Antena 3 CNN Be EU Șeful diplomației din Uniunea Europeană acuză Rusia de o nouă crimă de război

Șeful diplomației din Uniunea Europeană acuză Rusia de o nouă crimă de război

Șeful diplomației din Uniunea Europeană, Josep Borrell, a numit blocada instituită de Rusia asupra exporturilor de cereale din Ucraina drept "o adevărată crimă de război".

Șeful diplomației din Uniunea Europeană acuză Rusia de o nouă crimă de război
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Iun 2022   •   13:09

Borrell a adăugat că sancțiunile impuse Rusiei de blocul comunitar nu au jucat niciun rol în criza alimentară.

"Nu sancțiunile europene au creat această criză", a spus, luni, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, în drum spre reuniunea miniștrilor de externe din Uniune, eveniment organizat la Luxemburg.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite, războiul purtat de Rusia în Ucraina ar putea arunca în foamete circa 50 de milioane de oameni, din cauza impactului asupra lanțurilor de aprovizionare cu alimente și asupra prețurilor.

Statele încearcă să găsească modalități de a ocoli blocada, în timp ce reprezentantul ONU, John Kirby îl acuză pe președintele rus, Vladimir Putin, că a transformat alimentele în arme prin intermediul blocadei.

Putin a spus, la rândul său, la Forumul Economic de la Sankt Petersburg, că ofensiva militară a Rusiei în Ucraina nu este răspunzătoare pentru criza alimentară globală.

Putin spune că SUA sunt responsabile pentru criza prețurilor la alimente

Liderul rus a acuzat Statele Unite pentru creșterea prețului la alimente. 

"Foametea în țările cele mai sărace va fi consecința administrației din SUA și a eurocraților", susține Putin.

Însă Josep Borrell insistă că problema este provocată de blocada rusă asupra grâului ucrainean.

"Statele care vor să cumpere fertilizatori din Rusia sunt libere să o facă", a arătat oficialul european, reamintind că sancțiunile blocului comunitar nu vizează alimentele și îngrășămintele din Federația Rusă.

"Nu e de conceput ca milioane de tone de grâu să rămână blocate în Ucraina în timp ce în restul lumii oamenii suferă de foame. Asta e o adevărată crimă de război", a comentat el.

Borrell a estimat că actuala criză alimentară nu va mai dura mult.

El și-a exprimat speranța că ONU va ajunge "curând" la un acord cu Rusia pentru a debloca exporturile de cereale din Uncraina, notează CNN.

×
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close