Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 115 | Ucrainenii spun că rușii țintesc instalațiile care transportă gaze | Rusia recunoaște că vrea să șteargă granițele Ucrainei

Război în Ucraina, ziua 115 | Ucrainenii spun că rușii țintesc instalațiile care transportă gaze | Rusia recunoaște că vrea să șteargă granițele Ucrainei

Război în Ucraina, ziua 115. Președintele rus a făcut tot ce a putut pentru a demonstra, la Forumul Economic de la Sankt Petersburg, că țara sa nu a ajuns un paria pe plan global, în urma războiului din Ucraina. Vladimir Putin a vorbit despre Ucraina, Uniunea Europeană, sancțiuni economice și arme nucleare, reiterând, în parte, vechi declarații dar venind și cu poziții surprinzătoare.

Război în Ucraina, ziua 115 | Ucrainenii spun că rușii țintesc instalațiile care transportă gaze | Rusia recunoaște că vrea să șteargă granițele Ucrainei
Sursa foto: Antena 3 / CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Iun 2022   •   21:15

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Liderul rus a transmis ce trebuie să știe lumea despre armele nucleare ale țării sale și când ar putea fi folosite
  • Marea Britanie se oferă să antreneze câte 10.000 de ucraineni la trei luni
  • Descoperiri cutremurătoare la Bucea, orașul unde Rusia a fost acuzată, în premieră, de crime de război
  • Vladimir Putin: "În relația cu Ucraina se va produce inevitabilul"
  • Boris Johnson s-a întâlnit, vineri, cu președintele Volodimir Zelenski
  • Putin a dezvăluit, la Sankt Petersburg, unde se va opri cu războiul în Ucraina

 

Update 18 iunie 2022, ora 21:05 - Ucrainenii susțin că rușii țintesc instalațiile care transportă gaze

Update 18 iunie, ora 20:00 - Primarul Kievului: discuții de pace, doar dacă Rusia părăsește Ucraina

Discuțiile de pace sunt posibile doar după ce ”ultimul soldat rus va părăsi Ucraina”, a declarat Vitali Klitschko, primarul orașului Kiev, pentru BBC.

Fostul campion mondial de box la categoria grea a participat la înmormântarea lui Roman Ratushnyi, un cunoscut activist în vârstă de 24 de ani, devenit luptător voluntar, care a fost ucis la Izium, în regiunea Harkov, la începutul acestei luni.

”Rușii au vorbit despre 'Să găsim un compromis'. Să găsim o soluție'. Despre ce vorbesc ei? Despre ce compromis? A le ceda rușilor părți din teritoriul ucrainean nu este un compromis. 

Sunt mai mult decât sigur că vom fi gata să discutăm cu rușii despre un compromis. Dacă ultimul soldat rus va părăsi Ucraina, va fi momentul să discutăm, dar nu încă. Rușii trebuie să plece din patria noastră", a spus Vitali Klitschko.

Comandanții ucraineni de pe linia frontului din Donbas, în estul țării, spun că sunt puternic depășiți de ruși și că pierd sute de soldați în fiecare zi. Totuși, și rușii au pierderi grele, susține Klitschko.

Decizia finală privind eventualele discuții de pace va aparține președintelui Volodimir Zelensky și guvernului.

Update 18 iunie, ora 16: 00 Două victime în urma unui atac cu rachete asupra orașului Krivoi Org

O rachetă rusească a lovit un oraș din centrul Ucrainei, iar autoritățile locale vorbesc despre cel puțin două victime, anunță Sky News.

Forțele rusești au lansat un atac cu rachete asupra orașului Krivoi Rog, situat în centrul Ucrainei, au anunțat sâmbătă autoritățile locale prin intermediul aplicației Telegram.

Administrația militară din Krivoi Rog susține că în urma atacului au existat cel puțin două victime.

Atacul s-a produs în paralel cu luptele violente care se duc în orașul Severodonețk din estul Ucrainei.

Update 18 iunie, ora 15:00 Președintele Ucrainei vizitează orașul Mykolaiv din sudul țării

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat sâmbătă orașul Mykolaiv din sudul țării în timpul unei călătorii de lucru în regiune, a anunțat sâmbătă biroul său într-un comunicat.

Sursa citată nu a precizat când a avut loc vizita.

„Președintele a inspectat clădirea administrației regionale de stat din Mykolaiv, care a fost distrusă în urma unui atac cu rachete al forțelor rusești”, se arată în comunicat, potrivit Mediafax.

Update 18 iunie, ora 14:30 Un ministru rupe tăcerea: ”Putin nu vrea pace, războiul va fi lung”

Ministrul de Externe al Italiei spune că preşedintele Rusiei nu vrea să stea la masa negocierilor.

„În ceea ce priveşte numărul de morţi şi răniţi pe zi, războiul din Ucraina a depăşit cel de-al Doilea Război Mondial. Pacea se realizează în doi, iar Putin nu vrea să stea la masă, asta sugerează un război lung.

Acesta este motivul pentru care încercăm să deblocăm 60 de milioane de tone de grâu pentru a încerca să începem să construim încredere între două părţi, dar va dura timp, iar Italia lucrează 7 zile pe săptămână”, a declarat ministrul de externe al Italiei, Luigi Di Maio

Update 18 iunie, ora 13:30 Johnson: este important să oferim sprijin pe termen lung

Este important ca Regatul Unit să continue să sprijine Ucraina pe termen lung împotriva riscului unei „oboseli” a forţelor de la Kiev, a afirmat premierul britanic, Boris Johnson, subliniind necesitatea de a le oferi „rezilienţă strategică”.

„Ruşii avansează centimetru cu centimetru şi este esenţial pentru noi să arătăm ceea ce ştim că este adevărat, adică că Ucraina poate câştiga şi va câştiga”, a subliniat el, a doua zi după cea de-a doua călătorie în capitala Ucrainei.

Update 18 iunie, ora 12:30 Televiziunea rusă publică imagini cu cei doi veterani americani dispăruţi

Televiziunea rusă a lansat două videoclipuri care arată armata americană capturată în Ucraina.

În prima, fostul sergent al armatei americane Alexander Drueke, fără să dezvăluie unde se află, se întoarce către mama sa Lois: „Mamă, vreau doar să ştii că sunt în viaţă şi că sper să ajung cât mai curând acasă”. În cel de-al doilea clip, însă, se arată interviul cu Andy Huynh, care dezvăluie că a fost capturat în zona Harkov, unde a fost angajat în lupte cu trupele moscovite.

După ce s-au retras şi s-au ascuns ore în şir, cei doi s-au predat armatei ruse, a explicat Huynh.

Update 18 iunie, ora 11:30 Când vrea Ucraina să reia negocierile cu Rusia

Şeful echipei de negocieri cu Rusia în privinţa războiului, David Arahamiya, a spus că Ucraina ar putea relua discuţiile cu ruşii „la sfârşitul lunii august”, suspendate de facto după tratativele de la Istanbul din 29 martie, după o serie de contra-ofensive în unele locuri

. „Sfârşitul lunii august - a răspuns negociatorul şef la Vocea Americii, potrivit Mediafax, despre reluarea discuţiilor. Nu vrem să ne împărtăşim planurile cu ruşii, dar cred că vom face o contraofensivă pe alocuri”.

Update 18 iunie, ora 10: 30 7.000 de mercenari străini au plecat să lupte în Ucraina, dintre care 2.000 au murit

De la începutul războiului, început pe 24 februarie, 204 mercenari din Balcanii de Vest au sosit în Ucraina, dintre care 74 au murit, 79 sunt încă pe teatrul de război şi 51 au părăsit Ucraina.

După cum a relatat presa sârbă, mercenarii balcanici au sosit din Bosnia-Herţegovina, Kosovo, Albania, Muntenegru şi din Macedonia de Nord. În total, adaugă presa de la Belgrad, mercenarii străini care au plecat să lupte în Ucraina au fost până acum în număr de aproximativ 7.000, dintre care aproape 2.000 au murit.

Update 18 iunie, ora 09:30 Rusia recunoaște că vrea să șteargă granițele Ucrainei

Moscova admite că duce un război de ocupaţie, deşi spunea că vrea să ”denazifice” Ucraina.

„Ucraina pe care o cunoşteam, în acele frontiere, nu mai există. Şi nu va mai fi. Acest lucru este evident. Acele graniţe au dispărut”, a spus purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova

Update 18 iunie, ora 08:00 Administraţia Biden a blocat livrarea a 4 superdrone la Kiev, de teamă să nu ajungă în mâinile rușilor

Administraţia Biden a blocat livrarea către Ucraina 4 drone armate deosebit de sofisticate de teamă că ar putea ajunge în mâinile Rusiei. Oficialii Americani susţin că riscul este acela de a preda informaţii sensibile forţelor militare conduse de Moscova.

Decizia se referă la 4 drone Mq-1C Grey Eagle care pot fi înarmate cu rachete Hellfire. Radarul sofisticat şi echipamentele de supraveghere sunt considerate extrem de valoroase de către Pentagon din punct de vedere militar.

Update 18 iunie, ora 00:01 Ziua de vineri le-a adus lui Volodimir Zelenski și poporului său vestea bună că acordarea statutului de țară candidată pentru Ucraina este susținută de Comisia Europeană. Însă presa internațională s-a aplecat cu un interes chiar mai mare asupra prezenței și declarațiilor lui Vladimir Putin la Forumul Economic de la Sankt Petersburg, de la care statele occidentale au lipsit, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Într-o declarație tranșantă, președintele rus a spus că nu are nimic împotriva aderării Ucrainei la blocul comunitar, întrucât acesta nu este o organizație militară.

Lucru interesant, purtătorul de cuvânt de la Kremlin declarase anterior că statutul de țară candidată pentru Ucraina - care încă nu a fost acordat, Comisia având calitatea de a formula doar o recomandare - necesită o atenție sporită, date fiind preocupările de întărire a componentei de apărare a UE.

Putin:  "UE nu e bloc politico-militar, nu avem nimic împotriva aderării Ucrainei"

Mai pe șleau, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt de la Kremlin, a indicat că Ucraina merită o atenție sporită prin dorința de a adera la un bloc care ar putea sau ar urma să își constituie o armată proprie.

Însă declarația sa a fost pusă în umbră de cea a șefului lui Peskov, Vladimir Putin.

"UE nu este un bloc politico-militar, spre deosebire de NATO. Prin urmare, (noi) am spus mereu și (eu) am spus întotdeauna că poziția noastră aici este una consecventă, de înțeles: nu avem nimic împotrivă", a declarat liderul rus în timpul unei discuții după discursul său la Forumul Economic de la Sankt Petersburg.

"Este decizia suverană a oricărei țări să se alăture sau să nu se alăture asocierilor economice și este de latitudinea acestei asocieri economice să accepte sau nu noi state. În măsura în care este oportun pentru UE, să decidă țările din UE, însele. Dacă va fi în beneficiul sau în defavoarea Ucrainei, este de asemenea, treaba lor", a comentat Putin.

"Aceasta este treaba poporului ucrainean și a conducerii actuale din Ucraina, dar structura economiei ucrainene este de așa natură încât va necesita subvenții foarte mari. Ei bine, dacă piața internă nu este protejată, Ucraina se va transforma într-un astfel de semi-colonie, în opinia mea. Dar, în același timp, va primi un sprijin destul de important pentru cheltuielile curente.

Putin: "Toate obiectivele operațiunii militare vor fi îndeplinite"

Este puțin probabil ca acest lucru să ducă la refacerea industriei aeronautice, a industriei construcțiilor navale și a industriei electronice, care au fost pierdute", a anticipat liderul rus.

Să fie acest mesaj un indiciu că președintele rus își relaxează poziția față de Ucraina, pe care a spus în repetate rânduri că vrea s-o "demilitarizeze" și s-o "denazifice"? Sau mesajul este mai degrabă adresat mediului economic din țările participante la Forum, pentru a sublinia delimitarea netă între planurile economic și militar pe care aparent o susține liderul rus?

Cert este că, în ceea ce privește "operațiunea militară specială", Putin a fost la fel de tranșant pe cât a fost față de posibilul parcurs al Ucrainei către Uniunea Europeană.

El a spus că toate obiectivele intervenției militare în Ucraina vor fi îndeplinite. Asta înseamnă implicit că, din partea Moscovei, războiul poate și trebuie să continue până la îndeplinirea tuturor obiectivelor.

Cât privește obiectivele, în sine, probabil că Vladimir Putin le cunoaște cel mai bine. Mai ales că, în urmă cu o săptămână, el s-a comparat implicit cu țarul Petru cel Mare, evocând Marele Război Nordic purtat împotriva Suediei, și afirmând: "A venit și vremea noastră să recuperăm (teritorii) și să le consolidăm!"

Război în Ucraina, 17 iunie | Putin a dezvăluit unde se va opri în războiul din Ucraina

Război în Ucraina, 16 iunie | Iohannis: ”Ne aflăm într-un punct de cotitură în istoria Europei”

Război în Ucraina, 15 iunie | Casa Albă a anunțat un nou ajutor, de circa 1 mld. dolari, pentru Ucraina, în armament

Război în Ucraina, 14 iunie | Rusia avertizează că Europa ”va dispărea” într-o apocalipsă nucleară dacă Occidentul dă rachete Ucrainei

Război în Ucraina, 13 iunie | Toate podurile spre Severodonețk au fost distruse, anunță guvernatorul local

×
Subiecte în articol: razboi Ucraina Vladimir Putin Ucraina
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close