Antena 3 CNN Be EU Iohannis participă la Consiliul European unde se așteaptă ca Ucraina și Republica Moldova să devină state-candidat la aderare

Iohannis participă la Consiliul European unde se așteaptă ca Ucraina și Republica Moldova să devină state-candidat la aderare

Consiliul European se reunește în zilele de 23 şi 24 iunie 2022, la Bruxelles, având pe ordinea zi  relațiile Uniunii cu partenerii externi, situația din Ucraina, cererile de aderare ale Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei precum și alte subiecte.

Iohannis participă la Consiliul European unde se așteaptă ca Ucraina și Republica Moldova să devină state-candidat la aderare
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Iun 2022   •   08:46

Ucraina a depus cererea de aderare la UE la 28 februarie 2022, iar Georgia şi Republica Moldova au depus cererile în data de 3 martie 2022.

Comisia Europeană a emis avizul cu privire la cererile depuse de aceste țări la 17 iunie 2022.

În cazul Ucrainei și Republicii Moldova, Comisia a recomandat acordarea statutului de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, "plecând de la premisa că trebuie luate măsuri în mai multe domenii".

În ceea ce privește Georgia, Comisia a recomandat acordarea statutului de țară candidată la aderare "după ce vor fi abordate o serie de priorități".

"Ucraina, Moldova și Georgia împărtășesc aspirația puternică și legitimă de a adera la Uniunea Europeană. Astăzi, le transmitem un semnal clar de sprijin în această privință, tocmai într-un moment în care se confruntă cu circumstanțe dificile (...) Avizele Comisiei marchează un punct de cotitură în relațiile noastre, aceasta fiind o zi istorică pentru locuitorii Ucrainei, Moldovei și Georgiei.

Șefa Comisiei: "Locul Ucrainei, Moldovei și Georgiei este în UE. Atunci când va veni momentul"

Confirmăm că locul lor este, când va veni momentul, în Uniunea Europeană. Următoarele etape sunt acum în mâinile statelor membre", a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

La summit-ul de la Bruxelles, liderii UE vor discuta, totodată, despre cele mai recente evoluții în legătură cu invazia Rusiei în Ucraina, cu accent pe criza mondială a securității alimentare, precum și despre continuarea sprijinului economic, militar, politic şi umanitar, acordat Ucrainei de către Uniunea Europeană.

Din Consiliul European fac parte șefii de stat sau de guvern ai celor 27 de state membre ale UE, președintele Consiliului European și președintele Comisiei Europene.

Deciziile în cadrul instituției sunt adoptate, în general, prin consens.

Administrația Prezidențială de la București a anunțat că președintele Klaus Iohannis participă, joi şi vineri, la reuniunile liderilor din Uniunea Europeană şi Balcanii de Vest, la Consiliul European şi la Summitului Euro în format extins, care vor avea loc la Bruxelles.

Foto: liderii din Consiliul European la poza de grup, cu ocazia unui summit precedent, desfășurat în luna octombrie 2021

×
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close