Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 114 | Putin a dezvăluit unde se va opri în războiul din Ucraina | Marea Britanie se oferă să antreneze 10 mii de ucraineni la fiecare trei luni

Război în Ucraina, ziua 114 | Putin a dezvăluit unde se va opri în războiul din Ucraina | Marea Britanie se oferă să antreneze 10 mii de ucraineni la fiecare trei luni

Redacția Antena 3 CNN
10 minute de citit Publicat la 21:31 17 Iun 2022 Modificat la 21:35 17 Iun 2022
razboi Ucraina
Sursa foto: Getty Images

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Descoperiri cutremurătoare la Bucea, orașul unde Rusia a fost acuzată, în premieră, de crime de război
  • Boris Johnson s-a întâlnit, vineri, cu președintele Volodimir Zelenski.
  • Vladimir Putin: "În relația cu Ucraina se va produce inevitabilul"
  • Putin a dezvăluit, la Sankt Petersburg, unde se va opri cu războiul în Ucraina
  • Macron a admis existența unor restricții privind furnizarea de anumite arme către Ucraina
  •  Zelenski a povestit despre ce a vorbit cu liderii Franţei, Germaniei, Italiei şi României
  • Au început discuțiile între cei patru lideri europeni și Volodimir Zelenski
  • Klaus Iohannis, Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Mario Draghi au mers la Irpin, unde autoritățile ucrainene spun că trupele ruse au comis crime de război
  • UE a găsit un "furnizor de încredere" pentru gaze naturale

Update 17 iunie, ora 21:00 Marea Britanie se oferă să asigure militarilor ucraineni un program de antrenament menit să schimbe "în mod fundamental" ecuația războiului.

Anunțul a fost făcut de biroul premierului Boris Johnson, în contextul vizitei acestuia la Kiev, transmite CNN.

Conform Downing Street, programul are capacitatea de a antrena până la 10.000 de soldați la fiecare 120 de zile, fiecare militar ucrainean urmând să petreacă trei săptămâni la cursul de pregătire derulat în afara Ucrainei.

Militarii ucraineni ar urma să capete abilități de luptă în prima linie și pregătire de bază în domeniul medical, în securitate cibernetică și contracararea dispozitivelor explozibile ale inamicului.

Ucraina nu a precizat dacă acceptă programul oferit de Boris Johnson.

Update 17 iunie, ora 20:00 Președintele rus a vorbit, vineri, la forumul economic de la Sankt Petersburg, despre "restabilirea" relațiilor dintre Moscova și Kiev.

"Pornim de la faptul că, mai devreme sau mai târziu, situația se va normaliza și suntem interesați de prosperitate pentru toți vecinii noștri", a spus Vladimir Putin.

"Vreau ca acest lucru să fie clar, este inevitabilă restabilirea relațiilor" între Rusia și Ucraina, a insistat el.

CNN notează că Putin a făcut acest comentariu în contextul recomandării ca Ucraina să primească statutul de țară candidată la aderarea în Uniunea Europeană.

Liderul rus a menționat, vineri, că Rusia "nu are nimic împotriva" integrării Ucrainei în Uniunea Europeană

Update 17 iunie, ora 19:00 Șeful de guvern perceput la Kiev drept cel mai mare susținător al Ucrainei în războiul cu Rusia a făcut o deplasare neașteptată în orașul vizitat cu o zi înainte de liderii din România, Franța, Germania și Italia.

Boris Johnson s-a întâlnit, vineri, cu președintele Volodimir Zelenski.

Este a doua vizită a lui Johnson la Kiev în vreme de război.

Imagini distribuite de președinția ucraineană arată cum premierul britanic este întâmpinat călduros de președintele ucrainean, înaintea discuțiilor în care cei doi au analizat necesarul de arme grele pentru Kiev, în vederea contracarării agresiunii ruse.

"Multe dintre zilele acestui război au demonstrat că sprijinul Marii Britanii pentru Ucraina este ferm și hotărât. Mă bucur să-l văd din nou la Kiev pe Boris Johnson, marele prieten al țării noastre", a scris Zelenski pe Telegram.

Johnson a postat, la rândul său, pe Twitter o fotografie a sa alături de Zelenski, făcută vineri, în capitala ucraineană.

"D-le președinte, Volodimir, e bine să fiu din nou la Kiev", a scris premierul britanic.

Update 17 iunie, ora 18:00 În orașul ucrainean Bucea, oamenii încearcă să-și ia viața de la capăt. Războiul nu s-a terminat și la fiecare pas, în fiecare oraș ucrainean care a fost controlat temporar de ruși, se văd încă urmele ororilor.

"Încă mai descoperim ororile făcute de armata rusă. Odată pe săptămână, sunt găsite noi gropi comune. De exemplu, în urmă cu trei zile a fost găsită o groapă cu două cadavre", precizează Serghei Șepetko, viceprimarul din Bucea.

Războiul nu s-a terminat, situația este precară dar oamenii din Bucea se întorc treptat în oraș. Circa 20.000 s-au întors deja.

Update 17 iunie, ora 17:00 Președintele rus Vladimir Putin a declarat că toate obiectivele acțiunii militare lansate în Ucraina vor fi îndeplinite.

Într-un discurs la Forumul Economic de la Sankt Petersburg, liderul rus a susținut că țara sa a fost "forțată" să declanșeze invazia și că aceasta a fost "o decizie a unei țări suverane, bazată pe dreptul de a-și apăra securitatea".

"A fost dificil, dar obligatoriu și necesar. Și s-a bazat pe Carta ONU, pentru a ne proteja securitatea", a susținut Putin, angajându-se că "toate sarcinile operațiunii speciale vor fi îndeplinite".

Rusia nu au reușit să captureze capitala ucraineană, Kiev, și nici alte zone vizate de forțele de invazie în primele săptămâni de război.

Ulterior, trupele ruse și-au concentrat ofensiva în Donbas, separatiștii pro-Moscova controlează teritorii în Donețk și Lugansk încă din 2014.

Săptămâna trecută, Vladimir Putin s-a comparat implicit cu țarul Petru cel Mare și a susținut că a venit și vremea actualei conduceri a țării "să ia înapoi și să consolideze".

Update 17 iunie, ora 16:00 Reţea de spioni ruşi, desfiinţată de serviciile secrete din Ucraina

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) susţine că a „neutralizat o reţea extinsă de informaţii FSB" despre care se presupune că spiona trupele ucrainene şi transmitea informaţii ruşilor. Reţeaua a fost neutralizată în urma unei operaţiuni speciale.

SBU mai anunţă că a arestat 19 persoane despre care susţine că sunt agenţi ruşi. Arestările au avut loc în Kiev, Harkov, Odesa şi Zaporojia, precum şi în regiunile Dnipropetrovsk şi Vinnytsia, potrivit Mediafax.

Update 17 Iunie, ora 15:00 Moscova: Am ucis 1956 de mercenari din 6.956

De la începutul invaziei ruse a Ucrainei, 6.956 de „mercenari” şi specialişti militari din 64 de ţări ar fi ajuns să apere ţara: 1.956 ar fi fost ucişi în timp ce 1.779 ar fi plecat.

Raportul a fost dat de reprezentantului oficial al Ministerului Apărării generalul-locotenent al Federaţiei Igor Konaşenkov din Rusia.

Update 17 iunie, ora 14:20 Zelenski: astăzi este o zi istorică

„Astăzi este o zi cu adevărat istorică: Ucraina a simţit simultan sprijinul a patru state europene puternice. Şi în special sprijinul pentru mişcarea noastră către Uniunea Europeană”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a scris pe Telegram, după recomandarea Comisiei către Consiliul UE de a acorda Ucrainei statutul de candidat la intrarea în Uniunea Europeană.

„Apreciez opinia pozitivă a Comisiei Europene cu privire la statutul de candidat al Ucrainei. Acesta este un prim pas pe calea spre a deveni membru al UE, care ne va aduce cu siguranţă mai aproape de victorie”, a scris preşedintele ucrainean pe Twitter.

Update 17 iunie, ora 13:30 Comisia Europeană a recomandat ca Ucraina şi Republica Moldova să primească statutul de candidat

t Comisia Europeană a recomandat ca Ucraina şi Republica Moldova să primească statutul de candidat, un pas simbolic pe drumul lung către aderarea la Uniunea Europeană.

Executivul UE a aprobat vineri acest lucru, dar cele două ţări vor trebui să îndeplinească o serie de condiţii în viitor în ceea ce priveşte statul de drept, justiţia şi lupta împotriva corupţiei.

Recomandarea este deosebit de semnificativă pentru Ucraina, care a investit atât de mult din viitorul său politic într-o relaţie mai strânsă cu Europa, deoarece caută sprijin moral pentru a contracara agresiunea rusă.

Update 17 iunie, ora 12:30 Ucrainenii susţin că au distrus o navă din Rusia care transporta arme şi personal pe Insula Şerpilor

Un remorcher rusesc care transporta muniţie, arme şi personal către Insula Şerpilor din Marea Neagră a fost distrus de forţele ucrainene. Se pare că nava transporta un sistem de rachete SAM Tor când a fost lovit.

Alte detalii nu sunt cunoscute, iar informaţia nu a putut fi confirmată din surse independente. Insula Şerpilor este un punct strategic deoarece permite monitorizarea şi controlarea transportului naval în Marea Neagră.

Update 17 iunie, ora 11:00 Ucraina amenință că va distruge podul care face legătură cu Crimeea

Ucraina a lăsat impresia joi că ameninţă să atace podul construit de ruşi peste Strâmtoarea Kerci, care face legătura cu peninsula Crimeea. Ofițerii de informații ucraineni au publicat documentația tehnică detaliată cu privire la construcția Podului Crimeea.

„A fost primită documentația tehnică detaliată a „Podului Crimeea”.

Cercul interior al lui Putin vorbește despre securitatea „garantată” a Podului Crimeei. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, susține că armata rusă deține controlul total asupra situației.

Cu toate acestea, este dificil să luați în serios declarații despre siguranța completă a persoanelor care nu sunt în măsură să asigure păstrarea documentației tehnice a unei facilități strategice.

Update 17 iunie, ora 10:00 322 de copii au fost ucişi de la începutul invaziei ruse

322 de copii au fost ucişi de la începutul invaziei ruse a Ucrainei şi peste 581 au fost răniţi în confruntări, potrivit ultimei actualizări a Procuraturii Generale a Ucrainei, postată pe canalul Telegram, potrivit Ukrinform.

„În 17 iunie, peste 900 de copii din Ucraina au fost victime ale agresiunii armate ruseşti. Potrivit datelor, 322 de copii au fost ucişi şi peste 581 au fost răniţi”, se arată în comunicat.

Majoritatea victimelor sunt concentrate în regiunea Doneţk (301), în regiunea Harkov (170), în zona Kiev (116), Cernihiv (68), Lugansk (54), Herson (52), Mykolaiv (48 ), Zaporizhzhia (30) şi Sumi (17).

Update 17 iunie, ora 09:30 Macron este gata să plece în Rusia, dar cu o condiție

Președintele francez Emmanuel Macron s-a declarat gata să călătorească în Rusia dacă este necesar, dar a remarcat că o astfel de vizită ar putea avea loc doar în anumite „precondiții”.

”O vizită în Rusia? Aceasta necesită condiții prealabile, ceea ce înseamnă gesturi din partea lui Putin. Voi continua să vorbesc cu el”, a spus președintele Franței.

Update 17 iunie, ora 09:00 Departamentul de Stat al SUA verifică fotografiile prizonierilor americani

Departamentul de Stat al SUA lucrează pentru a găsi confirmarea veridicităţii fotografiei publicate ieri pe Telegram de un blogger rus, Timofey Vasilyev, ca dovadă a capturarii de către forţele ruse la nord de Harkov, săptămâna trecută, a doi luptători americani.

Acest lucru a fost declarat pentru CNN de mama unuia dintre cei doi, Bunny Druecke. În imaginea dezvăluită, cei doi se află în spatele unui camion militar rus: ei sunt Alexander John-Robert Drueke, 39 de ani, din Tuscaloosa, Alabama, şi Andy Tai Ngoc Huynh, 27 de ani, din Hartselle, Alabama.

Fotografia îi arată pe cei doi bărbaţi uitându-se la aparatul de fotografiat, cu mâinile la spate

. „Au spus că există o fotografie care circulă în presa rusă. Şi lucrează din greu pentru a verifica acest lucru ”, a spus Bunny Drueke, adăugând: „Suntem foarte încrezători”.

Update 17 iunie, ora 08:00 Ruşii ar putea pune în scenă atacuri sub steag fals în apropiere de Kherson

Este posibil ca ruşii să organizeze atacuri sub steag fals în apropiere de Herson pentru a zădărnici sprijinul public pentru contraofensivele ucrainene. Institutul american pentru cercetarea războiului (ISW) scrie următoarele:

„Ruşii consolidează în continuare poziţiile de rezervă din regiunile Kherson şi Mykolaiv, probabil ca răspuns la contraatacurile ucrainene.”

Update 17 iunie, ora 00:00 Macron a explicat de ce l-a sunat pe Putin de atâtea ori

Președintele francez Emmanuel Macron susține că apelurile sale către Putin au venit adesea la cererea Kievului, dar mai des a apelat din proprie inițiativă.

Macron a recunoscut că, din păcate, comunicarea sa cu Vladimir Putin nu a funcționat, iar după o vizită în Ucraina, a început să simtă acest lucru în mod special.

„Având în vedere numărul de ore pe care le-am petrecut vorbind cu el și având în vedere perspectiva pe care o am acum, după ce am vizitat Irpen și Bucha, nu sunt doar dezamăgit. Acesta nu este un cuvânt suficient de puternic, având în vedere acțiunea acestei persoane, " a explicat.

Macron a subliniat că uneori Ucraina i-a cerut să sune la Kremlin.

„Uneori am sunat la cererea președintelui Zelenski, când a vrut să-i transmită lui Putin anumite mesaje sau propuneri”, a spus președintele francez, adăugând că, chiar dacă nu ar vrea, va trebui să negocieze ulterior cu Federația Rusă.

De asemenea, susține că nu și-a făcut iluzii cu privire la intențiile liderului rus.

"De aceea am făcut atât de mult efort să împiedic să înceapă acest război. De aceea am mers iarna la Moscova, iar înainte de asta am petrecut atât de mult timp cu acest om. Pentru că am înțeles că fiecare etapă la care se va muta, fiecare noul pas ar crea ceva ireversibil atât pentru Ucraina, cât și pentru Rusia”, a explicat el.

Război în Ucraina, 16 iunie | Iohannis: ”Ne aflăm într-un punct de cotitură în istoria Europei”

Război în Ucraina, 15 iunieCasa Albă a anunțat un nou ajutor, de circa 1 mld. dolari, pentru Ucraina, în armament

Război în Ucraina, 14 iunieRusia avertizează că Europa ”va dispărea” într-o apocalipsă nucleară dacă Occidentul dă rachete Ucrainei

Război în Ucraina, 13 iunie | Toate podurile spre Severodonetsk au fost distruse, anunță guvernatorul local | Toate podurile spre Severodonetsk au fost distruse, anunță guvernatorul local

Război în Ucraina, 12 iunie | Șeful separatiștilor din Donețk a spus ce va face dacă britanicii condamnați la moarte îi vor cere grațierea

×
x close