Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 131 | Zelenski vrea 750 de miliarde de dolari pentru reconstrucţie: "Este o sarcină comună" a ţărilor democratice

Război în Ucraina, ziua 131 | Zelenski vrea 750 de miliarde de dolari pentru reconstrucţie: "Este o sarcină comună" a ţărilor democratice

Redacția Antena 3 CNN
13 minute de citit Publicat la 19:00 04 Iul 2022 Modificat la 23:01 04 Iul 2022
Razboi main
Sursa foto: hepta / Twitter

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Șoigu i-a raportat lui Putin la TV că regiunea Lugansk a fost cucerită
  • Moscova acuză Occidentul că a îndemnat Ucraina să atace două orașe rusești
  • Kievul anunță că a ridicat drapelul Ucrainei pe Insula Șerpilor
  • Vladimir Putin nu-l va felicita pe Joe Biden de Ziua Independenței Statelor Unite ale Americii 
  • Rușii au făcut una cu pământul o școală din Harkov
  • Aleksandr Lukașenko anunță că Belarus este "cu toată energia" alături de Rusia în războiul din Ucraina
  • Zelenski: "Vom recuceri pământul, dar oamenii trebuie protejați mai presus de orice"
  • Ramzan Kadîrov anunță că separatiștii pro-ruși au înconjurat „complet” un oraș din estul Ucrainei
  • Forțele ruse au preluat controlul orașului Lîsîceansk
  • O navă rusă cu cereale furate din Ucraina, reținută de autoritățile turce
  • Ucraina a confirmat retragerea din Lîsîceansk

Update 04 iulie, ora 23:00 Rusia ameninţă UE cu măsuri de retorsiune în contextul tensiunilor cu Bulgaria

Administraţia de la Moscova a avertizat, luni seară, că ar putea adopta măsuri de retorsiune asupra întregii Uniuni Europene din cauza deciziei Bulgariei de a expulza 70 de diplomaţi ruşi.

"În mod categoric, decizia politizată a Sofiei de a reduce în mod nejustificat personalul nostru diplomatic din Bulgaria nu va rămâne fără reacţie la nivel bilateral", a declarat luni seară Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, citată de cotidianul Le Figaro.

Acţiunile Bulgariei "depăşesc practicile diplomatice", a acuzat Maria Zaharova, cerând Sofiei şi Uniunii Europene "să analizeze atent principiul reciprocităţii în relaţiile diplomatice".

Update 04 iulie, ora 22:00 Putin i-a făcut „eroi” oe doi generali, „pentru eliberarea Luganskului”

Putin a semnat un decret prin care se acordă titlul de „Eroi ai Rusiei” generalului-maior Esedulla Abaciov şi generalului-colonel Alexander Lapin, care s-au remarcat în timpul eliberării Republicii Populare Lugansk, scrie agenţia de presă rusă Tass.

Update 04 iulie, ora 21:00 Turcia confirmă: nava rusească încărcată cu cereale, oprită

Turcia a oprit nava comercială care arborează pavilion rusesc încărcată cu grâu, care se afla ieri în rada din faţa portului Karasu. Un angajat al companiei portuare Ic Ictas a confirmat agenţiei Dpa că autorităţile vamale turce au refuzat deocamdată trecerea navei, Zhibek Zholy.

Ieri, ambasadorul ucrainean la Ankara, Vasyl Bodnar, spusese că astăzi va exista o decizie cu privire la soarta navei, care – susţinea el – se afla „la intrarea în portul” Karasu, „oprit de autorităţile vamale din Curcan". Ucrainenii cer confiscarea mărfii.

Potrivit site-ului „MarineTraffic”, Zhibek Zholy a sosit din Novorossiysk, Rusia. Pe Telegram, pe de altă parte, Yevhen Balytskyi - numit recent de Rusia ca guvernator al zonelor ocupate din Zaporizhzhia - scrisese în ultimele zile că nava a plecat joi din portul ucrainean Berdyansk.

Update 04 iulie, ora 20:00 Zelenski: Rusia se confruntă cu cea mai gravă criză din ultimii 50 de ani

„Economia rusă trece prin cea mai mare criză din ultimii 50 de ani”, iar Moscova a pierdut „peste 35.000 de soldaţi cu o estimare conservatoare”, a spus preşedintele ucrainean, într-un videoclip. „Lumea a rupt legăturile cu Rusia”, a adăugat Zelenski.

Apoi, a spus că este sigur că Ucraina va câştiga: „Este doar o chestiune de timp.

Din păcate, este o chestiune de pierderile pe care le suferim, în principal ale oamenilor. Este o chestiune de arme moderne, pe care trebuie să le obţinem şi cu siguranţă le vom obţine”.

Update 04 iulie, ora 19:00 Ucraina ar vrea 750 de miliarde de dolari pentru reconstrucţie 

Administraţia de la Kiev a susţinut luni că are nevoie de 750 de miliarde de dolari pentru eforturile de reconstrucţie după invazia militară rusă, conform agenţiei Reuters.

Premierul Denis Şmigal a declarat la Conferinţa pentru Relansarea Ucrainei, găzduită de Elveţia, că daunele asupra infrastructurii sunt evaluate la 100 de miliarde de dolari.

"În prezent, daunele directe asupra infrastructurii Ucrainei se ridică la 100 de miliarde de dolari. Cine va suporta planul de reconstrucţie, evaluat deja la 750 de miliarde de dolari?", a declarat premierul Denis Şmigal.

Preşedintele Volodimir Zelenski susţine că reconstrucţia Ucrainei este "o sarcină comună" a ţărilor democratice. "Reconstrucţia Ucrainei nu este un proiect local. Nu este proiectul unei naţiuni, ci o sarcină comună a întregii lumi democratice, a tuturor ţărilor care spun că sunt civilizate", a afirmat Zelenski la conferinţa din Elveţia.

Update 04 iulie, ora 18:00 Putin: Unităţile care au câştigat la Lugansk ar trebui să se odihnească

„Unităţile armatei ruse care au luat parte la ostilităţi active şi au obţinut succes, victorie” la Lugansk, în estul Ucrainei, „ar trebui să se odihnească şi să-şi sporească capacităţile de luptă”, a declarat preşedintele rus, Vladimir Putin, într-o întâlnire cu ministrul Apărării, Serghei Şoigu, potrivit Mediafax.

Update 04 iulie, ora 17:00 Ruşii sunt acuzaţi că au dat foc cadavrelor pe front, ca să ascundă alte infracţiuni

De la începutul invaziei pe scară largă a Federaţiei Ruse, „oamenii legii au numărat în total peste 1.600 de cadavre neidentificate”, a declarat viceministrul ucrainean al Afacerilor Interne, Katerina Pavlichenko, într-un interviu pentru Ukrinform.

În regiunea Kiev, a adăugat ea, "au fost găsite un număr mare de cadavre arse în totalitate. Iar în această stare, nu se poate efectua nicio examinare. Ocupanţii le-au dat foc, pentru a ascunde urmele altor infracţiuni".

Update 04 iulie, ora 17:00 1.600 de cadavre neidentificate de la începutul războiului

De la începutul invaziei pe scară largă a Federaţiei Ruse, „oamenii legii au numărat în total peste 1.600 de cadavre neidentificate”, a declarat viceministrul ucrainean al Afacerilor Interne, Katerina Pavlichenko, într-un interviu pentru Ukrinform, precizând că „imaginea este incompletă, neputând examina un anumit număr de teritorii care sunt încă sub ocupaţie”.

În regiunea Kiev, a adăugat ea, "au fost găsite un număr mare de cadavre arse în totalitate. Iar în această stare, nu se poate efectua nicio examinare. Ocupanţii le-au dat foc, pentru a ascunde urmele altor infracţiuni".

Update 04 iulie, ora 16:03 Președintele rus Vladimir Putin i-a felicitat pe soldații ruși pentru "dobândirea victoriei" în regiunea ucraineană Lugansk.

Momentul a fost relatat de televiziunea rusă, care precizează că ministrul Apărării, Serghei Șoigu, i-a raportat șefului statului progresele realizate de armată.

"Începând din data de 19 iunie, formațiunile și unitățile militare ruse, în colaborare cu unități ale (celui de-al doilea corp al) miliției populare din Republica Populară Lugansk (RPL) și cu sprijinul grupului militar de Sud, au desfășurat cu succes o operațiune ofensivă de eliberare a teritoriului RPL ", a spus Șoigu.

Potrivit ministrului rus, regiunea orașelor Severodonețk și Lîsîceansk a fost înconjurată în decurs de două săptămâni iar pierderile armatei ucrainene s-ar ridica la 5.469 de soldați uciși.

Putin i-a transmis lui Șoigu că militarii care au luptat în Lugansk vor fi recompensați pentru curaj și că acum trebuie să se odihnească.

"Alte unități militare, inclusiv grupurile din Est și Vest, trebuie să își îndeplinească sarcinile, conform planului indicat anterior. Sper că totul va fi încununat de succes, așa cum s-a întâmplat în Lugansk", a adăugat președintele rus, care a felicitat, de asemenea, miliția LPR pentru "eroism".

Update 04 iulie, ora 15:04 Moscova susține că un presupus tir cu rachete efectuat de Ucraina asupra orașului rusesc Belgorod ar fi fost menit să provoace forțele ruse să escaladeze conflictul.

"Obiectivul regimului de la Kiev este să lovească zone rezidențiale cu muniție neghidată.

Înțelegem că aceste acțiuni ale regimului de la Kiev nu sunt doar efectuate în coordonare cu Occidentul, ci chiar la îndemnul Occidentului", a declarat, luni, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.

"Astfel de provocări sunt menite să ne determine să efectuăm lovituri de răspuns de acest tip și să agite isteria anti-rusă. Până în prezent, ne-am abținut să luăm astfel de măsuri, dar urmărim evoluția situației foarte îndeaproape", a adăugat ea.

Acuzațiile formulate de Zaharova vin după cele lansate, duminică, de Ministerul rus al Apărării, care susține că Ucraina ar fi tras asupra orașului Belgorod cu trei rachete Tocika-U și că ar fi folosit drone încărcate cu explozibil pentru a lovi orașul Kursk.

Update 04 iulie, ora 14:29 Forțele armate ucrainene au ridicat steagul țării pe Insula Șerpilor, după ce au determinat anterior trupele ruse să plece de pe acest obiectiv strategic din Marea Neagră.

Anunțul ridicării drapelului a fost făcut de Natalia Humeniuk, purtător de cuvânt al Districtului militar Sud.

"Steagul Ucrainei a fost înălțat pe insulă. Operațiunea a fost finalizată. Insula s-a întors sub jurisdicția Ucrainei", a spus ea, fără alte detalii, notează CNN.

În data de 30 iunie, Rusia a anunțat că părăsește Insula Șerpilor, o bucată de stâncă de 17 hectare cu mare valoare strategică, situată în Marea Neagră, la câteva zeci de kilometri de țărmurile României și Ucrainei.

O știre transmisă de agenția rusă RIA Novosti la data respectivă menționează că decizia armatei ruse reprezintă "un gest de bunăvoință".

Evoluția surprinzătoare vine după o serie de bombardamente ucrainene "de precizie" efectuate asupra insulei.

Update 04 iulie, ora 13:38 Statele Unite sărbătoresc pe 4 iulie Ziua Independenței dar Rusia nu se va număra printre țările care felicită SUA cu această ocazie.

În această zi, în urmă cu 246 de ani, Congresul continental adopta Declarația de Independență care consfințea separarea a 13 colonii de Imperiul Britanic și nașterea Statelor Unite ale Americii.

Șeful statului rus, Vladimir Putin, nu-l va felicita luni pe președintele american Joe Biden de Ziua Independenței, a precizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

"'În acest an, telegrama de felicitare nu va fi trimisă. Politicile neprietenoase ale Statelor Unite reprezintă motivul acestei decizii", a indicat Peskov într-un apel telefonic cu jurnaliștii, semnalat de CNN. 

Săptămâna trecută, oficialul rus a confirmat că Vladimir Putin și Joe Biden nu au mai vorbit după ce Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie.

Update 04 iulie, ora 12:47 O școală gimnazială din Harkov, al doilea cel mai mare oraș din Ucraina, a fost distrusă după ce a fost lovită de o rachetă rusească, luni dimineața.

Anunțul a fost făcut de Oleg Sinegubov, administratorul regional ucrainean, într-o postare pe Telegram.

"Într-un atac perfid, astăzi, la ora 4 dimineața, ocupanții ruși au lansat rachete asupra districtului Șevcenkovski din Harkov. Teroriștii și-au ales ca țintă o școală gimnazială. În prezent, salvatorii curăță dărâmăturile", a detaliat responsabilul ucrainean.

El a precizat că atacul nu s-a soldat cu victime.

Sinegubov a adăugat că au rușii au vizat și alte zone din regiunea Harkov iar în localitatea Bezruki tirurile inamice au ucis cel puțin trei persoane și au rănit alte șase.

Update 04 iulie, ora 11:04 Președintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat că țara sa este alături de Rusia în ofensiva militară din Ucraina, în cadrul angajamentului mai vechi privind un "stat unional".

Cu ocazia unei ceremonii care a marcat eliberarea Minskului de către trupele sovietice în al Doilea Război Mondial, Lukaşenko a anunțat că sprijină "cu toată energia" ofensiva lui Putin în Ucraina "chiar din prima zi" a invaziei lansate în 24 februarie.

"Astăzi suntem criticați pentru că suntem singura țară din lume care sprijină Rusia în lupta împotriva nazismului. Susținem și vom continua să susținem Rusia.

Cei care ne critică, oare nu știu că avem o uniune atât de strânsă cu Federaţia Rusă? (...) Că avem practic o armată unificată. Dar știați toate acestea. Vom rămâne alături de Rusia frățeasca", a spus el, potrivit unei înregistrări video difuzate de agenția de presă oficială BelTA din Belarus.

Aflat la putere din 1994, Aleksandr Lukașenko este cel mai apropiat aliat al președintelui rus Vladimir Putin.

El a permis trupelor rusești să folosească teritoriu belarus pentru invadarea Ucrainei.

Update 04 iulie, ora 10:12 Pe rețelele sociale au apărut noi imagini cu Insula Șerpilor după ce acest obiectiv strategic a fost abandonat de militarii ruși.

Fotografiile, încărcate pe contul Twitter al unui fost colonel din SVR (Serviciul rus de Informații Externe), ar fi fost realizate la puțin timp după atacul ucrainean din dimineața zilei de 30 iunie, în urma căruia Ministerul rus al Apărării anunțat retragerea de pe insulă, "în semn de bunăvoință".

Imaginile sunt surprinse dintr-un elicopter rusesc în zbor.

Ele înfățișează un alt elicopter rusesc care survolează țărmul insulei.

De asemenea, se văd și două platforme maritime de extragere a gazului metan.

Într-o altă imagine este vizibil un turn prăbușit în mare chiar la marginea Insulei Șerpilor.

Rusia, alungată de pe Insula Șerpilor după patru luni de ocupație

În data de 30 iunie, Rusia a anunțat că părăsește Insula Șerpilor, o bucată de stâncă de 17 hectare cu mare valoare strategică, situată în Marea Neagră, la câteva zeci de kilometri de țărmurile României și Ucrainei.

O știre transmisă de agenția rusă RIA Novosti menționează că decizia armatei ruse reprezintă "un gest de bunăvoință".

Evoluția surprinzătoare vine după o serie de bombardamente ucrainene "de precizie" efectuate asupra insulei.

Update 4 iulie, ora 08:34 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, promite că forțele de apărare vor recâștiga controlul asupra teritoriului cedat rușilor în regiunea Lugansk.

Recunoscând că trupele ucrainene s-au retras din Lîsîceansk, ultimul oraș important din Lugansk, Zelenski afirmă că trupele Kievului vor recâștiga, cu ajutorul armelor occidentale cu rază lungă de acțiune, teritoriul pierdut.

"Faptul că protejăm viețile soldaților noștri este la fel de important. Vom reconstrui, vom recâștiga pământul, dar oamenii trebuie să fie protejați mai presus de orice", a declarat Zelenski.

Capturarea orașului Lîsîceansk, la mai puțin de o săptămână după ce a fost cucerit orașul vecin, Severodonețk, conferă Moscovei controlul cvasi-total al regiunii Lugansk, situată în estul țării.

Cu regiunea Lugansk în cea mai mare parte controlată de trupele Moscovei, este previzibil că Rusia își va concentra efortul militar asupra regiunii vecine Donețk, unde Kievul controlează, încă, porțiuni de teritoriu.

Update 4 iulie, ora 00:00 Căderea orașului Lîsîceansk apropie Rusia de atingerea obiectivului de a prelua Donbasul.

"După lupte grele pentru Lîsîceansk, Forțele de Apărare ale Ucrainei au fost forțate să se retragă de pe pozițiile și liniile ocupate", a declarat duminică pe Twitter Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Anunțul a fost însoțit de o fotografie pe care se putea citi: "Lîsîceansk: Ne vom întoarce".

O postare pe Facebook a armatei ucrainene a citat, de asemenea, superioritatea rusă în ceea ce privește armele, muniția și personalul în bătălia pentru oraș.

"Continuăm lupta. Din nefericire, voința de oțel și patriotismul nu sunt suficiente pentru a avea succes - sunt necesare resurse materiale și tehnice", scria în acea postare.

După ultimele evoluții ale situației militare, Leonid Pasecinik, liderul autoproclamatei Republici Populare Lugansk (RPL), susținută de Rusia, a declarat regiunea "eliberată".

"Astăzi este ziua în care am realizat ceea ce ne-am străduit cu toții timp de opt ani lungi. Astăzi, trupele noastre, cu sprijinul forțelor armate ruse, au eliberat orașul Lîsîceansk, finalizând astfel eliberarea Republicii în cadrul granițelor sale istorice", a declarat Pasecinik.

Doar Rusia și Siria recunosc RPL ca fiind independentă. Ucraina și aliații săi occidentali o consideră parte a teritoriului ucrainean, aflat în prezent sub ocupație rusă.

Administrația militară a regiunii Donețk a declarat că forțele ruse au continuat să bombardeze Sloviansk și Bahmut.

Cel puțin șase persoane au murit și 15 au fost rănite duminică în Sloviansk, potrivit Tetianei Tiurina, șefa Departamentului de informare și comunicare publică din regiunea Donețk.

Orașul Kramatorsk a fost, de asemenea, lovit duminică dimineața de trei rachete, dar nu s-au înregistrat victime, potrivit Administrației militare regionale ucrainene din Donețk.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că orașele din regiunea Lugansk au fost "epicentrul" ostilităților. În discursul său nocturn de sâmbătă, Zelenski a recunoscut că peste 2.600 de localități ucrainene se află sub control rusesc.

"Armata rusă a continuat să tragă cu rachete asupra orașelor noastre", a spus Zelensky, îndemnând oamenii să "ajute armata, să ajute voluntarii, să ajute pe toți cei care au rămas singuri în acest moment" și să își folosească legăturile pentru a "răspândi adevărul despre război și despre crimele ocupanților de pe teritoriul nostru".

Război în Ucraina, 3 iulie | Ucrainenii s-au retras din Lysychansk, ultimul bastion din regiunea Luhansk: "Ne vom întoarce"

Război în Ucraina, 2 iulie | Explozii puternice zguduie orașul ucrainean Nikolaev, la o zi după ce rușii au bombardat Insula Șerpilor folosind bombe cu fosfor

Război în Ucraina, 1 iulie | Rușii au bombardat un centru de copii din Sergheevca, care aparține Republicii Moldova

Război în Ucraina, 30 iunie | Franța va livra Ucrainei șase obuziere CAESAR | Ucraina rupe legăturile diplomatice cu Siria

Război în Ucraina, 29 iunie | Serviciile americane de informații: Putin încă vrea să preia cea mai mare parte a Ucrainei

×
Etichete: Război Ucraina
x close