Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 117 | Primarul din Severodoneţk: Ruşii pun în aplicare strategia Mariupol, cu distrugere totală

Război în Ucraina, ziua 117 | Primarul din Severodoneţk: Ruşii pun în aplicare strategia Mariupol, cu distrugere totală

Mia Lungu
11 minute de citit Publicat la 23:11 20 Iun 2022 Modificat la 23:09 20 Iun 2022
main razboi
Sursa foto: hepta

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Joe Biden spune că e "improbabil" să viziteze Ucraina cu ocazia vizitei în Europa
  • Oligarhii care sprijină războiul lui Putin în Ucraina au rămas fără 12,5 miliarde de euro
  • Parlamentarii de la București aprobă achiziția de avioane F-16 la mâna a doua din Norvegia
  • Armata rusă a distrus un depozit de alimente la Odesa, într-un atac cu rachete care a durat trei ore
  • Autoritățile ruse din Crimeea susțin că ucrainenii ar fi bombardat platforme de foraj în Marea Neagră
  • Germania și Austria revin la producția de energie pe bază de cărbune, după ce Rusia a redus volumul de gaze livrate
  • Jens Stoltenberg cere țărilor occidentale să sprijine Ucraina pe termen lung
  • Josep Borrell acuză Rusia de crimă de război, din cauza blocadei instituite asupra exporturilor de cereale ucrainene
  • Zelenski se așteaptă ca atacurile Rusiei să se intensifice odată cu summitul UE
  • Mai mulți comandanți ai batalionului ucrainean Azov care au fost luați prizonieri la Mariupol au fost transferați în închisoarea Lefortovo din Moscova

Update 20 iunie, ora 23:05 - Ruşii rad totul în cale, o politică adoptată şi în alte regiuni din Ucraina, precum în Mariupol, spune primarul din Severodoneţk, Oleksandr Striuk.

"Strategia adoptată de ruşi la Severodoneţk este identică cu cea implementată la Mariupol, nu s-a schimbat. Vizează distrugerea totală a oraşului, ei folosesc artileria menită să distrugă totul. Mai mult, au tactica de a distruge cartiere întregi. Nici măcar nu se opresc la casele de civili", explică primarul oraşului.

Update 20 iunie, ora 22:28 - Kremlinul a declarat luni că americanii capturaţi în Ucraina sunt "mercenari" angajaţi în activităţi ilegale şi trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru "crimele" comise, a relatat agenţia de presă rusă RIA, preluată de Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a fost de asemenea citat de agenţia rusă declarând că Convenţia de la Geneva nu se aplică acestor bărbaţi deţinuţi întrucât ei nu făceau parte din trupele regulate. Ei au tras în militari ruşi şi le-au pus viaţa în pericol, a adăugat el.

Update 20 iunie, ora 22:20 - Ben Stiller s-a întâlnit, luni, la Kiev, cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Actorul american i-a spus liderului Ucrainei în timpul vizitei sale: "Ești eroul meu".

Update 20 iunie, ora 21:55 - Preşedintele american Joe Biden a declarat luni că este "puţin probabil" să efectueze o vizită în Ucraina pe marginea viitorului său turneu în Europa, relatează France Presse.

"În această călătorie, este puţin probabil", a răspuns el jurnaliştilor care l-au întrebat despre o posibilă vizită în Ucraina ca parte a deplasării sale în Germania începând de sâmbătă pentru o reuniune a G7, apoi în Spania din 28 iunie, pentru un summit NATO.

Update 20 iunie, ora 21:15 - Președintele rus Vladimir Putin se teme de "scânteia democrației" care se răspândește în țara sa, a declarat cancelarul german Olaf Scholz, adăugând că acesta încearcă să divizeze Europa și să revină la o lume dominată de sfere de influență, relatează Reuters.

Putin a ordonat armatei să cucerească Lugansk până pe 26 iunie

Update 20 iunie, ora 20:01 Președintele american Joe Biden vine în Europa la finele acestei săptămâni pentru două evenimente majore, a căror semnificație crește în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Este vorba despre summit-ul G7, programat să se desfășoare în perioada 26 - 28 iunie în Germania, și despre summit-ul NATO de la Madrid, din perioada 28 - 30 iunie, unde alianța militară trebuie să gestioneze cererile de aderare depuse de Finlanda și de Suedia, pe fondul opoziției anunțate de Turcia.

În acest context, președintele american a fost întrebat dacă intenționează să viziteze Ucraina, căreia SUA i-au furnizat un important ajutor militar, în urma agresiunii ruse.

"Depinde", a fost răspunsul său inițial. El a adăugat că nu dorește să le creeze "mai multe dificultăți" ucrainenilor, consemnează CNN.

Întrebat din nou dacă este de așteptat să meargă pe teritoriul ucrainean cu ocazia vizitei în Europa, liderul administrației americane a spus: "În această călătorie nu este probabil".

Biden nu a mai vizitat Ucraina de când această țară a fost invadată de trupele ruse.

În schimb, el i-a trimis la Kiev pe secretarul de stat Antony Blinken și pe secretarul american al apărării, Lloyd Austin.

De asemenea, Prima Doamnă a Statelor Unite, Jill Biden, a efectuat o vizită-surpriză, de câteva ore, în Ucraina, după ce a fost, în prealabil, în România și Slovacia.

Update 20 iunie, ora 19:27 Cu cât s-a diminuat averea oligarhilor după sancțiunile impuse de Uniunea Europeană

Sancțiunile Uniunii Europene împotriva oligarhilor ruși au dus la înghețarea unor active în valoare de aproape 12,5 miliarde de euro.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Christian Wigand a făcut o declarație în acest sens, confirmând o informație publicată anterior de presa germană.

Suma totală a activelor înghețate aproape că s-a dublat de la 6,7 miliarde de euro în aprilie, a precizat Wigand.

Printre activele imobilizate se află iahturi de lux, proprietăți, elicoptere și opere de artă.

Surse din Comisia Europeană susțin că această creștere a valorii bunurilor confiscate se datorează în primul rând faptului că mai multe active au fost depistate și înghețate în ultimele săptămâni, în special în Germania.

Suma de 12,5 miliarde nu include activele înghețate ale Băncii Centrale din Rusia. 

Update 20 iunie, ora 18:51 Comisia parlamentară de Apărare a aprobat achiziția de avioane F16 la mâna a doua din Norvegia, adoptând fără modificări proiectul de lege elaborat de Guvern în acest sens.

Proiectul urmează să meargă la vot în plenul Camerei Deputaților.

Săptămâna trecută, guvernul condus de Nicolae Ciucă a aprobat cumpărarea a 32 de avioane de vânătoare F-16 second hand, din Norvegia.

Este vorba de aparate vechi de 40 de ani, potrivit unui comunicat al executivului.

Conform guvernului, avioanele vor fi livrate în stare operațională, resursa disponibilă a acestora asigurând exploatarea lor pentru o perioadă de minimum 10 ani, în vederea tranziției către avioanele de generația a V-a.

Suma totală de achiziție este de 454 de milioane de euro fără TVA, defalcată astfel: 354 milioane de euro pentru achiziția propriu-zisă a avioanelor norvegiene și 100 de milioane de euro pentru port logistic și echipamente din SUA.

Update 20 iunie, ora 17:57 Un depozit de alimente din portul Odesa a fost distrus, luni, într-un atac cu rachete rusești.

Informația a fost transmisă de armata ucraineană, care a precizat că niciun civil nu a fost ucis în atac.

Comandamentul operațional Sud a precizat că forțele ruse au tras 14 rachete în timpul unui asalt de trei ore, ca reacție "neputincioasă" la "succesele trupelor ucrainene".

Oficialii ruși nu au comentat informația.

Exploziile au zguduit Odesa după ce Serghei Aksenov, responsabilul instalat de Rusia în regiunea Crimeea, anexată de Moscova în 2014, a susținut într-o postare pe Telegram că forțele Kievului ar fi atacat platformele de foraj aflate în Marea Neagră, în largul coastei sudice a Ucrainei.

Trei persoane au fost rănite, șapte muncitori fiind căutați de participanții la operațiunea de salvare, a precizat Aksenov.

Potrivit agenției ruse RIA Novosti, platformele de foraj se aflau la 71 de kilometri de Odesa.

Ucraina intră în linie dreaptă pentru aderarea la Uniunea Europeană

Update 20 iunie, ora 16:03 Autoritățile germane au adoptat, în premieră, o decizie care îl vizează pe un membru al Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului de la Moscova.

Trei apartamente aparținând deputatului rus și soției sale au fost puse sub sechestru, în contextul în care numeroși membri ai guvernului și legislativului de la Moscova sunt supuși sancțiunilor europene.

Pe lângă apartamente, a fost pus sub sechestru și contul bancar în care proprietarul bunurilor imobiliare încasa chirii în valoare de 3.500 de euro pe lună, a precizat Procuratura din Munchen.

CNN notează că este prima dată în Germania când activele unei persoane supuse sancțiunilor sunt sechestrate și nu "înghețate".

Parlamentarul rus a fost identificat de autorități doar prin inițiala "L", conform legilor din Germania.

El a fost sancționat pe 23 februarie, cu doar o zi înainte de invazia ordonată de Vladimir Putin.

Update 20 iunie 2022, ora 15:28 Liderul regiunii Crimeea, anexată de Rusia, susține că armata ucraineană a lovit platforme de foraj aflate în Marea Neagră.

"Astăzi, la ora 8 a.m., inamicul a bombardat platformele de foraj ale Cernomoreneftegaz. Sunt în contact cu colegii de la Ministerul Apărării (al Federației Ruse) și cu FSB (serviciul federal de securitate, n.r.) și acționăm pentru a salva oameni", a scris Serghei Aksenov pe Telegram.

Potrivit acestuia, după tirul ucrainean au fost salvate cinci persoane, dintre care trei rănite. El a mai precizat că operațiunile de căutare și salvare sunt în desfășurare.

CNN a contactat Comandamentul sudic al armatei ucrainene, însă oficialii Kievului au refuzat să comenteze acuzațiile.

CNN precizează că în martie 2014, când Rusia a anexat Crimeea, armata Moscovei a sechestrat două platforme de foraj marin, "Petro Godovaneț"  și "Ukraina".

Sursa citată adaugă că platformele menționate sunt utilizate atât pentru foraj, cât și pentru recunoaștere.

Update 20 iunie 2022, ora 14:26 Germania se îndepărtează de linia ecologică și anti-poluare, după ce Rusia a strâns robinetul la gaze.

Berlinul anunță că va folosi mai mult centralele electrice pe cărbune pentru producția de electricitate.

Gazprom a redus în ultimele zile cu 60% livrările de gaze prin Nord Stream 1 invocând o problemă tehnică.

Germania consideră însă că este vorba de o decizie politică a Moscovei.

Și Austria anunță că va reporni o centrală pe cărbune, tot din cauza scăderii livrărilor de gaze rusești.

Update 20 iunie 2022, ora 14:00 Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a îndemnat țările occidentale să acorde Kievului sprijin pe termen lung.

Stoltenberg și-a susținut apelul deși a recunoscut că este vorba de costuri militare ridicate, în contextul evoluției preturilor la energie și alimente.

Potrivit șefului Alianței Militare Nord-Atlantice, războiul din Ucraina ar putea dura "ani de zile".

"Trebuie să fim pregătiți ca acest lucru să dureze ani (...) În cazul în care președintele rus Vladimir Putin își va atinge obiectivele în Ucraina, atunci va trebui să plătim un preț și mai mare", a declarat Jens Stoltenberg.

Și premierul britanic, Boris Johnson, a avertizat asupra necesității ca Vestul să se pregătească pentru un război de lungă durată.

Update 20 iunie 2022, ora 13:00 Șeful diplomației din Uniunea Europeană, Josep Borrell, a numit blocada instituită de Rusia asupra exporturilor de cereale din Ucraina drept "o adevărată crimă de război "

Borrell a adăugat că sancțiunile impuse Rusiei de blocul comunitar nu au jucat niciun rol în criza alimentară.

"Nu sancțiunile europene au creat această criză", a spus, luni, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, în drum spre reuniunea miniștrilor de externe din Uniune, eveniment organizat la Luxemburg.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite, războiul purtat de Rusia în Ucraina ar putea arunca în foamete circa 50 de milioane de oameni, din cauza impactului asupra lanțurilor de aprovizionare cu alimente și asupra prețurilor

Statele încearcă să găsească modalități de a ocoli blocada, în timp ce reprezentantul ONU, John Kirby îl acuză pe președintele rus, Vladimir Putin, că a transformat alimentele în arme prin intermediul blocadei.

Putin a spus, la rândul său, la Forumul Economic de la Sankt Petersburg, că ofensiva militară a Rusiei în Ucraina nu este răspunzătoare pentru criza alimentară globală.

El a acuzat, la rândul său, Statele Unite pentru creșterea prețului la alimente

Update 20 iunie 2022, ora 11:30 Armata rusă continuă atacurile în Donbas și a reușit să captureze un cartier din Severodoneţk

Și capitala Ucrainei a fost din nou bombardată, iar apărarea antiaeriană a încercat din răsputeri să țină piept atacurilor inamice. 

Rușii avansează încet dar sigur, după ce distrug cu artileria tot ce se află în fața infanteriei. În ultimele ore au capturat un cartier de la periferia orașului SeveroDoneţk. 

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor KonaAŞenkov, spune că ofensiva în această direcție se dezvoltă cu succes.

Oficialul rus a declarat că rachetele de croazieră Kalibr cu rază lungă de acțiune au lovit un centru de comandă din centrul Ucrainei şi au ucis mai mulți generali și ofițeri ucraineni, inclusiv din statul major. 

De asemenea, Rusia susține că a distrus și 10 obuziere și peste 20 de blindate ucrainene în orașul Nikolaev. Acestea ar fi fost aduse din țările occidentale acum 10 zile.

Și Kievul a fost din nou bombardat din nou. Exploziile puternice nu au provocat pagube sau răniți, însă au creat panică printre locuitorii care au fugit spre adăposturi.

Update 20 iunie 2022, ora 08:35 Volodimir Zelenski se așteaptă ca atacurile Rusiei să se intensifice odată cu summitul UE.

"În mod evident, în această săptămână ar trebui să ne așteptăm din partea Rusiei la o intensificare a activităților ostile", a declarat Zelenski într-un discurs video, potrivit Reuters. "Ne pregătim. Suntem pregătiți", a continuat liderul ucrainean.

Ucraina a depus cererea de aderare la UE la patru zile după ce trupele ruse au trecut granița sa, în februarie. Executivul UE, Comisia Europeană, a recomandat vineri ca Ucraina să primească statutul de candidat.

Liderii celor 27 de state membre ale uniunii vor analiza chestiunea în cadrul unui summit care va avea loc joi și vineri vor aproba, probabil, cererea Ucrainei, în ciuda reticențelor unor state membre. Procesul ar putea dura mai mulți ani pentru a fi finalizat.

Acceptarea Ucrainei de către UE ar interfera cu unul dintre obiectivele declarate de președintele rus Vladimir Putin atunci când a ordonat intrarea trupelor sale în Ucraina: menținerea vecinului sudic al Moscovei în afara sferei de influență a Occidentului.

Duminică seara, mai mulți comandanți ai batalionului ucrainean Azov care au fost luați prizonieri la Mariupol au fost transferați în închisoarea Lefortovo din Moscova, a declarat agenției TASS o sursă judiciară rusă.

Nu au fost dezvăluite numele acestor comandanți, dar conform unor relatări anterioare Sviatoslav Palamar (zis şi Kalina), unul dintre comandanții adjuncți ai batalionului Azov, și Serghei Volinski (zis şi Volina), comandant al Brigăzii 36 a armatei ucrainene, fuseseră transferați în Rusia pentru a fi investigați.

Război în Ucraina, 19 iunie | Comandantul armatei britanice se pregătește de războiul cu Rusia | Militarii ruși dezertează pe capete

Război în Ucraina, 18 iunie | Ucrainenii spun că rușii țintesc instalațiile care transportă gaze | Rusia recunoaște că vrea să șteargă granițele Ucrainei

Război în Ucraina, 17 iunie | Putin a dezvăluit unde se va opri în războiul din Ucraina

Război în Ucraina, 16 iunie | Iohannis: ”Ne aflăm într-un punct de cotitură în istoria Europei”

Război în Ucraina, 15 iunie | Casa Albă a anunțat un nou ajutor, de circa 1 mld. dolari, pentru Ucraina, în armament

×
x close