Antena 3 CNN Externe Turcia ține în șah extinderea NATO. Ce se va întâmpla la Madrid cu aderarea Finlandei și Suediei

Turcia ține în șah extinderea NATO. Ce se va întâmpla la Madrid cu aderarea Finlandei și Suediei

Turcia, cunoscută pentru relația președintelui Recep Tayyip Erdogan cu liderul rus Vladimir Putin, este pe cale să blocheze intrarea Finlandei și Suediei la NATO.

Turcia ține în șah extinderea NATO. Ce se va întâmpla la Madrid cu aderarea Finlandei și Suediei
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Iun 2022   •   10:30

După mai multe runde de negocieri care au rămas fără rezultate, liderul de la Ankara se întâlnește la Madrid cu omologul său finlandez și cu premierul suedez.

Turcia are o poziție particulară în NATO: a fost scoasă de SUA din programul de achiziție a aparatelor F-35, de ultimă generație, pentru că s-a dotat cu sisteme de rachete S-400 din Rusia. 

De asemenea, această țară nu s-a alăturat statelor occidentale care au impus sancțiuni Rusiei în urma invaziei din Ucraina. Radu Tudor, analist militar și realizator Antena 3 estimează regimul președintelui Erdogan va reuși să blocheze, temporar, intrarea în NATO a celor două state nordice.

Radu Tudor: "Cele mai dificile negocieri din NATO, în ultimii ani"

"Sunt, probabil, cele mai dificile negocieri pe care Alianța Nord-Atlantică le-a avut de purtat în ultimii ani. Turcia vrea să blocheze aderarea Finlandei și Suediei, nu pentru că n-ar îndeplini criterii, ci pentru că în relația bilaterală și în atitudinea față de grupări pe care Turcia le consideră teroriste există aspecte care nemulțumesc guvernul de la Ankara.

De la nivel bilateral, totul s-a transferat la nivel aliat. Înțeleg că ieri după-amiază, Secretarul General al NATO a mai realizat o rundă de consultări iar astăzi consultările continuă.

Speranțele sunt însă destul de slabe, pentru ca la summit-ul de la Madrid să fie anunțată aderarea celor două țări, date fiind inflexibilitate Turciei și relația (Turciei) cu Moscova și cu Vladimir Putin.

Suedia și Finlanda acționează, deja, ca state partenere ale Alianței. Din punct de vedere al securității, am văzut unele măsuri luate în cele două țări și cred că putem conta pe ele când vine vorba strict de chestiuni de apărare și de securitate.

Radu Tudor: "Sunt șanse destul de mari ca Finlanda și Suedia să adere până la finele anului"

În relația politică, ne așteptăm ca aceste negocieri să avanseze, ca doleanțele politice să ale Turciei să fie rezolvate, într-un fel sau altul.

Chiar dacă nu vom vedea, mâine, aderarea Suediei și Finlandei oficializată la summit, sunt șanse destul de mari ca acest lucru să se întâmple până la sfârșitul anului.

Și, evident, va fi un alt Consiliu Nord-Atlantic, la nivel de miniștri, și vom vedea, foarte probabil, această chestiune rezolvată.

Mai ales că Suedia a făcut unele modificări în legislație și deja a menționat că organizația PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan, n.r.) desfășoară activități teroriste.

Deci (Suedia) se îndreaptă către satisfacerea doleanțelor Turciei, dar nu cu viteza cu care (aceasta din urmă) ar fi dorit", a spus Radu Tudor la Antena 3.

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, și președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, la Forumul Diplomației din Antalia, martie 2022

×
Subiecte în articol: turcia NATO Finlanda Suedia radu tudor Madrid
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close