Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 119 | Primar: Cel puțin 22.000 de oameni au murit în Mariupol de la începutul invaziei

Război în Ucraina, ziua 119 | Primar: Cel puțin 22.000 de oameni au murit în Mariupol de la începutul invaziei

Război în Ucraina, ziua 119. Trupele ruse au capturat mai multe aşezări lângă oraşele asediate Severodoneţk şi Lisiceansk din regiunea Lugansk. Ucrainenii au atacat cu drone o rafinărie din Rusia, aparținând lui Viktor Medveciuk, un susținător al lui Vladimir Putin.

Război în Ucraina, ziua 119 | Primar: Cel puțin 22.000 de oameni au murit în Mariupol de la începutul invaziei
Sursa foto: Hepta | Abaca Press / AA/ABACA
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Iun 2022   •   22:55

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Rusia schimbă adresa Ambasadei SUA la Moscova
  • Rusia și China trimit nave de război în apropierea unui aliat al SUA
  • Vladimir Putin: Satan 2 intră în serviciu militar până la finele anului
  • Armata ucraineană a prăbușit o dronă în Rostov peste o rafinărie aparținând lui Viktor Medveciuk, aliatul lui Putin
  • Amploarea distrugerilor din Severodonețk, dezvăluită de imagini filmate din aer
  • Presa din Ucraina: Putin pregătește un atac cu submarine în Marea Neagră
  • Trupele ruse și ucrainene își întăresc pozițiile în ziua care marchează invazia armatei hitleriste în Uniunea Sovietică, în 1941
  • Ucraina va deveni joi un candidat oficial pentru aderarea la Uniunea Europeană

Update 22 iunie, ora 22:50 - Primarul din Mariupol, Vadim Boichenko, a anunțat miercuri, într-o conferință de presă, că cel puțin 22.000 de persoane din oraș au murit în urma bombardamentelor, de la începutul invaziei.

Bilanțul prezentat de primar a fost preluat de canalul Nexta, pe Twitter.

Update 22 iunie, ora 19:31 Autoritățile din capitala Rusiei au schimbat adresa oficială a Ambasadei SUA la Moscova.

Concret, o intersecție din apropierea misiunii diplomatice a fost numită "Piața Republicii Populare Donețk".

"Ambasada SUA în Rusia a primit o nouă adresă oficială. Acum, misiunea diplomatică este situată la următoarea adresă: Federația Rusă, orașul Moscova, teritoriul intra-urban al districtului municipal Presnensky, piața Republicii Populare Donețk", se spune într-un comunicat al Primăriei din capitala rusă.

Oamenii primăriei s-au mișcat repede și au instalat deja indicatoarele cu noua denumire.

Adresa anterioară a ambasadei SUA era Aleea Balșoi Deviatinski, nr. 8.

Primăria din Moscova susține că denumirea noii adrese a fost aleasă în urma votului public cu aproape 280.000 de participanți.

Update 22 iunie, ora 17:04 Șase nave militare rusești dotate cu rachete de croazieră au fost poziționate în Marea Neagră în vederea unui "atac masiv" pe teritoriul Ucrainei.

Mișcarea este relatată de presa ucraineană.

Potrivit publicației Ukrainska Pravda, ar fi vorba de trei submarine şi trei nave de suprafață. 

În același timp, presa internațională semnalează bombardamente intense ale rușilor în mai multe zone din Ucraina

Orașul Nikolaev a fost lovit, miercuri, de șapte rachete, dintre care una a vizat un depozit de combustibil.

Nu a fost clară imediat situația eventualelor victime.

Însă intensificarea eforturilor militare ale Rusiei a devenit clară în ultima perioadă iar colonelul Ion Petrescu, analist militar, avertizează că urmează "o lungă vară fierbinte" pe frontul din Ucraina.

Update 22 iunie, ora 15:46 Cel puțin opt nave de război ale Rusiei și Chinei au fost semnalate în apele din apropierea Japoniei, săptămâna aceasta.

Ministerul nipon al Apărării a transmis că forțele sale au depistat cinci nave ruse de război, conduse de un distrugător de submarine, navigând prin Strâmtoarea Tsushima, care separă Japonia și Coreea de Sud.

Cele cinci nave ruse s-au aflat timp de o săptămână în apropierea insulelor japoneze, de la Hokkaido, în nordul arhipelagului, până la Okinawa, în sud, a precizat instituția citată.

În paralel, cel puțin două nave de război chineze și un vas de aprovizionare au fost observate, marți, în zona insulelor Izu, la aproximativ 500 de kilometri de capitala Tokio.

Una dintre nave ar putea fi Lhasa, un distrugător echipat cu rachete ghidate, considerat a fi unul dintre cele mai puternice vase militare de suprafață ale Chinei. 

Potrivit ministerului nipon, grupul de nave operează în apele din apropierea Japoniei din data de 12 iunie.

Analiștii spun că guvernul chinez a fost iritat de declarațiile responsabililor niponi cu privire la securitatea Taiwanului, o chestiune care, din punctul de vedere al Chinei, este de natură internă.

În același timp, sprijinul japonez pentru Ucraina și faptul că Japonia s-a raliat politicii de sancțiuni occidentale au enervat Moscova iar analiștii consideră că afișarea forței militare este menită să descurajeze guvernul de la Tokyo să adopte noi măsuri punitive în contextul invaziei ruse.

Update 22 iunie, ora 14:02 Președintele rus Vladimir Putin a anunțat că racheta RS-28 Sarmat, sau Satan 2 în nomenclatorul occidental, va intra în serviciu de luptă la sfârșitul anului.

Satan 2 este planificată să înlocuiască vechile rachete balistice intercontinentale R-36 M (sau SS-18 'Satan').

Strategii Kremlinului intenționează ca, până în 2027, să reechipeze 20 de regimente de rachete ale armatei ruse cu noile ICBM-uri Satan 2.

Moscova susține că Satan 2 poate efectua un zbor suborbital de 35.000 de kilometri.

Mai rezervați, occidentalii apreciază la 18.000 de kilometri raza operațională a acestei rachete masive, de peste 200 de tone, cu o lungime de 35 de metri și un diametru de 3 metri, care poate transporta la țintă 10 - 15 încărcături nucleare ghidate independent.

Update 22 iunie, ora 13:23 O dronă lansată de forțele armate ale Ucrainei s-a prăbușit peste o rafinărie din regiunea rusă Rostov.

Momentul impactului a fost surprins de localnicii care au filmat cu telefoanele mobile.

În urma prăbușirii a izbucnit un incendiu, precedat de o deflagrație puternică.

Canalul Telegram Nexta_tv susține că obiectivul lovit de drona ucraineană este rafinăria Novoșahtinsk, care aparține politicianului ucrainean prorus Viktor Medvedciuk, susținător al lui Vladimir Putin.

Agenția rusă TASS confirmă incidentul și transmite că în atacul asupra rafinăriei au fost implicate două drone.

Aparatele fără pilot au fost reperate deasupra uzinei, fără nicio intervenție din partea apărării antiaeriene ruse.

Update 22 iunie, ora 12:50 Imagini care dezvăluie amploarea distrugerilor provocate de lupte în Severodonețk au fost filmate din aer și întăresc comparația între acest oraș ucrainean și Mariupol, preluat de ruși după luni de asalt.

În ambele cazuri, localitățile au fost masiv bombardate, de la sol și din aer.

În zonele filmate, aproape nicio clădire, indiferent de destinație, nu a scăpat nedistrusă.

Forțele ucrainene au recunoscut că au pierdut mai multe localități în apropiere de Lîsîceansk, ultima regiune urbană aflată încă sub controlul trupelor Kievului.

"Rușii se apropie de Lîsîceansk și își fortifică pozițiile în localitățile din zonă. Orașul este bombardat de aviație", declară Serghei Gaidai, șeful administrației militare regionale.

Acesta a precizat că trupele inamice au intrat în localitatea Toșkivka, de unde își intensifică focul asupra pozițiilor ucrainene.

Update 22 iunie, ora 11:50 - Presa din Ucraina: Putin pregăteşte un atac cu submarine în Marea Neagră

Şase nave militare ruseşti încărcate cu rachete de croazieră au fost poziţionate în Marea Neagră în vederea unui "atac masiv" pe teritoriul Ucrainei, relatează presa locală. 

Potrivit publicaţiei Ukrainska Pravda, ar fi vorba de trei submarine şi trei nave de suprafaţă.

Update 22 iunie 2022, ora 10:20 - Obuzierele din Germania ajung în Ucraina

Obuziere autopropulsate germane au ajuns în Ucraina, în prima livrare de arme grele promisă de Berlin, a declarat ministrul ucrainean al apărării, citat de Reuters.

Ucraina a solicitat Occidentului să trimită artilerie, deoarece țara a rămas fără muniție pentru arsenalul său existent din epoca sovietică, depășit de cel al Rusiei.

"Avem reaprovizionare!... Panzerhaubitze 2000 germane cu echipaje ucrainene instruite s-au alăturat familiei artileriei ucrainene", a declarat ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, pe rețelele de socializare.

Panzerhaubitze 2000 este una dintre cele mai puternice arme de artilerie din inventarul Bundeswehr și poate lovi ținte la o distanță de 40 km.

Update 22 iunie 2022, ora 08:45 - Trupele ruse și ucrainene își întăresc pozițiile în ziua care marchează invazia armatei hitleriste în Uniunea Sovietică, în 1941.

Luptele din războiul care durează de luni de zile au favorizat Rusia în ultimele săptămâni din cauza avantajului său uriaș în ceea ce privește puterea de foc a artileriei, fapt recunoscut de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.

"Datorită manevrelor tactice, armata ucraineană își consolidează apărarea în regiunea Lugansk", a spus el. 

"Acesta este într-adevăr cel mai dificil loc. De asemenea, ocupanții presează puternic în direcția Donețk. Și la fel de activ cum luptăm pentru o decizie pozitivă a Uniunii Europene privind statutul de candidat al Ucrainei, luptăm în fiecare zi pentru armament modern pentru țara noastră. 

Nu renunțăm nici măcar o zi", a declarat Zelenski, îndemnându-i pe cei care îi sprijină țara sa să accelereze livrările de arme.

Printr-o decizie simbolică, Ucraina va deveni joi candidat oficial la aderarea la Uniunea Europeană, au declarat diplomații UE.

Eșecul Rusiei de a face un progres major de la invadarea Ucrainei pe 24 februarie înseamnă că timpul este de partea ucrainenilor, potrivit unor analiști militari.

22 iunie este o dată importantă în Rusia - "Ziua amintirii și a durerii" - care marchează momentul în care forțele naziste au invadat Uniunea Sovietică, în cel de-al Doilea Război Mondial. 

De asemenea, este comemorată și în Ucraina și în Belarus. Războiul a durat 1.418 zile, începând cu 22 iunie 1941, iar istoricii estimează că aproximativ 27 de milioane de soldați și civili sovietici au fost uciși.

Joi, pe 23 iunie 2022, Ucraina va deveni un candidat oficial pentru aderarea la Uniunea Europeană, într-o decizie simbolică, dar care va ridica moralul după invazia Rusiei, au declarat miniștri și diplomați.

Liderii UE de la Bruxelles sunt așteptați să semneze recomandarea de săptămâna trecută a Comisiei Europene, anunță Reuters.

După mai multe zile de discuții interne ale UE, nu a apărut nicio opoziție în rândul celor 27 de state membre, au declarat trei diplomați pentru Reuters.

Război în Ucraina, 21 iunie | Rușii atacă fără încetare pe frontul de est. Lupte grele în Donbas

Război în Ucraina, 20 iunie | Primarul din Severodoneţk: Ruşii pun în aplicare strategia Mariupol, cu distrugere totală

Război în Ucraina, 19 iunie | Comandantul armatei britanice se pregătește de războiul cu Rusia | Militarii ruși dezertează pe capete

Război în Ucraina, 18 iunie | Ucrainenii spun că rușii țintesc instalațiile care transportă gaze | Rusia recunoaște că vrea să șteargă granițele Ucrainei

Război în Ucraina, 17 iunie | Putin a dezvăluit unde se va opri în războiul din Ucraina

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close