Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 127 | Franța va livra Ucrainei șase obuziere CAESAR | Ucraina rupe legăturile diplomatice cu Siria

Război în Ucraina, ziua 127 | Franța va livra Ucrainei șase obuziere CAESAR | Ucraina rupe legăturile diplomatice cu Siria

Război în Ucraina, ziua 127. Putin încă vrea să preia cea mai mare parte a Ucrainei. Rusia a tras 131 de rachete asupra Ucrainei în patru zile.

Război în Ucraina, ziua 127 | Franța va livra Ucrainei șase obuziere CAESAR | Ucraina rupe legăturile diplomatice cu Siria
Sursa foto: hepta / Twitter
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Iun 2022   •   18:00

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Șeful NATO răspunde ce se va întâmpla dacă Rusia va încerca să repete agresiunea din Ucraina
  • Putin suferă de "sindromul omului mărunt", spune Secretarul Apărării din Marea Britanie
  • Rusia anunță că abandonează Insula Șerpilor "în semn de bunăvoință", după bombardamentele efectuate de Ucraina
  • Pierderile înregistrate în Ucraina vor face Rusia mai dependentă de armele nucleare, pentru a-și proteja puterea și influența, estimează SUA
  • Putin încă vrea să preia cea mai mare parte a Ucrainei - serviciile de informații americane
  • Rusia a tras 131 de rachete asupra Ucrainei în patru zile
  • 144 de soldați ucraineni, eliberați în cadrul unui nou schimb de prizonieri cu Rusia
  • Cinci oameni au fost spulberați după ce o rachetă rusească a lovit un bloc de locuințe în orașul Nikolaev
  • Rușii au bombardat Harkov cu rachete Iskander

Update 30 iunie, ora 23:00 Rusia folosește rachete imprecise din vechile stocuri sovietice pentru raidurile sale în Ucraina

Rusia folosește rachete imprecise din vechile stocuri sovietice pentru mai mult de 50% din raidurile sale în Ucraina, ceea ce duce la pierderi semnificative de vieți omenești în rândul civililor, a declarat un general de brigadă din cadrul forțelor armate ucrainene.

Rata atacurilor rusești în Ucraina s-a dublat în ultimele două săptămâni, a declarat generalul de brigadă Oleksii Hromov într-o conferință de presă, potrivit Reuters. El a spus că Rusia încearcă să atace infrastructura militară și industrială, dar folosește rachete sovietice vechi, care sunt mai puțin precise.

Hromov a spus: „Țintele inamicului rămân facilitățile militare, infrastructura industrială, rețelele de transport. În același timp, populația civilă suferă pierderi semnificative din cauza atacurilor (prost direcționate).

Pentru a efectua atacuri cu rachete, inamicul folosește, în peste 50% (din cazuri), rachete din rezerva sovietică, care nu sunt suficient de precise. Ca urmare, sunt lovite clădiri civile”.

Peste 200 de rachete au fost lansate asupra Ucrainei în a doua jumătate a lunii iunie, o creștere de 120 de rachete față de prima jumătate a lunii, a declarat Hromov. El a estimat că 68 de situri civile au fost lovite în a doua jumătate a acestei luni.

Update 30 iunie, ora 22:00  Franța va livra Ucrainei șase obuziere CAESAR

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat că Franța va livra Ucrainei șase obuziere CAESAR.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că aliații NATO reuniți la Madrid au decis în unanimitate să își intensifice sprijinul economic, umanitar și militar pentru Ucraina.

Franța va livra "încă 6 obuziere CAESAR și un număr semnificativ de vehicule blindate" Ucrainei, a declarat Macron, relatează Kyiv Independent.

Livrările vor avea loc „rapid", a spus Macron.

Update 30 iunie, ora 21:00 Forțele rusești au abandonat punctul strategic de pe Insula Șerpilor

Forțele rusești au abandonat joi punctul strategic de pe Insula Șerpilor din Marea Neagră, într-o victorie pentru Ucraina care ar putea slăbi strânsoarea Rusiei asupra porturilor ucrainene.

Rusia a declarat că a decis să se retragă de pe punctul strategic ca un "gest de bunăvoință", pentru a arăta că Moscova nu obstrucționează eforturile ONU de a deschide un coridor umanitar care să permită expedierea de cereale din Ucraina, conform Reuters.

Ucraina a declarat că a alungat forțele rusești după un asalt cu artilerie și rachete în cursul nopții.

"KABOOM!", a scris pe Twitter Andri Yermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. "Nu mai sunt trupe rusești pe Insula Șerpilor. Forțele noastre armate au făcut o treabă excelentă".

Într-un alt impuls pentru lupta Ucrainei de a respinge invazia rusă, Statele Unite au anunțat că vor oferi încă 800 de milioane de dolari în arme și ajutor militar Kievului.

Președintele american Joe Biden, vorbind după summitul NATO de la Madrid, a declarat că Washingtonul și aliații săi sunt uniți în a ține piept președintelui rus Vladimir Putin.

Update 30 iunie, ora 19:00 Erdogan cere intensificarea eforturilor pentru a pune capăt războiului din Ucraina

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a luat cuvântul în cadrul unei conferinţe de presă la Madrid, la finalul summitului NATO, unde a cerut intensificarea eforturilor pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

Nu există "niciun perdant într-o pace dreaptă", a spus el, adăugând că Ankara încearcă să ducă "o politică echilibrată" din cauza dependenţei sale mari de importurile de energie din Rusia. Turcia a furnizat Ucrainei drone şi alte arme, dar liderul său se bucură, de asemenea, de o relaţie de lucru strânsă cu omologul său rus, Vladimir Putin.

Update 30 iunie, ora 18:00 Ucraina rupe relațiile cu Siria din cauza recunoașterii zonelor controlate de separatiști

Ucraina a anunțat joi că a întrerupt relațiile diplomatice cu Siria după ce autoritățile de la Damasc au recunoscut independența Republicii Populare Donețk și a Republicii Populare Luhansk, controlate de separatiștii pro-ruși.

„Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei condamnă cu fermitate decizia Republicii Arabe Siriene de a recunoaște așa-numita 'independență' a teritoriilor ocupate temporar în regiunile Donețk și Lughansk din Ucraina.

Considerăm că această decizie este un act neprietenesc împotriva Ucrainei, o încălcare a suveranității și integrității teritoriale a statului nostru și o încălcare gravă a legislației ucrainene, a Cartei ONU și a normelor și principiilor fundamentale ale dreptului internațional", a anunțat joi Ministerul de Externe într-un comunicat.

Update 30 iunie, ora 16:30 SUA va trimite în Ucraina nou ajutor militar de 800 de milioane de dolari

Autoritățile din Statele Unite ale Americii vor anunța în zilele următoare un nou ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 800 de milioane de dolari, a declarat președintele american Joe Biden.

Președintele SUA a dezvăluit faptul că ajutorul va include noi sisteme avansate de apărare antiaeriană, sisteme radar de combatere a bateriilor, muniție suplimentară pentru sistemul de lansare de rachete multiple HIMARS și alte HIMARS care vor veni din alte țări.

Biden a spus că majoritatea membrilor NATO sunt pe cale să depășească angajamentul alianței de a cheltui 2% din PIB pentru apărare.

„Acesta este un efort global pentru a sprijini Ucraina”.

Update 30 iunie, ora 15:01 Liderul de la Kremlin suferă de "sindromul omului mărunt" și are o viziune "macho", excesiv de masculinizată, asupra soartei omenirii.

Este concluzia Secretarului britanic al Apărării, Ben Wallace (foto, dreapta), care a sugerat că Vladimir Putin ar fi de-a dreptul nebun.

În opinia lui Ben Wallace, viziunea pe care o propune Rusia asupra lumii ar trebui să dea de gândit și să îngrijoreze.

Oficialul britanic s-a referit și la purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, ale cărei declarații la adresa statelor occidentale au sporit în agresivitate odată cu avansul lent al campaniei ruse în Donbas.

"Ca să fim corecți, există acea doamnă, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, care își face declarația în fiecare săptămână, amenințând că va bombarda pe toată lumea (...) Este cu siguranță o femeie… Este o nebună ca și el, așa că o voi lăsa așa", a spus Ben Wallace, citat de presa din Regatul Unit.

Comentariile Secretarului Apărării vin după ce însuși premierul Boris Johnson s-a făcut remarcat spunând că, dacă Vladimir Putin ar fi fost femeie, nu ar fi invadat Ucraina.

Update 30 iunie, ora 14:15 Șeful NATO a precizat ce se va întâmpla dacă Rusia va încerca să repete în altă țară agresiunea din Ucraina.

"În ceea ce privește teritoriile protejate, NATO va proteja toate teritoriile aliate, conform Articolului 5 din Tratat. Suntem conștienți că situația poate fi mult mai rea, dacă acest război se transformă într-un conflict Rusia-NATO.

Avem co-reponsabilitatea de a preveni extinderea războiului dincolo de Ucraina. Acesta este motivul pentru care am comasat 40.000 de militari pe Flancul Estic - pentru a preveni orice eroare de calcul și orice chestiune care ar putea duce la escaladarea acestui conflict.

Rusia trebuie să știe că, dacă va face ce a făcut Georgiei în 2008 sau Ucrainei în prezent, asta va declanșa un răspuns total al întregii Alianțe", a spus Secretarul General al NATO, la finalul Summit-ului în care au fost adoptate mai multe decizii istorice.

Astfel, Finlanda și Suedia au fost invitate oficial să adere la Alianță iar Rusia a fost definită în noul Concept Strategic NATO drept "cea mai serioasă amenințare" pentru securitatea aliaților.

SUA au anunțat măsuri de întărire a Flancului Estic, inclusiv prin desfășurarea a încă 5.000 de militari în România iar pentru Ucraina a fost convenit un nou pachet de ajutor militar din care, potrivit lui Stoltenberg, "nu este exclus" niciun tip de echipament.

Update 30 iunie, ora 13:21 Liderul de la Kremlin a reacționat la invitația adresată oficial Finlandei și Suediei la Summit-ul de la Madrid, în vederea aderării la NATO.

Aflat în Turkmenistan, în prima sa vizită externă de la invadarea Ucrainei, Putin a avertizat că, dacă Finlanda și Suedia vor primi trupe NATO și infrastructură militară pe teritoriul lor, atunci Rusia va răspunde cu măsuri similare. 

"În ceea ce privește Suedia şi Finlanda, nu avem aceleași probleme pe care, din păcate, le avem cu Ucraina.

Nu avem dispute sau probleme teritoriale. Nu avem de ce să ne îngrijorăm cu privire la apartenența Finlandei şi Suediei la NATO. Dacă asta vor, foarte bine. Doar că trebuie să înțeleagă bine faptul că nu au existat amenințări la adresa lor, înainte.

Acum, dacă sunt mobilizate acolo contingente militare şi elemente de infrastructură, va trebui să răspundem cu aceeași monedă", a declarat Vladimir Putin.

Update 30 iunie, ora 12:12 Rusia a anunțat că părăsește Insula Șerpilor, o bucată de stâncă de 17 hectare cu mare valoare strategică, situată în Marea Neagră, la câteva zeci de kilometri de țărmurile României și Ucrainei.

O știre transmisă de agenția rusă RIA Novosti menționează că decizia armatei ruse reprezintă "un gest de bunăvoință".

Evoluția surprinzătoare vine după o serie de bombardamente ucrainene "de precizie" efectuate asupra insulei.

"Rusia, ca un gest de bunăvoință, și-a retras trupele de pe Insula Șerpilor. Astfel, s-a demonstrat comunității internaționale că Federația Rusă nu interferează cu eforturile ONU de a organiza un coridor umanitar pentru exportul de produse agricole de pe teritoriul Ucrainei", a menționat Ministerul Apărării de la Moscova.

Update 30 iunie, ora 11:27 O secvență video care surprinde impactul unei rachete rusești cu un bloc de locuințe din Nikolaev (Mykolaiv) este publicată de canalul Nexta.

Imaginile amintesc în mod tulburător de bombardarea mall-ului din Kremenciuk, unde cel punțin 20 de oameni au fost uciși.

La Nikolaev, atacul a venit după cel din Kremenciuk.

În materialul video, racheta lovește partea superioară a blocului de locuințe sub un unghi ascuțit. Urmează o explozie de mari proporții, care-i spulberă pe locatari.

Conform unui bilanț al autorităților ucrainene, actualizat joi, cel puțin șase persoane și-au pierdut viața în acest incident. Alte șase au fost rănite.

Rușii susțin că obiectivul bombardamentului de la Nikolaev a fost să distrugă "o bază de antrenament a mercenarilor" din apropierea orașului.

Update 30 iunie, ora 11:05 Președintele rus Vladimir Putin a fost ironizat pe rețelele sociale după apariția unor imagini de la Summit-ul Caspic din Turkmenistan.

Miercuri, în capitala turkmenă Așgabat, Putin s-a întâlnit cu președintele țării gazdă, Sedar Berdimuhamedov, cu președintele azer Ilham Aliev, cu cel kazah, Kassim-Jomart Tokaiev și cu președintele iranian Said Ebrahim Raisi.

Cei cinci au fost surprinși în imaginile oficiale la o masă imensă, de forma unui patrulater, șefii de stat fiind așezați la mare distanță unul de celălalt.

Internauții au făcut comparația cu imaginile de la Summit-ul G7, recent încheiat, unde liderii celor mai dezvoltate națiuni au stat la o masă de dimensiuni obișnuite, fără distanțare.

"Deasupra, Summit-ul G7. Nouă oameni la masă. Dedesubt, Summit-ul Caspic (cu Putin prezent). 5 oameni la masă", a postat pe Twitter, fără alte comentarii, Anton Gherașcenko, consilier al Ministerului ucrainean de Interne.

Colajul care însoțește textul scoate în evidență distanța mare între participanți în cazul evenimentului la care a luat parte liderul rus.

"Cum credeți că s-ar mai putea lungi mesele lui Putin?" întreabă Oleksandra Matviichuk, avocat pentru drepturile omului. Ea menționează că la masa forumului caspic s-au așezat "Putin și patru oameni".

"Sunt cinci lideri internaționali la Summit-ul Caspic din Așgabat. Putin e unul dintre ei. Cred că masa e prea mică", estimează Luke Coffey, de la grupul de reflecție conservator Hudson Institute.

Update 30 iunie, ora 09:30 Comunitatea de informații din SUA estimează că va dura ani până ce armata rusă își va reveni în urma daunelor suferite în campania din Ucraina.

Asta va împinge Rusia să devină mai dependentă de așa-numitele "instrumente asimetrice", precum atacurile cibernetice, tentativele de a controla aprovizionarea cu energie sau chiar armele nucleare, pentru a-și proteja puterea și influența,a spus Avril Haines, șefa comunității americane de informații.

Ea spune că Rusia începe să își concentreze eforturile în regiunea Donețk, învecinată cu regiunea Lugansk, unde trupele Moscovei încearcă să-i elimine pe ultimii apărători din Lîsîceansk.

Specialiștii serviciilor americane cred că forțele ruse se vor confrunta cu mari dificultăți în Donețk, însă ei estimează, de asemenea, că președintele Vladimir Putin apreciază că timpul este de partea sa, întrucât occidentalii vor "obosi", până la urmă, să acorde sprijin Ucrainei.

"Consensul (la nivelul informațiilor americane, n.r.) este că războiul în Ucraina se va prelungi", a concluzionat Avril Haines.

Update 30 iunie, ora 08:30 Avril Haines, șefa comunității americane de informații, susține că Vladimir Putin încă vrea să ocupe cea mai mare parte a Ucrainei.

Acesta a adăugat că specialiștii americani în informații au în vedere mai multe scenarii posibile pentru viitorul apropiat, dintre care cel mai probabil este acela al unui război de uzură, caracterizat de mici câștiguri teritoriale obținute, treptat, de armata rusă.

Este însă improbabil că trupele Moscovei vor ajunge să ocupe întreaga țară.

În Donbas, armata lui Putin înaintează continuu şi este pe cale de a-i încercui pe apărătorii din orașul Lîsîceansk, după ce au făcut una cu pământul mai multe localități.

"În direcția Donețk, principalele eforturi ale inamicului sunt concentrate asupra conducerii ostilităților în spre Lîsîceansk și Bahmut, pentru a încercui orașul Lîsîceansk. Inamicul își continuă ofensiva pe linia Vovcioiarivka - Verhnokamianka", anunță un purtător cuvânt Ministerul ucrainean al Apărării.

La rândul lor, oficialii pro-ruși din provincia Lugansk susțin că trupele ucrainene au început să se retragă din Lîsîceansk.

Update 30 iunie, ora 00:00 Primarul Hersonului a fost reținut în timp ce regiunea condusă de Rusia se pregătește pentru referendum

Primarul ucrainean ales al Hersonului a fost arestat marți, potrivit oficialilor pro-ruși din oraș, cu câteva ore înainte ca administrația din regiune, susținută de Rusia, să anunțe planurile pentru un referendum.

Arestarea lui Ihor Kolykhaiev vine pe fondul eforturilor tot mai mari ale autorităților numite de ruși din regiune de a o dezlipi de asociațiile ucrainene, precum și a unor tentative ocazionale de asasinat împotriva persoanelor care colaborează cu rușii.

„Confirm că Kolykhaiev a fost reținut de biroul comandantului”, a declarat Kateryna Gubareva, un oficial în administrația interimară a regiunii Herson, marți seara.

Kolykhaiev a rămas în oraș pe toată durata ocupației, dar autoritățile susținute de Rusia l-au retras din funcție.

Vorbind despre arestarea sa, Kirill Stremousov, adjunctul șefului administrației militaro-civilă a regiunii Herson, a spus că Kolykhaiev „s-a pozat în binefăcător”, dar „a făcut toate eforturile pentru a se asigura că unii oameni continuă să creadă în revenirea neonazismului. ."

Stremousov a mai susținut, fără a oferi dovezi, că Kolykhaiev „a furat milioane și a dat oamenilor un ban”.

„Cred că pe toți cei care vor sânge, moarte și război vor veni o răzbunare dreaptă”, a adăugat el.

Săptămâna trecută, la televiziunea rusă, Stremousov a spus că Kolykhaiev sabota munca în regiunea Herson.

"Avem chiar și naziști în unele zone care controlează administrațiile. Ce ne împiedică astăzi să-i curățăm pe acești naziști și complici ai fascismului?" el a spus.

Război în Ucraina, 29 iunieServiciile americane de informații: Putin încă vrea să preia cea mai mare parte a Ucrainei

Război în Ucraina, 28 iunieRăzboi în Ucraina, ziua 125 |Ministrul britanic al apărării: ”Există o amenințare reală că războiul va depăși granițele Ucrainei”

Război în Ucraina, 27 iunie | Liderii G7 anunţă intensificarea sancţiunilor anti-ruse

Război în Ucraina, 26 iunie | Vladimir Putin părăsește Rusia pentru prima dată de la începutul războiului din Ucraina | G7, sancțiunea care lovește în "inima" mașinăriei de război a Rusiei 

Război în Ucraina, 25 iunie | Forțele ruse au intrat în Lisichansk, ultima redută ucraineană din Lugansk | Rusia atacă toată Ucraina, cu rachete lansate inclusiv din Belarus

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
A murit Daniel Barbu, fost ministru al Culturii
x close