Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Descoperiri cutremurătoare la Bucea, orașul unde Rusia a fost acuzată, în premieră, de crime de război | Se întâmplă o dată pe săptămână

Descoperiri cutremurătoare la Bucea, orașul unde Rusia a fost acuzată, în premieră, de crime de război | Se întâmplă o dată pe săptămână

În orașul ucrainean Bucea, oamenii încearcă să-și ia viața de la capăt. Războiul nu s-a terminat și la fiecare pas, în fiecare oraș ucrainean care a fost controlat temporar de ruși, se văd încă urmele ororilor.

Descoperiri cutremurătoare la Bucea, orașul unde Rusia a fost acuzată, în premieră, de crime de război | Se întâmplă o dată pe săptămână
Sursa foto: Antena 3
de Sabrina Preda    |    Costi Pahonțu    |    17 Iun 2022   •   19:33

"Suntem în cimitirul din Bucea, orașul care a fost distrus, măturat de armata rusă.

Toate aceste gropi pe care le vedeți nu existau înainte de război. Sunt îngropați doar civili. Aici este îngropată o fetiță de doar 15 ani.

Părinții au pus jucăriile lângă mormânt.

În situații asemănătoare sunt 100 de părinți ai căror copii au fost victimele masacrului comis de armata rusă", relatează corespondentul Antena 3, având pe fundal o mulțime de cruci pe morminte proaspete.

Practic, ucrainenii au fost nevoiți să transforme câmpurile în cimitire.

Cu lacrimi în ochi, oamenii povestesc cum rușii încercau să intre peste ei în case.

"E groaznic, totul este distrus. Nu am cuvinte, nu am putere să plâng. A dat necazul peste noi. Ce vor de la noi, de la oamenii pașnici? Unica speranță e în Dumnezeu. Toți copiii noștri luptă", spune, printre suspine, o localnică.

Cu tancul prin șifonier, la Bucea

"Mi-a fost frică. Un tanc a intrat prin perete și s-a oprit în șifonier. Stăteam în subsol, coboram acolo. (Rușii) nu știau unde suntem. (Rușii) trăgeau de ușă și spuneau 'a, e încuiat'", își amintește o altă femeie din Bucea, în timp ce camera panoramează și surprinde un interior de locuință în ruine, cu pereți înnegriți de fum, moloz și resturi de mobilier. 

Un bărbat localnic evocă, la rândul său, în fața reporterului Antena 3, momentele de panică și teroare.

"Au bătut la ușă. Le-am spus că aici stau doar civili. Au spus să deschid, să verifice documentele. Îi interesa această scară, deoarece cineva trăgea de aici", povestește el.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

În gropile comune din Bucea, aproape numai civili

99% dintre victimele găsite în gropile comune sunt civili, spun autoritățile.

Doar o parte dintre cei care au murit în urma bombardamentelor au fost recunoscuți de familii.

Alte 100 de cadavre sunt la morga din oraș.

Zilnic, acolo vin părinți, copii și nepoți care își caută rudele.

"La cartea neagră a Masacrului din Bucea încă se mai scrie și astăzi. Aceste cadavre au fost descoperite de autoritățile ucrainene săptămâna trecută.

La morga din Bucea sunt trei astfel de tiruri frigorifice pline cu cadavre care nu au fost încă identificate.

Medicii legiști de aici fac eforturi în fiecare zi luând probe și efectuând analize ADN", dezvăluie corespondentul Antena 3, având în spatele său cinci cadavre în saci albi, pe paturi mobile de spital, lângă peretele morgii.

Viceprimar din Bucea: "Descoperim o dată pe săptămână o nouă groapă comună"

"Încă mai descoperim ororile făcute de armata rusă. Odată pe săptămână, sunt găsite noi gropi comune. De exemplu, în urmă cu trei zile a fost găsită o groapă cu două cadavre", precizează Serghei Șepetko, viceprimarul din Bucea.

Războiul nu s-a terminat, situația este precară dar oamenii din Bucea se întorc treptat în oraș. Circa 20.000 s-au întors deja.

Autoritățile încearcă să-i ajute pe cetățeni să-și reia viețile.

Au reparat cot la cot o parte din distrugeri, însă nimic nu le poate șterge din minte și din suflet imaginile pe care le-au văzut în lunile de război.

×
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close