Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 111| Rusia avertizează că Europa ”va dispărea” într-o apocalipsă nucleară dacă Occidentul dă rachete Ucrainei

Război în Ucraina, ziua 111| Rusia avertizează că Europa ”va dispărea” într-o apocalipsă nucleară dacă Occidentul dă rachete Ucrainei

Război în Ucraina, ziua 111. În discursul său din cursul nopții, președintele Volodimir Zelenski a spus că ucrainenii plătesc un cost uman terifiant în bătălia pentru Severodonețk. Între timp, o nouă groapă comună a fost descoperită la 10 kilometri de Bucha, lângă Kiev.

Război în Ucraina, ziua 111| Rusia avertizează că Europa ”va dispărea” într-o apocalipsă nucleară dacă Occidentul dă rachete Ucrainei
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Iun 2022   •   22:00

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Zelenski la întrebarea dacă Ucraina va bombarda Federația Rusă: „Nu suntem teroriști”
  • Forţele ucrainene se străduiesc să evacueze civilii din Sievierodonetsk, după ce Rusia a distrus toate podurile
  • Colin Kahl: Putin probabil că vrea în continuare o mare parte, dacă nu toată Ucraina
  • Moscova anunţă că deschide miercuri un culoar umanitar în vederea evacuării civilor din uzina Azot din Severodoneţk
  • 70 de persoane au fost evacuate din Lysychansk și din localitățile din jur
  • Liderul Roscosmos, Dmitri Rogozin a îndemnat la comiterea unui genocid în Ucraina
  • Rușii avansează în regiunea Harkov pentru prima dată în ultimele săptămâni
  • Toate podurile spre Severodonetsk au fost distruse, anunță guvernatorul local
  • Volodimir Zelenski: "Costul uman pentru bătălia de la Severodoneţk este înspăimântător"
  • Ucraina a cerut Occidentului să furnizeze 300 de lansatoare de rachete, 500 de tancuri și 1.000 de obuziere
  • Aproximativ 1.200 de cadavre nu au fost identificate, spune șeful poliției din Ucraina
  • Sute de militari ucraineni sunt uciși în fiecare zi în timpul confruntărilor cu unitățile rusești, anunță oficialii din Ucraina
  • Ucraina a pierdut un sfert din terenurile sale cultivabile din cauza ocupaţiei ruse din unele regiuni, în sud şi est, a anunţat luni Ministerul Agriculturii

Update 14 iunie 22:00 Forţele ucrainene se străduiesc să evacueze civilii din Sievierodonetsk, după ce Rusia a distrus toate podurile

„Trupele ruseşti încearcă să ia cu asalt oraşul, dar militarii rezistă”, a declarat primarul oraşului Sievierodonetsk, Oleksandr Stryuk. Guvernatorul regional Serhiy Gaidai a declarat: „Bombardamentele sunt atât de puternice încât oamenii nu mai pot rezista în adăposturi, starea lor psihologică este la limită. În ultimele zile, locuitorii sunt în sfârşit pregătiţi să plece".

Rusia a declarat că le va oferi luptătorilor ucraineni ascunşi în uzina chimică o şansă de a se preda miercuri dimineaţă. Luptătorii ar trebui „să înceteze rezistenţa fără sens şi să depună armele” începând cu ora 8.00 a.m., ora Moscovei (05.00 GMT), potrivit agenţiei de ştiri Interfax, care l-a citat pe Mihail Mizintsev, şeful Centrului de gestionare a apărării naţionale a Rusiei, relatează Reuters.

Update 14 iunie, 20:30 Zelenski la întrebarea dacă Ucraina va bombarda Federația Rusă: „Nu suntem teroriști”

Președintele Volodimir Zelenski a spus că ucrainenii nu sunt teroriști pentru a bombarda cartierele civile ale Federației Ruse.

 „Nu. Nu ne interesează să bombardăm civili. Nu suntem terorişti pentru a bombarda spaţiile civile. Suntem oameni normali sănătoşi.

Avem nevoie de aceste arme pentru a ne elibera statul”.

Președintele a explicat că există locuri în Ucraina în care apărătorii ucraineni sunt concentrați la o distanță de peste 100 km de ocupanții ruși.

Prin urmare, potrivit lui Zelenski, Ucraina are nevoie de arme adecvate care să ajungă la aceștia.

Update 14 iunie, 19:30 Colin Kahl: Putin probabil că vrea în continuare o mare parte, dacă nu toată Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin probabil că vrea în continuare să captureze o mare parte, dacă nu întreaga Ucraină, dar a trebuit să își restrângă obiectivele tactice în război, a declarat marți subsecretarul apărării pentru politică Colin Kahl.

"Cred în continuare că are planuri pentru o parte semnificativă din Ucraina, dacă nu întreaga țară. Acestea fiind spuse, nu cred că poate atinge aceste obiective", a declarat Kahl, în cadrul unui eveniment găzduit de Center for New American Security, conform Reuters.

"Pot obține câștiguri tactice în unele zone. Ucrainenii rezistă. Nu cred că rușii au capacitatea de a atinge aceste obiective grandioase", a adăugat acesta.

Update 14 iunie, 18:30 Șase răniți în bombardamentul unui oraș rusesc de la granița cu Ucraina

Șase persoane au fost rănite marți de bombardamente într-un oraș rusesc de la granița cu Ucraina, a declarat guvernatorul regional.

Incidentul a avut loc în Klințî, la aproximativ 50 km de granița cu Ucraina, în regiunea Briansk, conform Reuters.

Guvernatorul regional Alexander Bogomaz a scris pe Telegram că numărul răniților a crescut la 6, de la un bilanț anterior de 4.

"Cei răniți au au fost internați la un spital local. Starea lor este stabilă", a scris Bogomaz.

Reuters nu a reușit să verifice imediat raportul.

Locuitorii au postat pe rețelele de socializare imagini cu un elicopter militar rusesc care survola orașul și au raportat că electricitatea și apa au fost întrerupte.

Oficialii din regiunile rusești care se învecinează cu Ucraina au anunțat în ultimele săptămâni cazuri de ceea ce au declarat că au fost bombardamente transfrontaliere care au avariat clădiri rezidențiale și au rănit unele persoane.

Update 14 iunie, 17:30 Rusia avertizează că Europa ”va dispărea” într-o apocalipsă nucleară dacă Occidentul dă rachete Ucrainei

Viacheslav Volodin, șeful Dumei de Stat, a atacat după ce fostul ministru de externe al Poloniei Radoslaw Sikorski a spus că aliații occidentali ar putea trimite mai multe arme la Kievul asediat.

Sikorski a susținut că Vladimir Putin a încălcat Memorandumul de la Budapesta privind asigurările de securitate din 1994, care justifică livrarea occidentală de arme nucleare.

El a spus canalului ucrainean Espreso TV că proviziile vor „oferi Ucrainei posibilitatea de a-și apăra independența”.

Volodin a criticat remarcile, scriind pe Telegram, potrivit The Sun: „Cu astfel de deputați, europenii vor avea probleme mult mai grave decât cele cu care s-au confruntat deja astăzi (refugiați, inflație record, criză energetică).

„Nu se gândește nici la viitorul Ucrainei, nici la viitorul Poloniei. În cazul în care sugestiile sale vor fi îndeplinite, aceste țări vor înceta să mai existe, la fel ca și Europa.

Update 14 iunie, 16:15 Instruirea trupelor ucrainene pe obuziere germane va fi finalizată în curând

Ucraina a cerut ca Occidentul să trimită artilerie mai multă şi mai bună, deoarece ţara a rămas fără muniţie pentru arsenalul său existent din epoca sovietică, care este eclipsat de cel al Rusiei. Ţările occidentale au promis arme la standarde NATO, dar dislocarea acestora durează.

 „Antrenamentul privind Panzerhaubitze 2000 va fi finalizat în curând, astfel încât să poată fi folosit în luptă în Ucraina", a declarat Lambrecht reporterilor în timpul unei vizite la o bază militară din oraşul Rheinbach din vestul Germaniei, potrivit Reuters.

Update 14 iunie, 15:30 Moscova anunţă că deschide miercuri un culoar umanitar în vederea evacuării civilor din uzina Azot din Severodoneţk. Evacuarea se va face către nord, la Svatove, o localitate aflată sub control rusesc.    

”Un culoar umanitar va fi deschis către nord (până în oraşul Svatove), la 15 iunie”, între orele 5.00 GMT (8.00, ora României) şi 17.00 GMT (20.00, ora României), anunţă într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.

Update 14 iunie, 13:54 70 de persoane au fost evacuate din Lysychansk și din localitățile din jur, a anunțat marți Serhiy Haidai, guvernatorul regional din Luhansk, potrivit BBC.

Prin intermediul unui mesaj publicat pe Telegram, Haidai a descris condițiile din regiune, care se află sub un atac intens de artilerie din partea rușilor, ca fiind "un adevărat iad".

El a spus că evacuarea este plină de riscuri, locuitorii „alergând spre mașină" și putând înainta doar la adăpostul întunericului.

„Bombardamentele sunt atât de puternice încât oamenii nu mai pot sta în adăposturi. Dar nu putem pierde timp, dacă este posibil să salvăm cel puțin o viață o vom salva", a anunțat Serhiy Haidai, guvernatorul regional din Luhansk.

Cucerirea orașului Lysychansk și a orașului său geamăn, Severodonetsk, a devenit un obiectiv prioritar pentru Rusia, deoarece ar oferi Moscovei controlul asupra întregii regiuni Luhansk. O mare parte din regiune este deja controlată de separatiștii susținuți de Rusia.

Luni, ultimul pod care ducea la Severodonetsk a fost distrus, izolând efectiv orașul și oprind atât aprovizionarea, cât și evacuările.

Lysychansk, de cealaltă parte a râului Siversky Donets, rămâne în mâinile ucrainenilor, dar este supus unui bombardament intens.

Update 14 iunie, 12:22 Liderul Roscosmos, Dmitri Rogozin a îndemnat la comiterea unui genocid în Ucraina, „de dragul nepoţilor noştri”, într-o postare publicată pe contul său de Twitter. „În general, ceea ce a apărut în locul Ucrainei reprezintă o ameninţare existenţială pentru poporul rus, istoria rusă, limba rusă şi civilizaţia rusă”, a scris Rogozin luni noaptea pe contul său de Twitter.   „Dacă nu îi terminăm (pe ucraineni) acum, din păcate, bunicii noştri nu au terminat-o cu ei, va trebui să murim, dar la un cost şi mai mare pentru nepoţii noştri. Aşadar, haideţi să terminăm cu asta. Odată pentru totdeauna. Pentru nepoţii noştri”, a mai afirmat el. 

Update 14 iunie, 11:27 Poliţia de Frontieră anunţă că 7.623 de cetăţeni ucraineni au intrat luni în Româna, numărul lor fiind în creştere cu 10,5 % faţă de ziua precedentă.

De la declanşarea războiului, în 24 februarie, și până în 13 iunie, ora 24.00, au intrat în România 1.193.693 cetăţeni ucraineni, conform datelor transmise marți de Poliția de Frontieră.

Update 14 iunie, 09:42 Rușii avansează în regiunea Harkov pentru prima dată în ultimele săptămâni, afirmă reprezentanții Ministerului Apărării din Marea Britanie.

Armata rusă a făcut probabil mici progrese în regiunea Harkov din Ucraina pentru prima dată după mai multe săptămâni, dar principalul său obiectiv rămâne asaltul împotriva Severodonetsk din regiunea Donbas, afirmă Ministerul britanic, potrivit BBC.

Ministerul Apărării mai anunță că finanțarea din partea guvernului permite ca industria din Rusia să fie „mobilizată încet pentru a răspunde cererilor impuse" de războiul din Ucraina.

Comisia militară industrială a Rusiei a prezis vineri că toate cheltuielile de stat pentru apărare vor crește cu 600-700 de miliarde de ruble (10,5-12,3 miliarde de dolari), ceea ce ar putea duce la o creștere cu 20% a bugetului de apărare al Rusiei, precizează Ministerul Apărării.

Cu toate acestea, industria din Rusia ar putea întâmpina dificultăți în satisfacerea unor cerințe, în parte din cauza sancțiunilor și a lipsei de specialiști.

Update 14 iunie, 09:15 Peste două mii de ucraineni trăiesc un adevărat calvar în localitatea Novolugansk din regiunea Doneţk sunt într-o situaţie disperată şi cer autorităţilor să-i evac. eze de urgenţă. Ei îşi duc traiul de zi cu zi ca în evul mediu, fără apă curentă, electricitate şi alte utilităţi de bază. Totul sub bombardamentele necontenite ale armatei ruse.

 Update 14 iunie, 08:33 Toate cele trei poduri care leagă orașul Severodonetsk de Lisichansk sunt acum impracticabile pentru vehicule, ceea ce limitează  posibilitatea de evacuare a celor care vor să iasă fin oraș, dar și posibilitățile de aprovizionare, a declarat Serghei Haidai, guvernatorul regiunii Lugansk.

„Este imposibil să folosiți podurile”, a spus Haidai, citat de CNN.

Distrugerea podurilor oferă armatei ruse un avantaj, deoarece liniile de aprovizionare sunt întrerupte, a afirmat Haidai. Aducereaa armelor și a proviziilor  este acum „dificilă, dar nu imposibilă”, a adăugat însă el.

El a precizat că este încă posibilă călătoria între Severodonețk și Lisichansk, dar nu a dat alte detalii din motive de securitate.

Haidai a adăugat că rușii „controlează cea mai mare parte a orașului”, aproximativ 70% până la 80%.

Update 14 iunie, 08:15 Forţele ruse au tras trei rachete asupra districtului Pryluky din regiunea Cernihiv din nordul Ucrainei, forţând evacuarea unor locuitori din cauza fricii de extindere a incendiului, potrivit oficialilor locali, citaţi de CNN.

”În jurul orei 13:15, ocupanţii au tras trei rachete spre Pryluky, în regiunea Cernihiv”, a declarat Comandamentul Operaţional „Nord” al Ucrainei într-o declaraţie pe Facebook.

Update 14 iunie, 08:05 Volodimir Zelenski: "Bătăliile din Donbas cu siguranță vor rămâne în istoria militară drept unele dintre cele mai brutale bătălii din Europa și pentru Europa. Costul uman al acestei bătălii este foarte mare pentru noi. Este înspăimântător.

Avem de-a face cu răul absolut. Și nu avem de ales decât să mergem mai departe, să ne eliberăm întregul nostru teritoriu.  

Vom reuși. Avem nevoie doar de suficiente arme. Partenerii noștri le au în cantități suficiente. Și lucrăm în fiecare zi pentru voința politică, astfel încât ei să ne dea aceste arme".


Război în Ucraina, 13 iunie | Toate podurile spre Severodonetsk au fost distruse, anunță guvernatorul local

Război în Ucraina, 12 iunie | Șeful separatiștilor din Donețk a spus ce va face dacă britanicii condamnați la moarte îi vor cere grațierea

Război în Ucraina, 11 iunie | Șefa Comisiei Europene, anunț privind soarta aderării Ucrainei la UE

Război în Ucraina, 10 iunie | Palatul Elysee a negat informații despre vizita lui Macron la Kiev

Război în Ucraina, 9 iunie | Rusia amenință Occidentul cu un conflict militar direct

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close