Antena 3 CNN Externe Ce spune Volodimir Zelenski, după ce forțele ucrainene s-au retras din ultimul oraș important din Lugansk

Ce spune Volodimir Zelenski, după ce forțele ucrainene s-au retras din ultimul oraș important din Lugansk

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, promite că forțele de apărare vor recâștiga controlul asupra teritoriului cedat rușilor în regiunea Lugansk.

Ce spune Volodimir Zelenski, după ce forțele ucrainene s-au retras din ultimul oraș important din Lugansk
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Iul 2022   •   09:33

Recunoscând că trupele ucrainene s-au retras din Lîsîceansk, ultimul oraș important din Lugansk, Zelenski afirmă că trupele Kievului vor recâștiga, cu ajutorul armelor occidentale cu rază lungă de acțiune, teritoriul pierdut.

Capturarea orașului Lîsîceansk, la mai puțin de o săptămână după ce a fost cucerit orașul vecin, Severodonețk, conferă Moscovei controlul cvasi-total al regiunii Lugansk, situată în estul țării.

Este o victorie militară care contribuie la atingerea unui obiectiv-cheie al Kremlinului - preluarea regiunii Donbas.

Cu regiunea Lugansk în cea mai mare sub controlul trupelor Moscovei, este previzibil că Rusia își va concentra efortul militar asupra regiunii vecine Donețk, unde Kievul controlează, încă, porțiuni de teritoriu.

Zelenski: "Oamenii trebuie protejați mai presus de orice"

Președintele ucrainean a indicat că Rusia își mobilizează puterea de foc pe frontul din Donbas, dar Ucraina va riposta cu arme cu rază lungă de acțiune, cum ar fi lansatoarele de rachete HIMARS furnizate de SUA.

"Faptul că protejăm viețile soldaților noștri este la fel de important. Vom reconstrui, vom recâștiga pământul, dar oamenii trebuie să fie protejați mai presus de orice", a declarat Zelenski.

De când a renunțat la asaltul asupra capitalei Kiev, Rusia şi-a concentrat operațiunea militară asupra zonei industriale Donbas, care cuprinde regiunile Lugansk și Doneţk.

Aici, separatiștii susținuți de Moscova luptă împotriva forțelor guvernamentale ucrainene încă din 2014, de la anexarea Peninsulei Crimeea.

×
Subiecte în articol: Volodimir Zelenski Lugansk Lîsîceansk
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close