Antena 3 CNN International News Ce a răspuns Joe Biden când a fost întrebat dacă vizitează Ucraina | Președintele SUA vine în Europa pentru evenimentele G7 și NATO

Ce a răspuns Joe Biden când a fost întrebat dacă vizitează Ucraina | Președintele SUA vine în Europa pentru evenimentele G7 și NATO

Președintele american Joe Biden vine în Europa la finele acestei săptămâni pentru două evenimente majore, a căror semnificație crește în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Ce a răspuns Joe Biden când a fost întrebat dacă vizitează Ucraina | Președintele SUA vine în Europa pentru evenimentele G7 și NATO
Sursa foto: Getty Images
de Adrian Iclozan    |    20 Iun 2022   •   19:56

Este vorba despre summit-ul G7, programat să se desfășoare în perioada 26 - 28 iunie în Germania, și despre summit-ul NATO de la Madrid, din perioada 28 - 30 iunie, unde alianța militară trebuie să gestioneze cererile de aderare depuse de Finlanda și de Suedia, pe fondul opoziției anunțate de Turcia.

În acest context, președintele american a fost întrebat dacă intenționează să viziteze Ucraina, căreia SUA i-au furnizat un important ajutor militar, în urma agresiunii ruse.

"Depinde", a fost răspunsul său inițial. El a adăugat că nu dorește să le creeze "mai multe dificultăți" ucrainenilor, consemnează CNN.

Întrebat din nou dacă este de așteptat să meargă pe teritoriul ucrainean cu ocazia vizitei în Europa, liderul administrației americane a spus: "În această călătorie nu este probabil".

Biden nu a mai vizitat Ucraina de când această țară a fost invadată de trupele ruse.

În schimb, el i-a trimis la Kiev pe secretarul de stat Antony Blinken și pe secretarul american al apărării, Lloyd Austin.

De asemenea, Prima Doamnă a Statelor Unite, Jill Biden, a efectuat o vizită-surpriză, de câteva ore, în Ucraina, după ce a fost, în prealabil, în România și Slovacia.

Jill Biden, Prima Doamnă a Statelor Unite, a trecut granița în Ucraina

În data de 8 mai, anul curent, Prima Doamnă a SUA, Jill Biden, a trecut granița în Ucraina, într-o vizită neanunțată.

Jill Biden s-a întâlnit cu Olena Zelenska, soția președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, se spune într-o relatare a agenției Associated Press.

Întâlnirea a avut loc la Ujgorod, oraș din vestul Ucrainei, situat aproape de granița cu Slovacia și Ungaria.

Cu o zi înainte, Jill Biden a vizitat România, unde s-a întâlnit cu Carmen Iohannis și a vizitat o școală din București, unde învață copii ucraineni refugiați din Ucraina.

Conform programului oficial, care nu menționa o deplasare în Ucraina, Jill Biden a mers apoi în Slovacia.

Jill Biden, în vizită de Ziua Mamei

"Am vrut să vin de Ziua Mamei", i-a spus Jill Biden Olenei Zelenska.

"Am crezut că este important să arătăm poporului ucrainean că acest război trebuie să se oprească și că poporul Statelor Unite este alături de poporul Ucrainei", a continuat Jill Biden.

La rândul său, Olena Zelenska i-a mulțumit lui Jill Biden pentru demersul său curajos.

"Înțelegem de ce este nevoie ca Prima Doamnă a SUA să vină aici în timpul unui război, când au loc acțiuni militare în fiecare zi, unde sirenele sună în fiecare zi, chiar și astăzi", a spus soția președintelui Ucrainei.

Potrivit Associated Press, Jill Biden a petrecut aproximativ două ore în Ucraina.

×
Subiecte în articol: Joe Biden G7 NATO Europa Ucraina Jill Biden
Parteneri
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept
x close