Antena 3 CNN Be EU Cât au pierdut oligarhii ruși după sancțiunile europene

Cât au pierdut oligarhii ruși după sancțiunile europene

Sancțiunile Uniunii Europene împotriva oligarhilor ruși au dus la înghețarea unor active în valoare de aproape 12,5 miliarde de euro.

Cât au pierdut oligarhii ruși după sancțiunile europene
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Iun 2022   •   19:28

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Christian Wigand a făcut o declarație în acest sens, confirmând o informație publicată anterior de presa germană.

Suma totală a activelor înghețate aproape că s-a dublat de la 6,7 miliarde de euro în aprilie, a precizat Wigand.

Printre activele imobilizate se află iahturi de lux, proprietăți, elicoptere și opere de artă.

Surse din Comisia Europeană susțin că această creștere a valorii bunurilor confiscate se datorează în primul rând faptului că mai multe active au fost depistate și înghețate în ultimele săptămâni, în special în Germania.

Suma de 12,5 miliarde nu include activele înghețate ale Băncii Centrale din Rusia. 

De la izbucnirea războiului din Ucraina, Uniunea Europeană a adoptat mai multe pachete de sancțiuni care vizează economia rusă, sistemul financiar, banca centrală, oficiali guvernamentali de vârf, precum și pe președintele Vladimir Putin și cercul său restrâns.

În aprilie, executivul UE a precizat că totalul activelor înghețate este de circa 30 de miliarde de euro, dar un purtător de cuvânt a explicat că în această sumă sunt incluse și activele Băncii Centrale ruse.

Decizie fără precedent luată de Germania împotriva unui susținător al lui Vladimir Putin

Autoritățile germane au adoptat, în premieră, o decizie care îl vizează pe un membru al Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului de la Moscova.

Trei apartamente aparținând deputatului rus și soției sale au fost puse sub sechestru, în contextul în care numeroși membri ai guvernului și legislativului de la Moscova sunt supuși sancțiunilor europene.

Pe lângă apartamente, a fost pus sub sechestru și contul bancar în care proprietarul bunurilor imobiliare încasa chirii în valoare de 3.500 de euro pe lună, a precizat Procuratura din Munchen.

CNN notează că este prima dată în Germania când activele unei persoane supuse sancțiunilor sunt sechestrate și nu "înghețate".

Parlamentarul rus a fost identificat de autorități doar prin inițiala "L", conform legilor din Germania.

El a fost sancționat pe 23 februarie, cu doar o zi înainte de invazia ordonată de Vladimir Putin.

La baza sancționării sale a stat sprijinul pe care "L" l-a exprimat față de decizia președintelui rus, de a recunoaște independența regiunilor separatiste din Ucraina.

×
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close