la Cipru, unde sunt trupe argentiniene.

Dar pentru a opri un război, pentru a rezolva o situaţie conflictuală precum cea pe care o trăim astăzi în Europa sau ca cele trăite în alte părţi ale lumii, ei nu au putere. Nici o supărare. Constituţia lor nu le dă putere.” Potrivit Suveranului Pontifului, populismul în Europa a dus la fascism şi la nazism.

„În Europa au o experienţă foarte tristă a populismului. Tocmai a apărut o carte, Sindromul 1933, care arată cum a fost generat populismul lui Hitler. De aceea îmi place să spun: să nu confundăm populismul cu popularismul.

Popularismul este atunci când oamenii îşi fac treburile, îşi exprimă gândirea în dialog şi sunt suverani. Populismul este o ideologie care uneşte oamenii, care caută să-i grupeze într-o singură direcţie. Şi aici, când le vorbeşti despre fascism şi nazism, ei înţeleg ce este populismul”.

Update 1 iulie, ora 15:30 Ucraina a semnat declaraţia privind intenţia de aderare la UE

Zelenski a explicat pe Telegram că declaraţia comună este un „semnal al unităţii tuturor ramurilor puterii" şi o dovadă că Ucraina este hotărâtă să îşi atingă obiectivul strategic de a deveni membru cu drepturi depline al UE.

 Preşedintele Volodimir Zelenski a adăugat că drumul Ucrainei către aderare nu ar trebui să dureze ani sau decenii. „Trebuie să parcurgem acest drum rapid. Să ne facem partea noastră de treabă fără cusur", a adăugat el.

Update 1 iulie ora 14:30 Zelenski: Îi sunt recunoscător lui Macron pentru livrarea de noi arme

„Sunt recunoscător prietenului meu, preşedintele Emmanuel Macron, pentru creşterea asistenţei de securitate a Franţei pentru Ucraina. Astăzi avem nevoie de ea mai mult ca niciodată pentru a proteja Ucraina, pentru a proteja valorile Uniunii Europene în prim-plan”.

Preşedintele ucrainean Zelenski a scris-o pe Twitter, răspunzând la anunţul preşedintelui francez Emmanuel Macron privind livrarea de noi arme Ucrainei.

Update 1 iulie, ora 13:30 Sancţiunile lui Putin accelerează integrarea Moscova-Minsk

Presiunea politică şi de sancţionare „fără precedent” din Occident a împins Moscova şi Minsk să accelereze procesul de integrare între cele două ţări vecine, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin.

În special, Rusia şi Belarus intenţionează să dezvolte cooperarea în furnizarea de alimente şi îngrăşăminte pe pieţele mondiale, a spus Putin.

Update 1 iulie, ora 12:30 Kiev: 35.750 de soldaţi ruşi ucişi, 1573 tancuri distruse

35.750 de soldaţi ruşi au fost ucişi în Ucraina, potrivit buletinului zilnic publicat pe Facebook de Statul Major de la Kiev. În ceea ce priveşte pierderile de armament ruseşti de la începutul războiului, 1.573 de tancuri (4 mai multe decât ieri), 3.736 de vehicule blindate de luptă (+10), 796 de sisteme de artilerie (+6), 246 de sisteme de rachete multiple (+ 0), 105 de sisteme AA. (+1), 217 aeronave (+0), 186 elicoptere (+1), 2.610 autovehicule şi tancuri de combustibil (+8), 15 nave şi bărci de război (+1), 645 drone (+4), 61 unităţi speciale echipamente. Un total de 143 de rachete de croazieră ruseşti au fost doborâte (+0).

Update 1 iullie, ora 12:30 Australia impune sancţiuni altor 16 cetăţeni ruşi

Alţi 16 cetăţeni ruşi au fost trecuţi pe lista de sancţiuni a Australiei în legătură cu războiul din Ucraina, potrivit datelor din Registrul federal australian. Conform documentului, restricţii au fost impuse campioanei olimpice, preşedinte al consiliului de administraţie al Grupului Naţional Media, Alina Kabaeva (despre care se spune că este iubita preşedintelui rus), ombudsmanului copiilor, Maria Lvova-Belova, şefului Ministerului Agriculturii, Dmitri Patruşev, ministrului Irek Fayzullin şi ministrul Transporturilor, Vitali Saveliev. Pe lângă aceste nume, apar şeful consiliului de administraţie al Portului Maritim Internaţional Pechenga OJSC, Igor Putin, vicepreşedintele consiliului de administraţie al companiei de asigurări Sogaz, Mikhail Putin, şi preşedintele consiliului de administraţie al MRT Group of Companies LLC.

Pe Roman Putin, autorităţile australiene îl consideră a fi înrudit cu preşedintele rus. Sancţiunile impuse includ şi preşedintele NPF Gazfond, Yuri Shamalov, directorul executiv al JSC Vital Development Corporation, Alexander Plekhov, membrul consiliului Sogaz, Mihail Klishin, preşedintele Consiliului JSC Rosgeology, Serghei Gorkov, dezvoltatorul şi preşedintele consiliului de administraţie al companiei Kyiv Ploshchad, God Nisanov, fostul preşedinte al holdingului AFK Sistema, Yevgeny Noviţki, proprietarul grupului de companii ESN, Grigory Berezkin, şi preşedintele grupului de companii Mercury, Igor Kesaev.

Update 1 iulie, ora 11:40. Regimul ucrainean de vize pentru cetățenii ruși intră în vigoare vineri, așa cum au stabilit autoritățile de la Kiev.

Rușii au nevoie de viză pentru a intra în Ucraina, deoarece Kievul a eliminat sistemul fără vize utilizat timp de un deceniu și care a facilitat călătoriile peste granițe pentru cetățenii ambelor țări.

Decizia de a pune capăt regimului fără vize a fost anunțată miercuri de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, scrie Mediafax.

Update 1 iulie, ora 10:30. China „nu oferă sprijin material" pentru războiul Rusiei din Ucraina, a declarat, sub protecția anonimatului, un oficial american,

Statele Unite nu au văzut China furnizând echipamente militare Rusiei sau eludând sancțiunile, a declarat oficialul american de rang înalt.

Acesta a mai spus că măsurile luate la începutul săptămânii au vizat anumite companii chineze, nu guvernul.

Cinci companii din China au fost adăugate marți pe o listă neagră a comerțului de către Departamentul de Comerț al SUA din cauza presupusului lor sprijin acordat industriale de apărare a Rusiei.

Oficialii americani au avertizat China că vor exista consecințe dacă Rusia va primi sprijin material pentru a continua războiul din Ucraina.

Cu toate acestea, americanii au declarat în mod constant că nu au detectat acest tip de activitate.

„China nu oferă sprijin material. Nu am văzut RPC [Republica Populară Chineză] implicată în evaziune sistematică sau furnizând echipament militar Rusiei", a explicat un înalt oficial al administrației Biden, potrivit Sky News.

Update 1 iulie, ora 08:00. Rachetele rusești au lovit, vineri dimineața, un bloc de apartamente cu nouă etaje și o stațiune din apropierea portului ucrainean Odesa, ucigând cel puțin 17 persoane și rănind zeci, au declarat autoritățile ucrainene. 

Racheta a lovit clădirea din orașul Bilhorod-Dnistrovskyi la ora 1:00 AM, a anunțat ministerul ucrainean pentru urgențe. De asemenea, a provocat un incendiu într-un magazin alăturat. 

Serhiy Bratchuk, purtătorul de cuvânt al administrației regionale Odesa, a declarat pentru televiziunea de stat ucraineană că o operațiune de salvare este în desfășurare, deoarece unele persoane au rămas îngropate sub dărâmături după ce o secțiune a clădirii s-a prăbușit, scrie Reuters

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

O altă rachetă a lovit o stațiune, a spus Bratchuk, rănind mai multe persoane. 

Reuters nu a putut confirma în mod independent detaliile incidentului. 

Atacul a avut loc după ce Rusia a declarat joi că a decis să se retragă din Insula Șerpilor ca un "gest de bunăvoință" pentru a arăta că Moscova nu obstrucționează încercările ONU de a deschide un coridor umanitar care să permită transportul de cereale din Ucraina.

Update 1 iulie, ora 00:00 Boris Johnson: ”Zelenski are un plan realist care ar putea schimba cursul războiului din acest an”

Autoritățile ucrainene au un plan realist care ar putea schimba cursul unui război la scară largă cu Rusia, pe care l-au comunicat și partenerilor.

Acest lucru a fost declarat de premierul britanic Boris Johnson în cadrul unui briefing după summitul NATO de la Madrid de joi, 30 iunie, răspunzând la o întrebare a jurnaliştilor despre planurile preşedintelui Volodimir Zelenski de a câştiga anul acesta.

Johnson crede că Ucraina  poate elibera cu adevărat teritoriile ocupate temporar de Federația Rusă până la sfârșitul anului 2022.

„Am fost în Ucraina înainte de a începe aceste summit-uri, tocmai pentru a înțelege care este viziunea lui Zelenski și a autorităților ucrainene. Și chiar văd o modalitate de a schimba dinamica războiului din acest an, în lunile următoare. Și, prin urmare, acum este important să ajutăm cât putem pentru ca Ucraina să supraviețuiască”, a spus premierul britanic.

Johnson a fost de acord cu necesitatea de a furniza noi arme Ucrainei.

„Livrările către Ucraina ale MLRS, care sunt de o importanță deosebită”, a adăugat el, menționând că trupele ucrainene le folosesc foarte eficient pe front.

„Credem că Ucraina este capabilă să împingă Rusia înapoi la pozițiile în care se aflau înainte de 24 februarie 2022. Și acesta este exact rezultatul pe care Zelenski spune că intenționează să-l obțină”, a adăugat premierul.

Război în Ucraina, 30 iunie | Franța va livra Ucrainei șase obuziere CAESAR | Ucraina rupe legăturile diplomatice cu Siria

Război în Ucraina, 29 iunieServiciile americane de informații: Putin încă vrea să preia cea mai mare parte a Ucrainei

Război în Ucraina, 28 iunieRăzboi în Ucraina, ziua 125 |Ministrul britanic al apărării: ”Există o amenințare reală că războiul va depăși granițele Ucrainei”

Război în Ucraina, 27 iunie | Liderii G7 anunţă intensificarea sancţiunilor anti-ruse

Război în Ucraina, 26 iunie | Vladimir Putin părăsește Rusia pentru prima dată de la începutul războiului din Ucraina | G7, sancțiunea care lovește în "inima" mașinăriei de război a Rusiei 

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Senat: Schimbare importantă în regimul pașapoartelor
x close