Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 120 | Consiliul UE a dat ”undă verde” statutului de candidat la aderare pentru Ucraina

Război în Ucraina, ziua 120 | Consiliul UE a dat ”undă verde” statutului de candidat la aderare pentru Ucraina

Război în Ucraina, ziua 120. Ucraina va deveni joi un candidat oficial pentru aderarea la Uniunea Europeană, într-o decizie simbolică, dar care va ridica moralul după invazia Rusiei, au declarat miniștri și diplomați. Între timp, conflictul armat continuă în Donbas, dar și pe Insula Șerpilor, unde trupele Kievului anunță că au distrus mai multe instalații militare ruse.

Război în Ucraina, ziua 120 |  Consiliul UE a dat ”undă verde” statutului de candidat la aderare pentru Ucraina
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Iun 2022   •   20:00

Liderii UE de la Bruxelles sunt așteptați să semneze recomandarea de săptămâna trecută a Comisiei Europene, anunță Reuters. După mai multe zile de discuții interne ale UE, nu a apărut nicio opoziție în rândul celor 27 de state membre, au declarat trei diplomați pentru Reuters.

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Consiliul European a decis joi acordarea statutului de țară candidată la aderarea la UE pentru Ucraina și Republica Moldova
  • La Lvov începe procesul oligarhului pro-rus Medvedchuk
  • Apărarea Rusă susţine uciderea a 650 de soldaţi în 24 de ore
  • Colonelul care îi duce lui Putin valiza cu codurile nucleare a fost găsit împușcat
  • Ucraina anunță continuarea operațiunii militare pe Insula Șerpilor
  • Aiden Aslin, condamnat la moarte în Donețk, spune că nimeni din Guvernul de la Londra nu i-a contactat pe separatiști pentru a negocia salvarea sa
  • Președintele român Klaus Iohannis participă la summit-ul unde se așteaptă ca Ucraina și Republica Moldova să primească statutul de țară-candidat la aderare
  • Rusia schimbă adresa Ambasadei SUA la Moscova
  • Rusia și China trimit nave de război în apropierea unui aliat al SUA
  • Vladimir Putin: Satan 2 intră în serviciu militar până la finele anului

Update 23 iunie, ora 22:00 Zelenski: Moment unic şi istoric, viitorul Ucrainei în UE

„Este un moment unic şi istoric”, scrie preşedintele Zelenski pe Twitter, după ce Consiliul UE a dat „undă verde” statutului de candidat la aderare pentru ţara sa, mulţumind „Charles Michel, Ursula von der Leyen şi liderilor UE pentru sprijinul acordat”. „Viitorul Ucrainei se află în UE”, a adăugat el.

Steagul ucrainean a fost atârnat în fața clădirii Parlamentului European din Bruxelles.

Update 23 iunie, ora 21:30 Consiliul European a decis joi acordarea statutului de țară candidată la aderarea la UE pentru Ucraina și Republica Moldova

Anunțul a fost făcut pe Twitter de Charles Michel, președintele Consiliului European.

"Am căzut de acord. Consiliul European tocmai a decis să acorde statut de candidat Ucrainei și Moldovei. Un moment istoric. Este un pas extrem de important pe drumul vostru către UE", a scris Charles Michel.

 

Update 23 iunie, ora 20:00 SUA ar putea anunța un nou ajutor pentru Ucraina în valoare de 500 de milioane de dolari

Administrația Biden este așteptată să anunțe asistență militară suplimentară pentru Ucraina chiar joi, potrivit CNN.

Administrația Biden este așteptată să anunțe public o nouă rundă de asistență militară pentru Ucraina chiar joi, potrivit unui oficial american.

Se așteaptă ca pachetul să includă sisteme suplimentare de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS), precum și muniție de artilerie. De asemenea, se preconizează că pachetul va totaliza aproximativ 500 de milioane de dolari, a precizat sursa citată.

Casa Albă nu a confirmat informația, dar a precizat că administrația Biden a anunțat de mai multe ori că americanii vor continua să ofere în mod regulat asistență Ucraine, informează Mediafax.

Update 23 iunie, ora 19:00 Kremlinul a legat reglementarea pașnică din Ucraina cu adoptarea tuturor cerințelor Rusiei

Soluționare pașnică a crizei ucrainene este posibilă doar după ce Kievul acceptă toate cererile Moscovei, a declarat Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui Federației Ruse.

„În ceea ce privește planul de pace, da, este posibil după ce Ucraina îndeplinește toate cerințele părții ruse”, a spus Peskov.

În același timp, când a fost rugat să clarifice care sunt aceste cerințe, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus: „Ucraina știe totul foarte bine”.

Peskov a mai remarcat că Kremlinul nu s-a familiarizat cu propunerile de interes național.

Update 23 iunie, ora 18:00 Ministrul rus Şoigu: ”Rusia e pregătită să ofere sprijin prietenilor belaruși”

Gruparea regională de trupe şi sistemul de apărare aeriană al Statului Uniunii Rusiei şi Belarusului au nevoie de măsuri urgente pentru creşterea pregătirii pentru luptă, a declarat ministrul Apărării de la Moscova, Serghei Şoigu.

„Circumstanţele impun necesitatea de a lua măsuri comune urgente pentru a întări capacitatea de apărare a statului Uniunii, a creşte gradul de pregătire pentru luptă a grupării regionale de trupe şi a sistemului regional unificat de apărare aeriană”, a trasat linia Shoigu, într-o întâlnire cu omologul său de la Minsk. , Viktor Khrenin, la Moscova.

Şoigu a adăugat că problema devine din ce în ce mai urgentă, iar Rusia este pregătită să ofere „orice sprijin prietenilor belaruşi” în acest sens.

Update 23 iunie, ora 17:00 Marea Britanie a impus un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

După patru luni de la invazia militară pe scară largă de către Rusia a teritoriului Ucrainei independente, guvernul Regatului Unit a anunțat joi, 23 iunie, introducerea de noi sancțiuni împotriva Federației Ruse.

Sancțiunile se referă la exportul de bunuri și tehnologii din industria de rafinare a petrolului și aviație, precum și utilizarea lirei sterline și a bancnotelor UE în Federația Rusă.

Restricțiile se aplică și teritoriilor necontrolate temporar de guvernul Ucrainei.

Update 23 iunie, ora 16:00 La Lvov începe procesul oligarhului pro-rus Medvedchuk

O audiere cu uşile închise este în desfăşurare la Tribunalul Districtual Lychakiv din Lviv, pentru a-l judeca pe oligarhul pro-rus Viktor Medvedchuk, acuzat de trădare şi tentativă de jefuire a proprietăţilor naţionale, scrie Interfax-Ucraina, citând surse din cadrul Procuraturii Generale.

Update 23 iunie, ora 15:00 Apărarea Rusă susţine uciderea a 650 de soldaţi în 24 de ore

Forţele armate ruse au ucis peste 650 de soldaţi ucraineni, în ultimele 24 de ore, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, citat de Interfax.

„Au fost distruse 17 tancuri şi alte tipuri de vehicule blindate, trei vehicule de luptă şi 17 vehicule specializate”, a adăugat el.

Update 23 iunie, ora 14:00 0 Comandantul Azov: doi soldaţi ruşi luaţi ostatici la Zaporizhzhia

„În regiunea Zaporojie, unităţi de forţe speciale din batalionul Azov au luat ostatici doi soldaţi ruşi”. Comandantul unei unităţi Azov din Zaporizhzhia Maksym Zhorin relatează acest lucru pe canalul său de Telegram.

Update 23 iunie, ora 13:00 Au sosit la Kiev, lansatoarele americane de rachete Himars

Lansatoarele americane de rachete Himars au sosit în Ucraina. Acest lucru a fost oficializat pe twitter de ministrul Apărării de la Kiev, Oleksii Reznikov, care i-a mulţumit „colegului şi prietenului secretarului american al Apărării Lloyd J.Austin” pentru aceste „instrumente puternice”.

„Vara va fi fierbinte pentru ocupanţii ruşi”, adaugă Reznikov. Termenul Himars este acronimul „High 'Mobility Artillery Rocket System”, adică un sistem de lansare de rachete de artilerie cu mobilitate ridicată. Raza de acţiune este semnificativ mai mare decât cea a obuzierelor M177 de 155 mm, cea mai puternică armă livrată până acum la Kiev.

Update 23 iunie, ora 11:47 Un personaj-cheie din anturajul lui Vladimir Putin a fost găsit împușcat.

Este vorba de colonelul rus Vadim Zimin, cel care îi duce liderului de la Kremlin valiza cu codurile nucleare.

În vârstă de 53 de ani, colonelul Zimin a fost găsit împușcat, în stare gravă, în bucătăria locuinței sale. 

Cel care l-a găsit pe colonel este chiar fratele său.

Bărbatul rănit a fost dus la spital și internat la terapie intensivă.

Colonelul rus se afla în arest la domiciliu în momentul incidentului, fiind implicat într-o anchetă penală de corupție.

Update 23 iunie, ora 10:21 Armata ucraineană a anunțat că operațiunile împotriva forțelor ruse de pe Insula Șerpilor continuă.

Serghei Bratciuk, purtătorul de cuvânt al administrației militare regionale Odesa, a precizat pe Telegram că are "vești bune" în legătură cu efectele atacurilor lansate de forțele Kievului.

"Armata noastră a lovit un alt sistem de rachete Panțîr", a afirmat oficialul ucrainean.

Panțîr este denumirea unei familii de sisteme anti-aeriene autopropulsate produse în Rusie, dotate cu rachete sol-aer cu rază medie.

"Există confirmare din partea armatei privind distrugerea țintelor militare ale garnizoanei ruse (de pe insulă), a indicat Serghei Bratciuk.

"Vorbim de două complexe de rachete și tunuri antiaeriene, de o stație radar, de mai multe unități de vehicule și militari", a adăugat el.

Miercuri, Direcția principală de informații a Ministerului ucrainean al Apărării a precizat că "operațiunea va continua până la eliberarea totală a Insulei Șerpilor".

Update 23 iunie, ora 09:36 Unul dintre foștii combatanți străini în armata Ucrainei a fost informat în legătură situația pedepsei capitale, la care a fost condamnat de un tribunal al așa-numitei Republici Populare Donețk (DPR).

Lui Aiden Aslin i s-a comunicat că sentința va fi executată, transmite BBC, care citează familia celui condamnat.

Aiden Aslin și Shaun Pinner, împreună cu un alt combatant străin de origine marocană, au fost condamnați la moarte în prima parte a acestei luni, după ce au fost predați separatiștilor de forțele militare ruse.

Aslin a putut vorbi cu membrii familiei sale și le-a spus acestora că "oficialitățile din Marea Britanie nu au făcut nicio tentativă" de a negocia salvarea sa de la moarte, menționează BBC.

În acest context, separatiștii i-au spus bărbatului că "timpul se scurge"

"Nu există cuvinte (pentru a descrie situația). E cel mare coșmar ca un membru al familiei tale să fie tratat astfel", a declarat Pamela Hall, bunica britanicului în captivitate.

Update 23 iunie, ora 08:01 Ucraina a depus cererea de aderare la UE la 28 februarie 2022, iar Georgia şi Republica Moldova au depus cererile în data de 3 martie 2022.

Comisia Europeană a emis avizul cu privire la cererile depuse de aceste țări la 17 iunie 2022.

În cazul Ucrainei și Republicii Moldova, Comisia a recomandat acordarea statutului de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, "plecând de la premisa că trebuie luate măsuri în mai multe domenii".

În ceea ce privește Georgia, Comisia a recomandat acordarea statutului de țară candidată la aderare "după ce vor fi abordate o serie de priorități".

Administrația Prezidențială de la București a anunțat că președintele Klaus Iohannis participă, joi şi vineri, la reuniunile liderilor din Uniunea Europeană şi Balcanii de Vest, la Consiliul European şi la Summitului Euro în format extins, care vor avea loc la Bruxelles.

Update 23 iunie, ora 00:01 Președinții Ucrainei și Republicii Moldova, Volodimir Zelenski și Maia Sandu, au avut miercuri seară o convorbire telefonică înainte de summitul Consiliului European în cadrul căruia liderii europeni vor decide să acorde celor două țări statutul de țări candidate la Uniunea Europeană.

În cadrul conversației lor, liderii de la Kiev și Chișinău și-au promis asistență reciprocă pe calea lor către UE.

Război în Ucraina, 22 iunie | Primar: Cel puțin 22.000 de oameni au murit în Mariupol de la începutul invaziei

Război în Ucraina, 21 iunie | Rușii atacă fără încetare pe frontul de est. Lupte grele în Donbas

Război în Ucraina, 20 iunie | Primarul din Severodoneţk: Ruşii pun în aplicare strategia Mariupol, cu distrugere totală

Război în Ucraina, 19 iunie | Comandantul armatei britanice se pregătește de războiul cu Rusia | Militarii ruși dezertează pe capete

Război în Ucraina, 18 iunie | Ucrainenii spun că rușii țintesc instalațiile care transportă gaze | Rusia recunoaște că vrea să șteargă granițele Ucrainei

×
Subiecte în articol: Război Ucraina Klaus Iohannis
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close