Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 122 | Forțele ruse au intrat în Lisichansk, ultima redută ucraineană din Lugansk | Rusia atacă toată Ucraina, cu rachete lansate inclusiv din Belarus

Război în Ucraina, ziua 122 | Forțele ruse au intrat în Lisichansk, ultima redută ucraineană din Lugansk | Rusia atacă toată Ucraina, cu rachete lansate inclusiv din Belarus

Redacția Antena 3 CNN
6 minute de citit Publicat la 21:30 25 Iun 2022 Modificat la 23:07 25 Iun 2022
Război în Ucraina, ziua 122 | Forțele ruse au intrat în Lisichansk, ultima redută ucraineană din Lugansk | Rusia atacă toată Ucraina, cu rachete lansate inclusiv din Belarus
Sursa foto: Hepta

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  •  După patru luni de o invazie militară rusă pe scară largă a teritoriului Ucrainei independente, secretarul de stat american Anthony Blinken a declarat că Federația Rusă a pierdut deja acest război
  • Separatiștii anunță că au intrat împreună cu forțele ruse în orașul Lîsîceansk
  • Atac al Rusiei, cu zeci de rachete, pe cea mai mare parte a teritoriului ucrainean. Unele proiectile au fost lansate din Belarus
  • Un deputat rus susține că Londra va fi prima capitală bombardată într-un nou conflict mondial
  • Rușii s-ar fi bombardat singuri cu o rachetă S-300 cu efect de bumerang
  • Ultimele forțe ucrainene din Severodonețk au primit ordin să se retragă
  • Ursula von der Leyen: până acum am primit în UE 7,5 milioane de refugiați
  • Acuzațiile lui Lavrov: UE şi NATO, ca Hitler
  • Serghei Lavrov spune că NATO și Uniunea Europeană strâng o "coaliție" în vederea unui război cu Rusia
  • Zelenski vrea să-l dea afară pe șeful celui mai mare serviciu de informații din Ucraina

Update 25 iunie, ora 23:00 Peste 34.700 de soldați ruși au fost uciși de la începutul războiului din Ucraina, în urmă cu 122 de zile, susține Ucraina.

Update 25 iunie, ora 22:00 Rusia va trimite rachete capabile să fie dotate cu focoase nucleare în Belarus în următoarele câteva luni, a declarat sâmbătă președintele rus Vladimir Putin, care l-a primit pe liderul belarus Alexander Lukașenko.

Update 25 iunie, ora 21:00 Un centru de cercetare nucleară din Ucraina a fost avariat de un bombardament rusesc, a anunțat Inspectoratul de Stat pentru Reglementare Nucleară.

Update 25 iunie, ora 19:00 Ucraina își regrupează forțele de pe ruinele orașului Severodonețk pe un teren mai înalt în orașul vecin Lisiciansk pentru a obține un avantaj tactic față de Rusia, a declarat șeful agenției de informații militare ucrainene.

Update 25 iunie, ora 18:30 Mâna dreaptă a lui Putin aruncă mărul otrăvit spre România. Dmitri Medvedev: Aderarea Republicii Moldova la UE este posibilă prin crearea "noii Românii Mari".

"Republica Moldova a intrat în lunga coadă pentru aderarea la UE, întinsă pe parcursul a zeci de ani (...) Dar există o altă cale de a obţine aderarea la UE: crearea unei noi Românii Mari", a declarat fostul preşedinte rus, un apropiat al actualui preşedinte Vladimir Putin.

Update 25 iunie, ora 18:00 Primarul din Severodonețk a declarat că forțele rusești au ocupat în totalitate orașul strategic de pe linia frontului din estul Ucrainei.

Update 25 iunie, ora 15:59 Un purtător de cuvânt al forțelor separatiste proruse din Donbas, Andrei Marociko, a declarat că trupele ruse și insurgenții separatiști au intrat în Lîsîceansk și că au loc lupte în centrul orașului.

Informația este transmisă, sâmbătă, de agenția rusă Interfax și preluată de The Washington Post (WP).

WP îl citează, de asemenea, pe guvernatorul ucrainean al regiunii Lugansk, Serghei Gaidai, potrivit căruia forțele ruse au încercat să izoleze Lisichansk dinspre sud.

Lisichansk și Severodonețk au fost punctul central al ofensivei ruse în ultimele săptămâni, care vizează preluarea controlului în toată regiunea Lugansk.

Bombardamentele intense au transformat cea mai mare parte din Severodonețk în ruine și au determinat exodul populației locale.

Update 25 iunie, ora 13:25 Zeci de rachete rusești au lovit, sâmbătă, zone răspândite în toată Ucraina.

Conform guvernatorului regiunii vestice Lvov (Liov), Maxim Koziţki, patru rachete trase din Marea Neagră au lovit o bază a armatei ucrainene situată la Iavoriv.

Alte două rachete au fost interceptate și distruse în aer, a indicat oficialul citat.

Vitali Buneciko, guvernatorul regiunii Jitomir din nord Ucrainei, a anunțat că asupra infrastructurii militare din apropierea orașului omonim au fost lansate circa 30 de rachete şi cel puțin un soldat ucrainean a fost ucis.

Tot în nord, în regiunea Cernigov, guvernatorul Viaceslav Ceauș a transmis că localitatea Desna a fost ținta unor "lovituri masive" cu rachete, efectuate în cursul dimineții. Tirurile au produs distrugeri infrastructurii, însă fără a ucide oameni.

Armata ucraineană a mai anunțat că asupra nord-estului Ucrainei au fost lansate rachete şi din Belarus, stat aliat cu Rusia.

Update 25 iunie, ora 12:55 Un politician din galeria de susținători vocali al președintelui rus Vladimir Putin a dezvăluit, la televizor, care va fi primul oraș bombardat de forțele Moscovei în cazul unui nou război mondial.

Vorbind la televiziunea rusă Pervîi Kanal (Canal 1),  Andrei Guruliov, deputat în Duma de Stat, a anticipat că Londra va fi lovită prima, în cazul în care blocada asupra regiunii Kaliningrad va duce la conflict armat și, prin escaladare, la Al Treilea Război Mondial

Guraliov, un general în rezervă în vârstă de 54 de ani care a fost comandant adjunct al Districtului militar Sud al Rusiei și a servit în operațiunile din Siria, a detaliat:

"Vom distruge întregul grup de sateliți spațiali ai inamicului în timpul primei operațiuni aeriene. Nimănui nu-i va păsa dacă sunt americani sau britanici. Îi vom vedea pe toți ca fiind din NATO. În al doilea rând, vom slăbi întregul sistem de apărare antirachetă. În al treilea rând, cu siguranță nu vom începe de la Varșovia, Paris sau Berlin. Prima care va fi lovită va fi Londra", a estimat parlamentarul rus.

Update 25 iunie, ora 11:55 O înregistrare realizată, aparent, pe frontul din Ucraina și distribuită pe rețelele sociale pare să reconfirme problemele pe care le întâmpină armata rusă când vine vorba de utilizarea rachetelor.

În imaginile filmate noaptea, o rachetă este lansată dintr-un sistem de apărare antiaeriană.

Inițial, proiectilul lansat sub un unghi ascuțit ia înălțime, însă ulterior racheta se întoarce ca un bumerang și revine la punctul de plecare, unde explodează.

Incidentul ar fi avut loc în orașul Alcevsk, în noaptea zilei de 23 spre 24 iunie, potrivit informațiilor din presa ucraineană.

Ar fi fost implicat un sistem S-300.

"Premiul pentru cel mai bun video al zilei merge către racheta din Alcevsk. Armata rusă a lovit ținta", se comentează, ironic, pe contul Twitter @Liveuamap, care redistribuie imaginile.

Update 25 iunie, ora 10:00 Premierul britanic Boris Johnson și-a exprimat sâmbătă temerile că Ucraina ar putea fi obligată să încheie o pace cu Rusia în termeni defavorabili Kievului.
Consecințele economice ale războiului pun presiune asupra Ucrainei, a arătat el.

"Prea multe țări spun că este vorba de un război european care nu este necesar (...) deci presiunea va crește pentru a-i determina, poate pentru a-i forța, pe ucraineni către o pace în termeni defavorabili", a spus Boris Johnson.

Șeful cabinetului de la Londra a apreciat că dacă președintele Rusiei, Vladimir Putin, va reuși să își atingă obiectivele din Ucraina, vor fi consecințe periculoase pentru securitatea internațională și va avea loc "un dezastru economic pe termen lung".

Update 25 iunie, ora 00:00 "Ucrainenii se apără cu un curaj incredibil, iar Rusia a pierdut deja. Scopul lui Putin, așa cum a spus el însuși, a fost distrugerea Ucrainei ca țară independentă și suverană. Acest obiectiv a eșuat... Potrivit informațiilor noastre, trupele ruse suferă de un nivel scăzut în ceea ce privește moralul, rate mari de deces, probleme tehnice și conducere care refuză să-i informeze despre starea reală a lucrurilor pe câmpul de luptă", a spus secretarul de stat american, Antony Blinken.

El a respins narativul propagandei de la Moscova, potrivit căreia în Ucraina se desfășoară o operațiune de "denazificare" și dezarmare în zonele în care vorbitorii de limbă rusă ar fi oprimați.

"Cel mai recent atac al președintelui Putin asupra Ucrainei vine după ani de brutalitate exercitată de la Kremlin împotriva poporului ucrainean. Nimic din ce a făcut Rusia în Ucraina în ultimii 8 ani nu poate fi descris drept 'protejarea vieților'", a arătat Blinken.

El a reconfirmat că țările G7 vor discuta la Summit-ul din Germania despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei și despre consecințele agresiunii militare.

Război în Ucraina, 24 iunie | Lavrov acuză NATO și UE că pregătesc ceva Rusiei | Ultimele forțe ucrainene din Severodonețk au primit ordin să se retragă

Război în Ucraina, 23 iunie | Consiliul UE a dat ”undă verde” statutului de candidat la aderare pentru Ucraina

Război în Ucraina, 22 iunie | Primar: Cel puțin 22.000 de oameni au murit în Mariupol de la începutul invaziei

Război în Ucraina, 21 iunie | Rușii atacă fără încetare pe frontul de est. Lupte grele în Donbas

Război în Ucraina, 20 iunie | Primarul din Severodoneţk: Ruşii pun în aplicare strategia Mariupol, cu distrugere totală

×
Etichete: Război Ucraina
x close