Antena 3 CNN Externe Jill Biden, Prima Doamnă a Statelor Unite, a trecut granița în Ucraina!

Jill Biden, Prima Doamnă a Statelor Unite, a trecut granița în Ucraina!

Prima Doamnă a SUA, Jill Biden, a trecut granița în Ucraina, într-o vizită neanunțată în această țară pe care Rusia a invadat-o în urmă cu mai bine de 10 săptămâni.

Jill Biden, Prima Doamnă a Statelor Unite, a trecut granița în Ucraina!
de Adrian Iclozan    |    08 Mai 2022   •   16:48

Jill Biden s-a întâlnit cu Olena Zelenska, soția președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, se spune într-o relatare a agenției Associated Press.

Comentariul asociat unei secvențe video distribuite pe Twitter, în care Jill Biden îi oferă flori și o îmbrățișează pe Olena Zelenska, menționează că cele două soții de șef de stat s-au întâlnit de "Ziua Mamei", sărbătorită anual în cea de-a doua duminică din luna mai.

Întâlnirea a avut loc la Ujgorod, oraș din vestul Ucrainei, situat aproape de granița cu Slovacia și Ungaria.

Cu o zi înainte, Jill Biden a vizitat România, unde s-a întâlnit cu Carmen Iohannis și a vizitat o școală din București, unde învață copii ucraineni refugiați din Ucraina.

Conform programului oficial, care nu menționa o deplasare în Ucraina, Jill Biden a mers apoi în Slovacia.

Associated Press:  "Vizita lui Jill Biden în Ucraina e genul de diplomație pe care însuși Joe Biden și-ar dori să-l poată face"

Biden a călătorit în secret și a devenit astfel cel mai cunoscut cetățean american care a intrat în Ucraina pe timp de război.

"Am vrut să vin de Ziua Mamei", i-a spus Jill Biden Olenei Zelenska.

"Am crezut că este important să arătăm poporului ucrainean că acest război trebuie să se oprească și că poporul Statelor Unite este alături de poporul Ucrainei", a continuat Jill Biden.

La rândul său, Olena Zelenska i-a mulțumit lui Jill Biden pentru demersul său curajos:

"Înțelegem de ce este nevoie ca Prima Doamnă a SUA să vină aici în timpul unui război, când au loc acțiuni militare în fiecare zi, unde sirenele sună în fiecare zi, chiar și astăzi", a spus soția președintelui Ucrainei.

Prima Doamnă a Statelor Unite a călătorit cu mașina până la Ujgorod, situat la aproximativ 10 minute pe șosea de un sat slovac de la granița cu Ucraina.

Jill Biden, discuții cu Olena Zelenska în sala de clasă la Ujgorod, la fel cum a discutat cu Carmen Iohannis la București

Potrivit Associated Press, Jill Biden a petrecut aproximativ două ore în Ucraina.

Ea a discutat cu Olena Zelenska într-o sală de clasă, în fața reporterilor, așa cum a făcut și la București, alături de Carmen Iohannis.

Ulterior, cele două Prime Doamne au discutat în privat.

Școala în care ele s-au întâlnit a fost amenajată ca locuință de tranziție pentru migranții ucraineni din alte părți ale țării.

Vizita i-a permis lui Biden să desfășoare genul de diplomație personală pe care Joe Biden și-ar dori să o întreprindă el însuși, notează Associated Press.

În timpul vizitei sale în Polonia, din luna martie, Joe Biden s-a declarat dezamăgit că nu poate vizita Ucraina, din motive de securitate, pentru a vedea la fața locului situația refugiaților.

Jill Biden, precedată de membri ai guvernului american și de șefa Camerei Reprezentanților

Vizita lui Jill Biden urmează vizitelor întreprinse recent în țara devastată de război de șefa Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, și de alți membri ai Congresului SUA.

De asemenea, Secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, și secretarul american al apărării, Lloyd Austin, au întreprins o vizită comună, cu trenul, la Kiev, și s-au întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

×
Subiecte în articol: Jill Biden Ucraina
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close