Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 125 | Ministrul britanic al apărării: ”Există o amenințare reală că războiul va depăși granițele Ucrainei”

Război în Ucraina, ziua 125 | Ministrul britanic al apărării: ”Există o amenințare reală că războiul va depăși granițele Ucrainei”

Redacția Antena 3 CNN
10 minute de citit Publicat la 21:00 28 Iun 2022 Modificat la 23:00 28 Iun 2022
BeFunky-collage - 2022-06-28T005236.357
Sursa foto: Hepta

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Moscova, prima reacție după atacul atroce cu rachete de la Kremenciuk
  • Summit-ul NATO va defini Rusia drept amenințare la adresa aliaților
  • Turcia, pe cale să blocheze aderarea Finlandei și Suediei la NATO
  • Președintele ucrainean avertizează asupra unui posibil atac asupra Ucrainei, lansat din Transnistria
  • Rusia a lansat un atac cu rachete asupra unui centru comercial din Kremenciuk, regiunea Poltava
  • Zelenski se va adresa G7 în timp ce liderii planifică următoarea etapă a răspunsului la război
  • Rușii au atacat orașul Harkov, din estul Ucrainei
  • Mai multe explozii au fost auzite duminică dimineața în Kiev
  • Rușii au bombardat şi Cerkasî, oraş în mare parte neatins de explozii de când Rusia a invadat Ucraina în februarie.
  • Cel puțin 339 de copii au fost uciși și peste 600 răniți de la începutul războiului din Ucraina
  • Vladimir Putin face prima călătorie în străinătate de la declanșarea războiului din Ucraina

Update 28 iunie, ora 21.00 Ţara care îi sare în ajutor Ucrainei. Donează încă 70 de milioane de euro

Finlanda va dona Ucrainei încă 70 de milioane de euro pentru dezvoltarea cooperării şi ajutor umanitar, declară ministrul finlandez de Externe marţi, conform The Kyiv Independent, Finlanda vrea ca Ucraina să investească în Educaţie, domnia legii, energie şi rezilienţă climatică.

Update 28 iunie, ora 19:00 Ministrul britanic al apărării: ”Există o amenințare reală că războiul va depăși granițele Ucrainei”

Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, crede că președintele rus Vladimir Putin nu-și va limita atacul asupra Ucrainei.

„Există un pericol foarte real ca Vladimir Putin să atace în afara Ucrainei”, a spus Wallace.

Potrivit acestuia, Rusia reprezintă acum o amenințare „directă și urgentă” pentru toate țările europene..

Totodată, Wallace a subliniat că Marea Britanie trebuie să sporească investițiile în sectorul apărării pentru a contracara amenințările din partea Federației Ruse și a Chinei.

Update 28 iunie, ora 18:00 Bilanţul atacului de la Kremenciuk a crescut la peste 20 de morţi, 59 de răniţi şi 40 de dispăruţi

Numărul morţilor din atacul cu rachetă de ieri după-amiază împotriva centrului comercial din Kremenchuk, în regiunea Poltava, creşte: „Ştim deja peste 20 de morţi şi 59 de răniţi, dintre care 25 internaţi”, pe lângă 40 dispăruţi.

Acest lucru a fost anunţat într-un briefing de către Kyrylo Timoşenko, şeful adjunct al Oficiului Prezidenţial. Kremenchuk nu este singurul atac asupra civililor din Ucraina din ultimele ore.

Update 28 iunie, ora 16:30 Rusia spune că războiul s-ar putea încheia ”înainte de sfârșitul zilei de astăzi”

Kremlinul nu stabilește termene pentru operațiunea specială din Ucraina, aceasta merge conform planului și își atinge obiectivele, dar Kievul poate pune capăt ostilităților în scurt timp ordonând armatei ucrainene să depună armele, a spus Dmistri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Ministerul rus al Apărării informează că lucrează la planuri de întărire a graniţelor de vest din cauza ştirilor despre ”noi pericole” din partea NATO.

Înaintarea Alianţei către graniţele ruse ”se desfăşoară de două decenii şi continuă, iar Moscova este conştientă de acest lucru”, a adăugat Peskov.

Update 28 iunie, ora 15:30 Este Secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei din 2008, anul în care Vladimir Putin a făcut "rocada" cu Dmitri Medvedev la președinția Rusiei.

Are 70 de ani, a fost instruit de KGB, la fel ca și Putin și este considerat de mulți drept "numărul 2" la Kremlin.

Este poziția privilegiată din care poate ajunge "numărul 1" în cazul în care i se întâmplă ceva grav actualului președinte rus.

A fost șeful FSB, principalul succesor al KGB, din 1999 și până în 2008.

Apărător înfocat al unui război pe termen lung în Ucraina, Nikolai Patruşev împărtășește multe trăsături comune cu șeful său direct.

Este supranumit "Şoimul lui Putin" și nu precupețește niciun efort când vine vorba de a urma direcția dată de actualul președinte.

Discursurile sale sunt presărate deseori cu avertismente dure pentru cei considerați adversari ai Rusiei.

Update 28 iunie, ora 14:30 Ministerul Apărării de la Moscova a publicat prima sa reacție, după ce rachetele rusești au lovit, luni, un mall aglomerat din orașul ucrainean Kremenciuk și au ucis 18 oameni, rănind alte câteva zeci.

"Forțele aero-spațiale ale Rusiei au lansat un atac din aer cu arme de înaltă precizie asupra hangarelor cu armament și muniție primite (de Ucraina, n.r.) de la Statele Unite și de la țările europene, lovind o fabrică de utilaje rutiere", a transmis instituția citată pe canalul său Telegram.

"În  urma atacului de înaltă precizie, au fost atinse armamentul și muniția de proveniență occidentală, aflate în depozite, în vederea transportului către trupele ucrainene din Donbas", susține declarația Ministerului rus al Apărării.

Ministerul pretinde că detonația muniției armelor occidentale a declanșat un incendiu în ceea ce susține că ar fi "un mall nefuncțional" din apropiere.

Update 28 iunie, ora 13:30 Reuniunea, caracterizată drept "istorică" de Secretarul General Jens Stoltenberg, are loc în contextul celei mai grave crize de securitate din zona EuroAtlantică, de după al Doilea Război Mondial.

Sunt așteptate decizii care ar putea schimbă din temelii funcționarea Alianței.

"Secretarul General Jens Stoltenberg a spus clar că la acest Summit se va întări sprijinul pentru Ucraina, oricât de mult va dura acest război. De altfel, de la acest război o să pornească și nouă strategia NATO pe următorii 10 ani.

Stoltenberg a numit Ucraina 'un partener', ceea ce nu se va mai întâmpla, de acum încolo, cu Rusia, așa cum se prevedea în Tratatul de la Lisabona din anul 2010.

După acest Summit, Rusia va fi numită oficial 'o amenințare la adresa statelor aliate'. Este și motivul pentru care președintele Klaus Iohannis va cere întărirea flancului estic. 

Ce ar putea să însemne asta pentru România? Mult mai mulți militari ai statelor aliate la noi în țară. Acele grupuri de lupta anunțate deja ar putea să se transforme în brigăzi. Asta înseamnă că vom vedea până la 4000 de militari aliați în România.

Mai mulți soldați aliați în România, mai multe nave aliate în Marea Neagră

De asemenea, vorbim și despre forțele de intervenție rapidă, forțele de întărire a flancului estic, care ar putea să ajungă în cel mult 48 de ore în aceste zone, în cazul unui conflict. De la 40.000 de militari vor fi 300.000 de militari.

Aceste decizii se vor lua aici la Summit.

Prima sesiune de lucru va fi deschisă de președintele Volodimir Zelenski, online, din Ucraina. 

O altă decizie importantă va privi Marea Neagră. Pentru prima dată NATO a înțeles importantă strategică a acestui punct, în contextul războiului din Ucraina.

Am putea să vedem mai multe forțe navale în Marea Neagră", a transmis  Corina Matlinschi, trimisul special Antena 3 la Madrid.

Ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, vor participa și ei, în zilele de 29 și 30 iunie, la summit-ul NATO de la Madrid, în delegația condusă de președintele Klaus Iohannis.

Update 28 iunie, ora 11:30 Agenția de rating Moody's transmite că Rusia a ajuns în incapacitate de plată, după ce banii aferenți unor obligațiuni destinate piețelor internaționale nu au ajuns la investitori, în urma expirării perioadei de grație de 30 de zile.

Declarația a venit după ce Rusia a negat situația de incapacitate de plată și a susținut că plățile au fost efectuate, în dolari și euro, în data de 27 mai, însă banii au fost blocați la Euroclear, o bancă de clearing  cu sediul în Belgia.

Euroclear nu specificat dacă plata a fost blocată, dar a indicat că respectă toate sancțiunile dispuse la adresa Rusiei, în urma invaziei din Ucraina.

Moody’s a avertizat că ar putea apărea alte situații de neplată din partea guvernului rus.

"Un decret prezidențial al Rusiei din 22 iunie a introdus o procedură de plată a datoriei externe în ruble.

Ne menținem punctul de vedere că vom considera, probabil, plățile în ruble ca o situație de neplată pentru obligațiunile care nu permit o astfel de schimbare a denominării în termenii contractuali", a precizat agenția.

Update 28 iunie, ora 10:30 Turcia, cunoscută pentru relația președintelui Recep Tayyip Erdogan cu liderul rus Vladimir Putin, este pe cale să blocheze intrarea Finlandei și Suediei la NATO.

După mai multe runde de negocieri care au rămas fără rezultate, liderul de la Ankara se întâlnește la Madrid cu omologul său finlandez și cu premierul suedez.

Turcia are o poziție particulară în NATO: a fost scoasă de SUA din programul de achiziție a aparatelor F-35, de ultimă generație, pentru că s-a dotat cu sisteme de rachete S-400 din Rusia. 

De asemenea, această țară nu s-a alăturat statelor occidentale care au impus sancțiuni Rusiei în urma invaziei din Ucraina.

Radu Tudor, analist militar și realizator Antena 3, estimează că regimul președintelui Erdogan va reuși să blocheze, temporar, intrarea în NATO a celor două state nordice.

Update 28 iunie, ora 09:30 Un general rus a fost rechemat din pensie și trimis pe front, în Ucraina, în condițiile în care armata rusă se confruntă cu o penurie de ofițeri superiori.

Informația este publicată de tabloidul britanic The Mirror.

Ar fi vorba despre un general maior de 67 de ani, cu prenumele Pavel.

Acesta a primit misiunea de a superviza forțele speciale care operează în estul Ucrainei, după ce ofițerul cu cel mai înalt grad din unitatea respectivă a fost grav rănit.

Un aspect atipic pentru un general trimis pe front este că Pavel cântărește aproape 130 de kilograme.

Acest ofițer este un veteran al războiului dus de Rusia în Afganistan, în anii '80.

El a avut o carieră militară de peste 40 de ani și a fost comandant al forțelor speciale din armata rusă, însă asta s-a întâmplat în urmă cu 25 de ani, când Pavel era mai tânăr și mai în formă.

Generalul s-ar fi retras în urmă cu cinci ani iar ultima sa misiune ar fi fost în Siria.

Update 28 iunie, ora 08:30 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, avertizează asupra unui un posibil lansat din Transnistria asupra orașului și regiunii Odesa.

El a spus că un astfel de atac al trupelor rusești va fi ca o palmă la care Ucraina va răspunde cu o lovitură.

Declarațiile au fost făcute la Kiev, la o conferință de presă comună cu Maia Sandu, președintele Republicii Moldova.

"Trebuie să facem tot posibilul pentru ca agresiunea rusă să nu mai poată amenința Ucraina, Moldova sau pe nimeni din Europa.  Am pus problema riscurilor ale unor astfel de lovituri în discuțiile cu doamna președinte.

Dacă ar avea loc, atunci aș considera asta o greșeală la scară globală.

Am primit anumite semnale şi sunt neplăcute. Dar acești oameni ar trebui să știe că sunt în Transnistria, teritoriul Moldovei, ocupat temporar, iar pentru noi (un eventual atac din partea Transnistriei) nu va fi o lovitură, ci o palmă, iar noi, cu siguranță, vom răspunde cu o lovitură", a declarat președintele ucrainean.

Update 28 iunie, ora 00:05 Rusia a lansat un atac cu rachete asupra unui centru comercial din Kremenciuk, regiunea Poltava.

Cel puțin 18 persoane au murit și alte câteva zeci au fost rănite în urma atacului aerian asupra centrului comercial din Kremenciuk, potrivit unui bilanț actualizat în timpul nopții, citat de un oficial ucrainean.

După atacul asupra centrului comercial, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski reacționat pe pagina sa de Instagram.

”Ocupanții au tras cu rachete în mall, unde erau peste o mie de civili. Mall-ul este în flăcări, salvatorii luptă cu focul, numărul victimelor este imposibil de imaginat.

Niciun pericol pentru armata rusă. Fără valoare strategică. Doar încercarea oamenilor de a duce o viață normală, care îi înfurie atât de mult pe ocupanți.

Rusia continuă să-și verse neputința asupra cetățenilor obișnuiți. Este inutil să speri la umanitate din partea ei”, a scris președintele ucrainean.

Update 28 iunie, ora 00:01 Liderii statelor puternic industrializate din Grupul G7 au anunțat luni, cu ocazia summitului din Germania, asistență financiară de 28 de miliarde de euro destinată Ucrainei şi intensificarea sancțiunilor împotriva Rusiei.

"Noi, șefii de stat și de guvern din Grupul G7, menținem solidaritatea față de Ucraina și confirmăm susținerea constantă pentru Administrația Ucrainei și pentru poporul ucrainean în apărarea curajoasă a suveranității țării și a integrității teritoriale, precum şi pentru asigurarea unui viitor al țării în pace și democrație. (...) Vom susține Ucraina atât timp cât va fi necesar", anunță Grupul G7, conform unui comunicat postat pe site-ul Președinției germane a organizației.

Război în Ucraina, 27 iunie | Liderii G7 anunţă intensificarea sancţiunilor anti-ruse

Război în Ucraina, 26 iunie | Vladimir Putin părăsește Rusia pentru prima dată de la începutul războiului din Ucraina | G7, sancțiunea care lovește în "inima" mașinăriei de război a Rusiei 

Război în Ucraina, 25 iunie | Forțele ruse au intrat în Lisichansk, ultima redută ucraineană din Lugansk | Rusia atacă toată Ucraina, cu rachete lansate inclusiv din Belarus

Război în Ucraina, 24 iunie | Lavrov acuză NATO și UE că pregătesc ceva Rusiei | Ultimele forțe ucrainene din Severodonețk au primit ordin să se retragă

Război în Ucraina, 23 iunie | Consiliul UE a dat ”undă verde” statutului de candidat la aderare pentru Ucraina

×
x close