Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 126 | Serviciile americane de informații: Putin încă vrea să preia cea mai mare parte a Ucrainei

Război în Ucraina, ziua 126 | Serviciile americane de informații: Putin încă vrea să preia cea mai mare parte a Ucrainei

Război în Ucraina, ziua 126. Ministrul britanic al apărării: ”Există o amenințare reală că războiul va depăși granițele Ucrainei”. Bilanţul atacului de la Kremenciuk a crescut la peste 20 de morţi, 59 de răniţi şi 40 de dispăruţi.

Război în Ucraina, ziua 126 | Serviciile americane de informații: Putin încă vrea să preia cea mai mare parte a Ucrainei
Sursa foto: Antena 3 / Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Iun 2022   •   21:00

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Putin încă vrea să preia cea mai mare parte a Ucrainei - serviciile de informații americane
  • Rusia a tras 131 de rachete asupra Ucrainei în patru zile
  • 144 de soldați ucraineni, eliberați în cadrul unui nou schimb de prizonieri cu Rusia
  • Cinci oameni au fost spulberați după ce o rachetă rusească a lovit un bloc de locuințe în orașul Nikolaev
  • Rușii au bombardat Harkov cu rachete Iskander
  • SUA vor anunța că trimit încă două distrugătoare la baza spaniolă Rota
  • Ministrul britanic al apărării: ”Există o amenințare reală că războiul va depăși granițele Ucrainei”
  • Bilanţul atacului de la Kremenciuk a crescut la peste 20 de morţi, 59 de răniţi şi 40 de dispăruţi
  • Rusia spune că războiul s-ar putea încheia ”înainte de sfârșitul zilei de astăzi”
  • Moscova, prima reacție după atacul atroce cu rachete de la Kremenciuk
  • Summit-ul NATO va defini Rusia drept amenințare la adresa aliaților

Update 29 iunie, ora 22:30 Prima țară care a decis să recunoască independența celor două regiuni separatiste proruse din Donbasul ucrainean

Siria a decis, miercuri, să recunoască independența Republicilor Populare Donețk și Lugansk.

„Întruchipând voința și dorința comună de a îmbunătăți relațiile în toate domeniile, Republica Arabă Siriană a decis să recunoască independența și suveranitatea Republicii Populare Lugansk (LPR) și Republicii Populare Donețk (RPD)”, a declarat Ministerul de Externe în o declarație citată de agenția siriană SANA .

Raportul precizează că „se vor stabili contacte cu fiecare dintre cele două țări [LPR și DPR] pentru a conveni asupra unui cadru de consolidare a relațiilor, inclusiv stabilirea de relații diplomatice în conformitate cu normele stabilite”.

Pe 16 iunie, președintele sirian Bashar al-Assad a anunțat în cadrul unei întâlniri cu delegația RPD că procedura de recunoaștere a RPD a început oficial.

Update 29 iunie, ora 21:00 Putin încă vrea să preia cea mai mare parte a Ucrainei - serviciile de informații americane

Directorul Serviciului de Informații Naționale, Avril Haynes, a declarat că președintele rus Vladimir Putin nu a renunțat la planurile de a ocupa cea mai mare parte a teritoriului Ucrainei prin mijloace militare.

„Suntem încă într-o situație în care ne uităm la Putin și credem că are în esență aceleași obiective politice pe care le avea înainte, și anume că vrea să preia cea mai mare parte a Ucrainei”, a spus Haynes în timpul unei conferințe de presă a Departamentului de Comerț.

Potrivit acesteia, serviciile de informații americane au dezvoltat trei scenarii posibile pentru dezvoltarea războiului rusesc în Ucraina pe termen scurt. Ea consideră cel mai probabil scenariu al unui conflict blocat, în care Federația Rusă va obține doar câștiguri minore.

Alte scenarii sunt o descoperire pe scară largă a Rusiei sau o stabilizare cu succes a liniei frontului de către forțele ucrainene, cu succese posibile, dar nesemnificative, în regiunea Herson și alte așezări din sudul Ucrainei.

„Pe scurt, situația pare destul de sumbră”, a rezumat directorul Serviciului de Informații Naționale.

Update 29 iunie, ora 20:00 Rusia a tras 131 de rachete asupra Ucrainei în patru zile

În patru zile, 131 de rachete rusești au fost lansate pe teritoriul Ucrainei, potrivit consilierul Alexei Arestovich.

Atacul de la mall-ul din Kremenchug a arătat că Kremlinul cu siguranță nu ține cont de victimele civile din Ucraina, a spus el.

Arestovich și-a amintit că Kremenchug a fost lovit cu două rachete. Unul a lovit uzina de reparații de mașini, al doilea - în mall. 

„ Există trei versiuni ale ceea ce se întâmplă : au lovit fabrica, dar au lovit mall-ul și fabrica; au lovit mall-ul, dar au lovit și fabrica; au țintit ambele obiecte simultan. În orice caz, acest lucru încalcă prevederile. principiile războiului și moralitatea umană. Deși știm de mult că acest lucru nu este aplicabil Kremlinului".

Consilierul șefului Administrației Prezidențiale a adăugat că o lovitură asupra unui oraș dens populat la ora 16:00 cu o rachetă cu o eroare de lovire de 600 de metri este infracțiune.

Update 29 iunie, ora 19:00 144 de soldați ucraineni, eliberați în cadrul unui nou schimb de prizonieri cu Rusia

144 de soldați ucraineni, unii dintre ei implicați în apărarea oțelăriei Azovstal, au fost eliberați în cadrul unui nou schimb de prizonieri cu Rusia, a anunțat Ministerul Apărării din Ucraina.

Potrivit The Guardian, ministerul ucrainean al Apărării a anunțat că 144 de soldați ucraineni, inclusiv trupe care se aflau la oțelăria Azovstal din Mariupol, au fost eliberați în cadrul unui schimb de prizonieri cu Rusia.

Acesta este cel mai mare schimb de prizonieri de când Rusia a invadat Ucraina, a anunțat, pe Telegram, direcția de informații a ministerului.

Dintre cei 144 de soldați ucraineni eliberați, 95 au fost implicați în apărarea oțelăriei Azovstal, a precizat sursa citată.

Acesta nu a spus când și unde a avut loc schimbul sau câți prizonieri ruși au fost eliberați în cadrul acestuia.

Update 29 iunie, ora 18:00 Zelenski cere admiterea Ucrainei în NATO sau integrarea în arhitectura de securitate occidentală

Preşedintele Volodimir Zelenski le-a cerut miercuri liderilor NATO să admită Ucraina în Alianţa Nord-Atlantică sau să o integreze în arhitectura de securitate occidentală, avertizând că Rusia ar putea ataca şi alte ţări.

"Oare Ucraina nu a plătit suficient" astfel încât să fie admisă în NATO? "Încă este insuficientă contribuţia noastră pentru apărarea Europei şi a întregii lumi civilizate?", le-a spus Volodimir Zelenski liderilor NATO în discursul rostit prin videoconferinţă la summitul de la Madrid.

"Avem nevoie de garanţii de securitate şi trebuie să găsiţi un loc pentru Ucraina în spaţiul comun de securitate. Gândiţi-vă la un lucru: în momentul de faţă, o ţară care nu este membră NATO a reuşit să opună resistenţă peste patru luni unui stat pe care dumneavoastră îl consideraţi oficial cea mai mare ameninţare.

Noi oprim Rusia să ne distrugă pe noi şi să vă distrugă pe dumneavoastră", a subliniat Volodimir Zelenski.

Update 29 iunie, ora 16:30 Căutările în ruinele mall-ului din Kremenciuk vor mai ţine două-trei zile, spun autorităţile ucrainene

Căutările persoanelor dispărute şi curăţarea resturilor de la centrul comercial lovit luni de o rachetă rusească sunt în curs de desfăşurare, a declarat Vitalii Maletskyi, primarul din Kremenciuk.

Update 29 iunie, ora 14:11 Un bombardament efectuat de ruși asupra orașului ucrainean Nikolaev a ucis, miercuri, cinci oameni și a rănit alți trei.

Șeful Administrației regionale, Vitali Kim, menționează că blocul în care se aflau victimele ar fi fost lovit de o rachetă de croazieră rusă X-55.

Oficialul i-a îndemnat pe locuitori să părăsească orașul.

La rândul său, oficialii de la Moscova au transmis că rachetele rusești ar fi distrus o bază de antrenament pentru mercenari de lângă Nikolaev, informație care nu a putut fi verificată independent.

Update 29 iunie, ora 13:19 Noi explozii consecutive unor tiruri rusești de artilerie au fost semnalate în doilea cel mai mare oraș din Ucraina.

Miercuri dimineață, sirenele de raid aerian au sunat din nou, panicând populația.

"Ieri noaptea, la ora 23, rușii au lovit cu două rachete balistice de tip Iskander. Acestea au fost lansate din orașul Belgorod din Rusia, care se află la 80 de kilometri de la Harkov.

Potrivit experților, sistemul antiaerian ucrainean nu este capabil să intercepteze acest tip de rachete.

Conform informațiilor furnizate de autoritățile locale, au fost au fost distruse două obiective de infrastructură militară. Ieri au fost raportate 5 explozii pe parcursul zilei, soldate cu 2 morți și 5 răniți.

Cel mai grav este că rușii atacă infrastructura civilă. Agresorii au șters de pe fața pământului mai multe sate din regiunea Harkov, care în luna mai fuseseră eliberate de combatanții ucrainieni.

Trupele rușilor se află doar la 20 de kilometri de la Harkov, ceea ce denotă că se pregătește un nou sediu.

Totul depinde de cum va evolua situația pe linia frontului din Donbas, susțin militarii ucrainieni", a transmis corespondentul Antena 3 Dumitru Garcaliuc.

Update 29 iunie, ora 10:47 Premierul britanic Boris Johnson a speculat asupra situației în care liderul rus Vladimir Putin ar fi renunțat să invadeze Ucraina.

Într-un interviu acordat presei germane după summitul G7 premierul a indicat genul președintelui rus drept factor care contribuie la conflict.

"Dacă Putin ar fi fost o femeie - ceea ce evident că nu este, dacă ar fi fost - chiar nu cred că s-ar fi angajat într-un război nebunesc, macho, de invazie și violență, așa cum a făcut-o", a spus premierul britanic pentru postul ZDF.

"Dacă vrei un exemplu perfect de masculinitate toxică, este ceea ce face el în Ucraina", a continuat el.

De altfel, liderii occidentali reuniți la summitul G7 din Bavaria au făcut o serie de glume pe seama fotografiilor cu Vladimir Putin în bustul gol, larg difuzate în trecut.

Update 29 iunie, ora 09:12 Statele Unite vor face miercuri, la summitul NATO de la Madrid, "anunțuri precise" despre "noile angajamente militare terestre, navale și aeriene pe termen lung" în Europa, în special în estul continentului.

O declarație în acest sens a venit de la Jake Sullivan, principalul consilier diplomatic și militar al președintelui american Joe Biden, semnalează realizatorul Antena 3 și analistul militar Radu Tudor pe blogul său.

Sullivan a arătat că "mai multe state NATO vor promite, la rândul lor, suplimentarea contribuțiilor lor în materie de apărare a Flancului de Est", cu un accent special pe Marea Baltică.

Potrivit oficialului american, Statele Unite vor anunța şi o creștere la șase, de la patru în prezent, a numărului distrugătoarelor dislocate la baza navală spaniolă Rota, iar problema bugetelor pe care statele membre le alocă Apărării va fi de asemenea abordată, cu referire la cererea Washingtonului ca toate statele membre să angajeze pentru acest sector cel puțin 2% din PIB.

Update 29 iunie, ora 08:12 Au apărut imagini terifiante care surprind momentul când un centru comercial din orașul ucrainian Kremenciuk este lovit de o rachetă a armatei ruse.

Racheta intră în cadru, lovește acoperișul complexului comercial și explodează. 

Tragedia s-a întâmplat în urmă cu două zile însă imaginile au fost făcute publice în această dimineață. 

Cel puțin 20 de oameni au murit în urma atacului. 59 de persoane au fost rănite și peste 40 de au fost date dispărute.  

"Ştim deja peste 20 de morţi şi 59 de răniţi, dintre care 25 internați, pe lângă 40 dispăruţi", a spus Kirilo Timoşenko, șeful adjunct al Biroului Prezidenţial.

Update 29 iunie, ora 00:00 Rusia plătește armata pentru războiul din Ucraina cu ajutorul cauza Gazprombank, care încă evită sancțiunile

Rusia plătește salarii și indemnizații soldaților săi care luptă împotriva Ucrainei prin Gazprombank, care, până acum, a evitat sancțiunile occidentale serioase, inclusiv o întrerupere a SWIFT.

Acest lucru se afirmă în ancheta jurnaliştilor de la „Schemes” (Radio Liberty).

Gazprombank este singura mare bancă rusă care a evitat până acum sancțiunile occidentale la scară largă. Ea este salvată de faptul că țările europene primesc plăți pentru gazul și petrolul rusesc în conturile acestei bănci.

Dar, prin aceeași bancă, Ministerul Apărării al Federației Ruse plătește salarii și „bonificații de luptă” armatei ruse, care duc un război agresiv împotriva Ucrainei. Acești militari se află acum în diferite unități militare ale Federației Ruse, iar cooperarea băncii cu comanda armatei ruse este sistemică.

Cea mai timpurie confirmare că armata rusă este plătită din cauza Gazprombank, pe care jurnaliştii de la Radio Liberty au reuşit să o găsească, datează din 2015.

Pe site-ul celei de-a 64-a brigăzi de puști motorizate, care are sediul pe teritoriul Khabarovsk, se menționează că militarii au primit indemnizații bănești de la această bancă, adică salarii. Soldații acestei brigăzi au participat la o invazie pe scară largă a Ucraine, iar crimele lor împotriva civililor sunt investigate.

Jurnaliştii au găsit dovezi că astfel de plăţi au fost făcute în anii următori, până la invazia pe scară largă a Federaţiei Ruse în Ucraina, pe 24 februarie. Până acum, armata rusă primește prin această bancă nu numai salariile, ci și plăți suplimentare pentru participarea la o invazie la scară largă.

Război în Ucraina, 28 iunieRăzboi în Ucraina, ziua 125 |Ministrul britanic al apărării: ”Există o amenințare reală că războiul va depăși granițele Ucrainei”

Război în Ucraina, 27 iunie | Liderii G7 anunţă intensificarea sancţiunilor anti-ruse

Război în Ucraina, 26 iunie | Vladimir Putin părăsește Rusia pentru prima dată de la începutul războiului din Ucraina | G7, sancțiunea care lovește în "inima" mașinăriei de război a Rusiei 

Război în Ucraina, 25 iunie | Forțele ruse au intrat în Lisichansk, ultima redută ucraineană din Lugansk | Rusia atacă toată Ucraina, cu rachete lansate inclusiv din Belarus

Război în Ucraina, 24 iunie | Lavrov acuză NATO și UE că pregătesc ceva Rusiei | Ultimele forțe ucrainene din Severodonețk au primit ordin să se retragă

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close