Antena 3 CNN Externe Aleksandr Lukașenko, anunț de ultimă oră despre războiul din Ucraina

Aleksandr Lukașenko, anunț de ultimă oră despre războiul din Ucraina

Președintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat că țara sa este alături de Rusia în ofensiva militară din Ucraina, în cadrul angajamentului mai vechi privind un "stat unional".

Aleksandr Lukașenko, anunț de ultimă oră despre războiul din Ucraina
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Iul 2022   •   11:11

Cu ocazia unei ceremonii care a marcat eliberarea Minskului de către trupele sovietice în al Doilea Război Mondial, Lukaşenko a anunțat că sprijină "cu toată energia" ofensiva lui Putin în Ucraina "chiar din prima zi" a invaziei lansate în 24 februarie.

"Astăzi suntem criticați pentru că suntem singura țară din lume care sprijină Rusia în lupta împotriva nazismului. Susținem și vom continua să susținem Rusia.

Cei care ne critică, oare nu știu că avem o uniune atât de strânsă cu Federaţia Rusă? (...) Că avem practic o armată unificată. Dar știați toate acestea. Vom rămâne alături de Rusia frățeasca", a spus el, potrivit unei înregistrări video difuzate de agenția de presă oficială BelTA din Belarus.

Aflat la putere din 1994, Aleksandr Lukașenko este cel mai apropiat aliat al președintelui rus Vladimir Putin.

Progrese modeste în uniunea Rusia - Belarus, în ciuda relațiilor "frățești"

El a permis trupelor rusești să folosească teritoriu belarus pentru invadarea Ucrainei.

Belarusul s-a angajat într-o uniune statală cu Rusia de la jumătatea deceniului 1990, însă în ultimul an nu s-au înregistrat progrese iar liderul de la Minsk a insistat că țara sa trebuie să își păstreze suveranitatea.

Lukașenko a devenit tot mai dependent de Kremlin, după ce a beneficiat de ajutor rusesc pentru reprimarea protestelor de după realegerea sa în 2020, în urma unui scrutin controversat.

Avertismentul lui Zelenski

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a apreciat că declarația lui Lukaşenko reprezintă un "semnal" și o evoluție "periculoasă în primul rând pentru poporul belarus", iar acțiunile guvernului de la Minsk trebuie urmărite îndeaproape.

Liderul de la Kiev a avertizat că Lukaşenko "nu trebuie să târască Belarusul într-un război rusesc de invazie împotriva Ucrainei".

Unii oficiali de la Kiev sugerează că Belarusul s-ar putea implica în curând direct în conflict.

Primarul din Lvov,  Andi Sadovi, a indicat recent că situația de la frontiera cu Belarus este imprevizibilă și a convocat o ședință a autorităților locale pentru planificarea acțiunilor în caz de escaladare.

×
Subiecte în articol: Aleksandr Lukașenko Ucraina
Parteneri
Marcel Boloş, planuri pentru creşterea TVA-ului în România
x close