Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 124 | Liderii G7 anunţă intensificarea sancţiunilor anti-ruse

Război în Ucraina, ziua 124 | Liderii G7 anunţă intensificarea sancţiunilor anti-ruse

Război în Ucraina, ziua 124. Mai multe explozii au avut loc duminică dimineața în cartierul istoric Shevchenkivskiy din capitala ucraineană Kiev. Ruşii au atacat clădiri rezidențiale, dar şi o grădiniță din centrul Kievului. Cel puțin o persoană a murit, iar şase au fost spitalizate. Liderii G7 anunţă intensificarea sancţiunilor anti-ruse.

Război în Ucraina, ziua 124 | Liderii G7 anunţă intensificarea sancţiunilor anti-ruse
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Iun 2022   •   21:52

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Zelenski se va adresa G7 în timp ce liderii planifică următoarea etapă a răspunsului la război
  • Rușii au atacat oraşul Harkov, din estul Ucrainei
  • Mai multe explozii au fost auzite duminică dimineaţa în Kiev
  • Ruşii au bombardat şi Cerkasî, oraş în mare parte neatins de explozii de când Rusia a invadat Ucraina în februarie.
  • Cel puţin 339 de copii au fost ucişi şi peste 600 răniţi de la începutul războiului din Ucraina
  • Vladimir Putin face prima călătorie în străinătate de la declanșarea războiului din Ucraina

Update 27 iunie, ora 21:30 Liderii statelor puternic industrializate din Grupul G7 au anunţat luni, cu ocazia summitului din Germania, asistenţă financiară de 28 de miliarde de euro destinată Ucrainei şi intensificarea sancţiunilor împotriva Rusiei.

"Noi, şefii de stat şi de guvern din Grupul G7, menţinem solidaritatea faţă de Ucraina şi confirmăm susţinerea constantă pentru Administraţia Ucrainei şi pentru poporul ucrainean în apărarea curajoasă a suveranităţii ţării şi a integrităţii teritoriale, precum şi pentru asigurarea unui viitor al ţării în pace şi democraţie. (...) Vom susţine Ucraina atât timp cât va fi necesar", anunţă Grupul G7, conform unui comunicat postat pe site-ul Preşedinţiei germane a organizaţiei 

Update 27 iunie, ora 20:30 Rusia a comis o crimă de război, suține un oficial ucrainean în urma atacului cu rachete care a vizat un centru comercial aglomerat din orașul Kremenciuk.

”Atacul cu rachete asupra unui centru comercial cu oameni înăuntru în Kremenchuk este o altă crimă de război rusească. O crimă împotriva umanității. Este un act deschis și cinic de teroare împotriva populației civile", a declarat Dmytro Lunin, guvernatorul regiunii Poltava.

Update 27 iunie, ora 18:30 Locuitorii din Mariupol, forţaţi să vâneze porumbei ca să aibă ce mânca

Oamenii din Mariupol pun capcane din materiale improvizate pentru a prinde porumbei, anunţă primarul oraşului, Vadim Boicenko, citat de către Pravda. „Pentru a putea supravieţui, locuitorii din Mariupol pun capcane pentru a prinde porumbei.

Oamenii au făcut fix asta în timpul foametei (Holodomor) din perioada 1932-1933. Porumbeii pe care oamenii obişnuiau înainte să-i hrănească, acum sunt vânaţi pentru a fi mâncaţi”, spune edilul. Vadim Boicenko declară că ucrainenii nu ştiau ce e foamea sau lipsa apei înainte de război. „Aceste lucruri teribile se întâmplă în secolul al XXI-lea, în inima Europei, în faţa întregii lumi”.

Totuşi, experţii în Sănătate din Ucraina îi avertizează pe oameni, întrucât carnea de porumbel poate fi infectată, sensibili fiind mai ales vârstnicii şi copiii. Iar în multe oraşe, inclusiv Mariupol, spitalele nu mai funcţionează, iar primul ajutor nu poate fi acordat la timp, pentru a preveni îmbolnăvirea (cu histoplasmoză, encefalită, salmoneloză sau ornitoză).

Update 27 iunie, ora 17:00 Zelenski vrea ca războiul din Ucraina să se încheie până la începutul iernii

Preşedintele Volodimir Zelenski spune că doreşte ca războiul din Ucraina să se încheie până la începutul iernii. Ia îndemnat pe liderii occidentali să trimită sisteme antiaeriene şi să sporească sancţiunile împotriva Rusiei.

Adresându-se prin videoconferinţă la summitul G7, Zelenski a declarat că circumstanţele vor face mai tot mai dificilă lupta trupelor sale în momentul în care îşi organizează riposta şi i-a îndemnat pe liderii G7 să facă maximum pentru a pune capăt războiului până la sfârşitul anului, a declarat o sursă pentru AFP, citată de Sky News. Liderul ucrainean le-a cerut şefilor de stat reuniţi să "facă tot ce pot", potrivit ziarului german Welt.

Update 27 iunie, ora 16:00 SUA vor trimite Ucrainei un pachet de 18 bărci de patrulare

Statele Unite au declarat că vor furniza 18 bărci de patrulare pentru a ajuta Ucraina să-şi protejeze căile fluviale, ca parte a celui mai recent pachet de ajutor de securitate de 450 de milioane de dolari, scrie Business Insider.

Pachetul include două ambarcaţiuni fluviale de aproape 11 metri lungime, şase ambarcaţiuni maritime de luptă de 12 metri şi zece bărci de patrulare Dauntless Sea Ark de 10 metri, a declarat joi Departamentul Apărării.

"Acest nou pachet de ajutor este dedicat în mare măsură pentru a permite Ucrainei să-şi menţină controlul asupra căilor fluviale. Ele pot fi utilizate şi în zonele apropiate de coastă", a declarat un oficial înalt al apărării în timpul unei conferinţe desfăşurate la Pentagon.

Pe lângă bărci, pachetul include şi patru sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS), 36.000 de cartuşe de 105 mm, 18 vehicule tactice cu care artileria de 155 mm să fie deplasată, 1.200 de lansatoare de grenade Mk 19 şi 2.000 de mitraliere.

Update 27 iunie, ora 15:15 Atac cu rachete în centrul oraşului Sloviansk: morţi şi răniţi

Atacul cu rachete în această dimineaţă în centrul oraşului Sloviansk a lăsat victime în urmă. Primarul oraşului, Vadim Liakh, dă vestea cu un video publicat pe Telegram, adăugând că „sunt morţi şi răniţi”.

„Aici nu sunt structuri militare, este practic centrul oraşului”, spune acesta, vorbind despre un „război de anihilare”.

Update 27 iunie, ora 14.30 Scholz: vom continua să creştem presiunea asupra lui Putin

„Suntem uniţi alături de Ucraina. Şi vom continua să o susţinem. Pentru aceasta trebuie să luăm decizii grele, dar necesare”. Cancelarul Olaf Scholz a scris pe Twitter, după intervenţia digitală a lui Zelenski la G7.

„Vom continua să creştem presiunea asupra lui Putin. Războiul trebuie să se termine”, a adăugat el.

Update 27 iunie, ora 13:00 Zelenski ar putea fi invitat într-o vizită de stat în Marea Britanie

Zelenski ar putea fi invitat într-o vizită de stat în Marea Britanie, scrie Daily Telegraph. Oficialii londonezi, potrivit ziarului, lucrează la o posibilă vizită, dar este puţin probabil să se întâmple înainte de încheierea războiului cu Rusia.

Iniţiativa îşi propune să sporească credibilitatea lui Johnson în faţa criticilor tot mai mari la adresa conducerii sale. Preşedintele ucrainean ar putea vorbi şi la conferinţa Partidului Conservator din toamnă prin link video.

Update 27 iunie, ora 12:00 Mariupol: o sută de cadavre sub dărâmăturile unei case

Peste 100 de cadavre au fost găsite sub dărâmăturile unei clădiri bombardate din Mariupol, a anunţat consilierul primarului, Petro Andriuşcenko: „Ocupanţii nu au de gând să-i îngroape”, iar în oraş „exhumările continuă. Se acordă prioritate curţilor şcolilor şi grădiniţelor”, afirmă acesta.

Update 27 iunie, ora 11:00 Au trecut mai bine de patru luni de la invadarea Ucrainei, iar ruşii îşi intensifică atacuruile. Capturarea oraşului Severo-donetsk şi bombardamentele asupra Kievului sunt considerate reacţiile Federaţiei Ruse la deciziile care vor fi luate la summitul G7 din Germania și la reuniunea NATO de la Madrid.

Pe măsură ce ajutorul dat Ucrainei de ţările europene şi Statele Unite ale Americii se intensifică, pe atât se tensionează şi situaţia de pe front. Ruşii răspund la fiecare măsură economică sau militară a Occidentului cu atacuri noi cu rachete în Ucraina, în zone civile. În această dimineaţă ruşii au lansat un atac cu rachetă asupra regiunii Odesa, scrie presa ucraineană, citând un raport al comandamentului operațional "Sud".

Între timp, Statele Unite ale Americii ar putea anunța în această săptămână achiziționarea unui sistem avansat de apărare antirachetă sol-aer cu rază medie și lungă de acțiune pentru Ucraina, scrie Reuters, citând surse.

Update 27 iunie, ora 10:00 Președintele Joe Biden și ceilalți lideri mondiali, adunați în Alpii bavarezi, îl vor asculta luni pe președintele Volodimir Zelenski, în timp ce analizează următoarea fază a războiului dintre Ucraina și Rusia, scrie CNN.

Conflictul s-a aflat în centrul summitului G7, care se desfășoară într-un castel centenar situat în regiunea Bavaria din Germania. Liderii au decis noi măsuri de izolare a economiei rusești, inclusiv o interdicție asupra noilor importuri de aur rusesc, și au promis sprijin pentru Zelenski, în timp ce țara sa suferă eșecuri în est.

"Aici, la această reuniune a G7, precum și la NATO, vom continua să facem, în mod colectiv, tot ceea ce putem pentru a ne asigura că ucrainenii au ceea ce au nevoie pentru a respinge agresiunea rusă", a declarat secretarul de stat american Antony Blinken într-un interviu exclusiv acordat CNN.

Update 27 iunie, ora 09:00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat aseară, într-un nou discurs, că ţara sa are nevoie de o apărare modernă împotriva rachetelor şi a subliniat că ruşii au înfrânt la Kiev “o grădiniţă şi un bloc”, menţionând însă şi că în atac a murit un bărbat şi alte persoane au fost rănite.

“Rusia a lovit astăzi din nou Kievul cu rachete. Dimineaţa devreme. A doua armată a lumii a înfrânt triumfătoare o grădiniţă şi un bloc. A murit un bărbat, el avea doar 37 de ani. Sunt răniţi, printre ei – o fată numită Zhenia, ea are şapte ani, este fiica decedatului. Şi mama ei este rănită. Apropo, cetăţean rus. Asta este. Ea nu era ameninţată de nimic în ţara noastră, era în siguranţă, până când Rusia însăşi a decis că totul îi este în mod egal ostil acum – femei, copii, grădiniţe, blocuri, spitale, căi ferate”, a spus Zelenski.

“Unele dintre rachete au fost doborâte. Însă doar o parte. Avem nevoie de apărare aeriană puternică, modernă, eficientă total. Care poate asigura o protecţie totală împotriva acestor rachete. Vorbim despre asta în fiecare zi cu partenerii noştri. Există deja unele acorduri. Şi partenerii trebuie să se mişte mai repede dacă sunt cu adevărat parteneri, nu observatori. Întârzierile în transferul armelor către ţara noastră, orice restricţii sunt de fapt o invitaţie pentru Rusia să lovească iar şi iar. Ocupanţii – aceşti terorişti – trebuie fie bătuţi cu toată forţa astfel încât să nu creadă că pot pune presiune şi domina pe cineva”.

“Pentru ce au fost aceste rachete de astăzi? Şi pentru ce au fost cele 62 de rachete de ieri? Este vorba de metoda ruşilor de a escalada situaţia de fiecare dată când au loc evenimente internaţionale. În acelaşi timp, este vorba de determinare. Despre, de exemplu, faptul că liderii G7, care s-au reunit astăzi în Germania pentru un summit, au destul potenţial pentru a opri agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi împotriva Europei. Este posibil. Însă este posibil doar dacă obţinem tot ce noi cerem şi la timp – arme, susţinere financiară şi sancţiuni împotriva Rusiei. Nu poate fi altfel în acest război. Pentru că aici – în cerurile deasupra Kievului, în marea de lângă Odesa, în pământul din regiunea Harkiv, Donbas, din regiunile Herson şi Zaporijie se decide cum va fi viaţa în Europa în viitor. Aici, în Ucraina şi nicăieri altundeva”, a mai spus liderul ucrainean.

Update 27 iunie, ora 08:00 Rușii au atacat din nou Ucraina. De data asta a fost vizat oraşul Harkov, din estul ţării. Şase rachete ar fi fost lansate din Belgorod, din Rusia.

Premierul britanic Boris Johnson l-a avertizat pe Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, împotriva tentativei de a se recurge la o soluţie negociată „acum” în privinţa Ucrainei cu Vladimir Putin.

Acesta a pus accentul pe faptul că un astfel de scenariu riscă să prelungească „instabilitatea mondială”, a transmis cabinetul lui Boris Johnson, potrivit AFP.

Bridget Brink, ambasadorul SUA în Ucraina, se declară „consternată” de atacurile cu rachete rusești asupra unei clădiri rezidențiale și a unei grădinițe din centrul Kievului.

Război în Ucraina, ziua 123 | Vladimir Putin părăsește Rusia pentru prima dată de la începutul războiului din Ucraina | G7, sancțiunea care lovește în "inima" mașinăriei de război a Rusiei 

Război în Ucraina, 25 iunie Forțele ruse au intrat în Lisichansk, ultima redută ucraineană din Lugansk | Rusia atacă toată Ucraina, cu rachete lansate inclusiv din Belarus

Război în Ucraina, 24 iunie | Lavrov acuză NATO și UE că pregătesc ceva Rusiei | Ultimele forțe ucrainene din Severodonețk au primit ordin să se retragă

Război în Ucraina, 23 iunie | Consiliul UE a dat ”undă verde” statutului de candidat la aderare pentru Ucraina

Război în Ucraina, 22 iunie | Primar: Cel puțin 22.000 de oameni au murit în Mariupol de la începutul invaziei

×
Subiecte în articol: Război Ucraina Kiev
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close