Antena 3 CNN International News China și Rusia au trimis nave de război în apropierea unui aliat al SUA care a iritat Beijingul și Moscova

China și Rusia au trimis nave de război în apropierea unui aliat al SUA care a iritat Beijingul și Moscova

Cel puțin opt nave de război ale Rusiei și Chinei au fost semnalate în apele din apropierea Japoniei, săptămâna aceasta.

China și Rusia au trimis nave de război în apropierea unui aliat al SUA care a iritat Beijingul și Moscova
de Adrian Iclozan    |    22 Iun 2022   •   15:54

Este încă un semn al presiunii aparente pe care Moscova și Beijingul o pun asupra autorităților de la Tokyo, în contextul deteriorării relațiilor bilaterale din cauza războiului din Ucraina și a situației încordate din Taiwan, comentează CNN.

Ministerul nipon al Apărării a transmis că forțele sale au depistat cinci nave ruse de război, conduse de un distrugător de submarine, navigând prin Strâmtoarea Tsushima, care separă Japonia și Coreea de Sud.

Cele cinci nave ruse s-au aflat timp de o săptămână în apropierea insulelor japoneze, de la Hokkaido, în nordul arhipelagului, până la Okinawa, în sud, a precizat instituția citată.

În paralel, cel puțin două nave de război chineze și un vas de aprovizionare au fost observate, marți, în zona insulelor Izu, la aproximativ 500 de kilometri de capitala Tokio.

Una dintre nave ar putea fi Lhasa, un distrugător echipat cu rachete ghidate, considerat a fi unul dintre cele mai puternice vase militare de suprafață ale Chinei. 

Potrivit ministerului nipon, grupul de nave operează în apele din apropierea Japoniei din data de 12 iunie.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

China și Rusia, iritate de pozițiile Japoniei cu privire la Taiwan și Ucraina

Autoritățile japoneze nu au indicat că rușii și chinezii și-ar coordona acțiunile, așa cum au făcut în exercițiile navale din octombrie anul trecut, la care au participat 10 vase de război ale Moscovei și Beijingului, notează CNN.

Analiștii spun că guvernul chinez a fost iritat de declarațiile responsabililor niponi cu privire la securitatea Taiwanului, o chestiune care, din punctul de vedere al Chinei, este de natură internă.

Beijingul nu a exclus o intervenție în forță în Taiwan iar acest potențial conflict este privit de Tokyo ca un pericol la adresa securității sale.

În același timp, sprijinul japonez pentru Ucraina și faptul că Japonia s-a raliat politicii de sancțiuni occidentale au enervat Moscova iar analiștii consideră că afișarea forței militare este menită să descurajeze guvernul de la Tokyo să adopte noi măsuri punitive în contextul invaziei ruse.

"Faptul că Rusia și China nu par să-și fi coordonat manevrele navale este dătător de speranță pentru Tokyo.

Coșmarul strategic al Japoniei este o alianță reală între Rusia și China", spune James Brown, profesor de științe politice la Universitatea Temple din capitala niponă, citat de CNN.

Foto principală: distrugătorul rus Amiral Panteleev, în timpul exercițiilor ruso-chineze din apropierea arhipelagului nipon, în luna octombrie 2021

Foto galerie: distrugătorul rus Amiral Panteleev și distrugătorul chinez Lhasa în imagini distribuite de Ministerul Apărării din Japonia

×
Subiecte în articol: China Rusia japonia Ucraina Taiwan
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close