Antena 3 CNN International News Vladimir Putin, reacție fără perdea la aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană

Vladimir Putin, reacție fără perdea la aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană

După reacția inițială rezervată a Kremlinului, însuși Vladimir Putin s-a pronunțat în legătură cu aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, în contextul în care Comisia Europeană a recomandat ca Ucraina, alături de Republica Moldova, să primească statutul de țări-candidate.

Vladimir Putin, reacție fără perdea la aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană
Sursa foto: cnn.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Iun 2022   •   20:08

Putin a spus, vineri, că Rusia "nu are nimic împotriva" integrării Ucrainei în Uniunea Europeană. 

"UE nu este un bloc politico-militar, spre deosebire de NATO. Prin urmare, (noi) am spus mereu și (eu) am spus întotdeauna că poziția noastră aici este una consecventă, de înțeles: nu avem nimic împotrivă", a declarat liderul rus în timpul unei discuții după discursul său la forumul economic de la Sankt Petersburg.

"Este decizia suverană a oricărei țări să se alăture sau să nu se alăture asocierilor economice și este de latitudinea acestei asocieri asociații economice să accepte sau nu noi state.

În măsura în care este oportun pentru UE, să decidă țările din UE, însele. Dacă va fi în beneficiul sau în defavoarea Ucrainei, este de asemenea, treaba lor", a comentat Putin.

Putin: "E improbabil că sprijinul UE va duce la refacerea industriilor 'pierdute' în Ucraina"

"Aceasta este treaba poporului ucrainean și a conducerii actuale din Ucraina, dar structura economiei ucrainene este de așa natură încât va necesita subvenții foarte mari. Ei bine, dacă piața internă nu este protejată, Ucraina se va transforma într-un astfel de semi- colonie, în opinia mea. Dar, în același timp, va primi un sprijin destul de important pentru cheltuielile curente.

Este puțin probabil ca acest lucru să ducă la refacerea industriei aeronautice, a industriei construcțiilor navale și a industriei electronice, care au fost pierdute", a anticipat liderul rus.

Ursula von der Leyen: "Statutul de candidat, condiționat de reformele ulterioare"

Solicitarea Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană a primit un impuls major, vineri, după ce șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a recomandat ca această țară ar trebui să primească statutul de candidat, în urma invaziei Rusiei.

"Acest lucru se întâmplă, desigur, în condițiile în care țara va efectua o serie de reforme ulterioare", a precizat von der Leyen.

Kremlinul a avut o primă reacție, indicând că un posibil statut de candidat la UE necesită "o atenție sporită" a Moscovei.

"Știm cu toții de intensificarea discuțiilor despre întărirea componentei de apărare a UE. Prin urmare, există diferite transformări pe care le observăm", a spus purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov.

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close